film

Filmtajm med påskmat

av Lotten Bergman den 16 april 2014

Alla fem barnen är hemma på påsklov och jag sitter mest och tindrar med ögonen och lägger huvudet på sniskan av pur lycka. Nittonåringens nittonårige, spanske basketspelare till fästman är här han också, så nu har jag sex barn. Vi har hittills under lovet spelat en farlig massa basket, ätit ohemult stora mängder mat, bakat kakor tills sockret tog slut och tränat lite mer basket. Nu kommer några dagar när man enligt traditionen ska lugna ner sig och äta ägg. Och se på film!

Jag hittade en liten lista som jag gjorde för länge sedan, som jag tänkte att även ni kunde få fundera över:

1. Min första filmupplevelse: Hugo & Josefin (1967) med Beppe. Någon åt ett helt ägg, annars minns jag inget.

”Någon” äter ägg.

”Någon” äter ägg.

2. Min största filmupplevelse (som liten): Bugsy Malone (1976) med Jodie Foster – på en bio i London.

3. Min värsta filmupplevelse någonsin: Jag var superkissnödig under hela Pretty Woman (1990) och kunde inte förmå mig att gå på toa utan led bara, sittandes med benen i kors – och mindes därefter ingenting av filmen.

Nope, minns ingenting.

Nope, minns ingenting.

Under den senaste månaden har vi gillat två filmer lite mer än andra: About Time och Gravity, som vi kan rekommendera varmt till alla mellan 10 och 50 år. Eftersom förbudet mot nöjestillställningar på långfredagar togs bort redan 1972, kommer vi att titta på film och få fyrkantiga ögon just på fredag – men vad har ni att föreslå? Helst något nytt, gärna HBO Nordic och gärna Netflix – eller Filmtoppen. (Gammelfilmer går också bra, men jag misstänker att vi har sett rubbet.)

Och så vill jag så gärna ha påskmatstips! (Jag har än en gång fastnat i gamla ruttna matrutiner.) Fast egentligen skulle jag kunna nöja mig med att äta blott ägghalvor med gott klet på toppen.

r-ROTTEN-JOE-BUGLEWICZ (1)

{ 57 kommentarer }

Om världshistorien vore ett filmmanus …

av Lotten Bergman den 18 november 2013

På något sätt hamnade jag i en fantastiskt rolig tråd om hur världshistorien faktiskt aldrig hade godkänts som filmmanus. Ni vet — vi kritiska filmtittare kollar på ”Scent of a Woman” och blir irriterade över att alla på slutet reser sig upp och ger stående ovationer.

– Gah! Precis som i ”Brubaker” – Robert Redford får stående ovationer av alla fångar. Och i ”Döda poeters sällskap” när alla applåderar Robin Williams! Tröttma! Kom igen, kom på nåt nytt!

Eller för den delen när alla tjejer envisas med att springa från tjuvarna med de högklackade skorna på.

– Ta av dig skorna, Pepper Potts! Vet du inte att du kommer att få jätteont i knäna?

– Ta av dig skorna, Pepper Potts! Vet du inte att du kommer att få jätteont i knäna?

Bara för att jag kan, serverar jag härmed en förstoring av Gwyneth Paltrows stackars fot.

Bara för att jag kan, serverar jag härmed en förstoring av Gwyneth Paltrows stackars fot.

Både Jack och Rose hade faktiskt kunnat få rum på dörren, Marty McFly hade inte kunnat fixa allt som skulle fixas, dynamiten uppfanns faktiskt så sent som 1864, vi hade naturligtvis inte kunnat höra alla människors tankar – och bovarna berättar ju inte för sina offer varför de har gjort som de har gjort så att Bruce Willis hinner fram i tid. Egentligen.

Men nu till världshistorien – här är några exempel på orimligheter som ingen filmproducent hade släppt igenom. (Jag har tagit min djefla noggranna historieman till hjälp när det gäller fakta.)

