hotell

Kontaktledningarna är det nya svarta

av Lotten Bergman den 12 juni 2014

Det här med att åka tåg är ju så mysigt. Sverige far förbi och är hur vackert som helst.

sverigefint

Ååååååh.

Jag skulle vara i Göteborg vid halv fem. Vissa saker skulle göras, människor träffas och en fika fikas. Strax innan jag klev på tåget i Eskilstuna vid ettsnåret, kollade jag i SJ-appen och fann tyvärr att något var å färde.

katneholmingekul

Inställt tåg, jahaja.

Galopp, galopp till vår nya ”resebutik” som inte är SJ:s utan ett ombud.

– Nej, vi vet inte, vi är bara ombud. Jag har en lapp här, nej, jag vet inte. Va? App? Nej, lapp. Kanske ett telefonnummer, nej, vi har inte någon information, vi är bara ombud. Vi är inte SJ. Vi är bara ombud.

Galopp, galopp till tåget som rullade in samtidigt som jag ringde till SJ och hamnade på plats nummer 14 i telefonkön. Galopp, galopp fram till ombordpersonalen med telefonen vid örat.

– Va, neeeej, jag har inte hört något om något inställt tåg. Nej, allt är som vanligt. Men jag kan förstås kolla.

En halvtimme senare kom jag i telefonen fram till en kille på SJ som sa att det inte var några tågstopp nånstans förutom de där som strejkar som inte är SJ. Men att jo, han ju kunde kolla i appen eftersom jag envisades. Samtidigt som han läste från sin skärm in i mitt öra kom samma information till mig via ett mejl samtidigt som ombordpersonalen kom och läste på sin skärm eftersom högtalarsystemet hade pajat och allt var ”bedrövligt”, som hon sa, samtidigt som jag dessutom fick ett sms med exakt samma information:

”För närvarande är det stopp i tågtrafiken på sträckan Stjärnhov-Nyckelsjön på grund av riven kontaktledning. Ditt tåg kommer att gå en annan väg än planerat.”

Detta innebar inte alls att mitt tåg skulle gå en annan väg än planerat utan att jag skulle kliva av i Katrineholm och där ta buss till Hallsberg. Hm. Hur vackert Sverige än är, är det inte alls någon vidare njutning att åka buss i gassande solsken och trånga säten när man har bespetsat sig på te och kaka i första klass.

bussersattertag

Busshållplats, jaha. Ersättningsbuss ja. Som ersätter tåg, ja. Jajaja. Men vart går bussen?

Alla vi som klev av tåget gick en och en fram till bussen och letade efter information om den. Vi kunde ju se att det var en buss och förstå att det var en busshållplats för bussar som ersätter tåg. Men var det vår buss?

Solen gassade och lyste och var varm och underbar och under de 13 minuter som jag orkade stå utanför bussen och se sjuttifnutton personer som en och en gick in i bussen och frågade om den gick till Göteborg, fick alla sjuttifnutton svaret ”nej, Stockholm” av den tålmodiga men lite initiativlösa busschauffören. Jag grävde förtvivlat efter en whiteboardpenna i min ryggsäck för att få skriva MOT STOCKHOLM på den där ack så vita lilla whiteboarden i bussfönstret, men fann bara ägg och vatten samt strumpor och SAOL.

Men det var för varmt och för irriterande. Jag drog mig in i Katrineholms stationsbyggnad och suckade lite över tingens beskaffelse och min förbaskade otur med tåg … när jag plötsligt såg ett svart, mystiskt tåg rulla in på spår 3. Inne i resebutiken (en riktig SJ:sk) hörde jag en i personalen förvånat utbrista:

– Men va? Nu kom ju tåget mot Hallsberg! Jag tror att det är 129 …? Hur …?

Intuitiv galopp, galopp till spår 3 och det svarta spöktåget. Vad händer om jag går på? Om jag bara tar saken i egna händer? De vill att vi alla som är på väg till västkusten (kanske 100 personer) står och väntar på en buss som ska ta oss till Hallsberg. Och här kommer ett tåg. Ett stort, tomt, svart tåg. På väg mot Hallsberg. Eh.

Jag klev på. Det såg ut så här:

tomttag2

Hoho?

tomttag

Hallå?

Som vore jag den enda överlevande åkte jag på detta sätt till Hallsberg. De andra åkte kanske buss, kanske står de fortfarande kvar och väntar i Katrineholm.

trasigabommar

Här var det spännande: vi kröp förbi järnvägsövergången tutandes eftersom bommen inte ville gå ner. TUUUUT! TUUUT! BRÖÖÖL! sa tåget, medan bilarna till synes obekymrat stod och väntade.

