fotboll

Fotbolls-VM: domarnas sprej

av Lotten Bergman den 23 juni 2014

Jonas Eriksson, som är Sveriges bidrag till 2014 års fotbolls-VM, är tydligen född i Luleå, proffsdomare sedan 20 år och multimiljonär. Till yttermera visso är han sommarpratare den 19 juli. Å ja ba:

– Men åh vad skönt att jag slipper vara fotbollsdomare.

Skärmavbild 2014-06-23 kl. 17.50.43

Fast den där nya sprejen gör ju domarjobbet väldigt mycket mer lockande.

För er som inte kollar på VM kommer här en liten domarrekapitulation:

  • Huvuddomaren har tre hjälpredor, där två springer längs sidlinjerna och viftar med flaggor när de vill tala om att Dos Santos har sprungit offside. En visar upp bytesskyltarna och kan vara lite vikarie om någon av de andra t.ex. får känningar i ljumskarna.
  • Domarna singlar slanten som avgör vem som ska välja sida först. Några kastar slanten i gräset, andra fångar den i handen.
  • De fyra domarna har walkietalkie-mojänger (som Madonnas mick) och pratar med varandra under matchen.
  • Sprejen som de ska göra markeringar i gräset med, sitter fast i en klämma på ryggen. (Och måste ju vara alldeles jättestörande när man ska göra en tjurrusning mot Ronaldo som ligger och vrider sig i enorma plågor i straffområdet.)
FBL-WC-2014-MATCH04-CHI-AUS

Det är butangas och vatten i burken.

madonna och en domare

Handsfree-teknik.

Sprejen spruttas först ut i en liten halvcirkel vid bollen, där den ska slås från vid frisparkarna. Sedan tar domaren tio steg fram till ”muren”, som är ett antal spelare som står på rad med händerna vid skrevet – men inte för att skydda kronjuvelerna utan mer för att armarna inte ska vara i vägen. Och däääär sprutmålar han fram ett vitt streck, som bara 30 sekunder senare är puts väck. Coooooolt. Kolla:

Free_Kick_-_Switzerland_and_Ecuador_match_at_the_FIFA_World_Cup_2014-06-15

Orsaken är att man inte ska kunna fuska genom att flytta bollen eller trippa närmare bollen än de stipulerade 9–10 meterna. Ett streck är ett streck är ett streck, och det kliver man inte över så lätt.

När Frankrike häromdagen spelade mot Schweiz, och ledde med 5–0, fick schweizarna en frispark. Domaren sprejmålade sin halvcirkel och sitt streck och alla var nöjda. Men av någon mysko anledning hade fel franska spelare placerat sig i muren – de pimpinetta anfallarna och inte de brutalhårda backarna. När Dzemailis skott kom, lyfte fransmännen lite på benen och duckade så att bollen kunde slinka i mål. Så här:

swiss_goal

Det tyckte jag var lite roligt. (Se, domarsprejen är redan på väg att blekna.)

Pssst. De två nedersta bilderna är gif:ar, så klicka på dem så rör spelarna och bollen på sig.

{ 76 kommentarer }

Fotbolls-VM: modetrender komma och gå

av Lotten Bergman den 21 juni 2014

Det är ett faktum att vi i nuet klär oss i precis det som vi har fått för oss är snyggt. Det är också ett faktum att vi om tio år gapande kommer att titta på gamla bilder och skämmas oss halvt ihjäl eftersom platåträskor, pälshattar, nättröjor, hängselklänningar och läderbrallor eller för den delen renässanskragar inte bara är ord med många prickar (trema) utan även omoderna plagg.

Kortkorta och långa shorts inom fotboll har jag avhandlat tidigare och Översättarhelena redogjorde noggrant i bloggens ungdom för frisyrerna på planen, vilket ju bara betyder att sådana här sammanfattande inlägg behövs.

vmbyxor_maradona_82

”Vänta, nu vet jag hur Maradona kan stoppas. Jag nyper tag lite nätt här i tröjan och i övre strumpkanten och så kastar jag helt enkelt bort honom.”

År 2014 är det helt normalt att ha vax i håret, att ha mohikanfrippa trots att man måste vara beredd på att nicka – eller att flytta allt hår från huvudet ner till hakan.

Raul+Meireles

Kanske en kombination av ovanstående?

De flesta målvakter har nu förlossningsklinikslånga strumpor som räcker ända upp till under de relativt långa shortsen, så att det ser ut som om de alla har kalasbyxor på sig.

neymar_strumpor

Men till och med Neymar (som alltså inte är målvakt) har ibland på sig extremstrumpor.

Och nu kommer vi till skorna.

I tusen år hade alla fotbollsspelare svarta dojor. Ibland fanns det en liten logga på, ibland var de pyntade med en liten diskret rand – men ville man ha något annat än svart, ansågs man inte ha alla fotbollskor hemma i besticklådan. Kennet Andersson missade ju en straff 1996 bara för att han – för första och enda gången – hade på sig gula skor.

gula skor pa en bild som jag har lanat av aftonbladet sorrysorry

Kennet Anderssons missade gulskostraff 1996 till vänster och Kim Källströms missade gulskostraff 2009 till höger.

