mat

Fem fula fiskar från Ferrol

by Lotten Bergman on 16 juli 2016

Jag har idag ätit cicharrónes på fiskmarknaden i Ferrol, där vi fortfarande befinner oss. Mmmm. Cicharrones … det låter väl delikat?

De var krispiga och salta och mycket goda. Dessutom var de snygga‚ lite krusiga som en knypplad spets och samtidigt påminde de lite om blommor.

chicharrones

Och det var alltså tunntarmen tarmkäx från en gris.

Wikipedia:

”When the intestine is detached from this mesentery, the outside thin part of the latter forms a frill or ruffled-like ornament resembling a flower.”

Och jag – som fortfarande inte vill tänka på hur det var att 1987 äta trippa (komage) i Italien – visste alltså på’t ungefär vad det var jag stoppade i munnen. Jag är i sanning en dare devil. Snart kommer jag väl att börja äta lever också.

Men nu tar vi de fem fula fiskarna från Ferrol!

melgacho

Melgacho – småfläckig rödhaj – som har så elakt och segt fjäll att man skinnflår den innan den säljs. Nakenfisk kan vi väl kalla dem?

palometa roja

Palometa roja – nordisk beryx – är en till synes väldigt förvånad fisk. Och kroken sitter alltså kvar i munnen för att man vill visa att den är fångad ensam och inte i stim, för då far fiskarna omkring som i japanska tunnelbanan och får blåmärken och blir inte lika smakfull.

– Men kan man inte fånga fiskarna i stora nät och sedan tjäna stora pengar genom att sätta fast en krok i varje fiskmun och på så sätt köra med falsk marknadsföring?
– Eh. Nej.

cabracho

Cabracho – havssugga – har vidriga ben och taggar på utsidan och är ett halvt helciske att tillreda, men kockar på fina restauranger brukar göra fiskkaka på dem.

sanmarti

San Martiñ – sankpersfisk – har underbett och arga Nicolas Cage-ögon samt en prick på sidan eftersom Sankte Per ju höll i fisken just där.

franco_1937

Den fulaste fisken av dem alla – Franco – föddes i Ferrol 1892.

Med tanke på vad som nu händer i Turkiet (och alla andra galna våldsdåd i världen den senaste tiden) kan historien kanske hjälpa oss att skåda framtiden. Ferrol-födde Franco inledde 1936 en militärkupp (ungefär som den i Turkiet igår) och var sedan Spaniens diktator 1939–1975.

Fy faen.

{ 38 comments }

Nu ska vi inte ha det alltför kul

by Lotten Bergman on 25 mars 2016

”Påsken infaller som alla vet den första helgen efter den första solförmörkelsen efter vårdagjämningen.”

Kjell Swanberg(1944–2008)

Jag har sällan sett så många uppsluppna påskfirare som just nu! Vart jag mig i påsken vänder, står det en leende människa med en sillburk i handen och tjoar KLATJOFS! [glapåschk]

easter

Kan det månne vara så att den i år rekordtidiga påsken kommer precis i rättan tid – nu när vi hatar varenda liten vilsekommen snöflinga som sedan i december har strävat neråt men liksom inte lyckats? När påsken kommer som den brukar i april, är kanske alla lite allmänt gladare eftersom vädret är vänligare och ljuset ljusare; då behövs ju inte massa färgglada påskharar och lediga dagar.

Beppe_egg

Ägg-Beppe kan man inte få nog av.

Idag är det långfredagen. Som inte är lång och som inte längre (sedan 1969) är tråkig utan som vilken jädra halvröd dag som helst. Vi måste repetera så att ni inte glömmer att det var tristare förr. I give you Allmänna ordningsstadgan, SFS 1956:617 §10:

Å juldagen, långfredagen och påskdagen efter klockan sex på morgonen må icke anordnas offentlig tillställning. Länsstyrelsen äger dock medgiva undantag för tillställning, vars innehåll och syfte kan anses förenligt med högtidens helgd.

Vi måste göra om den. Allmänna ordningsstadgan från 2016:

Å långfredagen efter klockan sex på morgonen må ni icke titta på Facebook annat än undantagsvis eller vid trängande frukostrapporteringsbehov. Systembolaget, vars innehåll och syfte kan ifrågasättas i och med högtidens helgd och nubbevisans varande, har stängt för att inte uppmuntra.

Och vad kan man denna långfredag laga för äggrelaterad rätt? Ah, naturligtvis ett halvpocherat, blankt ägg som vilar på en skiva bayonneskinka, som i sin tur simmar i madeirasås.

aggmadeira

Svälj.

 

{ 94 comments }

Senapen i mitt liv

by Lotten Bergman on 22 januari 2016

Eftersom jag vill hålla mig väl med läsekretsen, lyder jag blint (nästan, eftersom jag inte har nått fram till Ninjas önskan om ”skillnaden mellan proletärt och monopolkapitalistiskt bajs”) läsekretsens önskemål om bloggämnen. Nyss skrev PK:

”Lotten, kan du inte skriva ett inlägg om din relation till senap, både idag och genom ditt liv?”

Självklart!

• Föddes.
• Åt ärtpuré.
• Fick korv på senap (min upplevelse av situationen). Tyckte om det.
• Köpte massa senap överallt.
• Fann att korv utan senap är som palt utan … palt.
• Fick fem barn, varav ett ibland hittas inne i kylen med munnen full av senap.
• Tog igår en bild på det samlade förrådet av senaper.

senap

Vårt samlade bestånd av senap, fast med en slamkrypare.