I Hallsberg insåg jag vidden av förseningen eftersom tåg som hade varit på väg i över fyra timmar anlände från olika delar av landet. Fyra timmar som borde ha varit en eller två …

tag129sent

Man undrar ju om det är SJ eller Trafikverket som ansvarar för rostangreppen där.

I Hallsberg kom jag på att man på en tågväntanshalvtimme kan köpa den ack så nödvändiga telefonladdningssladden som ligger kvar hemma. Jag approcherade en dam i en av affärerna i Hallsbergs centrum.

- Ursäkta, var hittar jag en teknikaffär, liksom Clas Ohlson eller Teknikmagasinet eller liknande?
- Va, pah, nä, sånt har vi inte här. Han som säljer tv-apparater finns runt hörnet, men han har inte teknik.

folketshusungdomsgard

Jag rörde mig mot ”runt hörnet” genom att passera det typiskt svenska Folkets hus med LO och S och den extremt jättenedlagda ungdomsgården.

allansdigital

Allan hade förstås ”teknik” så det räckte och blev över och kunde erbjuda mig både billiga och dyra laddsladdar – även om han inte alls hette Allan.

Tåget som vi klev på i Hallsberg klockan halv fyra hade lämnat Stockholm vid elvasnåret och skulle ha anlänt till Göteborg strax efter två. När vi väl kom fram till Göööötet var klockan närmare sex. Jag tog in på Hotell Eggers med …

eggersnyckel

… riktiga nycklar …

eggerstrapp

… blyinfattade fönster i trapphuset …

eggersutsikt

… guldinramad spegel och storstadsljud samt ALLA utrop om försenade tåg inom hörhåll.

Jag begriper inte varför jag inte har bott på Hotell Eggers tidigare. Jösses vad de vårdar sin historia – kolla här vilka fina gamla tidningsannonser som sitter inramade på väggarna:

tacksamhet_eggers

”Rum för enskilda kotterier.” Det var tider, det. (1895)

{ 75 kommentarer }

Ett utmärkt, omögligt hotell: Bergmästaren

av Lotten Bergman den 28 april 2014

Jag får i snitt en förfrågan per dag om jag har lust att göra reklam här på bloggen. Nästan alltid handlar det om spel och dobbel, enstaka gånger är det kläder och en gång var det ett hotell. Det går ut på att jag mot 500 kr (ungefär) ska skriva ett inlägg som länkar till sajten som behöver reklam. Varenda gång tackar jag nej bafatt och därför samt av anledningar. (Men den 10 maj kommer jag att bryta denna min princip. Ni får se då.)

Ett av alla hotell som inte har erbjudit mig ersättning för en trevlig recension är detta: Bergmästaren i centrala Falun.

borgmastaren

Här kommer gratisreklam: det är ett fantastiskt trevligt hotell! Åk hit! Det ligger så lagom till!

Fast på sajten definieras vad ”behagligt avstånd” är:

”Dessutom hittar du Faluns stora attraktioner på behagligt avstånd, som Falu gruva och konstnären Carl Larssons hem Sundborn.”

Detta eftersom Lilla Hyttnäs (som det larssonska hemmet faktiskt heter, beläget i Sundborn) ligger nästan en mil från Falun. Så nu vet ni det: en mil är ”behagligt” långt bort.

Hotellhuset byggdes på 1930-talet som Faluns Systembolag (ett himla stort Systembolag om jag får säga vad jag tycker) och den gamla skylten sitter kvar på fasaden.

systembolaget_falun_hotell

Mycket propert. Snyggare än de vinglande bokstävlarna i Bandhagen.

Man kommer in i en mysig foajé som är full av gratisfikande människor eftersom just detta serveras varje eftermiddag. Med bakelser och croissanter samt muffins. Jag gick fram till receptionisten och spanade in en skål med godis.

– Mmm. Gott. Krask.
– Ja! Ta en mintkaramell till, vetja. Mellan sex och nio serveras gratis kvällsmat. Vill du träna så har vi både gym och bubbelpool i källaren. Gratis internet. Något mer?
– Nä. Får jag gråta en skvätt av lycka här i entrén?
– Ja, det går så bra så. En näsduk?

bergmastaren_hotell

Nu har jag boat in mig ordentligt och stökat till i mitt rum som Roger Daltrey, så att så här ser det inte alls ut längre.

De där två morgonrockarna på sängen är använda nu. Båda två? Japp. Är jag lyxsabotör och bortskämd eller har jag månne besök på rummet? Mja.

traning

Efter träningen i en lokal med blott konditions- och armmuskelapparater …

bubbelbad

… tittade jag på bubbelbadet, kände på det varma vattnet och gick upp på mitt rum och duschade.

