mat

Filmtajm med påskmat

av Lotten Bergman den 16 april 2014

Alla fem barnen är hemma på påsklov och jag sitter mest och tindrar med ögonen och lägger huvudet på sniskan av pur lycka. Nittonåringens nittonårige, spanske basketspelare till fästman är här han också, så nu har jag sex barn. Vi har hittills under lovet spelat en farlig massa basket, ätit ohemult stora mängder mat, bakat kakor tills sockret tog slut och tränat lite mer basket. Nu kommer några dagar när man enligt traditionen ska lugna ner sig och äta ägg. Och se på film!

Jag hittade en liten lista som jag gjorde för länge sedan, som jag tänkte att även ni kunde få fundera över:

1. Min första filmupplevelse: Hugo & Josefin (1967) med Beppe. Någon åt ett helt ägg, annars minns jag inget.

”Någon” äter ägg.

”Någon” äter ägg.

2. Min största filmupplevelse (som liten): Bugsy Malone (1976) med Jodie Foster – på en bio i London.

3. Min värsta filmupplevelse någonsin: Jag var superkissnödig under hela Pretty Woman (1990) och kunde inte förmå mig att gå på toa utan led bara, sittandes med benen i kors – och mindes därefter ingenting av filmen.

Nope, minns ingenting.

Nope, minns ingenting.

Under den senaste månaden har vi gillat två filmer lite mer än andra: About Time och Gravity, som vi kan rekommendera varmt till alla mellan 10 och 50 år. Eftersom förbudet mot nöjestillställningar på långfredagar togs bort redan 1972, kommer vi att titta på film och få fyrkantiga ögon just på fredag – men vad har ni att föreslå? Helst något nytt, gärna HBO Nordic och gärna Netflix – eller Filmtoppen. (Gammelfilmer går också bra, men jag misstänker att vi har sett rubbet.)

Och så vill jag så gärna ha påskmatstips! (Jag har än en gång fastnat i gamla ruttna matrutiner.) Fast egentligen skulle jag kunna nöja mig med att äta blott ägghalvor med gott klet på toppen.

r-ROTTEN-JOE-BUGLEWICZ (1)

{ 57 kommentarer }

Jag och mitt utvecklingssamtal

av Lotten Bergman den 12 april 2014

Om en stund förstår ni att den här bilden är relevant – på en BMI-nivå i alla fall.

Om en stund förstår ni att den här bilden är relevant – på en BMI-nivå i alla fall.

Jag vet ju numera hur man hanterar dem – utvecklingssamtalen. Man säger jaha och jaså samt just det. Sedan får man tänka efter och komma på ett schablonmässigt mål som ska uppnås till nästa samtal. Målen kan formuleras så här:

– Ska försöka att inte bli besviken över betyget A-.
– Ska inte få de andra eleverna att skratta under lektionerna.
– Ska försöka att låta andra i klassrummet komma till tals och inte räcka upp handen så fort jag kan frågan.
– Ska försöka få matteläraren att ge mig svårare uppgifter.
– Ska lämna in läxorna i tid.
– Ska inte komma till skolan i sista sekunden.
– Ska inte säga emot läraren NN.

Eller mer petitessiga:

– Ska öva extra på sjuans tabell.
– Ska träna mer på engelsk stavning än svensk.
– Ska anstränga mig mer på gympan när det är dans.
– Ska äta frukost.

Men nu är det inte barnen som har utvärderats utan jag. Den vårdcentral som jag tillhör, kallar sympatiskt nog alla 40- 50- och 60-åringar till hälsokontroll och eftersom jag njuter vansinnigt av att fylla i enkäter och kryssfrågor, högg jag direkt. Testets första del bestod av

  • ett frågeformulär med fokus på utbildning, socialt stöd och nätverk, arbetsmiljö samt mat-, motions- och rökvanor
  • mätning av midjemått (85 cm), längd (173 cm) och viktkontroll (69 kg)
  • glukoskontroll (4,4 millimol per liter)
  • mätning av LDL-kolesterol (3,67 millimol per liter)
  • systoliskt och diastoliskt blodtryck sittande med 5 minuters vila mellan två mätningar (115/70 båda gångerna)
  • blodprover.

Andra testet var ett samtal med en sjuksköterska som hade utvärderat mina resultat. Eller … borde ha utvärderat mina resultat. Hon plockade fram mina papper och bad om ursäkt för att hon inte hade fört in uppgifterna i datorn och så fick jag läsa ur mina papper medan hon förde in uppgifterna och glömde trycka på ”spara” och så gjorde vi om alltihop igen. Och så började hon berätta för mig om Ayurveda – den indiska läkekonsten som skulle kunna få mig på fötter igen eftersom jag var i så dåligt skick. Eller … vänta nu.

Jag mår ju bra.

– Ayurveda, grönsaker, fisk, inte kött, mera grönsaker och fisk och träna magen och träna magen och oj vad du måste träna magen.
– Va?
– Åttifem centimeter! Gränsvärdet kommer strax att sänkas till 77 cm! Läs den här boken och den här och den här.
– Va? Men titta på mig! Min midja går ju i alla fall inåt.

