fest

Tåget som gick för tidigt

av Lotten Bergman den 15 juni 2014

De senaste dygnen har varit fyllda av åtaganden, händelser, ting och snubbeltrådar – ungefär som när man ska hacka hasselnötter: hack, rull, pjiong, flupp, trill, näää. För att göra trettiosju långa historier till en kort, hoppar jag över nästan allt och fokuserar på ett missat tåg.

Igår var jag nämligen på ett hejdundrande födelsedags- och bröllopskalas i Nacka. Först glömde jag att kliva av bussen dit, men det gör jag ganska ofta och det brukar bara resultera i trevliga promenader och nya upplevelser – till exempel …

setterwallska_villan

Setterwallska villan, som verkade så öde att jag vågade mig fram för att ta en bild på ytterdörren från 1896.

Väl framme på festen hälsade alla så väluppfostrat på varandra. Jag lade som vanligt fullt fokus på mitt eget namn och ett trevligt handslag och inte alls på de andra gästernas namn. Midsommarlöfte: eliminera denna ovana, Lotten.

Sedan var det en väldigt mystisk, polsk välkomstdrink som inte skämdes för sitt ursprung, om man så säger.

villkommendringen

Man ser det inte på bilden, men alkoholhalten är faktiskt 100 %. Jomen.

Sedan pratade jag non stop i kanske en timme med fantastiska människor och så höll jag ett tal och så tittade jag på klockan, som till min stora förvåning var inte ungefär 20:32, som jag trodde.

– Satan, vårt tåg går om 11 minuter! sa jag till en kompis som skulle ta samma tåg.
– Va? sa hon.
– Klockan är 23:14!
– Va?
– Om vi tar en taxi … näe. Om vi … Hm. Kansk…
– VAAA?

Det är för oss fullständigt obegripligt hur vi kunde vara så klantiga. Jag hade ju till och med köpt biljett! Jag ville verkligen vakna hemma! Jag hade inte alls lust att sova på en soffa!

– Tåget gick helt enkelt för tidigt, sa jag uppgivet.
– Ja. Ett par timmar för tidigt. Men. Vi kan kanske sova på en soffa i nåt hörn här?

Kvällen slutade inte alls i en soffa … Det nygifta paret upplät nämligen så chevalereskt sin äktenskapliga säng till två klantiga tidsoptimister som sov kort, men intensivt efter att tillsammans med ett gäng andra gäster klockan 03 ha försökt ta en vacker bild på utsikten från 13:e våningen. Alla använde min kamera och alla ändrade inställningarna på den så att kameran drabbades av akut identitetskris.

utsikt_nacka

En av 100 kassa bilder på utsikten.

När vi hade sovit en finsängen en stund, trippade vi i arla morgonstund med skorna i händerna ut ur den solbelysta lägenheten med musiken fortfarande spelande. Andra gäster låg i soffor och bänkar och tre män snarkade ute på balkongen.

Se, det var ett party, det!

blommorcentralen

Hela Centralen var denna söndagmorgon pyntad i gult och blått. Även blommorna mellan spåren var nationalistiska.

paperrongen

Kaffe och croissant, sittplats i solen på perrongen, bleka ben och svarta ringar under ögonen.

Tolv timmar senare än planerat var jag hemma igen, iklädd gårdagens inte längre så fräscha festkläder. När jag blir rik och berömd ska jag köpa mig ett privattåg som jag kan anropa och kalla fram när jag så behöver. Som John Travolta ska jag förresten också skaffa loklicens och köra tåget själv. Tuuuuut!

