mode

Tillbaka till framtiden: 2015

av Lotten Bergman den 1 januari 2015

I oktober händer det saker i filmbranschen eftersom Tillbaka till framtiden II utspelar sig just i oktober 2015.

Alla Tillbaka till framtiden-fans är ganska stillsamt fascinerade över det som stämmer i filmen jämfört med dagens verklighet: att vi tittar på 3D-filmer, har jättebreda tv-apparater med videokonferenser (Skype) på väggarna, att vi har små handdatorer samt att vi är väldigt fokuserade på att ha koll på telefonen hela tiden.

Men vet ni vad som sägs i filmen som är helt bortitok? Jo, att faxen är det bästa sättet om man vill kommunicera snabbt. Tihi och fniss samt fnitter. Oj, vad jag har faxat i mina dar (på Nationalencyklopedin till ungefär 1998), men ojojoj, vad jag inte faxar längre. Faktum är att jag trodde att faxvärlden var utdöd och att faxmaskinernas kyrkogård var full, tills jag förstod att det fortfarande finns branscher där faxen styr allt.

Å andra sidan brukar jag ha fel inom fackområden där jag helt enkelt inte vet vad jag talar om. Igår försökte jag delta i en diskussion om vilket bryne som är bäst.

– Jag brukar skära tomater med gaffel – för de är vassare än våra knivar.

De tre som lyssnade på mig skakade på huvudet eller lade det medlidsamt på sniskan. Och fortsatte prata om diamantbryne, striglar och kalcedon.

Eller när jag i lördags försökte förstå hur ett löpband egentligen funkar och till sist förstod att en skruv har fyra olika mått och att jag faktiskt inte alls behöver förstå hur ett löpband funkar utan bara ställa mig på det, trycka på en knapp och springa. [tråkkollaps]

Men det var inte det jag skulle berätta. Jag tänkte bara visa upp dubbelslipsen som Marty har på sig 2015 eftersom det faktiskt är dags att skapa nya modetrender.

dubbelslips

Martys dubbelslips i Solensrike-stajl.

När såg vi något nytt senast? Dog modeinnovationerna ut med platåträskorna? I brist på fantasi skulle jag (som bekant) gärna köra en repris med axelvaddar och vårhattar på alla och envar. Och polisonger! (Men bara för att både ordet och håret är roligt. Inte för att det är snyggt.)

Nu har jag googlat lite och förstått att det varken blir polisonger eller platåträskor 2015. Det blir … genomskinliga kläder. Åh, så förtjusande.

transparent

Kejsarens nya kläder.

Nej, då ikläder jag mig hellre en soffbokhylla. Den här har söstra mi Orangeluvan hittat på auktion (men inte köpt):

soffbokhylla

Soffbokhylla med spegel och allt!

Tillbaka till dåtiden!

{ 45 kommentarer }

Slutet är nära

av Lotten Bergman den 20 augusti 2014

Igår var nog början på slutet. Hjärnan har liksom kokat över och brunnit upp.

brains

Tänk. Min hjärna ser ut precis som fårhjärna.

Först glömde jag att jag inte skulle till radion för att prata om etymologier och kom inte på det förrän jag var på väg ut ur huset. Fine, det var bara att gå in igen och äta frukost nr 2 och försöka komma ihåg att det är på freeeedag jag ska dit.

Sedan somnade jag mitt i en textredigering. Ploff, bara, låg jag där och sov. Snark, snark på alla felstavningar.

passandeillustratiobara

Därefter åkte jag till Coop istället för till återvinningscentralen. Väl på återvinningscentralen slängde jag förvånande nog precis det som skulle slängas, för att några sekunder senare köra iväg med bakluckan vidöppen utan en tanke på att det kanske skulle vara lämpligt att stänga den eller ens att det drog lite i nacken.

Sedan handlade jag mat och pratade med så många bekanta att handlingen som skulle ha tagit ungefär 20 minuter tog över en timme, varför jag stressade lite under betalningen (barn väntade på mig) och glömde betalkortet i betalningsmojen. Jag körde iväg med bilen (med stängd lucka!) till ett helt annat handlingsplejs och parkerade utan att se det jättesnett när jag trodde att jag hade parkerat vinkelrätt.

– FAAAAN, sa jag där jag stod i en klädbutikskassa för att köpa en underskön, alldeles randig kappa på rea för 99 kr och betalkortet ju inte var på plats i plånkan.
– PLING PLONG! sa det i mobilen när tjejen i mataffärskassan (basketkompis) nästan samtidigt skrev till mig på Facebook att hon hade betalkortet hos sig i mataffären.

stoltkappinnehavarinna

Modebloggen levererar igen.

Om det ska fortsätta så här, kommer jag att om tio år trä gummistövlarna på öronen, stå på huvudet när jag äter och köra cykel i dikena samt lägga mig i sängen hos grannen.

Spännande!

{ 62 kommentarer }

En långpromenad upp på Ditchling Beacon

av Lotten Bergman den 1 augusti 2014

beaconutsikt

Utsikt. Precis som på Louvren.

