nostalgi

Boken om Olympen i Lund och t.ex. tusen försvunna stolar

av Lotten Bergman den 21 november 2014

”Hur en felbyggd handbollsarena blev ett tempel för glitter, boaormar och rock ’n’ roll” står det på framsidan av boken som flera av personerna i kommentatorsbåset har bidragit till genom crowdfunding. Och historien om Olympen i Lund är verkligen alldeles, alldeles fantastisk. Läs vidare, för nu ska ni få kuriosa om Bryan Ferry, en missad storartist,  ABBA, en absurd bildtext och drygt tusen försvunna designstolar.

I våras skrev jag om två intressanta, konsertrelaterade händelser och berättade om projektet:

olympenboken

Ser ni två de två saknade mellanslagen? Tihi.

Sedan rasslade det in pengar och så gick sommaren och så blev det november och boken trycktes och DHL körde den snabbt till Lund. Eller vänta, nej, bara till Värnamo. Projektledaren Pip-Petter höll på att trilla av pinn av pur frustration, men en i ilfart beställd budbil såg till slut till att böckerna kom till Lund och till min hand.

På releasepartyt idag – på Akademiska Föreningen i Lund – var medelåldern av naturliga skäl ”hög”. De flesta på plats var nog med under tidigt 70-tal och såg … ptja, till exempel den här konserten:

helasalen_sjuanstolar

Här är alltså den felbyggda handbollshallen omgjord till konsertlokal med en herrans massa designstolar som Julius Malmström hittade i ett förråd under arenan.

De där stolarna kallades idag på releasefesten för ”Myranstolar”, men det är ju för oss designnördar (harrrkl) som att påstå att betong är samma sak som cement.

sjuanmyran

Sjuan till vänster. Myran till höger. Fast det står naturligtvis rätt i boken. (Arne Jacobsen heter designern.)

Men titta på konsertbilden där uppe igen. Alla sitter! Det är ju så underligt! Och till historien hör att efter ett par konserter hade mer än tusen stolar försvunnit ut med publiken, så Julius bestämde att nä nu fick rock- och poppubliken faktiskt stå upp och digga musiken.

cooper

På vissa bilder – t.ex. här från Alice Cooper-konserten – kan man dock se publiken sitta ner alldeles vid scenkanten. På golvet med benen i kors! Med pipa! Medan någon döden dör på scenen!

Men vi backar lite: titta på konsertbilden igen. Vilka är det som uppträder där borta i fjärran på den lilla scenen? Vi zoomar in som de gör i de amerikanska deckarna på tv. Bzzzzz …

abba_closeup

ABBA. Det är faktiskt ABBA.

abba_uppslag

Naturligtvis med ett hemsytt ABBA-skynke.

Artisterna som kom till Olympen sa att de gillade stället lite extra trots att det egentligen var en enda stor betongklump med handbollsstuk. Det kan ha berott på att Julius vände ut och in på sig för att alla artister skulle få exakt det som de önskade sig – ovanlig sprit i logen eller orm på scenen: allt gick att ordna.

juliusdiesel

Notis från 1974.

År 1985 fick Julius ett erbjudande om en up and coming artist som bara hade framträtt på småklubbar, så Olympen skulle få artisten nästan alldeles gratis. Julius funderade ett tag, läste på, lyssnade på låtarna och tackade efter moget övervägande nej.

Till Madonna.

En annan historia i boken berättar hur det kom sig att Bryan Ferry mitt i natten stod genomsvettig på Clemenstorget i Lund och sköljde ner en varmkorv med champagne. Man kan också läsa hur Lou Reed hamnade i en kundvagn från Ica. Och om pizzadiscot som inte funkade så bra. Och om Tina Charles figur.

tinacharles

Det här kan väl inte ha varit okej ens på 1970-talet?

Men för mig – som aldrig var på konsert på Olympen eftersom jag bodde i Luleå – var det en helt annan sorts bild som fick mig att rycka till och säga NÄE! när den dök upp. Det var nämligen så att den stora konsertlokalen även användes som tentalokal av Lunds universitet.

tentasal_olympen

Och precis så där satt jag ju och tentade! Litteraturhistoria! (Vilket jag alltså helt hade förträngt.)

