nostalgi

Stadshotellet i Laholm har ett 50-talsrum! Med fel!

av Lotten Bergman den 29 september 2015

Lahom är en av de underliga städerna i Sverige där tågstationen ligger långt bortom all ära och redlighet –3 km västerut. Falkenberg, Söderhamn, Landskrona, Kristianstad och Uddevalla är andra sådana städer, där man kliver av tåget i en mörk säck och får treva sig fram till en buss som tar en till centrum. Hur är det i Linköping, skulle inte den stationen flyttas? (Fyll gärna på med fler järnvägsstationer som är placerade bortitok.)

lahomsstation

Stackars stationen känner sig ju alldeles utanför!

Resan hit tog nästan sju timmar på tre olika tåg där den mat som jag serverades i första klass (dagens i-landsproblem) var under all kritik. Så kass var den, och så förvånad över detta faktum var jag, att jag inte ens tog en bild på den iskalla, stenhårda, sura kycklingen och det iskalla riset. Knäckebrödet var dock okej, men det vill man ju inte betala 145 kr för. (Oj, ser nu att min rätt hette ”Svensk kyckling med Västerbottenrisotto gjord på risoni”. Ha! Så fel!)

Jag är här hela veckan för att föreläsa om svenska skrivregler, klarspråk, kanslisvenska och kommunlingo, och då gäller det att trivas på sitt hotellrum. Eller stortrivas kanske? Jag bor nämligen på ett familjeägt stadshotell med temarum – och jag har hamnat i 50-talsrummet! (Med ett skandalstort fel … Jag återkommer till det.)

skrivplats

Skrivplatsen i teak är från slutet av 1950-talet och man kan naturligtvis dra ut bänkskrivan och sitta mer bekvämt. Jag tror att jag ska lägga mina underkläder där i lådorna.

bakelitplast

Vägguttag och lampknappar ser ut som bakelit! (Men är det inte pga. moderna elkrav.)

stringhylla

Stringhyllan började tillverkas 1950, och fick sitt genombrott under H55.

lamino

Får-Lamino-fåtöljen där fick 1999 pris som ”århundradets svenska möbel”. (Innehåller i den där godisskålen fick bli min kvällsmat.)

kobra

Iiiih! En kobra! (Som tillverkades i 2 510 000 ex 1956–82.)

lampa_50t

Undrar jag, om den här lampan är fastlödd eller om den är lätt att ta ner.

sang_40t

Sänggavlarna är från sent 1940-tal och bilden gör dem inte rättvisa: de är fantastiskt vackra. (Själva madrassen som jag sover på är modern.)

filmisar

Inramade filmisar! Så kan man ju göra! (Jag har en samling med 80 filmisar so alla föreställer Doris Day.)

klanning_50t

När jag öppnade garderoben började jag akutfnittra: där hängde ju en 50-talsklänning! Och där stod en grön fläkt! Och där låg ett skohorn av horn!

Men nu till dagens skandal. Jag vet inte om jag kan bo kvar i ett rum med ett såpass gravt faktafel att jag började prata högt för mig själv, skaka på huvudet och säga ”snart säger de väl att månlandningen aldrig ägde rum också”.

50-talet

Några viktiga händelser under 1950-talet. Mycket trevligt. Hm. Skulle kunna redigeras här och där … hm. VANUDÅ? VABAHA???

fel

Fel, fel, fel!

Swedish_squad_at_the_1958_FIFA_World_Cup_(2)

Silvermedaljörerna i fotbolls-VM 1958! Nedre raden: Kurre Hamrin, Reino Börjesson, Orvar Bergmark, Kalle Svensson, Sven Axbom och Sigge Parling. Övre raden: Nacka Skoglund, Gunnar Gren, Agne Simonsson, Julle Gustavsson och Nisse Liedholm.

Nej, jag får ta och gå med rynkad panna ner till receptionen imorrn.

{ 64 kommentarer }

Framtida kvinnoyrken, uttänkta 1902

av Lotten Bergman den 23 september 2015

Det fanns en tid när kvinnor varken kunde rösta, jobba som normalt folk eller gå på stan utan korsett. Någon hade exlibris, en annan köpte vårhatt och åter andra bodde på stampat jordgolv och åt mest potatis. Eller så gjorde man något annat, precis som att världens befolkning idag lever olika liv.

ex_librisbergeret

Den som ägde exlibriset ovan var den franske vykortsgiganten Albert Bergeret (1859–1932), som 1902 funderade på det här med det täcka könet och hittade på något så vansinnigt tokigt och fantastiskt som ”kvinnor i mansyrken”. Han tryckte upp några guldkorn, som jag tycker är vansinnigt vackra. (Jag har dock inte riktigt förstått om de är vykort, byteskort eller samlarkort.)

journalist

En kvinnlig journalist med Tintin-feeling.

general

Kvinnlig general, naturligtvis både bararmad och urringad.

politiker

Kvinnlig politiker – med vin?

doktor

Kvinnlig läkare i hög hatt.

soldatifranskaarmen

Kvinnlig soldat med pösbrallor.

brandman

Kvinnlig brandman med bara armar och medalj.

konstnarpipa

Kvinnlig konstnär med pipa.

