fotboll

Oj! Sverige–Tjeckien! Fopoll!

by Lotten Bergman on 29 mars 2016

Plötsligt insåg jag att det ju är landskamp. En förvisso oviktig sådan eftersom vi är klara både till EM och OS och bara vill öva lite mot Tjeckien – men jag har en känsla av att fotbollslandskamperna när Zlatan har pensionerat sig inte kommer att vara lika intressanta.

zlatan_bollflicka

Zlatan och dagens hållahanden-ungdomsspelare.

Så vi kör väl en simultantidsrapportering igen?

sverige_tjeckien_mars16

Dagens startelva, som domineras av modevita skor.

Men stoppa pressarna! Vem spelar i Tjeckien?

tjeckien

haile-gebrselassie-005

Gebrselassie! Som tog massa VM och OS-guld i friidrott 1993–99!

Nähe. Det var det inte alls. Det var en helt vanlig tjeck som heter Theodor Gebre Selassie. Gäsp.

Min. 14!
MÅÅÅÅL! Efter att Zlatan och några andra hade fumlat med öppna mål och utrusande målvakt, så kom nu den nyss så unge Marcus Berg (f. 1986) och tjoffade in 1–0 på ett ypperligt sätt!

Min. 16
Apropå pension, så har nu vår ständige målvakt Andreas Isaksson (exakt på dagen lika gammal som Zlatan) annonserat att det är slutspelat i landslaget efter EM. Jösses, vad jag hade fått mycket gjort om jag hade pensionerat mig i 34-årsåldern.

Min. 20
Expertkommentatorn:
– Ja, när det gäller hur man spelar så gäller det att ställa sig frågan, vad gör jag nu, hur hjälper jag till, vart ska jag springa, så att man kommer rätt.

Well. Eh.

Min. 25
Äsch tusan. Tjeckerna gör mål (1–1) fastän vi alla tyckte att det var offside – ungefär tre sekunder efter att kommentatorerna hade enats om att det var 25 av Sverige alldeles utmärkt spelade minuter.

Min. 33
Kommentatorerna påpekar att eftersom det här är en träningsmatch, provar man olika formationer och kombinationer.

Well. Eh. (Sånt där suckande drar jag bara till med när jag känner mig överlägsen, förstår ni.)

Min. 37
Det händer massa, massa saker på planen men jag är fullt upptagen med att torka te ur tangentbordet och göra en omstart för säkerhets skull. (Just detta skriver jag på en annan dator.) Oj, nu ser jag att Tomas Brolin har placerats på läktaren bredvid Stefan Löfven utan fnutt.

brolin_2016

De två utan gul papperslapp är 1) f.d. fotbollshjälte 2) statsminister.

brolin

Brolin. (En mer än 20 år gammal bild.)

HALVTID
OJ! En film om Zlatan! ”Alla ni som tror att jag har gett upp och tänker pensionera mig har fel.”

Gaaaaah, det är bara en reklamfilm från nåt drickbart vatten i flaska – men det är coolt för Zlatan springer i skogen och bollar med boll och säger ”I’m just warming up”.

(Jag är alldeles för lättimponerad av sånt här. Jag sitter och flämtar av upphetsning just nu. Skratta ni – det här är på allvar!)

Snart andra halvlek
Marcus Berg intervjuas och analyserar:
”Vi skulle ha gjort fler mål.”

Kuriosa nu när vi nu inte har nåt annat för oss:
Det var, såg jag, idag (till skillnad från alla andra landskamper) endast två som inte sjöng under nationalsången: Martin Olsson och Zlatan Ibrahimović. (Med fnutt.)

Nu kör vi andra halvlek
Och då måste man göra massa byten, för det är så man gör i träningslandskamper. Om man inte spelar i Tjeckien, för där byter man inte. (Jo, fast senare.)

UT:
Martin Olsson som inte sjöng, Marcus Berg som gjorde ett snyggt mål och Lewicki som missade målet en gång. Uppdatering: Helt fel! Källström, Durmaz och Berg byttes ut. Jag måste ha lyssnat på utbytesteorier och alls inte fakta.
IN:
Den anonyme Augustinsson, den verkligen inte alls anonyme Guidetti samt Eskilstunasonen Sebastian Larsson.


(Ba så ni fattar vem unge Guidetti är.)

Min. 52
Nu är det kinaschacksfopoll igen. Dutt dutt dutt, hopp, dutt, öppet mål – ööööver.

Min. 54
Hallå. Kan nån komma med en kopp te till mig? Jag vill ha glass till. Hallå? Familjen?

Min. 56
Det är lite lattjo gruff mellan Zlatan och diverse tjecker. Zlatan serverar våra ungtuppar passningar som ligger som ergonomiska handtag på fötterna … men alla skott blir tåfjuttar eller tiometersmissar.

Min. 58
Aaaah. Artonåringen här hemma får ärva alla mina pengar (… eh …), för nu kom han med te och godis.

Min. 60-nånting
Sverige gör byte fyra och fem (av sex möjliga) och jag har lite dålig koll på vilka det handlar om förutom att WERNBLOOM KOMMER IN FÖR ATT DÖDA!

Min. 66
Min reflektion ovan om Gebrselassie är tydligen lika avancerad och originell som tanken att Kim Andersson i handbollslandslaget är samma person som saliga skådespelerskan Kim Anderzon.

lennart

Sveriges meste (ickemutade) fotbollspamp Lennart Johansson är inte bara iskall. Han är även frusen.

Min. 67

zlatan_hopparbock_Foto: RobinLorentz-Allard

Man tror att det är fopoll, karate och judo som har skapat denna kropp. Men nej. Zlatan hoppar bock på fritiden.