  • Under defenestreringen i Prag 1618 kastades två guvernörer ut genom jättehöga slottsfönster eftersom de hade brutit mot religionsfriheten. De föll handlöst 20 meter, landade i en stor dynghög, borstade av sig skiten och gick oskadda därifrån. Var det månne för att klara PG12-gränsen?
  • Hannibal följde aldrig upp segern vid Cannae 216 – världshistoriens mest lysande seger som alla fältherrar och lajvare har studerat och analyserat sedan dessVar var producenten till denna kassako – ”Hannibal Returns”?
  • Bysantinska riket – en himla seg storfilm som borde ha klippts ner. Man fattade att det var kört redan på 800-talet och ändå fortsatte filmen i nästan 600 år till. Lite som Gladiator, om ni frågar mig.
  • Gustav II Adolf – Lejonet från Norden– är som en bisarr revenge-film där hämnaren kommer till Tyskland 1630 och dör som  1632 – 16 år innan filmen är slut. Bara för att det ju funkade i Psycho kan man inte bara sno idén. Skriv om!
  • Belägringen av Belgrad klår till och med Polisskolan vad gäller uppföljare.
  • Harald Hårdråde är alldeles för overklig – han är med i slaget vid Stiklastad, blir officer i väringagardet i Konstantinopel, blir sedan kung i Norge och slåss slutligen vid Stamford Bridge så att Harald Godwinson förlorar slaget vid Hastings. Bruce Willis-klass på honom alltså.
  • Magellan – nej, här måste vi stryka. De seglar alltså ut på Stilla Havet efter att ha passerat Magellans sund (som dessutom heter Magellans sund!) och tror att det ska ta 3–4 dagar att nå Kryddöarna och så tar det 3,5 månader. Visserligen hittar de de pluttesmå Guam-öarna – men mitt i denna väldiga vattenmassa måste de ju i så fall ha haft en osannolik tur. Nej, helt osannolikt är det.
– Skulle Konstantin XI ha sett ut sådär? Nejnej, här måste vi ha någon som sköter castingen bättre!

– Skulle Konstantin XI ha sett ut sådär? Nejnej, här måste vi ha någon som sköter castingen bättre!

Här finns inspirationskällan. (Enjoy – men den är relativt svårläst.)

{ 56 kommentarer }

Chaplins pojke – snart 100 år

juni 9, 2013

”Chaplins pojke” (som hade premiär 1921 men filmades redan 1919) visades igår på SVT. Jag skulle bara gå förbi tv:n, men stannade till för att kolla i fem minuter. Tio minuter. Ah, en kvart. Sedan, alldeles strax, skulle jag hänga en tvätt och kolla var jag hade förlagt barnen. Om en liten stund, sa jag […]

Read the full article →

Avokadors mognad, bussbetalning och en fredagsfilm

maj 31, 2013

I bloggens barndom länkades det till höger och vänster på ett otroligt trevligt och frikostigt sätt. I nästan varenda blogginlägg kom en länk till en annan blogg och vips, var man fast i bloggsurfandet och glömde att hämta barnen på dagis. Så nu ska jag ge er lite fredagsunderhållning, bussinformation och ett husmorstips. 1. Vi […]

Read the full article →

Vi måste ju prata om Nils Poppe!

februari 6, 2013

Annalisa Ericson i all ära, men det var Nils Poppe som var min favorit när det gällde matinéfilmerna på tv under 1970-talet. Fast nu när jag letar efter snuttar på Youtube, ser jag att på tok för lite ligger ute till allmän beskådan. Och här sitter jag och längtar efter en speciell dans – han […]

Read the full article →

Gamla bilder, gamla filmer

januari 27, 2013

Läsåret 1981/82 gick jag på high school i Dallas och vantrivdes nästan hela tiden eftersom det var sådant krångel med basketspelandet (utlänningar fick inte tävla) och jag inte vågade släppa lös och vara en tramspotta. Istället pluggade jag såpass intensivt att jag valdes in i The Honor Society med andra elever som hade straight A’s […]

Read the full article →

Men spela allan!

januari 15, 2013

Sa vi i skolan. – Men spela allan, dummer! Oftast handlade det om att någon hade larvat sig och varit ovanligt fjantig – och vad jag kan minnas, var det bara killar som spelade allan. Hade uttrycket använts av ungdomarna idag, hade vi nog kunnat höra svar som ”din mamma kan spela allan” eller ”du […]

Read the full article →

Gene Kelly fyller år idag

augusti 23, 2012

Idag fyller Gene Kelly 100 år. Visserligen är han död, men vaffan. Jag njuter fortfarande så vansinnigt av hans regndans i Singin’ in the rain att jag måste titta på snutten lite då och då. Faktum är att just den här scenen var en av de första som löste problemet med att en skådespelare plötsligt […]

Read the full article →

Filmstjärnor som inte har jobbat ihop

mars 24, 2012

Jag är ett vant intervjuoffer – jag säger ja till alla och har hur kul som helst! Om jag inte tycker om frågorna så skriver jag bara nya. Dessutom sker ju allt per mejl numera, så att inte ens korrfel smyger sig in. Den senaste publiceras idag i Nöjesmix i Gävle med omnejd, och ser […]

Read the full article →

Vad kommer jag att ångra i dödsögonblicket?

januari 26, 2012

Jag kan svara på det omedelbart: jag kommer inte att ångra ett endaste dugg när jag dör, för jag kommer att bli senil i 72-årsåldern och då glömma oförrätter, bittra gräl, långsinthet och felval. Jag kommer att flirta med personalen på mitt boende och lägga ut olämpliga nakenbilder på min blogg samt fara ut mot […]

Read the full article →