Men … var är grabbarna?

langtskagg

Här! En gubbe med tre meter långt skägg!

Här kan ni botanisera bland fler kort – det är faktiskt som en liten tidsresa till 1902, när vi svenskar demonstrerade för rösträtt, grunden för det svenska skattesystemet lades och man i södra Sverige anordnade välgörenhetsinsamlingar som skickades norrut för att lindra effekten av missväxten där. (Säga vad man vill om dagens samhälle; vi slipper numera svälta för att skörden slog fel.)

{ 48 kommentarer }

Träskor, tofflor, tollor …

av Lotten Bergman den 17 september 2015

Jag minns klappret av 30 klasskompisars träskor mot de kullerstensbelagda gatorna i Lund i början av 1970-talet. Om vi av någon anledning fick för oss att springa, hände det att ett eller annat barn tappade en toffla eller att någon föll omkull och skrapade knät.

Inget konstigt alls. Jösses vad vi trillade, föll, stukade fötterna och skrapade knäna eller fick en toffla i huvudet under fotbollsspel eller häng i klätterställning.

gamlatraskor

Kolla, blankslitna och breda, jättesköna!

Men så flyttade jag till Luleå, där träskobruket var likadant – om än inte på kullersten utan på asfalt. Plötsligt kom snön förvånansvärt tidigt: redan i november! Jag hängde inte riktigt med i svängarna utan kom som vanligt till skolan, iklädd trätofflor med snöklumpar i hålfoten.

Lopp-Loella! skrek en elaking som hette Anders och så var den månaden förstörd.

Man tror (vilket betyder att ”jag har läst det nånstans”) att vi här uppe i Norden började använda träskor på 1500-talet, med en hysterisk kulmen under 1970-talet. Jag bad kommentatorsbåset om lite bilder och info, och fick det:

annikasskor

Annika: ”Fotot är taget hösten 1977 och vi i min gymnasieklass tyckte att det var roligt att vädret var varmt och att vi allihop hade träskor. Så vi klev ur skorna och lät dem stå för sig själva, liksom.” Observera: man hade alltså normalt sett strumpor till träskorna.

agnetastraskor

Agneta Uti Lund: ”Jag sitter i träskor på en terass i Sydtyskland och klappar hunden Dixie. För övrigt är jag klädd i tämligen smala jeans, vit skjortblus och en brittisk ylleväst – jag tror att den var mörkgrön. År 1962 liftade jag från Paris till Frankfurt i träskor. Resten av sextiotalet och sedan sjuttiotalet hade jag träskor framförallt på landet.”

niklastraskor

Niklas: ”Mina senaste träskor har tyvärr förkommit, ivrigt påhejat av H som tyckte de var avskyvärt fula. De kan dock beskådas HÄR, strax efter 8.00 och bärs då av besökarna, de tuffa pojkarna från Vargvallen.” (Obs: det är koskinnsträskor.)

Skogsgurra har ljuva minnen:

”Räskor! Det var vad barna kallade dem innan de lärde sig att snabbt växla mellan T och R, något som våra östra bröder har problem med även i vuxen ålder. Att ‘rycka nappen’ betyder oftare ‘trycka knappen’ än att vara grym mot småbarn.

Ännihau, räskor är en styggelse som varken är bra för fötter eller rygg. Dessutom för de ett jävla liv och rekommenderas inte på branta hällar. Ett tag fanns det en varning någonstans på västkusten, den finns kanske fortfarande kvar, där det varnades för halkolyckor på hällarna om man bar träskor.

Räskor är slutpunkten i det dimmiga späkningstänk som gett upphov till munkarnas smälta vax, piskrapp och tagelskjortor. Men munkarna var ändå ärliga med sitt syfte. Det var/är inte de hälsoprofeter som slog i flera generationer att de var bra för fötterna, ryggen, matsmältningen, sexlivet, andningen, blodtrycket och i stort sett vafan som helst. Allt som är smärtsamt, obekvämt, ovackert och åt helskotta rent allmänt anses av dem vara nyttigt.

Nej, det enda träskor duger till är att hålla varmt i vedspisen.”

pysselitens

Pysseliten har kvar sina Trälett-tofflor, som var hennes allra första skor. Tändsticksasken på bilden är alltså av den minsta sorten. (Hm. Vi borde sätta träskor på en stapplande ettåring 2015 och se vad som händer.)