Min. 80
Vi är en man kort! Salomonsson har kramp och hans ersättare Micke Lustig sitter fortfarande och knyter skorna! Skynda, skynda, det är hörna, krama stolpen!

Min. 82
Det är ett himla tjat om hur få (18 475) det är som kollar matchen live på själva Nationalarenan. Okej, men det är faktiskt mars. Och påsklov. Och en träningslandskamp. Och jättesvårt att ta sig till och från den där Nationalarenan. Man måste faktiskt ha ficklampa och kompass.

Min. 85
Det är fem minuter kvar av matchen och här sitter jag med kallt te och har inte haft någon egentlig anledning att inte gå härifrån sedan vi gjorde mål i vad som känns som igår. De två kommentatorerna:

– Sverige spelar ganska bra.
– Ja.
– Ja.
– Ja.

Guidetti rusar fram och ska göra mål när en tjeck hoppar upp och sätter sig på hans rygg. Vi får hörna, men Guidetti är fullt fokuserad på att stämma tjecken på ett par miljoner i skadestånd för omild behandling. Hörna. Ploff, pang, tjong och ut.

Min. 90
Zlatan gör mål när det är avblåst! YES! (Man får ju glädjas åt det lilla.)

Min. 92
Sverige anfaller åt fel håll i en hel minut! Sluuuuuut! Det blidde ba 1–1.

Ni som vill diskutera annat än fotbollstermer imorrn på kaffepauserna på jobbet, kan fokusera på att tjeckerna hade jättetajta tröjor (för att det ska vara svårt att dra i dem, vilket faktiskt inte är tillåtet) och att Belgien nu ikväll spelade sin träningsmatch i tröjor som såg ut så här:

belgientroja

Imponerande snabbtryckta tröjor – när vi (Eskilstuna Baskets damer B-lag) ska ha nya matchkläder tar det längre tid för leveransen än för ett brev att levereras per löddrig springare år 1620.

{ 67 comments }

Vänskapsmatchen mellan Tyskland och Holland (ergo Nederländerna) ställs i detta nu in pga. ”hotbild” och därför är det faktiskt viktigt att vi fortsätter som vanligt och spelar våra matcher, inte ställer in våra konserter och teaterföreställningar och fortsätter att skriva våra böcker samtidigt som vi dricker vin (öl?) och äter god mat och inte ställer in oss i panikledet. Sabotörerna kan dra åt pipsvängen.

Men här tofflar man i sin lilla värld omkring i blågul tröja och letar (förgäves) efter öl i köket. Det är ju kvalmatch mellan Sverige och Danmark (i Köpenhamn) samtidigt som den där vänskapsmatchen mellan Tyskland och Holland skulle ha spelats.

Ni tror att jag överdriver, men jag är verkligen ”sjukt taggad” som det ju heter när man är exceptionellt upphetsat nervös. Det handlar bara om sport, det handlar bara om 11+11 män som springer omkring och joxar med trasan, men det är ju så kul. Detta gäller:

  • Sverige går vidare vid seger eller oavgjort, men vi går också vidare om vi förlorar med 2-3, 3-4, 4-5 osv.
  • Danmark går vidare de oförhappandes vinner med 1-0 (eller mer, ve å fasa).
  • Det blir förlängning om Danmark vinner med 2-1.

Aftonbladet hajpar liksom jag med stora kryss över spelare som ”petas” ur startelvan. Och Danmark inleder dessutom matchen med 3/11 basketlag (spelare över 190 cm) som ska mangla vår Zlatan.petade

Lite oroväckande är det att vi i startelvan har så få spelare med Z i namnet.

elvan_danmark

Psst: En som det är extra synd om är Mikael Antonsson, som har foglossning ont i ena höften, men som hade sett extra mycket fram emot just denna match eftersom Parken är hans hemmaplan till vardags.

2 min
Expertkommentatorn Anders Svensson tycker att det är lite larvigt att ”träna på straffar”. Eftersom det är ”så himla mycket psykologi bakom”. I beg to differ: just eftersom det ligger så himla mycket psykologi bakom, bör man träna straffar så inihelvete.

Hälsningar från den ideligen straffkasttränande basketspelaren.

8 min
Danmark har hörna efter att Sverige har spelat flipperfotboll av pur nervositet och bollen går i ribban medan Zlatan ligger på gräsmattan och håller sig för huvudet. Själv skriker jag så att grannarna 20 meter bort vaknar ur sin törnosasömn, men kommentatorerna nämner det inte ens. Zlatan har ju ont, titta!

Fortfarande 0-0. Det var Källström som sparkade bort givet mål så att det istället blev ribbträff, vilket av alla istället för ”hjältemod” kallas ”nästan självmål”. HEJA KÄLLSTRÖM, FRISKT HUMÖR!

Och Zlatan har inte ont längre. Cirkulera!

11 min
Dansken Durmisi missar en frispark med 100 meter och jag sparkar av pur glädje omkull en kakelugn.

16 min
USCHÄKTA EN YNGLING, men det är bara Danmark som anfaller. Det är bara Sverige som spelar försvar. Det är bara Danmark som får frisparkar och bara Sverige som får gula kort.

18 min
Och nu kommer konkreta siffror: Sverige har fått en frispark. Danmark fem. Det kan betyda att Sverige spelar som elva påsar med nötter, men det kan också betyda att livet helt enkelt är orättvist.

19 min
– MÅÅÅÅÅÅÅÅL!!!

