fotboll

Basketmatch: förlust

av Lotten Bergman den 30 mars 2014

Vi spelade så bra, så bra.

Det är förstås bara för att jag har så ont i knät (se pilar) som jag just i detta ögonblick dribblar alldeles på tok för högt.

Det är förstås bara för att jag har så ont i knät (se pilar) som jag just i detta ögonblick dribblar alldeles på tok för högt.

Vi sprang, vi höll humöret uppe och vi kämpade som blådårar och gjorde allt rätt eftersom vi

 • kastade oss på golvet efter förlupna bollar
 • inte klagade på domslut (ibland klagar man bara för klagandets skull, vilket är dumt)
 • sprang på egna returer (= man skjuter och springer in och tar returen själv istället för att stå kvar och beundra sitt skott)
 • sprang tillbaka i försvar när vi egentligen inte orkade
 • log mot alla och envar
 • lyckades jobba ikapp ett underläge.

Vid full tid (efter 4 X 10 minuter effektiv tid, vilket innebär ungefär 90 minuter efter matchstart) stod det 63–63, vilket är ganska många poäng för att vara en division 3-match. Men ingen basketmatch på elitnivå (hrm) får sluta oavgjort, varför det blir 5 minuters förlängning. (Det kan alltså om det vill sig illa bli tio förlängningar – man fortsätter tills något lag har vunnit.) Vi pratade ihop oss och beslutade oss för att vinna.

Pang, tjoff, bom, foul, trill, gnissel, duns (inte dunk), KÄMPA PÅ och massa satta straffar!

Och så förlorade vi ändå med 74–72. Tandagnisslan, buttra miner, svordomar och stamp i golvet följdes av matchanalys, duschprat, omklädningsrumsältning och det gemensamma glädjebeskedet att vi vann de inbördes mötena med 6 poäng. Ha! Pukor och trumpeter, fanfarer och serpentiner!

– Ses imorrn på träningen!

Men varför berättar jag detta? Jo för att mitt i allt förfärliga med en fotbollssupporters död i Helsingborg, så fortsätter idrotten att glädja, förbrödra, utbilda och skapa gemenskap. Jag är liksom alla andra förskräckt och bedrövad efter att ha följt det alldeles förfärliga som hände för att två idrottslag ska leka tävling med en boll – men det är inte idrottens fel.

Låtom oss fortsätta jaga bollar och glida omkring på snö och hoppa långt eller högt på det mest larviga sätt och på något vis sprida glädje omkring oss – och därmed sabotera för rötäggen som nog egentligen faktiskt inte bryr sig om idrotten utan bara vill bråka.

{ 38 kommentarer }

I Zlatans Malmö ska jag se på Sverige–Portugal

av Lotten Bergman den 19 november 2013

Jag ligger alltså i en malmöitisk hotellsäng och är nervös. Här fann jag lite tröst – en inspirationsbild:

Målskyttarna Janne Svensson, Glenn Hysén och Bosse Börjesson visar upp sina magra bringor efter att Sverige hade besegrat Portugal med 3-0 i VM-kvalet 1981.

Målskyttarna Janne Svensson, Glenn Hysén och Bosse Börjesson visar upp sina magra bringor efter att Sverige hade besegrat Portugal med 3-0 i VM-kvalet 1981.

Enligt statistiken är vi chanslösa, vilket innebär att nästa sommars VM i Brasilien blir komplett ointressant. Men om vi då väljer att fokusera på hur svenska landslaget spelar

 • just i november
 • på nya nationalarenan
 • när vi har kniven på strupen
 • under tiden som jag simultanbloggar?

Japp, då vinner vi.

Så här är det nu – viktig information till alla som inte har på sig gulblå tröja och som inte kom på att det var match förrän just nu:

 1. Tommy Körberg ska sjunga nationalsången trots att Loa Falkman gör det bättre.
 2. Marcus Allbäck har inte spelat i landslaget på flera år. Tyvärr.
 3. Nationalarenan är fullsatt – och svenskarna är tio gånger fler än portugiserna.
 4. Ronaldo pratar bara portugisiska, som är ett språk med komplicerad fonetik.
 5. Vi måste vinna med två mål.
 6. Rosengård ligger en halvtimmes promenad från min hotellsäng och om Sverige vinner och Zlatan gör alla mål måste jag väl nästan gå dit.