Nu lite historia! Bondeledaren Nils Månsson uppmanade 1834 alla Sveriges landshövdingar att propagera för svenskproducerade träskor istället för importerade läderskor. I Skåne tyckte man att kampanjen var onödig eftersom alla redan gick i träskor, medan t.ex. dalfolket krävde varuprov om de skulle gå med på dessa stolleprov. I Norrbotten var ingen över huvud taget intresserad av att påtvingas träskor. (Källa.)

skoimport

Och den 5 november 1976 hade man samma idé … ”av beredskapsskäl”.

sockiplastErfarenheterna från 1834 stämmer nästan med mina erfarenheter. Jag ägde före Luleåflytten 1973 inte andra skor än träskor, gummistövlar och förstås sockiplast till gympalektionerna. Träskor att promenera i, sockiplast att springa i. Alltså lade jag redan i barndomen grunden för ortopedernas framtid.

 

promenadsko

Okej, de bruna promenadskorna som jag vägrade ha på mig stod också i hallen hemma hos familjen Stenson. De såg ut lite så här.

Jag har nu pratat med en ortopedtekniker – Stefan Johnsson – med fullt fokus på fötter, och av honom lärt mig att vårt 70-tal med träskor faktiskt kan vara en av orsakerna till dagens fotkollaps. Samt att dagens vansinne dels är pumps (tror fan det), dels platta Converse (som tyvärr är så himla coola). Och att det ska ni veta, alla som trampar omkring med stötdämpade joggingskor med support och pronation och hålfotsinlägg; ni kanske klarar er utan värre fottrubbel när ni blir gamla!

Min ortopedtekniker visade sig förresten ha en dansbandskarriär i ryggsäcken.

lenareflex

”Lena & Reflex”! Längst ut till höger står Stefan Johnsson med något intressant på fötterna. Hans tvillingbror intill har likadana platåstövlar …

plataskor

… och här står jag och håller i dem! De är från 1974 och eftersom jag fick prova dem kan jag tala om att det inte finns någon som helst dämpning i den där platån.

traskostovlar

Men det var ju träskor vi skulle fokusera på, så Stefan plockade fram även sina sanslösa träskostövlar från 1970. (Man anar en inte helt nykter skomakare.)

Själv brukar jag skryta med att Plannja 1978 hade en amerikansk basketspelare som jag kände (Ray Tarnowski) och att han specialbeställde sina träskor från Småland eftersom han behövde storlek 53. Well, pfah – det finns större: stl 58!

Och hur ser det ut i vår hall i detta nu?

hallskor

Se … obekväma tollor (med damm på) som vi använder när vi går ut till spotunnan eller brevlådan …

Uppdatering
I Nordiska museets digitala samlingar på träskobilder finns den här pärlan!

urgropt tolla

Tofflan ingår i en större samling saker från svenska fängelser och är alltså urgröpt både fram och bak för att t.ex. kanyler skulle få plats.

Och nu har jag hittat ett par snedslitna! Yes!

slitnatollor

Tyvärr är de från 1944, och jag ville ha bildbevis på att vi stollar på 1970-talet gick omkring med lika slitna saker på fötterna trots att vi inte jobbade som pigor och drängar hemma hos Emil i Lönneberga.

På allmän begäran:

platadojor

Ortopedteknikern Stefan Johnsson fotograferade mig förstås när jag struttade omkring i hans gamla dojor …

{ 97 kommentarer }

Rutiga galonbyxor

av Lotten Bergman den 10 september 2015

Det är roligt att med jämnåriga prata barndomsminnen.Våra barn berättar också om vad de minns – hiskeligheter som att alla andra hade Pokémonkort och Gogos.

gammalsko

Våra föräldrar pratar om

  • vargavintrar
  • primitiva toaletter
  • baddräkter utan resår.

Jag brukar själv dra upp vedermödor som

  • Niveasalva på kinderna
  • stickiga strumpbyxor med häng i grenen
  • tunga, bruna ”promenadskor”.

Dessutom kunde dessa tre tortyrinstrument kombineras fritt med varandra så att det blev obekvämt att bara tänka på att ta några steg framåt.

Och så har vi ju den fullständigt fantastiska ”fastna med låren på stolen-känslan”. Det var nämligen galon på bilsätena och på varenda konditoristol i hela Sverige, samtidigt som kjolarna slutade strax nedanför midjan. Man tog en tugga på lilla syltkakan, drack lite ur muggen med varm choklad, lyfte med ett sklisschhh-ljud på ena låret som satt fast på stolen. Så sög man lite på ena flätan, tittade på kakan som nästan var slut och så lyfte man på andra låret som satt lika fast som det första. Sklisschhh.

Det var tider, det.