Mina två vakna barn tycker att jag stör:

– TYYYYST MAMMA! Sverige leder visserligen med 0-1, men du behöver inte skrika så att man tror att det brinner nånstans!

zlatan_61

Zlatan. Förstås.

Kommentatorerna säger:
– Vilken sagolik träff!
– Ja. Den är klockren!

Sanningen är att Zlatan liksom halvklackar på volley och att bollen snedstudsar sig lite vingligt några centimeter från danske målvaktens fingrar. En sned oträff hade jag nog kallat det. (Vilket inte spelar någon som helst roll: ju sneare desto bättre, vår käre, fine, finurlige och galne Zlatan!)

26 min
Ursäkta frånvaron. Det kokades te och plockades fram kakor. Jag sjöng nationalsången och barnen bad mig vara tystare. Så här vareva: Källström slog bollen lågt mot mitten av straffområdet. Zlatan tog bollen snabbt på studsande halvvolley – och kickade in bollen i mål.

Nu är det tjoff, tjoff, tjoff, tjoff och bara massa passningar fram och tillbaka.

34 min
Man tittar på spelarna och tänker att de ju springer omkring i novemberyran som små brittiska skolpojkar i shorts och knästrumpor och så funderar man på om de inte hade mått bättre av att vara klädda som skidåkare eller orienterare. Sedan tänker man att ”det gäller attt vara så cool som möjligt också”. Och en annan gillar ju avklädda män.

35 min
En dansk tar en halvnelson på en svensk och ingen utom jag och förmodligen Frank Andersson reagerar.

40 min
Det är ett himla trillande. Båda lagen spelar frenetisk fotboll, vilket kan översättas till ”ungefär som basket”. (Det böljar fram och tillbaka och man kan inte vila ögonen från matchen en enda sekund, vilkelt innbör att jag skriver dett autan att tiitta på tnhgenterna.)

45 min + lite till eftersom det är fopoll
Jamen puh, det är paus!

Vad jättejobbigt det här blev eftersom jag blev tvungen att spänna bukmuskulaturen gång på gång i mina heja- och nä- samt tjohoskrik. För det är så man tittar på fopollslandskamper: aktivt.

Sammanfattningsvis är det fortfarande bara en lek mellan 22 män och en liten boll som man har lagt ner oerhörda mängder vetenskapliga analyser på. Men vaffan: det gäller ju blodigt allvar! (=EM)

46 min
Nu har Danmark bytt ut en defensiv spelare mot en som sägs vara mer kreativ och offensiv; Delaney går ut, Krohn-Dehli Well kommer in. Varför var han då inte med i startelvan, Krohn-Dehli Well som är så kreativ och offensiv? (Med mina basketerfarenheter i bagaget säger jag detta med viss bitterhet.)

51 min
Tydligen (och jag betonar tydligen) är det så att Sveriges komplett okände andremålvakt värmer upp. Katastrof. Det är som om Göran Högosta skulle bytas ut mot Lotten Bergman.

56 min
När vi ändå är inne på målvakter, så ber jag att få upprepa mig: det är alltså inte pappa Schmeichel utan Schemichel d.y. som står i Danmarks mål. Och det är vansinnigt coolt. Hysénfamiljen all over again, fast lite häftigare.

Schmeichel

Målvakterna Peter (f. 1963) och Kasper (f. 1986) Schmeichel.

60 min
Den fantastiske Bentner byts ut mot en Rasmussen i det danska laget. Det är lite som om Björn Borg hade bytts ut mot Lotten Bergman.

63 min
Danskarna är oerhört offensiva och Zlatan får i en målsituation bollen på armen (straff?) och i nästa ögonblick trillar Berg omkull som kapad av hin håle eftersom ingen dansk var i närheten.

65 min
Statistik är intressant: Sverige har fått fem frisparkar medan Danmark har fått tretton. Av detta kan man dra allsköns slutledningar, som t.ex. att

  • domarn är mutad
  • Sverige är ojysstare
  • Danmark är mesigare
  • domarn är verkligen mutad.

70 min
Men helskotta och panik: Kim Källström byts ut mot en Svensson samtidigt som vår Sebastian Larsson (eskilstunasonen) får gult kort och alla bara verkar dutta flipperfotboll. Danskarna är otroligt ettriga medan vi svenskar verkar fundera på om det är bättre med svartpeppar eller vitpeppar i köttfärsen som vi ska steka på fredag. DANMARK GÖR MÅL! NEJ! INTE! De missade!

Puh!

73 min
Jösses. Danmark gjorde sånär 1-1 (igen) när bollen gick mot mål och lite slumpvis studsade några gånger mot Sebastian Larsson, varefter den hamnade på Isakssons målvaktsarmar och sedan for bort mot larssonben igen.

– Mamma! Varför skriker du? Är det VM?

Nyvaket barn är nu lugnat. Jag ska hämta silvertejpen.

76 min
– Men mamma!

Förlåt. Men vi leder med 0-2. Jag såg Zlatan tjonga iväg en helt normal frispark som vanligtvis brukar hamna rakt in i muren, men den här gången var vristen spänd som på en ballerina och bollen for i en bananbåge runt muren! Och då skrek jag så att barnen blev lomhörda och sedan dansade jag runt på ett så pinsamt sätt att de önskade att de var blinda. Här finns en skakig film tagen från läktarplats.

79 min
Våra outbytta spelare haltar och pekar på än fötter, än ryggar. Sebastian Darling Larsson ligger med kramp i Danmarks mål och hans avbytare får inte komma in förrän Larsson har tagit sig till avbytarpunkten. Och när jag fokuserar på detta banala byte, gör Danmark mål innan jag ens har fattat vilken svensk som har kommit in på planen. TUSAN!