I väntan på att matchen ska börja får ni hjälpa mig att lugna nerverna. Jag har te på rummet och stulna hotellägg från Luleå och hinner inte ut och köpa kvällsmat, men jag har hört att fotboll på fastande mage ger tillställningen extra finess.


Jahaja. Nu hittade jag deprimerande fakta: vi har hittills aldrig lyckats ta oss till VM eller EM när vi har mött Portugal i kvalspel.

Pomada-antagonisterna i spelargången.

Pomada-antagonisterna i spelargången.

Zlatan har Ronaldopomada i håret, vår målvakt Isaksson verkar inte alls halta, den svenska publiken buar tyvärr under portugisiska nationalsången och Körberg sjunger Noooooorden ur bara ena näsborren.

Elmander körar bakom Kör(hihihi)berg.

Elmander körar bakom Kör(hihihi)berg.

 Titta vad fint: de svenska barnen är nästan längre än de portugisiska spelarna!

Titta vad fint: de svenska barnen är nästan längre än de portugisiska spelarna!

2 min
Domaren står i vägen för oss! Fusk!

4 min
Vi har en spelare som heter Per Nilsson. Varje gång de säger hans namn rycker jag till och tänker på …

… honom.

… honom.

 7 min
De spelar tydligen inte så bra, portugiserna. Jag ser ju inte det — jag tittar bara på svenskarna. Bollen far lite som i ett flipperspel och ingenstans kommer vi!

Tydligen spelar vi inte som jag trodde under tak — arenan är öppen och eftersom det bara är 5 °C har nästan alla portugiser långärmade tröjor. Dutt dutt. Spark spark. Spring spring. Trill, rull och snubbel.

14 min
Isaksson räddar ett skott såpass sent att tv-kommentatorn hinner säga ”oooooch dääär gör Portugaaaa…” Puh.

17 min
Martin Olsson (som spelar i vantar!) kommer som skjuten ur en kanon och skjuter bollen som om den kom som skjuten ur en kanon och då kom Portugals målvakt och förstörde Olssons koncentration så att bollen for bortitok.

24 min
DET HÄNDER INGET!!!

26 min
Nu kom jag på vad vi är jättebra på att göra: passa tillbaka bollen till Isaksson. Och Isaksson är jättebra på att fånga den då. Ja.

32 min
Nu är det lite intressant för att portugiserna har börjar gnälla och puttas i ryggen och gestikulera. Jag begriper inte varför, för jag tycker att allt går deras väg. Men det är bra att de surar. Usch, nu får de en hörna. Iiiiiiih … AH! Ronaldo nickade utanför!

33 min
Elmander knockar ihop med en portugis och faller. Fast han har trillat i runda slängar 23 gånger redan, så det är nog inget farligt.

Elmanders det där gjorde faktiskt ont-min.

Elmanders det där gjorde faktiskt ont-min.

Elm passar fel. Men det har han å andra sidan gjort ungefär 23 gånger redan. (Sanna mina ord, han blir utbytt i paus.)

39 min
Elmander blir omkullsprungen med portugisdobbar rakt in i låret samtidigt som Sverige anfaller. Han ligger kvar, Sverige passar fel, Portugal tar bollen och nu är det faktiskt så att om någon ligger kvar på planen brukar man sparka ut bollen över sidlinjen för att stoppa spelet och ta hand om den skadade. Men Portugal tjurrusar på mål! Och missar målet med 5 cm.

41 min
Källström får en snygg passning av Zlatan och skjuter sin hästspark … rakt på målvakten.

44 min
Lustig krockar med Ronaldo så att Ronaldo grinar illa, tar sig åt foten och därmed påminner lite grann om Elmander.

För tydlighets skull har jag ringat in smärtan.