Jag reste mig till och med upp och drog upp tröjan och visade upp min midja som än så länge faktiskt är en midja – men jag lider tydligen av ”lätt bukfetma”.

midjematt

– Ja, på utsidan, men det är fettet på insidan som är det farliga. Ayurveda, grönsaker, fisk, inte kött! Ayurveda, grönsaker, fisk, inte kött!
– Men hur kan det här vara något att vara bekymrad över när det är inom de nuvarande gränsvärdena och alla prover visar att alla mina värden inklusive blodfetterna och min träningsdos är alldeles perfekta och det enda som egentligen är fel är att jag bara äter fisk en gång i veckan?
– Ayurveda, grönsaker, fisk, inte kött! Lake är en billig fisk!

Till slut hummade jag bara jo, ja och javisst och när det vankades sammanfattning fick jag fylla i en ”stjärnprofil” där det är bäst om man har sina resultat inploppade ytterst på den här bilden som inte på några vis ser ut som en stjärna. (Klicka för förstoring.)

Claes Lundgren har skapat denna stjärna. Mhrnnfff.

Claes Lundgren har skapat denna ”stjärna”. Mhrnnfff.

På listan över mina mål kunde jag inte minska min måttliga alkoholkonsumtion eller den obefintliga rökningen eller öka den fysiska aktiviteten och jag vill verkligen inte minska i vikt. Däremot lovade jag att förbättra mina matvanor och skrev (under övervakning) på mitt utvärderingspapper att jag lovade att äta mer fisk och grönsaker.

– Nu, barn, blire fiskpinnar tre gånger i veckan!
– Yay!

{ 54 kommentarer }

Typisk torsdag?

april 10, 2014

Under alla mina år som föreläsare har jag flängt runt till t.ex. Stockholm, Sollefteå, Kiruna, Umeå, Malmö, Karlstad, Örebro, Luleå samt Schweiz, Italien och Finland. Men inte någon gång har jag i min hemstad fått föreläsa för annat än pensionärer och studenter (extremt billiga föreläsningar, nästan gratis faktiskt, åååå vilken fin människa jag är) – […]

Read the full article →

På en hotelltoa i Luleå …

november 19, 2013

… finner jag att man från tronen kan se på tv utan problem, vilket är viktigt eftersom vi måste älta taktiken inför kvällens avgörande match mot Portugal. Det är nästan lika fint som i fyrklöverhusen i Lund, där man kan sitta på toa och röra om i grytan på spisen. (Man kan förvisso även bli […]

Read the full article →

Den hemlige pastakonstnären

november 6, 2013

Jag hörde talas om en italiensk pastakock som i sin helt vanliga lägenhet här i Eskilstuna hade inrett ett rum till pastalaboratorium. Sådana tokerier måste ju undersökas – studiebesök here I come! Tänk om jag kunde inreda ett av barnrummen till basketsanatorium! Eller tänk om jag blir galen och bygger om vardagsrummet till ett hajakvarium! […]

Read the full article →

Ägg och lök

april 29, 2013

Ibland tittar jag på löken som jag hackar, och så säger jag barskt till den: – Men sluta! För jag begriper inte varför den har utrustat sig med en gråtgas. Handlar det om självförsvar eller konflikts(l)ökeri? Om löken hade uppfunnits idag, hade man tvekat länge efter den obligatoriska genomläsningen av bruksanvisningen. Det kunde ha stått […]

Read the full article →

Dåtid, historiegeneraliseringar och ägg i vattenglas

februari 10, 2013

Det verkar som om jag har snöat in lite på dåtid, nostalgi, minnen och forna tiders ljuvligheter. Jag triggades nog av ett inlägg på en blogg, där jag inte kände igen mig. (Man kan visserligen hävda att jag inte var med på 1930- och 40-talen och att jag därför kanske skulle ta och knipa igen […]

Read the full article →

Tips på festlig helgmat som dessutom är läcker

februari 9, 2013

I mina samlingar har jag nu hittat en sladdrig Läckert till förrätt och vickning, där man talar om att den läckra maten naturligtvis kan användas även till hela måltider. Men framför allt är allt väldigt läckert. De läckra recepten är gjorda av Göran Helleblad, A-M Lautmann, Margareta Persson, Astrid Rejnholm, Åke Söderqvist, Verner Vögeli m.fl., där man […]

Read the full article →

Myten om haggis

januari 26, 2013

– Äta myrer? – Kittlar dödsskönt i kistan! Jamen självklart äter man myror om det inte finns ostbågar. Eller absolut inget annat att äta. Och självklart åt man rutten sill förr i tiden eftersom det inte fanns tacos. Framför allt begriper jag att man åt inälvor i högre utsträckning – varför slänga bort ätbara ting […]

Read the full article →

Nyårsaftonsmenyn

december 30, 2012

Här förbereder vi nyårsaftonsparty genom att vi samlar ihop gäster som halkar omkring på isfläckar runtom i Sörmland. Några skulle åka långt, men hann bara hit, andra skulle ha åkt hem men råkade stanna kvar och åter andra har planerat att fira med oss sedan vi bjöd in dem för ett år sedan. (Vilket vi […]

Read the full article →