fotboll

Trallala och Sverige-Holland

by Lotten Bergman on 6 september 2016

Nu har jag ju lovat lillasyster Orangeluvan att blogga om en 80-talslåt: sju låtar under sju dagar. Det kommer att gå helt åt pepparn, för jag måste ju simultanblogga under VM-kvalherrfotbollsmatchen mellan Sverige och Holland, som egentligen heter Nederländerna som är så rysligt mycket svårare att skriva på ett tangentbord. (Testa så ska ni se.)

Men huuuu, nu kommer chockerna på löpande band.

1.

kim_komment

Kim Källströms vänsterslägga sitter i kavaj och kommenterar!

kimboll

Så här brukar han ju se ut!

2.

intearga

Vad i hela friden är det här för reklambild? Det är ju som att be dagisbarn se lite arga ut eller beordra teskedsgumman att slå nån på käften. Och vilka äääär de?

3.

uppstallning

Förstaelvan idag: inte ett enda Z!!!

Nu säger de att vi inte har förlorat en enda öppningsmatch i ett EM-kval sedan ungefär artonhundrafrösihjäl. Så det blir nog bra.

blunda

Alla elva sjunger nu nationalsången – John Guidetti småhoppar blundande och kommer nog att sätta sitt första mål i minut sju ungefär. Jösses vilket spring i benen!

Vår nye kapten ”Granen” är en meter längre än kaptenen i Holland. Och Holland har världens längsta medellängd, så då förstår ni hur lång Granen är.

Minut 5
Det har inte hänt nåt.

6
JÄTTERÄDDNING av herr Olsen! (Han är vår målvakt nu när Ronnie Hellström inte längre är med.)

8
En orange gubbe med svarta knästrumpor (det är inte snyggt, det är det inte) brottar ner vår Marcus Berg så att jag skriker på tv:n att den ska skärpa sig.

12
Guidetti har fortfarande inte gjort mål. Jag känner mig sådär kränkt som när man har köpt en möglig avokado.

17
Näää. Domaren spelar försvar på Emil Forsberg!

18
Emil hämnas genom att ta ett jätteskott på mål som går till hörna, som vi slarvar bort och så tar bollen på en holländsk arm och domarn är helt klart inte med i matchen, för han spelar bara försvar på di gule.

24
Gult kort på Hollands Strootman, som blir så här förvånad:

strootman

– Din förnicklade pottsork! sa han till domarn.

trill

Vi (unge herr Rohdén) trillade jättebra, så det så.

30
Mikael Lustig fick ett gult kort för nåt som hände för så länge sen att jag inte ens tror att det hände på riktigt. Och vår målvakt spelar oerhört bra. Eller … spelar en målvakt verkligen? Han räddar jättebra hela tiden.

olsen

Idolbild på Robin Olsen, 198 cm.

43
MÅL! Marcus Berg!

goalgoal

Puss på dig, älskling!

Först spelade Sverige som kina-schack duttelidutt och tjoffelitjoff och hela tiden med millimeterprecision i passningarna och en orange försvarare som klistrad på ryggen. Sedan kom en tvärsöverplanen-passning och så blev det en holländsk hands som alla svenskar såg men varken domaren eller holländarna låtsades om. Och DÅ blev Marcus Berg förbannad och lobbade bollen i en hög, hög båge som målvakten inte nådde. Han siktade förstås på ribban (den delen av målet som inte är stolparna) som en biljardspelare så att bollen studsade in i mål.

goal

Den holländske målvakten slog förstås ut med armarna och sa:

– Amen vaff…

45
Paus! Vi leder jättestort med 1-0 efter ett enda snyggt skott på mål och kommer att vinna VM om två år!

49
En mycket viktig rättelse: Holland har inte alls svarta knästrumpor. De har blåa knästrumpor.

64
Ojoj, nu ska nog Guidetti hem och föda barn! (Han blir nämligen utbytt och hans fru är i tionde månaden.)

klapplek

En Nyman kommer in. (Hehe.)

67
Orange pojke gör mål: 1-1. Han heter Snejder, vilket ju trots allt är lite charmigt. Kom igen, Totte Nyman, skotta in lite mål!

77
Aha, en gamling född 1988 kommer in: Emir Kujović, 193 cm lång. En –ić på plan, det blir nog bra!

80
Förlåt, jag nickade visst till, så trist är det. Duttelidutt. Holland har bytt in Bas Dost, vilket låter precis som Das Boot.