Galon var för övrigt inte alla galontyger i världen utan faktiskt bara just den galonen som tillverkades i en speciell fabrik: Gamlestadens Konstläderfabrik. Om man tar de festilade två förstabokstäverna i fabriksnamnet och sedan klistrar ihop dem med de tre sista i ordet nylon, har man vips en etymologi.

galonreklam

Säten av galon. OCH VERSALER!

Någon reklammakare har helt klart suttit med synonymlexikon:

”Varför kan inte en elegant sak få vara praktisk? Jovisst – GALON! Mjukt och lent i handväskor, robust och tåligt i barnbyxor, lättvättat (och snyggt) som möbel- och bilklädsel. Färgvackert och följsamt i damjackor, stryktåligt och aptitligt som bordbeklädnad. Frappant och lätt i damers regnkappor, vattentätt och smutståligt i – damers regnkappor … därför väljer även damerna … GALON.

Bilden visar en interiör från SAS nya Caravelle-plan med distingerad GALON-klädsel. Den oömma och eleganta resväskan är också i GALON. Alla dessa GALON-varor (och många därtill) finns i affärerna. Men kom ihåg, att GALON® är ett inregistrerat varumärke och tillverkas endast av en enda fabrik, GALON AB, Gamlestadsvägen 14, Göteborg, tel (031) 25 02 20, Stockholm (010) 10 85 40.”

Eftersom Stockholm har 010 och inte 08 som riktnummer, är texten skriven före 1962.

galonfabrik_jornmark.se

Och så här såg Galonfabriken ut 1969. (Bild från jornmark.se.)

Men nu till mitt allra starkaste minne av galon:

rutiga galonbrallor

Rutiga galonbyxor från runt 1965.

Mitt allra, allra första minne är alltså galonrelaterat. Jag var tre år och stod iklädd rutiga galonbyxor och tittade snett uppåt, och där i ett fönster satt en flicka med rött hår. Hon tittade tillbaka, ner på mig. Sedan gick jag vilse, men det minns jag inte ett dugg av.

Uppdatering
Kommentatorskan Pysseliten skickade nyss en fantastisk bild på det som hon var klädd i när det begav sig.

rutig galon

Har ni sett något blankare? Rena rama underverket!

{ 85 kommentarer }

Lurch i Familjen Addams

augusti 25, 2015

”Familjen Adams” var från början en tecknad serie av Charles Addams, men den enda variant som jag har tittat på är den svart-vita tv-serien som sändes i USA 1964–66. Den som liksom jag är lite nostalgiskt lagd, kommer att gilla introt här: Hur jag såg Familjen Addams har jag ingen aning om eftersom den började sändas när […]

Läs hela alltet →

Kvällsfika?

juli 14, 2015

Det händer förvisso mer spännande ting än att jag ibland äter en skål fil efter basketträningen. Man håller t.ex. precis exakt nu på att tolka signalerna från Pluto-resan och Nasa delar med sig av allt och forskarna grälar fortfarande om Plutos status som planet eller inte planet. Och i SvD har jag hittat en skribent […]

Läs hela alltet →

Sju Sutherlandsystrars hårsvall

juni 2, 2015

Tydligen är det alldeles upprörande/fantastiskt/konstigt/glädjande (stryk det som ej önskas) att Kim Kardashians styvfar Bruce Jenner har bytt kön och namn och köpt snygga bröst och börjat använda högklackade skor. I really couldn’t care less; könsbyte var kanske upprörande i Lödder 1977, men inte nu. Gäsp. Men familjens förnamn är roliga att titta på! Bruce […]

Läs hela alltet →

Selfäjarna

maj 29, 2015

Jag har ett litet hål i min allmänbildning. I detta hål saknas all information om Povel Ramels ”Selfäjarna”. Det handlar om 6 minuter och 20 sekunder som (sägs det) är hur roliga som helst. Redan för snart ett år sedan blev jag varse detta hål, men inte förrän nu tar jag tag i saken. Och här står […]

Läs hela alltet →

Toleransbalans och lite fnyspys

maj 15, 2015

Jag anser som bekant en himla massa saker. Dessutom har jag rätt och alla som tycker annorlunda har förstås fel. Det underliga är att det finns så många andra åsikter – och att de som tycker tvärtemot mig, anser att de har rätt. Brasklapp för eventuellt nytillkomna läsare: ibland är jag inte helt allvarlig. Sådant som […]

Läs hela alltet →

De kunde ju inte skriva förr i tiden heller!

april 29, 2015

Jomen, ni vet hur knorrandet går om hur långhåriga slynglar lyssnar på dunka-dunka-musik och att särskrivningen är ett modernt gissel och att det var bättre för eftersom man t.ex. kunde åka från Djugården [juuvgån] till NK för blott 7 öre och där ju köpa galoscher och pampuscher. Kommentatorskan Agneta uti Lund har skickat en fantastisk liten […]

Läs hela alltet →