För tydlighets skull har jag ringat in smärtan.

Och nu anfaller Sverige flera gånger i rad!

46 min – halvtidsvila
Men gah. Nu tyckte jag att domarn vl kunde ha låtit oss spela lite mer. Han blåste liksom av precis när vi hade kommit igång.

PAUSUNDERHÅLLNING
Sju små män i svarta kläder går omkring nere på planen och trampar ner de skraphål som Elmanders alla fall har skapat.
SLUT PÅ PAUSUNDERHÅLLNING

Vad var det jag sa – felpassaren Elm går ut, gammelmannen Anders Svensson kommer in. Och Allbäck kan fortfarande inte bytas in.

47 min
Nu tar vi förutsättningarna igen:
Om vi gör ett mål, är det oavgjort och då blir det förlängning. Om ingen avgör då, blir det straffar.
Om Portugal gör mål, måste vi göra tre mål för att vinna.

49 min
Under tiden som jag skrev det där där uppe så gjorde Sverige fem utmärkta anfall, en portugis räddade bollen med en hand och jag höll på att väcka hotellrumsgrannarna.

OCH DÅ GÖR PORTUGAL MÅL.

52 min
Det är i det här läget som jag inte ska vara på planen. Om vi talar basket alltså. När jag har kaos på känslofronten och vill mer än jag kan, då måste jag bytas ut. Den på planen som är som jag just nu är Martin Olsson (han med vantarna), för han kastar sig på gräset och tar bollen med handen. Och får en varning.

59 min
Nu har Sverige hörna. Jag spänner mig så att det gör ont i tinningarna, vilket ju inte hjälper Anders Svensson där nere det minsta lilla.

61 min
Efter 61 minuter gjorde Sverige 4–1 i Berlin. Just sayin’.

62 min
Ronaldo krockar med Anders Svensson och får en smäll i ”mellangärdet” som de numera säger, kommentatorerna. Medan Ronaldo surar, håller händerna över paketet och pekar ilsket på alla svenska spelare.

Men nu gjorde vi mål: i 67:e minuten …

Kolla, Zlatan som gjorde målet går bara bortåt utan att fira.

Kolla, Zlatan som gjorde målet går bara bortåt utan att fira.

70 min
Nu händer allt på en gång – Källström filmar och faller och får ett gult kort och alla svenskar är helt galna av ilska.

 71 min
Sverige får en frispark alldeles utanför straffområdet, Källström fintar och Zlatan SKJUTER I MÅÅÅÅL! DET STÅR 2-2!!! (Men om detta resultat står sig … går Portugal ändå vidare.)

73 min
Ronaldo ligger och vrider sig i smärtor och kan inte stå upp. Svenskarna bollar mellan varandra och sneglar mot Ronaldo för att se om det är på allvar eller ej. I nästa sekund reser sig Ronaldo upp, springer 75 meter och gör mål.

78 min
Ronaldo gör ett mål till. Och har inte ett dugg ont nånstans. Jag kan inte ens räkna ut vad det står i matchen längre.

Så här ser Ronaldo ut för det mesta.

Så här ser Ronaldo ut för det mesta.

Vad det kommer att handla om imorrn i tidningarna är en missad hands, Ronaldos ”skada” och det numera totalt ointressanta VM:et som går nästa sommar.

80 min
Okej, det står alltså 2–3 och för att komma till VM måste vi göra tre mål på tio minuter. HEJA SVERIGE!!!

En skäggig Durmaz (formerly known as ”Jimmy Touma”, tydligen) kommer in och en väldigt trött Kačaniklić går ut och vilar. Bredvid Allbäck som ju inte kan bytas in.

86 min
Vi har ju gjort tokiga hjältemål förut, det har vi faktiskt. Och faktum är att även om publiken, tv-tittarna och kommentatorerna har gett upp, så har spelarna inte det. Jag har varit med om att jag plötsligt (utan att riktigt planera det) kastar mig handlöst efter en retur fastän vi ligger under med 50 poäng och det är 17 sekunder kvar.