Åh, så roligt det här var!

{ 29 kommentarer }

Ursäkta, men hur skriver ni mejl?

av Lotten Bergman den 10 november 2014

Egentligen vill jag ha rubriken ”Hur fan skriver ni mejl egentligen?”, för si jag är lite upprörd. På stora företag anställda personer har under den senaste månaden skrivit till mig som vore de uppblåsta klantskallar eller brådmogna sjuåringar. Jag har anonymiserat och ändrat så att det inte går att känna igen sig bland exemplen här nere – men ni kan lita på att jag inte överdriver.

abonnemang

Hej Katrin som jag inte känner eller har träffat – du har stavat ordet alldeles korrekt!

fortydliga

Okej. Med mitt långa mejl som var ett svar på ditt mejl ville jag bara berätta om innehållet i föreläsningen nästa vecka. Jag börjar med första punkten och fortsätter förhoppningsvis med den andra och så fortsätter vi så till slutet.

belopp

Jaså det var ju bra att det var okej – även om vi inte har kommit överens om något pris och det de facto är jag som ska skicka fakturan och kanske helst efter att jag har utfört mitt jobb.

mandag okej

Jotack jag mår bra, Peter. Men vem i hela världen är du och vilka är Nisse, Pelle, Kalle, Katinka, Lisa, Nora, K-G, Anders, Fia, Ulla samt Anton – och hur mår de?

Nej, så där svarade jag förstås inte, även om det kliade i fingrarna. Jag är väluppfostrad och biter inte den hand som föder mig. Men jag funderar på att erbjuda en ny kurs: Kortfattad lektion i svensk handelskorrespondens.

 • Inledning och hälsningsfras: skriv bara Hej! 
 • Avslutning: skriv Vänliga hälsningar, Vänlig hälsning, Med vänliga hösthälsningar eller kanske Lycka till! – det spelar ingen roll vilken variant du väljer om du i resten av mejlet (brevet) är trevlig.
 • Mittenparti: Använd versaler och skiljetecken samt blott etablerade förkortningar som ingen missförstår!
 • Glöm inte: Kontaktuppgifter för bövelen!
 • Tänk efter: Skicka inte cc till alla bara för att visa hur duktig du har varit, för de flesta struntar faktiskt i din duktighet.

Se vilken fin bok jag har hittat hemma i bokhyllan!

kortfattad larobok i svensk handelskorrespondens

Visserligen saknas kapitlet ”elektronisk post”, men något ska jag väl kunna lära mig?

Hett tips nu till alla:

tangentfix

Uppdatering!

Nu haver jag ”Kortfattad lärobok i handelskorrespondens” läst och därmed hemfallit åt en lite mer arkaisk språkdräkt. Företagskommunikationens uppgift är enligt boken – om jag moderniserar den lite – två till antalet, nämligen att

 1. inleda och upprätthålla affärsförbindelser och erbjuda varor och tjänster, bekräfta överenskommelser, avisera leveranser och remisser samt att vid eventuella tvister fungera som bevis
 2. på ett värdigt sätt representera företaget.

Det intryck ett brev (ävenså mejl) gör på mottagaren beror på

 1. dess utseende
 2. hur informationen är uppställd
 3. formuleringskonsten.

Boken lägger stor vikt vid maskinskriften, karbonpapperskvaliteten och hur man ska göra för att föra skrivmaskinsvagnen (valsen) åt sidan så att inte raderspånen faller ner bland typerna.

raderspan

Raderspån.

snyggrekvisition

Snygg-rekvisition?

{ 76 kommentarer }

Raaaaaap – jag åt för mycket godis idag

av Lotten Bergman den 9 november 2014

godis1

LÖRDAG!

Ja jädrar, vad här har ätits godis genom åren. Det är ju egentligen underligt hur jag har kunnat bli så gammal med tanke på alla gamla gymnastikskor och droppar pensionärskiss samt gamla kor som jag måste ha fått i mig via godisfrosserierna.