Och det var då jag upptäckte att det bara fanns en enda handduk – den man lägger på golvet och står på. Burr, hutter skaaaaak sa jag i några sekunder tills jag helt sonika torkade mig med ena morgonrocken, svepte in håret i mattan och sedan kröp in i den torra morgonrocken för att mysa.

För övrigt kan jag rapportera att det nya svarta på landets tågperrongen är grusbeläggning.

salaperrong

Sala.

falun

Falun.

Frukostrapport

eggrora

Det här kan faktiskt vara den godaste hotell-äggröra jag har ätit. Salt, peppar, muskot och lagom geggig.

croissant

Och så en croissant på det. (Och ägg och kaviar och fil & flingor och mackor och pålägg och … och … Ahlgrens bilar!)

Efter frukosten gick jag till receptionen och dryftade (utförligt) mina hygienproblem när det gäller

  • deodoranten som jag glömde hemma; jag funderar på om jag ska smeta honung i armhålan
  • den lite snåla tillgången på handdukar uppe på rummet.

– Ojojojoj, det var det roligaste, ber om ursäkt … ojojoj, vilken erfarenhet, ojojoj, mattan! Här, ta deodoranten, den bjuder vi på!

Jag sa ju det: det här är ett bra hotell.

{ 43 kommentarer }

Ett hotelltips, bara!

mars 19, 2014

Jag känner mig numera så ohyggligt världsvan när det gäller hotellboende – trots att jag jämfört med de riktigt hotellvana knappt är torr bakom öronen. Vad jag till exempel inte har lyckats lista ut än, är hur man kan låta bli att köpa grisen i säcken eftersom ingen hotellkedja är till 100 % dålig eller […]

Read the full article →

Djuren i Turkiet

mars 14, 2014

Äventyret i Turkiet fortsätter. Så här har vi det: Vi var igår på ett museum som består av grottkyrkor; samma urgröpta klippformationer som jag har berättat om tidigare. – Ladies and gentlemen, vi aaare goingk to a uppåner-museum, sa vår guide flera gånger. I mina anteckningar står det med feta bokstäver ”uppåner-museum???”. Inte förrän vi […]

Read the full article →

Liten rapport från Göteborg

november 26, 2013

Dubbla slag slog hjärtat när jag kom in i hotellfoajén i Göteborg, där jag ska föreläsa om de vackra, svenska skrivreglerna efter lunch. För i rummet intill mitt sitter … Alltså de här männen: Ack, där fick jag för mina fördomar. För ut ur lokalen rann en stund senare en ström av små, torra, påklädda […]

Read the full article →

Hur blir man uppgraderad?

november 21, 2013

Och nu talar jag alltså inte om att t.ex. byta ut knän och på så sätt uppgradera skröppelkroppen eller att fixa nya bröst versioner av datorprogram, utan den där magiska uppgraderingen som innebär att någon med makt plötsligt bestämmer att man får ett dyrare hotellrum utan att behöva betala mer. – Jahaja, här är ditt […]

Read the full article →

”Prostar och järnvägsmän skapade denna kvinna”

oktober 8, 2013

Jag ska om två veckor hålla en entimmesföreläsning för en PRO-förening i ämnet Proster ”Prostar  och järnvägsmän skapade denna kvinna”. Lattjo! (Detta projekt ingår i min plan att före år 2020 gå i konkurs pga. illa betalda jobb.) Då ska jag tala om veterinären som inte dog för att han blev biten av en ko utan […]

Read the full article →

Den stora frukostchocken i Härnösand

oktober 3, 2013

Jag är visserligen hemma nu, men måste faktiskt rapportera om alla städer som jag är i, så att ingen känner sig förfördelad. (Tydligen är man lite känslig i vissa trakter.) Härnösand är (enligt befolkningsstatistiken) bara lite större än Kiruna och bara lite mindre än t.ex. Höganäs. Kommuner med runt 20 000 invånare har oftast ett köpcentrum några pizzerior […]

Read the full article →

Tips till alla som nu har drabbats av resesug

september 7, 2013

1. Åk till Berlin. Strunta i drömmar om Thailand och New York. Ta inte ansvar för nära och kära utan åk solo! Hoppa över storhandlingen i blott en vecka (ät upp den mat som finns hemma och fyll på med havregrynsgröt och löksoppa) och lägg den tusenlappen på en flygresa. Sälj platt-tv:n. Be dina föräldrar […]

Read the full article →

Med salt i fickorna

april 28, 2013

Nu har vi checkat ut från detta inte alls mögliga hotell, i folkmun kallat ”det fula hotellet”, men som egentligen heter Elite Hotel Ideon, och som ligger hela fem minuters taxiresa från centrum – i mina gamla barndomstrakter på Norra Fäladen. Inget mögel. Sköna sängar. Vattenkokare, fön och strykjärn i varje rum. Mjuka mattor och […]

Read the full article →