hotell

Från Ulricehamn till Gävle med en ond hals

av Lotten Bergman den 24 september 2014

Igår vaknade  jag i Ulricehamn och hann under dagen föreläsa för kommunens webbgäng, turista, tappa en tepåse och gå till fel buss, men ändå ta mig till Gävle och byta hotellrum samt skaffa mig en sprillans ny förkylning som sätter intressanta snor- och hostkäppar i hjulen för mina två föreläsningar idag.

Nu ska jag inte fastna i en utförlig beskrivning av min slemhosta och mina rinnande ögon, utan fastslå en viktig sak: Ulricehamn är inte Sveriges anonymaste stad.

kuranstalten_ulricehamn

1. Här fanns kuranstalten där alla konstnärer, kungligheter och en och annan bov med tuberkulos tog in: prins Carl, prinsessan Ingeborg, prinsessan Märtha, Verner von Heidenstam, Alexandra Kollontaj, Selma Lagerlöf, Gustaf Mannerheim, Ernst Rolf och Clark Olofsson.

kurhotell_ulriceha

Visserligen revs den fantastiska byggnaden av oklar anledning 1981, men ändå.

sparvagen_ulricehamn

2. Spårvägen i Ulricehamn anlades 1909 av direktören för sanatoriet, som tyckte synd om alla hostande patienter som skulle gå från järnvägsstationen upp till sanatoriet (höjdskillnaden var 170 meter). På bilden syns den enda spårvagnen 1911.

sparen_ulricehamn

Visserligen lades spåren helt i onödan eftersom spårvagnstrafiken aldrig kom igång; den var slarvbyggd av besparingsskäl och alla inom spårvägsbolaget grälade med alla. Utan att ha varit igång såldes hela klabbet med en rejäl vinst (ökade kopparpriser) 1917.

ulricehamnstationhus

3. Det gamla stationshuset från 1906 är alldeles fantastiskt! Kolla på tornen – arkitekten Axel Petersson hämtade inspiration från Trolleholms slott och gjorde ett runt och det andra fyrkantigt!

Visserligen saknar Ulricehamn järnväg sedan 1988 – men om vi alla lägger manken till, kanske ny järnväg kan ledas till alla fantastiska stationshus som står utan räls?

Och apropå fyrkantigt, så hoppar vi raskt till Falköpings stationshus, som har räls – men ingen perrong intill huset.

falkoping_central

Ser ni staketet i nedre kant? Det är placerat precis intill spår 1, som man alltså bara kan nå genom att gå under nyss nämnda spår.

Falköpings stationshus (som var det absolut enda jag hann se av Falköping) är tidig funkis, ritat av Birger Jonson 1934, han som kanske mer än någon annan har strösslat stationshus över halva Sverige.

Efter en bedrövlig resa med tusen och ett byten och snäva tidsramar samt intensiv huvudvärk, hosta och snorsnörvel, kom jag fram till Gävle – där jag sedan debaclet med den förfärliga duschupplevelsen tog in på ett helt annat Gävle-hotell: Hotell Gävle.

Jag öppnade min rumsdörr.
Tog ett steg in.
Släpade väskan över tröskeln.
Överfölls av en mögeldoft starkare än Stilton.
Kastade både mig och väskan ut ur rummet.

I receptionen beklagade jag mig så lugnt och varsamt jag någonsin kunde, men fick höra att hotellet var fullbokat och att alla hotell nog tyvärr var fullbokade i hela stan. Pfffft, tänkte jag och satte mig att kolla runt lite.

ingahotellkvar

Ahaaaaaaa … det enda hotell med rum kvar fanns 3 mil utanför centrum efter som ”15 andra hotell har inga lediga rum”.

– Ursäkta, ursäkta, hohooo, jag har ordnat, hallå! ropade receptionisten innan jag ens hade börjat bli bekymrad.
– Ja …?
– Jag har flyttat en stamgäst som kommer imorrn och satt en annan där och där och hon där kommer inte förrän i övermorron och han har inte kommit, så bli inte rädd nu, men du får ett stort rum!

hotell_gavle

Jättestort! Som inte luktar! MED VATTENKOKARE!

tepasen utan mugg

Sorgerliga saker hända.

Och hur var det nu med tepåsen?

Jo, jag tappade den på gatan efter att jag hade doppat den en enda gång i min mugg. Sorgligt.

Lät jag den ligga där på gatan som vore den en dödad cigarrettfimp? Nooo. Man vill ju inte att världens alla tedrickare ska få dåligt rykte.

 

{ 74 kommentarer }

Ulricehamn, en buss och ett blödande finger

av Lotten Bergman den 22 september 2014

Ni förstår väl att jag har det feruktansvärt jobbigt på min skrivregelsturné?

champagne

Måste dricka champ… åh nej! Mousserande! Fy!

grandhotel

Måste ta in på Grand Hotell! Med en nästan två meter bred säng, huga.

doubledecker_gbg

Måste åka dubbeldäckare i en hel timme (Göteborg–Borås) – det som är så trist!

Nej, jag tycker förstås precis tvärt om. Fast ibland blir det jobbigt på riktigt:

saol_lotten

Som när det blåser halv styv stormkuling och mobilen dör och SAOL-appen med den, så att jag faktiskt måste ta fram boooooken.

ajajajaj_blod

Eller när jag går in på en loppis och redan i entrén spetsas av låsblecket. (Förstoring utan tändsticksask. Den där skruven är av normalstorlek.)