Det står alltså 1-2, men kommentatorerna tar ut vår seger i förskott och börjar yra om champagne.

82 min
– Marcus Berg springer mot mål. Orkar han springa? Ah, det är klart att han gör.

marcusb

En fortfarande upprätt Marcus Berg och en laddande dansk.

Säger de svenska kommentatorerna, samtidigt som Marcus Berg helt klart inte orkar springa längre när han blir omkullvält av en mager dansk.

85 min
Nu händer det grejer. En dansk anser sig dragen i armen av Granen, varefter dansken lägger sig ner i straffområdet och rullar runt lite. Granen ställer sig som en isbjörn och vrålar MESPOTTA till honom (tror jag), varpå inget händer. Domarn bara gäspar.

Då vill Bengtsson bli utbytt. Han vill verkligen bli utbytt. Gestikulerar och grimaserar gör han, men den uttänkte utbytaren Martin Olsson har inte ens matchtröja på sig. Panik i båset! Matchtröjan hitåt! GE HIT TRÖJFAN!!

Bytet sker. Allt är lugnt. Bengtsson ler.

90 min
Det där borde jag inte ha skrivit. I 90:e och sista minuten står alla – inklusive den danske målvakten – en meter från vår målvakt och på något sätt gör danskarna mål i en jävla gröt. Det står 2-2.

Och det är tre tilläggsminuter kvar.

93 min
Pfuuuuuuh. Det är slut! Danskarna, som har kämpat sig till ett oavgjort resultat, gråter medan svenskarna ler och skrattar. Vi får vara med i EM och vi är så glada samtidigt som alla danskarna lider alla helvetes kval. (Vilket, nej, inte ska jämföras med verkligt lidande som handlar om liv och död. Detta är lek, men det är så vansinnigt kul för oss.)

danmark_magen

Hela det svenska landslaget inklusive avbytare och materialförvaltare springer i full fart mot den svenska hejarklacken för att tacka med en volleybollglidning på magen.

Om jag inte hade varit så stenhård, hade jag fällt en tår.

zlatan_danmark

Zlatan intervjuas med de evinnerliga hur-frågorna och plötsligt attackeras han av uppåt 20 landslagskamrater som är så glada sååå.

Nu ska jag förhöra hjälpa Femtonåringen som ska ha biologiprov imorrn.

Foto: Andreas Hillergren

Så här skitig ska man vara efter en rejäl fopollsmatch. Och glad. (Foto: Andreas Hillergren)

hamren

Men vad har hänt med den förut så modemedvetne och stajlade coachen Erik Hamrén? Bruna skor, svarta brallor och en mörkblå, lite för liten täckjacka? Mysko, så där skulle ju jag kunna klä mig.

Höjpunkterna!

{ 71 comments }

Nämen så kul: fopollsmatch mot Liechtenstein!

by Lotten Bergman on 9 oktober 2015

Om man tar Sverige och viker ihop landet sju gånger enligt formeln

L = (π t / 6) (2n + 4) (2n – 1)

där n är antalet möjliga vikningar, t är tjockleken på landet och L landets längd, blir Sverige ändå inte lika litet som Liechenstein. För Liechtenstein är till ytan lika stort som Perstorp och folkmängden motsvarar Hudiksvalls.

lilla_liechtenstein

Så vi vinner förstås EM-kvalmatchen som börjar kl 20:45 i kanal 5 som inte alla har. Eller …? (Här får man förstås själv välja om min banala eller-fråga gäller om vi kommer att vinna eller om alla har kanal 5.)

Hur som helst, har båda lagen elva man på plan från början. Vi har tre med Z i namnet, vilket bådar gott eftersom de gillar varandra: Zlatan Ibrahimović, Jimmy Durmaz och Erkan Zengin. (Liechtenstein har bara två med Z i namnet – Seyhan Yildiz och Cengiz Bicer – så ni förstår att vi leder med 1–0 redan när matchen startar.) Vi har dessutom en som heter Lustig, vilket alltid är lika kul.

De andra i vår startelva heter Isak, Granen, Antonsson, Martin Olsson (ja, vissa heter bara vad de heter), dagis-Albin, Kim och Marcus Berg.

kim_fotboll

Väldigt gullige Kim Källström, som i en avlägsen framtid kommer att bli president i UEFA.

Men på bänken (vilket betyder ”avbytare”) har vi bl.a. eskilstunabon Sebastian Larsson (herreguuuuuud, han är ju alltid med i startelvan!), brutal-lokomotivet Wernbloom, den mystiske Toivonen (som jobbar fint ihop med nyss nämnde Berg eftersom de känner varandra sedan Hedenhös) och (tadaaaaa) Guidetti som är vår framtida frälsare. (Oklart varför. Jo förresten, därför.)

Men jösses!
Liechtensteins nationalsång är samma som Storbritanniens! God save the Queen, men Oben am jungen Rhein!

uppstallning

Tänk om de hade börjat dansa can-can här.

1 min
Granen sätter sig resolut på en motspelare. Liechtenstein får frispark.

7 min
Zlatan är i storform: han har tagit ner bollen med foten i sin egen axelhöjd säkert fem gånger. Berg missar nuuuu målet med 1,5 mm. Han sätter händerna för ansiktet och skäms. Seså, det gör inget! Tillbaka i försvar nu! Jobba jobba! Kom igen grabbar! (Jag är coach just nu.)

11 min
Hörna till Liechtenstein eftersom de paniksparkade ut bollen över kortlinjen. En lobb som går direkt i Isakssons famn. Jahaja.