86
Men ojoj, vad alla springer och springer. Kom igeeeeen Sverige! Ja! Durmaz kommer in! Z! Nu jädrar!

90
Holland gör ett underkänt mål eftersom målgöraren kittlade en svensk i armhålan. Puh.

90+
Sluiiiiiiippppffft! (Så låter domarvisslan.) Ett-ett. One-one. Eller ”won-won” trots att ingen vann.

Och då måste vi ju avsluta med den där 80-talslåten som jag lovade inledningsvis. Det är från Queens platta The Game [=matchen] och låten ”Save me” [=min målvaktsräddning], som jag tillägnar matchens lirare Robin Olsen.

{ 55 comments }

Eskilstuna har ett mycket bra fotbollslag i Damallsvenskan. Ibland går jag dit och kollar, ibland blir jag ditkommenderad för att stå i kiosken, ibland måste jag gå dit för att hålla spanjoren sällskap när Atletico Madrid kommer på besök och han behövs som tolk. När jag är där pekar jag stolt på vår målvakt, eftersom jag var hennes basketcoach för ungefär 15 år sedan.

angeldimaria

Typisk fotbollsspelare?

dwyane-wade

Typisk basketspelare, om än inte 2,5 meter lång.

Men vilka äro då skillnaderna, undrar ni som varken går på den ena eller den andra sortens match?

tunavallen

Basketpubliken skiter fullständigt i om mörka moln närmar sig arenan. Och bor sällan en meter från baslinjen.

vaktafopoll

Basketpubliken behöver sällan vakter längs planen. Eller bollpiedestaler.

fopollsvantar

Basketpubliken har inte vantar.

fopolsfilt

Eller filtar.

linjespelare

Basketpubliken tjoar inte av glädje när spelarna trampar på linjen.

Basketpubliken får dessutom ohyggligt mycket information av speakern, som funkar lite som en tv-kommentator och berättar vad som händer och vem som just nu är i händelsernas centrum och i halvtid rabblar statistik, medan fotbollspubliken får veta hur man blir medlem i klubben, var man kan köpa lotter, att kaffet är varmt och att korven den har två.

fopollsstretch

Basketpubliken får heller inte se spelarna stretcha som i en ringlek på midsommarafton.

Men om jag nu kokar ner kvällens upplevelse (det blev 3-3) och blandar basket och fotboll som i en kryddig gryta … då får man kanske detta: den spanska presskåren som kastade sig över vår basketspanjor för att intervjua honom?

jullebulle

Spanjoren ljög naturligtvis friskt om sitt enorma fotbollsintresse.

{ 75 comments }

Fotbolls-EM 2016: Sverige–Belgien

by Lotten Bergman on 22 juni 2016

För nytillkomna läsare eller sportogillare: det pågår ett fopolls-EM och Sverige har spelat dåligt mot Irland och ganska bra mot Italien och ska ikväll kl. 21 spela mot ett lag som inte börjar på I.

I Aftonbladet hittade jag en synnerligen pedagogisk bild som jag hoppas är lånbar. elvan22juni

Belgien har spelat dåligt mot Italien och bra mot Irland, och när alla förståsigpåare siade om Sveriges match och försökte hitta ett tecken på att vi kommer att storvinna, heter det att ”Belgien passar Sverige bättre”.

Vän av ordning ville förstås då påpeka att Belgien inte på några villkor kommer att passa bollen till Sverige, men det var tydligen inte alls roligt. Men hur är det nu … måste Sverige vinna för att gå vidare till åttondelsfinal?

nytimesgrafik

Kolla här. Även ni som inte vill. Kolla här. Klicka och kolla och njut av grafiken! (Om länken inte funkar längre beror det nog bara på att matchen är slutspelad.)

Min 8
Basketträningen drog ut på tiden så jag missade hela inledningen! Har det hänt nåt?

Min 9
Det var ju ett jädra tjoande på publiken. Är det bara svenskar där? Stämmer uppställningen med den på bilden? Varför har jag bara frågor? Pang, vad bollen far kors och tvärs!

Min 12
Men hallå. Det här är ju riktigt rolig fotboll. Är det rätt lag? Jodå, det står Granqvist på en tröja. En två äpplen hög belgare försöker ta bollen av Zlatan. Hihi.

Min 14
En belgare rev av Zlatan kaptensbilden! Nyss nämnde Granqvist ligger och vrider sig, Zlatan har fått nackspärr och den belgiska hejarklacken står och vinkar adjö. Hejdå Sverige? Hejdå Zlatan – det här kan vara hans sista landslagsmatch … Och Expressens rubriksättare är orolig!