Jag är alltså i södra England och hälsar på kusin Ann. Hon har bott här i 29 år och undervisat tusen och en britter i konsten att tala svenska; ni anar inte hur stor andel av världens ambassadpersonal går omkring och kan prata svenska bara för att hon har lärt dem allt hon kan. Dock behöver hon hjälp med att spela svensk musik för stackarna – hon harvar fortfarande med Sven-Bertil Taube och vet då rakt inte att det finns något som heter 999 med Kent (räkneord) eller Jag kommer med VeronIca Maggio (futurum). Så vi måste förstås hjälpa henne med modern musik på svenska, där texten uttalas tydligt och grammatiken är korrekt! Skriv och länka i kommentatorsbåset!

LITEN RESERAPPORT

Idag gjorde vi Brighton osäkert. Jag köpte brallor, hattar, glasögon och en designad klänning.

ny_dress

Nej, det är inte jag på bilden. Men min klänning.

automatspolning

Och så fotograferade jag en spolknapp som är så hygienisk sååå eftersom man inte ens behöver nudda den.

Vi åkte förbi hotellet som sprängdes när Margaret Thatcher bodde där för 30 år sedan (12 oktober 1984).

hiltonfelhotell

Nej, det är inte det hotellet på bilden. Jag fotograferade nämligen fel hotell.

ellensupstairs

Sedan hälsade vi på i ett Herrskap och tjänstefolk-hus, där mitt kusinbarn bor (Upstairs).

Det är alldeles, alldeles förtjusande och fantastiskt och faktiskt helt obegripligt att de boende i huset inte har den blekaste aning om hur stor lägenheten (en tvåa) är eller när huset byggdes.

– Är det 1800-tal?

– Vet inte …

– Är det 1900-tal kanske?
– Vet inte …
– Var det så här små tvårummare från början eller har tolvrummarna renoverats för att möta nutida efterfrågan?
– Vet inte …
– Hur många bor i Brighton?
– Vet inte …
– Hur långt är det mellan Brighton och Ditchling?
– Ingen aning …
– Oj, här ser du ju havet genom fönstret! Hur långt är det till piren härifrån?
– MEN NI SVENSKAR OCH ERA JÄDRA SIFFROR!

Hemma i Ditchling igen, gick jag en ensampromenad upp på The Beacon, vilket tog ungefär två timmar. Jag fotograferade får, hundar, katter, hästar, en koblaffa och en mystisk blomma som verkar vara rönnbär i mikroformat.

xxxblio_footpatch

Jag fotograferade även oläsliga skyltar. Vandringsled till biblo?

För att inte tala om grindar som stängdes för sista gången för bra länge sedan.

stangdgrind1

1953?

stangdgrind2

1998?

sheep_dog

Och information om oroliga får.

anyperson

Samt  skylt om grind som om den inte stängs kan orsaka tumult och böter.

Jag gick och gick och gick och spände mina svaga lårmuskler så mycket som möjligt för att det hela skulle fungera som sjukgymnastik. Ett tag fick jag klättra i vad som kändes som 90-gradig lutning så att jag haffade och puffade och fick torka svett ur pannan. Uppe på en liten platå fick jag krångla mig förbi något skyltliknande av människohand tillverkat och dessutom kravla över irriterande taggtråd som faktiskt inte gjorde saken lättare. Efter krånglet och kravlet vände jag mig om för att titta på branten som jag nyss hade tagit mig uppför, och se om det gick att läsa något på det skyltliknande.

access_brant

Hoppsan.

{ 51 kommentarer }

Fotbolls-VM: modetrender komma och gå

av Lotten Bergman den 21 juni 2014

Det är ett faktum att vi i nuet klär oss i precis det som vi har fått för oss är snyggt. Det är också ett faktum att vi om tio år gapande kommer att titta på gamla bilder och skämmas oss halvt ihjäl eftersom platåträskor, pälshattar, nättröjor, hängselklänningar och läderbrallor eller för den delen renässanskragar inte bara är ord med många prickar (trema) utan även omoderna plagg.

Kortkorta och långa shorts inom fotboll har jag avhandlat tidigare och Översättarhelena redogjorde noggrant i bloggens ungdom för frisyrerna på planen, vilket ju bara betyder att sådana här sammanfattande inlägg behövs.

vmbyxor_maradona_82

”Vänta, nu vet jag hur Maradona kan stoppas. Jag nyper tag lite nätt här i tröjan och i övre strumpkanten och så kastar jag helt enkelt bort honom.”

År 2014 är det helt normalt att ha vax i håret, att ha mohikanfrippa trots att man måste vara beredd på att nicka – eller att flytta allt hår från huvudet ner till hakan.

Raul+Meireles

Kanske en kombination av ovanstående?

De flesta målvakter har nu förlossningsklinikslånga strumpor som räcker ända upp till under de relativt långa shortsen, så att det ser ut som om de alla har kalasbyxor på sig.

neymar_strumpor

Men till och med Neymar (som alltså inte är målvakt) har ibland på sig extremstrumpor.

Och nu kommer vi till skorna.