Oj, vad rara och snälla spelarna är mot varandra. Det är liksom inte Italien vi möter; när vi trillar, kommer en liechtensteinare och säger wiegets och när de trillar, springer vi fram och säger komigen. 

17 min
Det är lite trist. Jag sitter med fingrarna på tangentbordet och hojtar till resten av familjen om att jag vill ha glass och te och chokladsås och DÅ!!!

m_berg

Då gör Marcus Berg 0–1!

23 min
Hihi. Fniss. Pffft!

sprej

Tänk att det fortfarande är lika kul att domaren tar fram raklödder och sprejar gräsmattan när det är frispark såpass nära mål att spelarna ställer upp en mur.

31 min
Dutt-dutt-duttelidutt vandrar bollen i enmeterspassningar och det hela påminner väldigt mycket om när jag spelar bordshockeyspel. Dutt-dutt-duttelidutt. Kommentatorerna har det lätt:

– Zlatan till Olsson. Hittar Zengin. Linjen farligt nära. Till Källström, Ibrahi… till Zengin, Ekdal, Berg, Zlatan är rättvänd. Sverige naglar sig fast på offensiv planhalva. Olsson till Källström. Till Antonsson. Skott. Nej.
– Vi måste ta det här.
– Ja, det är inget snack om saken.
– Nej.
– Olsson till Källström. Till Durmaz. Till Zengin. Jag skulle vilja se flera djupledslöpningar.

zlatan

– Näääää, nu missade de igen. Kanske är det bättre att jag …

38 min
Jag undrar jag om inte Zlatan har fått order om (eller kommit på det själv) att han ska passa bollen till ungtupparna. Nu har han flera gånger helt crazy passat bollen till massa andra svenskar istället för att dundra på mål själv.

40 min

zlatanmiss

Zlatan missar en straff! Eller: Liechtenstein klarar en straff! Alla i hela Liechtenstein häpnar!

43 min
Jag föll en gång i källartrappan så att min ena armbåge nästan dog och sedan dess inte ser riktigt klok ut. Scoop: Zlatan har trillat i källartrappan han också!

zlatansarm

Zlatans armbåge är också bubblig.

45 min
Nu är det paus. Vi leder med 0–1 (eller 1–0 om man tycker att man ska skriva så fastän vi spelar på bortaplan) och enligt mina observationer har Granen ont i knät medan Martin Olsson har sträckt sig i nacken. Jag tror att Guidetti kommer in för Olsson (men det tror nog ingen annan eftersom alla anser att Guidetti måste byta med Zlatan eller Berg). Och så kommer förstås Wernbloom in för att brutaldöda alla motståndare när det är tio minuter kvar.

46 min
Tydligen går snacket hej vilt i fotbollsvärlden när det gäller Zlatans missade straff. Nästan alla anser att det var bra att han missade eftersom domarn dömde fel och han föll för lätt.

Hm. Nån Staffan Tapper är han ju liksom inte.

49 min
Nu har Källström fått ett gult kort som han bara skrattade åt, vilket är precis som när jag får min femte foul. Jag bara skrattar eftersom … eftersom jag gråter på insidan.

Och Zlatan, han bara passar bollen till sina medspelare hela tiden. VAR LITE MER EGO, DUMMA KARL!

54 min
Marcus Berg missar halvöppet mål för tredje gången. Det beror förstås på att försvararna drar honom i tröjan och målvakten liksom sätter ut fötterna och är i vägen har sig.

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 22.25.59

Källström skjuter från 300 meter: PANG! Miss! Men fint!

55 min
Källström passar bollen till Zlatan, som ser sig om men inte hittar någon att passa till, så han drar iväg ett skott i en snäv vinkel och TJOSAN så gör han 0–2!

zlatanmaaal

– HUUUUÄÄÄÄÄÄÄÄ! (Jag ropar så när det blir mål.)

56 min
– Vad är det?
– Hur mår du?
– Har Zlatan trillat?
– Spelar vi mot USA?
– Är det knät som gör ont?
– Varför pratar speakern tyska?

Alla i huset kom rusande för att de hörde mig vråla.

61 min
John Giudetti kommer in på planen och Marcus Berg som gjorde första målet haltar ut. Förhållandevis ofta är det just målskytten som byts ut; tanken är nog att man liksom är mätt då, att man inte kämpar lika mycket för att göra mål när man redan har gjort ett.

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 22.26.36

Det tror jag är helt fel. Alla vill göra fyra mål per match, varav det sista helst på bicykleta.

65 min.
Oj, ett ovanligt byte av Hamrén! Redan nu byts dagis-Albin ut mot Oscar Lewicki (f. 1992). Hm. Undrar om ett W fungerar lika bra som tre Z.

68 min
Durmaz går ut med en skada i låret eller känningar i ljumskarna efter att han faktiskt hade suttit på planen ett bra tag.

durmaz_lustig

Aj. (Det är Lustig som kommer och klappar om Durmaz.)

Sebastian Larsson från Eskilstuna kommer in! Och Zlatan tar sig åt ljumskarna! Herredumilde! Vi har inte fler byten att göra!!!

(Jag bara låtsas vara upprörd. Så länge inte Isaksson skadar sig och vi måste ställa en back i målet, kommer det nog att gå bra.)

70 min
– De liechtensteinska spelarna skakar på sina huvuden.

Anders Svensson är en utmärkt kommentator. Men finns det fotbollsspelare som har fler än ett huvud?