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 21.19.31

Och nu ligger Emil Forsberg ner och dör. NEJ! HAN LEVER!

Min 20
Det var en gång en back som hette Glenn Hysén och som i en match mot England gjorde precis allt rätt: han glidtacklade i rätt sekund, passade som på ett snöre och svettades lera. Nyss spelade unge Johansson precis så i ungefär sju sekunder! Yeah!

Min 23
Vi har ett skott på mål! Det är en miss! Men det var ett skott!

frippa

Typisk belgare.

Min 28
Men nu försöker vi få in bollen igen! Jag hinner inte ens koka te! Tre förbaskade belgare gör nästan mål!

Min 33
Unge Albin får gult kort när han är sen in i en tackling och Belgien får en läskig frispark som de tjongar rakt in i sin egen mur. Pfuh. Nu är Belgien bättre än Sverige, vilket jag tar som en kränkning.

Min 39
Martin Olsson lyckades med konsttricket att falla som en bumerang bakom en försvarare och på ett så spektakulärt sätt att han fick frispark. Kolla:

13521758_10153526726276644_471549774_n

Min 40
Det är nog inte helt fel att vara här:

13472183_10153526736556644_548930330_n

Pysseliten i kommentatorsbåset tolkar scenen så här:

image

Min 45
PFUIIIITTT! Halvtid! Vila & pausa! För det här var väldigt jobbigt – det är en farlig massa målchanser som jag inte har rapporterat om här eftersom jag har varit upptagen med att hoppa, slå i bokhyllan, stå på huvudet i soffan och spilla filmjölk i basketlinnet. Nu ska jag för första gången i år sparka i kakelugnen. Grabbarna i Frankrike måste ha känt att det är just den lyckosparken som saknas.

Det står alltså 0-0 och det är ju trist.

Min 49
Det ser mörkt ut för Sverige …

kakelugn_spark

… men jag lyckades i alla fall famla mig fram till kakelugnen.

Min 51
– Det var väldigt nära att Sverige fick en väldigt bra målchans! säger kommentatorerna.

Men faktum är att Sverige trycker på ordentligt. (”Trycker på” låter lite grann som en krystvärk, vilket är en alldeles korrekt beskrivning av spelet.)

Min 60
Nu är det en halvtimme kvar och vår avgående målis Isaksson har fått trippa omkring, glida i sidled och hoppa armar uppåt sträck. Dumma belgare till att vara ettriga. Redan två gånger nämnde Granqvist gör som Salming och Hysén och kastar sig som en volleybollspelare för att stoppa flipperbollen.

Min 63
Men iiiiiih. Domarn underkänner ett alldeles perfekt mål som vi gör.

pffft

Här gör vi mål, men den där belgaren ansågs ha blivit misshandlad av oss.

Det hade kunnat stå 1-0 nu, men det står fortfarande 0-0 och belgarna är så nöjda så. Den lugne Marcus Berg får gå och sätta sig och Guidetti The Crazy Man kommer in.

Min 65
Hörna till Sverige, men helt misslyckad, Belgien kontrar JÄTTESNABBT och det borde faktiskt vara ett regelbrott.

Min 68
Eskilstunasonen Sebbe Larsson byter ut, och Z-grabben Durmaz mMed Det Stora Skägget kommer in.

Min 69
Det är alltså så att Belgien går vidare oavsett vad resultatet blir i den här matchen, medan vi måstemåstemåste vinna för att gå vidare. Då kan man ju tycka att belgarna eller domarna kunde ha blivit mutade av någon förslagen svensk, va?

Min 73
Såja. Nu har även Belgien fått ett mål underkänt. Solklar offside, såja. Nu fortsätter vi med 0-0.

Min 78
Min telefon ringer och är full av folk som vill diskutera helt ovidkommande saker. Det plingar på dörren och dumma barn vill sälja ting som inte har med matchen att göra. Ingen kokar te åt mig. Sverige springer och springer och klockan bara går och går men inte fram till dörren, där det ju står folk som vill sälja saker.

GÖR MÅL NURÅ!!!

Min 82
Emil Forsberg byter och in slängs Zengin, vilket innebär att alla Z-gubbarna är inne: Zlatan, Durmaz och Zengin. ZZZ, hallå alla slump- och turgudar, näääääääääääää.