90 min
Oj, domaren lägger till 5 minuter!

95 min
Slut. Ack så deppigt. Kan de inte ha en tröstturnering för oss och Island samt Skottland?

Skärmavbild 2013-11-19 kl. 22.40.22

{ 100 kommentarer }

Portugal mot Sverige i VM-kval

november 15, 2013

(Ålrajt, det är liksom playoff, men ”folk” vet inte riktigt vad det innebär så jag skriver kval istället. Same-same.) Nästa sommar går fotbolls-VM i Brasilien och jag vet inte huuuuuur jag ska kunna förklara för er hur viktigt det är att vi tar oss dit när nu tyfonen i Filippinerna får oss att ge bort […]

Read the full article →

Zlatans senaste fem mål …

oktober 24, 2013

Lotten talar med sig själv: – Nämen fopoll igen? – Ja. – Men alltså hur intressant är det egentligen? – JÄTTE. – Fast det blir väl samma skräp igen, ”sparka i kakelugnen” och ”Mellberg är så himla snygg” samt ”skäll inte på Anders Svensson”? – Nej. Nu ska jag bara skriva om Zlatan. – Oj. […]

Read the full article →

Fopoll igen: Sverige–Tyskland i en helt oviktig match (gäsp)

oktober 15, 2013

Snacka om fis i rymden. För det första bryr jag mig (tyvärr) om idrott. Vilket inte sägs vara särskilt viktigt om man ser till livet, miljön, kärleken och kulturen. För det andra bryr jag mig om fotbollslandskamper även när de inte ”betyder” något. För det tredje är jag överförtjust i Busterhistorier som handlar om okändisar […]

Read the full article →

Fopoll: VM-kval Sverige–Österrike

oktober 11, 2013

Jag har precis svalt sista tuggan paella. DDM har alldeles nyss gnagt av de sista bitarna av ett halvt kycklingskrov medan min mamma prompt NU vill veta vilken kanal som vi tittar på och vem som har snyggast tröjor medan Orangeluvan och hennes barn springer runt mina fötter och skrattar åt allvaret i före-matchen-analyserna. De […]

Read the full article →

Fotboll, skrivregler och faktakontroll

oktober 11, 2013

Det här är bara förspelet till kvällens fotbollsmatch: Sverige–Österrike. Jag har sedan i morse på mig landslagströja och laddar som attan genom att läsa på och har nu förstått att Österrike spelar som Tyskland, fast lite sämre. (Vilket vi tackar för.) Jag surfade runt på SVT:s sajt och hickade till. Oavsett vad Nannskog anser om […]

Read the full article →

28 sekunder!!! (Kazakstan–Sverige)

september 10, 2013

Enligt kommentatorerna har spelarna inte ställt om klockorna trots att det är fyra timmars tidsskillnad, vilket betyder att … ja, vaddå? Att de är sugna på kvällsmat medan kazakstanerna gäspar och tänker på en nattfösare? Hur som helst, så har alla som pratar om känningar i alla ljumskar och det konstiga konstgräset och bristerna i […]

Read the full article →

Sverige–Norge i träningsfopollsmatch

augusti 14, 2013

(Ni som eventuellt undrar hur det kommer sig att jag direkt och simultant rapporterar från en simpel träningsmatch i en sport där vi så att säga inte ligger i framkant [som 1994]: det är tradition och när jag gör det sker underverk.) Nu ska vi spela mot Norge – och slår vi dem kan vi […]

Read the full article →

Fotbollsfruarna föder barn och målvakterna faller som käglor och jag behöver hjälp

juni 11, 2013

Ni förstår att nu, nu är det kris. Janne Möllers hår är inte längre svartlockigt, Ronnie Hellströms mustasch har grånat, Ravelli sprattlar bara i tv-laget och Hedman går i rosenterapi och älskar sin nya renlevnadstillvaro såpass att jag framstår som en troglodyt i jämförelse. Min favorit Rami Shaaban stod i långstånken Andreas Isakssons skugga tills […]

Read the full article →