I tusen år hade alla fotbollsspelare svarta dojor. Ibland fanns det en liten logga på, ibland var de pyntade med en liten diskret rand – men ville man ha något annat än svart, ansågs man inte ha alla fotbollskor hemma i besticklådan. Kennet Andersson missade ju en straff 1996 bara för att han – för första och enda gången – hade på sig gula skor.

gula skor pa en bild som jag har lanat av aftonbladet sorrysorry

Kennet Anderssons missade gulskostraff 1996 till vänster och Kim Källströms missade gulskostraff 2009 till höger.

Men nu skyller man inte på skorna om något blir fel. Nu är det fel på väder, vind, domaren, gräset, publiken, motståndarna och den samlade presskåren om man tabbar sig. För skorna är idag inte bara i regnbågens utan i all världens takano-overallers färger.

skor_2014

Skorna må vara hur fantastiska som helst, men den här bilden fångar mitt intresse på grund av något helt annat. HAN SITTER PÅ BOLLEN! MAN FÅR INTE SITTA PÅ BOLLAR!

flerskor_2014

Ser ni det svarta fåret?

grekland 2010

Före: Greklands landslag 2010.

grekland 2014

Efter: Greklands landslag 2014.

Vi är som bekant föregångare när det gäller det mesta här i Sverige. I alla fall vill vi tro det.

sverige_2006

Svenska landslaget hade redan 2006 släppt på färgtyglarna! (MEN CHIPPEN! GULA? REALLY?)

landslaget i maj 2012

Och 2012 var vi tydligen lite drabbade av grupptryck — vita eller blå-brandgula var det som gällde.

landsl_2014

Men 2014 är det trots bedrövligheters bedrövligheter och elände på planen lite karnevalsstämning nere på fotknölsnivå.

Igår åkte England ur VM medan Italien fick däng av Costa Rica. Spanien är redan ute. Pepe blev (än en gång) galen och utvisad och nästan alla lag som pratar spanska (och de är många) faller av minsta vindpust. Tyskland står stabilt och kommer att spela final mot Braslien. Om jag har fel, lovar jag att jag ska ändra denna min uppfattning.

Uppdatering kl 21
Kolla nu på nr 20 i Tyskland och 9 i Ghana – bröderna Boateng! (Fast Müller är min favorit.)

Uppdatering efter Tyskland–Ghana (2–2) bara för att Ghanakillarnas måldans är fantastisk:

{ 53 kommentarer }

Lite tidsfördriv, bara

april 9, 2014

Jag har ju gett mig den på att genomföra #blogg100-utmaningen som innebär ett inlägg per dag i 100 dagar, vilket är lätt som en plätt inkentinken. Men det är ju så förbaskat irriterande att bli tvungen att klippa av diskussionerna som pågår i kommentatorsbåsen och som liksom inte känns färdiga. Mitt i utländska frukostdetaljer, ordgåtor, […]

Läs hela alltet →

Skor! Skor! Skor!

april 4, 2013

När jag blir stor, ska jag bli det som Rebecca Shawcross är: the Shoe Heritage Officer vid Northamptons museer. Jag förstår inte ens vad titeln betyder, men att hon är betydelsefull är självklart. Jag vill alltså vara en synnerligen viktig skokännare som har tillåtelse att samla på skor. Rebecca Shawcross letar efter skor och kuriosa om fynden, hon […]

Läs hela alltet →

Det är dags att köpa ny vårhatt

mars 12, 2013

Kylan biter sig fast som hade den käkar som har låst sig. Vi kan ignorera den, skälla på den eller utmana den på en fajt. Vi väljer det senare … och köper en vårhatt. (Nogräknade läsare kan protestera mot att våren inte är här på riktigt enligt exakta och meteorologiska uträkningar samt att hattmodet inte […]

Läs hela alltet →

Modeord – men inte A-linje, jumper och getingmidja

februari 27, 2013

Implementering. Implementering. Implementering. Implementering. Implementering. Implementering. Imp… Om man säger  implementering flera gånger i rad, tappar ordet faktiskt även den lilla skärva av betydelse som det hade nyss. Implementering. Pleminterering. Mentipletering. Plutiomentering! Det är ett ovanligt seglivat modeord, implementering. Jag har länge försökt ta död på det som en irriterande fluga, vilket i sammanhanget är synnerligen […]

Läs hela alltet →

Kalasbyxor!

mars 27, 2012

På många bilder från min barndom har jag på mig en minikjol som knappt täcker rumpan. Förvånansvärt ofta har jag kringlor i håret trots att modet sade ”långt och utsläppt”. Ibland har jag träskor – och nästan alltid har jag kalasbyxor. Kalasbyxor? (Nu är ni många som skakar på huvudet. Men ni förstår att jag […]

Läs hela alltet →

Att hålla sig till ämnet

november 28, 2011

Man sitter där på en trevlig middag och så tar någon upp ämnet nylonstrumpor – och vips handlar diskussionen om vilken hockeyspelare det var som i NHL gjorde succé med svart nagellack. På en tand. (Det är så här rykten sprids: vi har inte klargjort vem hockeyliraren var.) Associationsbanorna må vara triviala, men ibland skapar […]

Läs hela alltet →