BELGIENS MOHIKANGUBBE GÖR 0-1!!!

GOALBELGIEN

Ack.

Min 90
Det här var ju riktigt sorgligt. Nu får vi inte se Zlatan fler gånger i gulblåa kläder och här står jag med en landslagsbikini som är hur snygg som helst, men som jag väl inte kan använda utan att bli lite ledsen. Coachen Erik Hamrén, målisen Andreas Isaksson, den fyrkantige Kim Källström och målspottaren Zlatan slutar, och då … kommer en NY dagisgeneration … med små fopollsspelare som jag måste lära känna … Och alla har namn med Z!

Heja Sverige, friskt humör! Nu hejar vi på våra isländska vikingar!

{ 52 comments }

Fotbolls-EM 2016: Italien–Sverige

by Lotten Bergman on 17 juni 2016

Jag är förvisso i Dalarna och begraver moster Kickan, men nu är det fopoll. Också. Vi har tagit av oss allt det svarta och tillsammans ska vi titta på när Sverige massakreras av Italien.

sveriemotitalien

Denna min utstyrsel kommer säkert att göra så att Sverige spelar bättre. Not.

2 min
Sverige anfaller! I flera sekunder!

3 min
Sverige anfaller igen. Det här verkar skumt. Annorlunda. Konstigt. Overkligt. Aha, en italienare faller och rullar runt av smärta, så då är vi tillbaka i verkligheten.

5 min
Vår coach Erik Hamrén dricker vatten för att han har sprungit så mycket. Sverige har frispark och det blir ohyggligt spännande eftersom Kim Källström och Sebastian Larsson fintar och spexar lite och luras. (Jag låtsas inte om fortsättningen, som var katastrofal.)

zlat

13 min
Albin Ekdal gör illa foten och alla här i Dalarna skriker neeeeeeeej, för vi fick kollektivt för oss att det var Zlatan.

20 min
Jag hinner inte riktigt skriva vad som händer eftersom jag måste stå upp och hoppa och sparka i en symaskin som får ersätta kakelugnen hemma. Sverige spelar nämligen helt okej. Nu har vi matchens första hörna. Hur ska det gåååå?

22 min
Vi lägger hörnan ganska bra, men domarn blåser av för frispark för Italien när italienarna bestämmer sig för att mobba Granen och dra i hans tröja, putta honom från två håll och trycka ner honom till marken. Vi här i Dalarna vråååååååååålar!13479923_10153514889496644_2070521791_n

27 min
Kim lägger en frispark jättebra, Zlatan går upp och nickar lite utanför och vi hoppar och tjuter att Sverige är BÄST. På reprisen ser vi att tre svenskar var offside. Eh. (Offside är ungefär ”oj, jag glömde tänka och står där jag inte får stå”.)

34 min
Eftersom jag är så frustrerad att jag inte kan sitta still, får ni en pausreklamfilm att njuta av. Jag tillägnar den Italiens alla trillande, snubblande, halkande och rullande spelare. (Ni kan stänga av efter 30 sekunder.)

45 min
Domaren blåser av när matchklockan visar 44:59, vilket säkert måste vara ett regelbrott som gör att vi kan överklaga matchresultatet om vi förlorar.

Kommentatorerna, som är nöjda med de svenska spelarnas spring, säger:
– Det finns en jättefin yta på högerkanten som man kan operera i.

Å vi ba:
– Jahaaaaa.

I pausen försökte jag hitta bevis för att Sveriges taktik är att förvirra motståndarna genom att slänga in Zlatankopior på planen.

albin_zlatan_erik

Nåja.

58 min
kakaSåhär en liten femminutare in i andra halvlek ser jag att spelarna måste göra inkast i uppförsbacke. En meter utanför planen sluttar det nämligen brant nedåt som om hela planen var en sån där tårta. Kim Källström snubblade baklänges och visade med gester att ”det är ju ett dike här!” medan jag tänkte att nu är det dags för backträning.

61 min
Italienarna har så dålig balans så att man tänker att de nog har tagit sig en tuting innan de kom in på planen. Det värsta är att domarn tror att italienarna är nyktra och dömer frisparkar till det vinglande Italien hela tiden.

64 min
Positivt är att vår målvakt är mycket, mycket mer uppvärmd än Italiens.

71 min
HELA publiken (som till 80 % består av svenskar) sjunger Du gamla du fria så att vi nästan blir tårögda och spelarna på planen stannar upp lite för att njuta. Eller så är de trötta.