Loppisen var inne i Ulricehamn, där det som i andra städer av samma storlek vimlar av

  1. frisörer
  2. inredningsbutiker
  3. stängda butiker
  4. pizzerior
  5. skyltar med ”vi tar inte kort” och ”ta ut dina kontanter här”
  6. tygbutiker (tack!).

Med blodet sprutande ur fingret strosade jag omkring och tittade efter en stor resemugg eftersom alla hotellmuggar är stora som fingerborgar. (Slitet uttryck och närapå obegripligt för den yngre ickesyende generationen. Muggarna är små som … äggko… nej … espressokoppar? Nä. Nåväl.) Då hörde jag bakom mig:

– Ursäkta. Har du ett papper?
– Ett A4?
– Nej, ett vanligt papper som inte är A4.
– A5? A3?
– NEJ! Jag blöder från pekfingret! Dörren bet mig!

Naturligtvis gick jag fram till den blödande mannen och höll upp mitt blod framför hans näsa för att visa att vi var olycksbröder. Tillsammans med en händig man med stora, starka händer, fixade vi sedan dörren och vandrade därefter vidare i livet.

Närmare bestämt till hotellets träningslokal, som hade behövt en uppdatering eftersom löpbandet var trasigt och motionscykeln bara la av efter 30 minuter.

motionscykel

Innan jag hade hunnit titta färdigt på mitt tv-program!

I morgon ska jag föreläsa för kommunens webbredaktörer, som ska snofsa till sin sajt. Jag ska säga att webbtexter måste vara si och så och inte sådär och att man ska bygga upp texter på detta sätt och inte så här – och haaaaaaar ni sett vilka fina semikolon, tankstreck och citattecken jag har här i bakfickan!

solnedgang_ulicehamn

Men kan ni tänka er – även här i Ulricehamn går solen ner precis som den brukar!

{ 40 kommentarer }

Kontaktledningarna är det nya svarta

juni 12, 2014

Det här med att åka tåg är ju så mysigt. Sverige far förbi och är hur vackert som helst. Jag skulle vara i Göteborg vid halv fem. Vissa saker skulle göras, människor träffas och en fika fikas. Strax innan jag klev på tåget i Eskilstuna vid ettsnåret, kollade jag i SJ-appen och fann tyvärr att något […]

Read the full article →

Ett utmärkt, omögligt hotell: Bergmästaren

april 28, 2014

Jag får i snitt en förfrågan per dag om jag har lust att göra reklam här på bloggen. Nästan alltid handlar det om spel och dobbel, enstaka gånger är det kläder och en gång var det ett hotell. Det går ut på att jag mot 500 kr (ungefär) ska skriva ett inlägg som länkar till […]

Read the full article →

Ett hotelltips, bara!

mars 19, 2014

Jag känner mig numera så ohyggligt världsvan när det gäller hotellboende – trots att jag jämfört med de riktigt hotellvana knappt är torr bakom öronen. Vad jag till exempel inte har lyckats lista ut än, är hur man kan låta bli att köpa grisen i säcken eftersom ingen hotellkedja är till 100 % dålig eller […]

Read the full article →

Djuren i Turkiet

mars 14, 2014

Äventyret i Turkiet fortsätter. Så här har vi det: Vi var igår på ett museum som består av grottkyrkor; samma urgröpta klippformationer som jag har berättat om tidigare. – Ladies and gentlemen, vi aaare goingk to a uppåner-museum, sa vår guide flera gånger. I mina anteckningar står det med feta bokstäver ”uppåner-museum???”. Inte förrän vi […]

Read the full article →

Liten rapport från Göteborg

november 26, 2013

Dubbla slag slog hjärtat när jag kom in i hotellfoajén i Göteborg, där jag ska föreläsa om de vackra, svenska skrivreglerna efter lunch. För i rummet intill mitt sitter … Alltså de här männen: Ack, där fick jag för mina fördomar. För ut ur lokalen rann en stund senare en ström av små, torra, påklädda […]

Read the full article →

Hur blir man uppgraderad?

november 21, 2013

Och nu talar jag alltså inte om att t.ex. byta ut knän och på så sätt uppgradera skröppelkroppen eller att fixa nya bröst versioner av datorprogram, utan den där magiska uppgraderingen som innebär att någon med makt plötsligt bestämmer att man får ett dyrare hotellrum utan att behöva betala mer. – Jahaja, här är ditt […]

Read the full article →

”Prostar och järnvägsmän skapade denna kvinna”

oktober 8, 2013

Jag ska om två veckor hålla en entimmesföreläsning för en PRO-förening i ämnet Proster ”Prostar  och järnvägsmän skapade denna kvinna”. Lattjo! (Detta projekt ingår i min plan att före år 2020 gå i konkurs pga. illa betalda jobb.) Då ska jag tala om veterinären som inte dog för att han blev biten av en ko utan […]

Read the full article →

Den stora frukostchocken i Härnösand

oktober 3, 2013

Jag är visserligen hemma nu, men måste faktiskt rapportera om alla städer som jag är i, så att ingen känner sig förfördelad. (Tydligen är man lite känslig i vissa trakter.) Härnösand är (enligt befolkningsstatistiken) bara lite större än Kiruna och bara lite mindre än t.ex. Höganäs. Kommuner med runt 20 000 invånare har oftast ett köpcentrum några pizzerior […]

Read the full article →