Bild: http://kerstin.kokk.se/?p=2190

Det var nog här det började.

rio_rivalFast mitt första godisminne är så sent som i trean. Jag gick på Bergviksskolan i Luleå och ibland hade jag med mig tre kronor (20 kr i dagens penningvärde) som jag köpte godis eller en halv vetelängd för hos ”Anderssons”. Det hela höll jag hemligt för mina föräldrar, för hemma hos oss fick man absolut inte äta något sött före maten och verkligen inte godis på andra dagar än lördagar.

Häromdagen mindes vi i kommentatorsbåset de heliga godisväljarstunderna i kioskluckan. Alla minns vi precis hur det gick till och alla hade kiosktanter och aldrig var hon särskilt road av hur vi valde och valde och ändrade oss.

– Blandat smågodis för tre kronor, sa jag.
– Jaha, sa kiosktanten och tog fram godistången och en liten papperspåse som var lite svår att öppna så ibland fick tången stoppas ner och sprätta omkring lite i den.
– En lakritscigarett.
– Mhm.
– En hall… två hallonbåtar.
– Mmm.
– En pixikola, en rivalkola och en riokola.
– Dixikola.
– Pixikola.
– Dixikola.
– Okej, och ett kolasnöre. En grännagodis (polkagris). Och en Fox. Hur mycket har jag kvar?
– En krona och tio öre.
– Okej, ta bort en hallonbåt och byt till tre mintkulor.
– Mhm.
– Och en nötkräm.
– Då blir det 10 öre för mycket. Vad ska jag ta bort?

kolasnore

Nickel, Dumlekola, violtabletter och hallonkola valde jag aldrig för dem gillade mina föräldrar. Kanske har jag aldrig varit så rebellisk och avståndstagande som vid just godisrelaterade livsval?

Sydsvenskan har en intressant godisartikel som vet att berätta att godisets historia inleddes när man lyckades göra drickchoklad på 1600-talet, men utan att lyckas separera kakaosmöret från chokladmassan, varför varm choklad var en extremt fet dryck med fettklumpar som guppade omkring på ytan. Hm … jag tycker att det låter lite grann som när man gör varm choklad med lite för hårt vispad grädde i. Mums.

Fast nu är jag mätt och vill varken ha fettklumpar eller sega råttor eller ens mörk choklad med hallonskräp i. Godispåsen som någon ställde framför mig var alldeles, alldeles för stor. Raaap.

notcreme

Ica Kvantum i Liljeholmen har faktiskt infört de små godispåsarna igen. Det låter så förnuftigt och trevligt och hälsofrämjande – och ändå kan jag bara tänka att …

godisliten

… öööööh, i den där påsen får ju inget plats, bäst jag tar en stor istället …

Fotnot
Vi hade kiosktantsplock i Sverige ända till 1985, när det blev tillåtet att ha självplock. Och i godispåsarna på 1970-talets barnkalas låg det alltid ytterst få godisbitar – tillsammans med russin och en mycket impopulär mandarin.

godissortering

Barnkalasgodissortering här hemma.

{ 41 kommentarer }

Gilbert O’Sullivan och hans Ooh-Wakka-Doo-Wakka-Day

av Lotten Bergman den 31 oktober 2014

Jag minns precis var jag var när jag hörde att

 • John Lennon hade blivit mördad (i mitt rum hemma)
 • prinsessan Diana var död (i en bil strax utanför Viken i Skåne)
 • Björn Borg skulle lägga av med tennisen (vardagsrummet hemma).

(Nej, Lennon mördades inte i mitt rum, Diana dog i en annan bil och Borg … ja, ni förstår.)

Dessutom vet jag precis var jag var när jag 1972 hörde världens absolut bästa låt.