76 min
Zlatan har ont nånstans, så han tar små steg och hoppar inte och vips, spelar han sådär kul: klackar, passningar som hade han ögon i nacken och lite småjogg. Nej, jag är inte ironisk, han spelar faktiskt finurligt och smart. Och om Isaksson blir skadad kan vi ju ställa honom i målet kanske?

82 min

aj

En stackars liechtensteinare bärs av planen med jätteont på riktigt.

90 min
Nu ser domarn att det dras i tröjor och gult kort delas välförtjänt ut. Martin Olsson ligger ner och har lika ont som han som bars ut på bår, men reser sig upp och kommer att halta matchen ut. Vi har fyra tilläggsminuter och banne mig ser inte Liechtensteins målvakt plötsligt ut som han i The Office.

gervais_jehle

Ricky Gervais och Peter Jehle.

Slut!
Vi vann ”tryggt, lugnt och säkert”, som de sa på tv. Sedan säger de att ”det var bra att vi kunde spara lite på krafterna” å ja ba:

– Eh. Bra? Vi har tre jätteskadade, en ömmande hälsena på Zlatan och elva känningar i ljumskarna.

På måndag spelar Sverige mot Moldavien (som är lite större än Dalarna), men då är jag borta på basketträning. Det kommer med andra ord att gå helt åt pepparn.

Och nu kommer den dummaste av alla journalistfrågor sedan ”hur känns det” förbjöds.

– Hur viktig var den här segern?

Zlatan svarade inte ”på en skala ungefär 23” eller ”jämfört med vaddå?” eller ”pfffft inte alls”, utan snällt:

– Mycket viktig.

tabell

Mycket viktig för att vi måste bli tvåa i gruppen, och det vet journalisten också.

{ 54 comments }

EM-kval-fopoll Sverige–Österrike

by Lotten Bergman on 8 september 2015

– Österrike? tänker ni, ungefär som jag tänker om Storbritanniens basketlandslag. Kan de ens dribbla?

Jomenvisst. Och Sveriges fotbollskillar kan dessutom på ett väldigt överraskande sätt förlora mot vilken blåbärsnation som helst och sedan spela 4–4 mot värstaste Tyskland.

Men nu måste jag berätta lite om Zlatan och Källström. Det är nämligen så att Zlatan nu i veckan for ut mot en av de journalister som han tycker riktigt illa om sedan i runda slängar tio år. Man kan kalla det långsinthet och barnslighet och fnysa ”men väx upp”. Men samtidigt får vi alla hela tiden höra ”var dig själv” och ”låt ingen trampa på dig”. Och i nästa andetag: ”Du är ju ett föredöme!” Summa summarum ska alla vara sig själva – så länge de är det utan att irritera andra människor.

Jag gillar nästan alla idrottare som häver ur sig olämpligheter. Jag kan inte alls försvara allt de säger – men att de säger det de säger är toppen. Tänk på Patrik Sjöberg och Frank Andersson och så förstås Zlatan. Precis som när det gäller mig, faller grodorna ur munnen på dem så att ”folk” blir arga. Jag har visserligen inte hoppat 242 cm, försökt mig på en halvnelson i ett hopplöst läge eller gjort en bicykleta 40 kilometer från mål, men även jag har foten i munnen hela tiden.

Men mittfältaren Kim Källström då? Jo … han är en sån som säger rätt. Han agerar föredömligt, han klagar aldrig, han är eftertänksam och när han igår på en presskonferens fick en fråga som inte alls handlade om förlusten mot Ryssland eller känningar i ljumskarna eller för den delen offsideteknik, utan om flyktingsituationen, svarade han lugnt och klokt och välformulerat. Medan coachen Erik Hamrén först försökte hålla sig för skratt och sedan nästan gapade, så imponerad han var.

Sveriges startelva där målvakten kommer först och målspottarna sist: Andreas Isaksson, Sebastian Larsson, Mikael Antonsson, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Erkan Zengin, Kim Källström, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic. Och så en bild på dem:

Skärmavbild 2015-09-08 kl. 21.55.44

Minut 1
Jahahaaaa … Zlatan spelar fastän han blev utbytt i paus mot Ryssland. Om man som österrikare vet det, sätter man då inte in en välplacerad känga i skadeområdet så snabbt som möjligt? Nu ska vi se … ah, vi har bara två med Z i namnet på planen: Zlatan och Zengin. Detta kan aldrig sluta väl.

Minut 6
Zlatans pappa är på plats i publiken och … vi som har läst Zlatans bok tänker ”huh?” och funderar en stund på detta faktum. Och granskar Zlatans lår lite grand.

thigh

Nästan som Roy Andersson, ju.

Minut 8
Vår stackars, stackars Kim Källström fäller en österrikare (vilket i det här läget är lika olämpligt som när Zlatan säger fel sak) så att vi får en straff emot oss. Som naturligtvis går in eftersom Isaksson faktiskt inte brukar ta straffar.
Vi ligger under med 0–1. Mot Österrike.

Minut 14
Om man jämför med Rysslandsmatchen, händer det ungefär dubbelt så mycket idag. Jag hinner inte ta bilder! Undrar om Källström har ågren eller om man som proffs bara skakar av sig ”jag är orsaken till att vi ligger under”. Den som han fällde var ju faktiskt inte den som han skulle spela försvar på – stackarn var bara tvungen att hjälpa till.

Minut 17
Det är hörna till Sverige … målvakten tar den … fasicken vad Österrike ser ut som Tyskland i sina vita tröjor och svarta shorts. Zengin och Zlatan spelar bra, tjoff, det blir … hörna, en österrikare puttar omkull Zlatan och lägger sig på honom, Österrike kontrar och en österrikare lägger sig på Martin Olsson och en annan lägger sig på Sebastian Larsson.