Men nu skyller man inte på skorna om något blir fel. Nu är det fel på väder, vind, domaren, gräset, publiken, motståndarna och den samlade presskåren om man tabbar sig. För skorna är idag inte bara i regnbågens utan i all världens takano-overallers färger.

skor_2014

Skorna må vara hur fantastiska som helst, men den här bilden fångar mitt intresse på grund av något helt annat. HAN SITTER PÅ BOLLEN! MAN FÅR INTE SITTA PÅ BOLLAR!

flerskor_2014

Ser ni det svarta fåret?

grekland 2010

Före: Greklands landslag 2010.

grekland 2014

Efter: Greklands landslag 2014.

Vi är som bekant föregångare när det gäller det mesta här i Sverige. I alla fall vill vi tro det.

sverige_2006

Svenska landslaget hade redan 2006 släppt på färgtyglarna! (MEN CHIPPEN! GULA? REALLY?)

landslaget i maj 2012

Och 2012 var vi tydligen lite drabbade av grupptryck — vita eller blå-brandgula var det som gällde.

landsl_2014

Men 2014 är det trots bedrövligheters bedrövligheter och elände på planen lite karnevalsstämning nere på fotknölsnivå.

Igår åkte England ur VM medan Italien fick däng av Costa Rica. Spanien är redan ute. Pepe blev (än en gång) galen och utvisad och nästan alla lag som pratar spanska (och de är många) faller av minsta vindpust. Tyskland står stabilt och kommer att spela final mot Braslien. Om jag har fel, lovar jag att jag ska ändra denna min uppfattning.

Uppdatering kl 21
Kolla nu på nr 20 i Tyskland och 9 i Ghana – bröderna Boateng! (Fast Müller är min favorit.)

Uppdatering efter Tyskland–Ghana (2–2) bara för att Ghanakillarnas måldans är fantastisk:

{ 53 kommentarer }

Glad midsommar mitt i VM-fotbollen!

juni 20, 2014

– Nämen himla störande, va? – Jå. Sill å potatis mitt i VM. – Jamen vi kan väl äta framför tv:n då? – Mmmmm. Mjaeh, dialogen ovan är inte riktig — jag har alls inte några problem med att kombinera VM och sill. Men eftersom vi nu har så kul med fopollen kunde väl midsommar […]

Read the full article →

EN TRÄNINGSMATCH TILL? Really?

juni 1, 2014

Nej, jag hade verkligen inte tänkt rapportera idag. Jag tänkte skriva om första världskrigets soldater som trampade omkring i blå-röda kläder som verkligen inte kamouflerade annat än kanske tecknade seriefigurer. Men så fick jag lite vind i seglen och spark i rumpan samt en uppmaning och då går det ju inte att undvika. Härmed meddelas: […]

Read the full article →

Sveriges träningslandskamp mot Danmark ikväll …

maj 28, 2014

… kommer att spelas utan mina ögon de 45 första minuterna eftersom jag obegripligt nog (eller självklart och förstås) prioriterar en basketträning. Så här har de åtta senaste matcherna mellan just dessa två lag gått sedan 2000: 31/1 2000 (La Manga) 1–0 26/4 2000 (Köpenhamn) 1-0 22/6 2004 (Porto, EM) 2-2 2/6 2007 (Köpenhamn, EM-kval) 3–0* efter […]

Read the full article →

Basketmatch: förlust

mars 30, 2014

Vi spelade så bra, så bra. Vi sprang, vi höll humöret uppe och vi kämpade som blådårar och gjorde allt rätt eftersom vi kastade oss på golvet efter förlupna bollar inte klagade på domslut (ibland klagar man bara för klagandets skull, vilket är dumt) sprang på egna returer (= man skjuter och springer in och […]

Read the full article →

I Zlatans Malmö ska jag se på Sverige–Portugal

november 19, 2013

Jag ligger alltså i en malmöitisk hotellsäng och är så nervös. Här fann jag lite tröst – en inspirationsbild: Enligt statistiken är vi chanslösa, vilket innebär att nästa sommars VM i Brasilien blir komplett ointressant. Men om vi då väljer att fokusera på hur svenska landslaget spelar just i november på nya nationalarenan när vi […]

Read the full article →

Portugal mot Sverige i VM-kval

november 15, 2013

(Ålrajt, det är liksom playoff, men ”folk” vet inte riktigt vad det innebär så jag skriver kval istället. Same-same.) Nästa sommar går fotbolls-VM i Brasilien och jag vet inte huuuuuur jag ska kunna förklara för er hur viktigt det är att vi tar oss dit när nu tyfonen i Filippinerna får oss att ge bort […]

Read the full article →

Zlatans senaste fem mål …

oktober 24, 2013

Lotten talar med sig själv: – Nämen fopoll igen? – Ja. – Men alltså hur intressant är det egentligen? – JÄTTE. – Fast det blir väl samma skräp igen, ”sparka i kakelugnen” och ”Mellberg är så himla snygg” samt ”skäll inte på Anders Svensson”? – Nej. Nu ska jag bara skriva om Zlatan. – Oj. […]

Read the full article →

Fopoll igen: Sverige–Tyskland i en helt oviktig match (gäsp)

oktober 15, 2013

Snacka om fis i rymden. För det första bryr jag mig (tyvärr) om idrott. Vilket inte sägs vara särskilt viktigt om man ser till livet, miljön, kärleken och kulturen. För det andra bryr jag mig om fotbollslandskamper även när de inte ”betyder” något. För det tredje är jag överförtjust i Busterhistorier som handlar om okändisar […]

Read the full article →