Jag stod i min kompis Lisas vardagsrum på Bygglovsgr. 13 i Lund och stannade mitt i steget. O-acka do-acka dej sjöng någon någonstans och det var alldeles ljuvligt och fantastiskt. Jag lyfte blicken, såg mig om och stirrade sedan mot musikkällan och kände hur hjärtat slog lite snabbare än nyss. Ungefär likadant brukar musiknördar berätta om sina känslor när de hörde t.ex. Beatles första gången, vilket ju är hemskt mycket coolare. Min första idol var alltså en irländare med svintohår: Gilbert O’Sullivan.

Gilbert_O'Sullivan_-_TopPop_1974_1

Gilbert O’Sullivan som 28-åring 1974.

Jag känner ingen, säger ingen, som har haft Gilbert O’Sullivan som idol. Å andra sidan känner jag heller ingen som prioriterar basket framför städning eller grammatik framför fungerande bil. Ah well.

Om ni inte hade hört den låten, kanske den här har något bekant över sig?

Inte det? Okej, kanske Gilbert & Sullivan är intressantare? (Pffft!)

Jag har fortsatt med min trallala-musiksmak och är just nu fokuserad på denna låt: ”Love Runs Out” med One Republic (som inte är One Direction):

Så! God fredag på er alla! Här har vi tvåmetersmän i köket och det är faktiskt nästan lika underbart som O-acka do-acka dej var 1972.

{ 41 kommentarer }

Kulturgärning hos Stationsvakt

oktober 20, 2014

Jomenvisst. Stationsvakt har lagt ut nakenbilder från 1971! En FIB Aktuellt! – Iiiiiih! skriker halva läsekretsen och tar sig för pannan. – Vafalls? KULTURGÄRNING? Exploatering av kvinnokroppar, skulle det vara kultur? fnyser några. – Det var tider det, suckar någon. – Vad tusan betyder egentligen FIB? säger någon. – Mycket intressant. Kolla reklamen. Fisken. Rubrikerna. Målningen […]

Läs hela alltet →

Crystal Palace och The Great Exhibition of 1851

oktober 14, 2014

Den äldre generationen i min omedelbara närhet brukar få något glasartat i blicken (som gärna vänds uppåt taket) när de talar om ”Stockholmsutställningen 1930” och ”Hälsingborgsutställningen 1955” (H55). Jag kontrar lite lamt med … ”Bo97 i Staffanstorp” … Men vi vet ju inte vad vi pratar om. Den första världsutställningen som ägde rum i London 1851 […]

Läs hela alltet →

Ännu en resa i tiden: Reklamfolk 1967

maj 1, 2014

Om vi tar och kliver nästan 50 år tillbaka i tiden, hamnar vi i en skäggig manchesterkostymvärld, lite dimmig av cigarill- och piprök. I alla fall om man ska tro på SVT:s dokumentär om reklamfolk, som sändes den 25 februari 1967. Den finns på Öppet arkiv sedan ett par år och kan inte bäddas in här […]

Läs hela alltet →

Stycken, alltså bokmärken som man inte har i böcker

april 8, 2014

– Har du lekt med bokmärken? sa jag till Fjortonåringen. – Lekt? – Alltså, bilder på allt möjligt och så samlar och byter man dom …? – Njaaa … sitter dom ihop som i ett nät? – Ja! Innan man klipper isär dom! Ja! – Ska man klippa isär dom? Med andra ord – inget […]

Läs hela alltet →

Pausbild

april 1, 2014

Jag (ergo min bloggtomte) håller fortfarande på att flytta över hela lotten.se till ett annat webbhotell, vilket är svårt eftersom bloggen är en elefant med å, ä och ö i bildtexterna (ajabaja) och inte en smärt liten Idlaflicka som vet att föra sig. Därför tar vi en pausbild. Eller fyra – som jag har svårt […]

Läs hela alltet →

Semlor och färs

mars 4, 2014

Inte vet jag hur eller när ni äter era semlor, men idag är ju den underbara tisdagen med stort F. Jag planerar enligt denna fina tradition: Och nu måste vi associera vilt här. Carl Larsson grundade tillsammans med bl.a. Richard Bergh, Ernst Josephson och Bruno Liljefors konstnärsgruppen Opponenterna, som fajtades mot Konstakademien eftersom de kämpade […]

Läs hela alltet →