AHA! De har en lägga sig på motståndarna-taktik!

Minut 24
Hugaligen vad det ser ut som om det gör ont på Sebastian Larsson när han får en armbåge i örat. Han faller som en fura och jag tror att han minsann har drabbats av örsprång.

onte

Ack oh aj. Hit med en elak öron-näsa-halsläka…!

ontont

Oooooh. The pain.

Nej, han reser sig visst som Mel Gibson i sista sekunden och är oskadd. Puh.

Minut 29
Alltså. Tajt äre.

small

Österrikes tröjor har tvättats i 90 °C.

Minut 30
Vi har nu häng på rygg, rusk på huvud, bläng på domare och klättring å motståndarnas ryggar. Bollen till Ekdal, Forsberg, Zengin, Zlatan, Källstr… bollen duttar omkring som i ett flipperspel och alla är jähättesuuuura!

Minut 35
Jag har ju glömt att nämna Marcus Berg, som spelar på topp (=närmast målet som vi ska skjuta på) tillsammans med Zlatan. Han är en spjuver som skjuter tjong och trillar fram och snubbar till det, men som för några år sedan ofta gjorde mål. Nu verkar det vara lite … blygt på den fronten.

Minut 37
Österrike lägger sin inte bara på svenskarna, de lägger sig även på gräsmattan. Oj, vad de får ligga ikväll.

Minut 39
Men det är tydligen en vinnande taktik: nu gjorde de mål igen.

pah

Bolluschlingen strax innan den går i mål.

Vi ligger under med 0–2 och får fortsättningsvis springa ett maraton i uppförsbacke med kanonkula vid ena fotleden.

joy

Skratta ni. Vi kommer igen.

Minut 40
Men nu blir det snart bättre. Vi kommer snart att råka göra mål. Japp, sanna mina ord. Det blir nåt mysko mål med häl eller näsa. Kalla mig gärna Saida.

Minut 44
Mums. Baumgartlinger är inte överens med domaren. Det bådar gott. Han gestikulerar som en italienare medan domaren skakar på huvudet. Och nu TAPPAR Österrikes målvakt bollen, och när jag bara skulle fokusera på att skriva TAPPAR med versaler, så lyckas Österrike med ett ohyggligt snabbt uppspel … men Isaksson räddar.

Puh.

Minut 46
Första halvlek är slut och Saida svek mig. Vi ligger fortfarande under med två mål och ingen, ingen, ingen här i huset förstår varför jag prioriterar mina egna skrik framför barnens sömn.

Minut 47 (andra halvlek alltså)
Jag har otroligt nog fått en fråga av en initierad männscha som verkligen bryr sig. Hon undrar hur viktigt det är att vinna den här matchen. ALLA matcher är förstås viktigare än lifvet självt, men okej. Tabellen just nu, när Ryssland leder sin match samtidigt som vi förlorar vår:

1. Österrike 22 p
2. Ryssland 14 p
3. Sverige 12 p
4. Montenegro 11 p
5. Liechtenstein 5 p
6. Moldavien 2 p

Om vi vinner i dag blir vi grupptvåa och är klara för EM. Om vi inte gör det, blir vi nog grupptrea och måste spela ännu fler nervösa kvalmatcher. Medellivslängden i Sverige kommer att påverkas.

Minut 55
En litet glädjeämne mitt i all bedrövelse: Emil Forsberg springer som en Usain Bolt för att rädda en boll som är på väg ut över linjen. På millimetern när hinner han trots en motståndare i ryggen. Båda två har haft sån fart att de inte hinner stanna förrän två meter bort från bollen. Båda två vänder och FJUTT lyckas Emil se till att österrikaren sprätter bort bollen. Sveriges inkast!

Och sedan hände inget mer.

Minut 59
Isaksson är bra. Han ”håller oss kvar i matchen” som det heter. (Som om vi skulle bli diskade om vi låg under med för många mål, liksom.)

Minut 60
Nu är det snart dags för byte, Hamrén måste sätta in ett par, tre–fyra–nio stycken målspottare. Samtidigt är det dags för en cool frispark för Zlatan: lagom stort avstånd (24 meter), lagom gles mur, lagom mycket fokus och lagom med skumspray. Och PANG! ETT KANONSKOTT! RAKT IN I DEN JÄVLA MUREN!

Minut  64
Marcus Berg får en hööög superpassning av Zlatan och missar. Hörna. Den går fel, men vi får en hörna till. Det är verkligen flipper. Vi lägger en trist hörna och Österrike springer som små illrar till Isakssons mål och har oturligt nog dessutom bollen med sig. Sverige jagar efter, men är liksom Sven Nylander bara nääääästan där.

Minut 67

Foto: Nils Petter Nilsson.

Foul, foul, foul! (Ni förstår att jag vet att det inte är basket, va? Men ändå.) Foto: Nils Petter Nilsson.

Minut 70
Ett av dagisbarnen (Albin) springer som ett jehu med enorma kliv och skjuter långt utanför målburen. Men det var i alla fall ett skott! (Man får glädjas åt det lilla.)

Marcus Berg faller i målområdet och får inte alls nån straff. Han sliter sig därför i det lilla hår han har.

Olof_Mellberg

Vi tar därför och tänker tillbaka på forna tider och vilar ögonen på något vilsamt och vackert en stund: Olof Mellberg.

Minut 76
Det är en kvart kvar och varken Zlatan, Källström eller jag har haft det särskilt kul idag. Nu gör nämligen Österrike 0–3 och det beror förmodligen på fusk, doping och motvind.