Det här måste ju (jag är starkt påverkad av Belgradsresan) vara ett uttryck av vårt liv i överflöd? Eller orsaken till att vi inte har råd att köpa nya bilar och åka till Thailand som ”alla andra”?

(När jag var 12 år fick ”alla andra i klassen” 50 kr i månadspeng medan jag fick 25. [Ser man på, det motsvarar ungefär 250 respektive 125 kr.] När jag var 20 år kom ”alla andra” in på Scenskolan, men inte jag. När jag var … ja, ni förstår.)

Oh och ack, det är inte första gången! Vi är ena marodörer!

tandkram1

Tandkräm en masse 2006.

rullerull

No sweat 2006.

skafferidubbletter

Skafferiöverflöd 2007.

Till mitt försvar ska sägas att … eh … hm. Nej. I rest my case – vi måste nog rensa upp i senapsträsket.

{ 104 comments }

Dagens lunch

by Lotten Bergman on 24 november 2015

– … humdidum, trallalaaa, lunch är gott …

Jag stod i köket med armarna i sidan som Teskedsgumman eller Julia Caesar och tittade på än skafferiet, än kylen. Så gick jag ner till källarkylskåpet där vi har rester.

– Lax! Kyckling! Böngryta! ÄGG! Småtomater! Vad gott!

En liten stund senare:

– Huäääärk! Oh no. Men vaff… *suck*

Laxen var så gammal att den kravlade iväg till soptunnan på egen hand, kycklingen hade hemgjord kolasås på sig (någon måste ha tänkt fel) och ägg tar ju tio minuter att laga. (En evighet jue.) Jag stoppade lite förstrött i mig fem småtomater (här i huset kallade bombtomater sedan något barn tyckte att de sprängdes i munnen), och satte förstås i halsen.

– Hooooost! Haaaaarkel! Huff och puff samt krääääääää!

Tårarna rann nerför kinderna (intressant kroppsreaktion) och när jag återfick min luftstrupe, högg jag närmaste pyschflaska som redan stod färdig, fylld vatten. Och drack snabbt en liter utan att andas.

pyschflaska

Typiska pyschflaskor.

Det var då jag upptäckte att flaskan måste ha innehållit inte bara vatten utan även diskmedel. Mycket diskmedel.

Jag är nu rendiskad i hela munnen och har även fått en renspolning på insidan av matstrupen. Tyvärr känner jag mig inte alls renad, utan precis så här:

dupontarna_bubblor

{ 118 comments }

Ett besök på O’Learys i Hudiksvall

november 19, 2015

Jag sover på det roliga tåghotellet i Hudiksvall inatt – det som tågen kör in i flera gånger i timmen. Det sitter ihop med O’Learys, så där måste man ju äta. Med foträta Birkenstocksteg klev jag in på O’Learys fullständigt utsvulten – med moderna mått mätt, eftersom vi drabbas av näradödenupplevelser efter blott sex timmar […]

Läs hela alltet →

Vi testar: syns jag?

oktober 30, 2015

(”Jag” är alltså bloggen som talar efter den stora flytten till nytt webbhotell.) – Prosit! nös jag i de nya lokalerna. – Men tyst, du kan inte tala, sa Lotten till mig. – Jag talade inte, jag nös, svarade jag. – Men när man nyser låter det ATTJO, det där med prosit kommer liksom inte […]

Läs hela alltet →

I väntan på flytten till annat webbhotell: ovanlig mat!

oktober 29, 2015

Bloggflytteriet som kommer att skapa förfärlig oreda och kapa bilder, placera alla kommentarer i bakvänd ordning och förmodligen göra mig fullständigt galen, kommer att ske från fredag kl 09:01. Till dess måste vi ju roa oss med andra ting. Mat! Många äro skolloven med tema här i huset. Vi har t.ex. haft tema B (basket, […]

Läs hela alltet →

Familjen Bergmans recept på köttfärssås

januari 14, 2015

Jag har just nu en skrikande Tjugoåring i köket. Hon är inte kompis med fiskgrytan, så då hjälper det väl om man skäller ut den? – DU ÄR TRÅKIG! TRIST! FUL! SÄG NÅT! Spanjoren i huset försöker just nu mildra grytilskan genom att hälla ett paket fryst chili i maten, för då brukar det bli […]

Läs hela alltet →

Dumma sparrisen!

maj 2, 2014

Det har varit prat om sparris i kommentatorsbåset. (Alla vet inte det, men det händer en hel del bland kommentarerna. Man kan till exempel få sin beskärda portion av rimmad och orimmad poesi mellan ekivoka skämt och väderrapporter. Jomenvisst.) Kommentatorskan Pysseliten odlar egen sparris (som igår begravdes i snö) och vet att berätta att grön […]

Läs hela alltet →

Filmtajm med påskmat

april 16, 2014

Alla fem barnen är hemma på påsklov och jag sitter mest och tindrar med ögonen och lägger huvudet på sniskan av pur lycka. Nittonåringens nittonårige, spanske basketspelare till fästman är här han också, så nu har jag sex barn. Vi har hittills under lovet spelat en farlig massa basket, ätit ohemult stora mängder mat, bakat […]

Läs hela alltet →