72 min
Tjoff, tjong, pang, bloff så studsar bollen mellan svenskar så vackert att Zlatan som får bollen till slut missar öppet mål. Helt öppet mål. En meter från mållinjen. Ajajajajaj, vad jag slog näven i väggen nyss.

zlatrill

77 min
Italien spelar så underligt lamt att jag misstänker att de lurar oss. Snart lägger de in en högre växel och bara mosar oss. Sverige byter in Lewicki (mot Emils Forsberg) och Durmaz (mot Albin Ekdal). Eftersom Zlatan gillar alla som har Z i namnet, är det ett bra byte.

85 min
Vår lille spelevink Guidetti byts ut och den ordningsamme Marcus Berg kommer in. Hm, säger jag som gillar oordning. Det är fem minuter kvar och Italien har hörna. Tiddelipom, den försvarar vi bort. Jag undrar om jag inte är lite hungrig.

ralf

Jag tycker att vi ska byta in Ralf Edström nu.

88 min
Italien gör 1-0.  Jag tycker att dom är jättedumma och att det är orättvist och ska lämna in en protest i tre exemplar till en utredningsstyrelse.

94 min
Matchen är oerhört slut och det är så himla fel resultat. Alla italienare är dumma. På slutet maskade de så att de fick gult kort och jag kommer säkert inte att le förrän imorrn. Så det så.

Pizzorna, pastan samt all världens pesto kan slänga sig i väggen.

{ 88 comments }

Oj! Sverige–Tjeckien! Fopoll!

mars 29, 2016

Plötsligt insåg jag att det ju är landskamp. En förvisso oviktig sådan eftersom vi är klara både till EM och OS och bara vill öva lite mot Tjeckien – men jag har en känsla av att fotbollslandskamperna när Zlatan har pensionerat sig inte kommer att vara lika intressanta. Så vi kör väl en simultantidsrapportering igen? […]

Läs hela alltet →

SWE-DEN? Nej, DEN-SWE! (Förlåt att jag är kryptisk, det handlar förstås om kvalrysaren Danmark mot Sverige i herrfopoll)

november 17, 2015

Vänskapsmatchen mellan Tyskland och Holland (ergo Nederländerna) ställs i detta nu in pga. ”hotbild” och därför är det faktiskt viktigt att vi fortsätter som vanligt och spelar våra matcher, inte ställer in våra konserter och teaterföreställningar och fortsätter att skriva våra böcker samtidigt som vi dricker vin (öl?) och äter god mat och inte ställer […]

Läs hela alltet →

Nämen så kul: fopollsmatch mot Liechtenstein!

oktober 9, 2015

Om man tar Sverige och viker ihop landet sju gånger enligt formeln L = (π t / 6) (2n + 4) (2n – 1) där n är antalet möjliga vikningar, t är tjockleken på landet och L landets längd, blir Sverige ändå inte lika litet som Liechenstein. För Liechtenstein är till ytan lika stort som […]

Läs hela alltet →

EM-kval-fopoll Sverige–Österrike

september 8, 2015

– Österrike? tänker ni, ungefär som jag tänker om Storbritanniens basketlandslag. Kan de ens dribbla? Jomenvisst. Och Sveriges fotbollskillar kan dessutom på ett väldigt överraskande sätt förlora mot vilken blåbärsnation som helst och sedan spela 4–4 mot värstaste Tyskland. Men nu måste jag berätta lite om Zlatan och Källström. Det är nämligen så att Zlatan […]

Läs hela alltet →

Ryssland–Sverige (EM-kval)

september 5, 2015

Idag har jag varit på basketkonferens och sedan sett en hejdundrande brutal basketmatch (vi vann) och klockan 20:40 måste jag se Frankrikes basketlandslag spela på en kanal som vi inte har. Men jag måste faktiskt också direkt- och simultanrapportera från Sveriges fotbolls-EM-kvalmatch. Jag vet inte riktigt varför jag måste det, men jag tror att forna […]

Läs hela alltet →

Höll helt på att glömma Sverige–Montenegro!

juni 14, 2015

Jag kom hem sent, var lite deppig pga. Sveriges tvåpoängsförlust i basket-EM, och tappade dessutom bort alla tv-kanaler eftersom kanal 5 ligger på 68, SVT 1 och 2 är puts väck och tv3 har hamnat på kanal 46. Det är ett jädra helsicke med fläpprande bland tv-kanalerna för att få fram den här landskampen, ska […]

Läs hela alltet →