Minut 77
I sådana här lägen tänker jag alltid:
”Sverige bara låtsas. De ligger och slirar och kör på halvfart för att pling plong på en given signal ge 100 % och göra en miljard mål och sedan ge varandra high five och knäcka ett par champagneflaskor i duschen.”

Minut 83
Nu kommer Durmaz in, vilket är bra eftersom Zengin byttes ut tidigare och vi liksom spelar bättre ju fler Z som är på planen. Att Hamrén inte har fattat att Zlatan, Zengin och Durmaz måste vara på planen samtidigt är inget mindre än tjänstefel.

Minut 86
Sveriges grabbar skjuter tåfjuttar sammanlagt 23 gånger på 30 sekunder och Österrikes målvakt Almer bara slänger ut armar och ben som vore han en hjulande Da Vinci-gubbe.

almer

Österrikes målvakt Almer.

Minut 88
Tjong i buljongen så gör Österrike 0–4, vilket är den så kallade spiken i kistan och droppen som fick bägaren att sätta floskeln i halsen. Samtidigt leder Ryssland mot Liechtenstein med 7–0, så vi är i alla fall inte allra sämst just idag i alla fall.

Minut 89
Nämen vad kuuuul! Zlatan petar in ett mål! Tjohooooo! Nu är vi nära!

snart goal

Ser ni den lilla bollen där? Den lilla gula suddgubben närmas min kassa kamera är Zlatan och han har precis petat till bollen. Den lilla röda sudderuddgubben som sitter på rumpan är Österrikes målvakt. (Den andra röda är måldomare.)

Minut 90 plus lite till och en kvarts eftertanke och analys …

Blärk. Coach Hamrén skyller på otur och säger gång på gång att vi var jättebra i 37 minuter även om vi då låg under med två mål. Sedan, när journalisten börjar yra om våra (publikens) förväntningar, slipper han ju att stå till svars eftersom han faktiskt inte är den han är för att vi ska blir nöjda. Han har ansvar för att få ett lag att spela som ett lag och till syvende och sist för att passningarna ska gå fram och bollen hamna i mål. ”Det är jobbigt att jobba i motvind och spela dåligt.” No shit.

Journalisten fortsätter med att fråga Kim Källström vad han tycker om publiken som väljer att gå hem innan matchen är slut. Jag måste nog skriva ett mejl till Kim så att han har ett svar till nästa gång: man går tidigt eftersom kommunikationerna från nationalarenan är fullkomligt hopplösa och man under promenaden till tunnelbanan ofelbart går vilse trots att man går samtidigt som och i klump med 40 000 andra människor.

Nä, nu får jag nog fokusera på världsfreden igen så att ingen får för sig att jag är en ytlig sporttoka.

{ 32 comments }

Ryssland–Sverige (EM-kval)

september 5, 2015

Idag har jag varit på basketkonferens och sedan sett en hejdundrande brutal basketmatch (vi vann) och klockan 20:40 måste jag se Frankrikes basketlandslag spela på en kanal som vi inte har. Men jag måste faktiskt också direkt- och simultanrapportera från Sveriges fotbolls-EM-kvalmatch. Jag vet inte riktigt varför jag måste det, men jag tror att forna […]

Läs hela alltet →

Höll helt på att glömma Sverige–Montenegro!

juni 14, 2015

Jag kom hem sent, var lite deppig pga. Sveriges tvåpoängsförlust i basket-EM, och tappade dessutom bort alla tv-kanaler eftersom kanal 5 ligger på 68, SVT 1 och 2 är puts väck och tv3 har hamnat på kanal 46. Det är ett jädra helsicke med fläpprande bland tv-kanalerna för att få fram den här landskampen, ska […]

Läs hela alltet →

EM-kval: Sverige–Moldavien (och Kroatien?)

mars 27, 2015

Zlatan är (som bekant?) arg på domarna i Frankrike, där han spelar till vardags. Han blev häromveckan (faktiskt helt obegripligt) utvisad för en helt normal tackling och svor och levde rövare såpass att inte bara det franska folket utan även politikerna krävde en ursäkt av honom. Och upprepade att domarn var kass och att förresten […]

Läs hela alltet →

Fopoll: Montenegro–Sverige

november 15, 2014

Jäääädrar anåda vilken cool nationalsång Montenegro har! Och vi har hejarklack på plats! Det är första gången som vi möts i tävlingssammanhang och på härsan och tvärsan kan vi läsa att Montenegro inte ska ha skuggan av en chans mot Sverige. Och vilken cool kapten vi har! (Ssscchhh, alla kritiker. Jag gillar Zlatan. Basta.) 1 […]

Läs hela alltet →

Sverige–Österrike (EM-kval)

september 8, 2014

Blärk. Vi borde egentligen bara spela träningslandskamper, eller hur? Här hade jag tänkt sitta med en stor potta te i handen och slökolla på matchen och så är det pga. djuuuup orättvisa 1–0 till Österrike efter blott 5 minuter. Sebastian Larsson härifrån stan spelade försvar som änna basketspelare, och det får man inte. Då blir […]

Läs hela alltet →

Bollen är rund

september 4, 2014

Kolla nu på namnen här (läs ett i taget) och säg på vilket nummer ni var när ni kom på vad de här grabbarna ska göra ikväll: Kristoffer Nordfeldt Branimir Hrgota Pierre Bengtsson Erkan Zengin Nabil Bahoui Emil Forsberg Mikael Antonsson Albin Ekdal Johan Dahlin Mattias Johansson Per Nilsson Jonas Olsson Ola Toivonen Jimmy Durmaz […]

Läs hela alltet →