{ 110 kommentarer }

Basketspelare på Oscar-fest

av Lotten Bergman den 25 maj 2014

Temafesten för mitt basketlag är en årlig tradition sedan år 2000. Vi har alltid ett tema, men det är frivilligt att klä ut sig. Ibland har vi upptåg och lekar, alltid har vi en tipsrunda, alltid pyntas huset med något temarelaterat och varje år är jag lite för sen med planering och städning. Igår glömde jag att byta handdukarna på toa, jag glömde filmmusiken som skulle spleas hela kvällen och jag glömde bort att sätta på tv:n där en och annan Oscarvinnare skulle spelas. Dessutom glömde jag helt bort 20 berömda tacktal som jag hade förberett och som vi skulle leka med. Som Marlon Brandos:

968full-sacheen-littlefeather

Sacheen Littlefeather sa: ”Marlon Brando has asked me to tell you, in a very long speech which I cannot share with you presently-because of time-but I will be glad to share with the press afterward, that he must very regretfully cannot accept this very generous award. And the reason for this being are the treatment of American Indians today by the film industry … excuse me … and on television in movie re-runs, and also the recent happenings at Wounded Knee. I beg at this time that I have not intruded upon this evening and that we will, in the future …our hearts and our understanding will meet with love and generosity. Thank you on behalf of Marlon Brando.”

klippa barbieMen en sak kom jag i alla fall ihåg – att dela ut Oscarsstatyetter til alla som hade spelat match under säsongen 2013/14 eftersom det var en synnerligen knäpp säsong med snöoväder, skador och domare som satte käppar i vinnarhjulen. Men hur får man tag i statyetter?

Man köper barbiedockor på loppis förstås. Sedan gör man om dem lite.

1. Lej minsta barnet (utan varma barbiekänslor) att klippa av allt hår på dockorna.

barbieundressed

2. Klä av dem.

barbiegold

3. Lägg dem att sola en liten stund.

För en dryg månad sedan blev jag kontaktad av en kvinna som sa att jag, om jag ville, skulle kunna få ett paket mat och en karaokemaskin. Avsändare var Gala.se och för en gångs skull tackade jag ja. (Förmodligen för att kvinnan gav bloggen och kommentatorsbåset så rart beröm.) Paketet skulle innehålla ”mat och annat som passar till en Euroviosionsschlager-fest”. Men paketet kom på avvägar, åkte vilse, hamnade på helt fel postkontor, forslades vidare till rätt postkontor och två veckor efter ESC-finalen kom paketet fram till mig.

matboxen

Jag tror att Karl-Bertil Jonsson har inspirerat.

Perfekt tajming … not. Mat? Well, det var med tanke på tiden det tog bara bra att det inte var ”mat” i paketet.

innehallpaket

Men även på en Oscarsgalefest kan man ju äta chips.

Här följer nu en liten festbildsrapport utan att mina ickebloggande lagkompisar avslöjas.

american pie

Maten var genomgående paj.

trebjork

Tre av oss kom på exakt samma idé. (Min svan är en omsydd gosedjursdelfin.)

damerb_oscar

Andra kom som presentatörer, olika kändisar, Braveheart och Julia Roberts.

Två av dem femton spelarna tog med sig sina två nyföddingar och plötsligt satt jag där vid pajbordet och drog en vagn med ena handen och en vagn med den andra. Jag säger ju det: jag är som gjord för att ta hand om tvillingar och andras barn och kommer förmodligen att bli galen om mina egna barn envisas med att vilja ta hand om sina avkommor istället för att lämna dem hemma hos mig.

twovagnar

”… ja, och sedan gick skottet och DÅ blåste domaren och fastän poängen skulle ha räknats sa han att det intre gjorde det för att han hade bedömt det annorlunda och jag anser att …”

Alla på festen fick varsin ”goodie bag” med en Oscarvinnande film påklistrad – My Left Foot på min påse här nedan ska förstås läsas som My Left Knee. I påsarna hade vi lagt ner vattenflaskor, pruttkuddar, godis, smycken, pennor, block, rakhyvlar, plåster, lindor till vrickade fötter och massa annat småkrafs. Den riktiga Oscargalans godispåse sägs innehålla saker till ett värde av 500 000 kr. Per påse.

bild

En bråkdel av det digra innehållet.

Nu sitter jag på tåget mot Lund för att i morgon gå på Readme – en konferens om läsande. Någon som vill att jag rapporterar lite? (Annars kanske jag bara skriver mer om festliga basketspelare.)

{ 14 kommentarer }

Partydags!

av Lotten Bergman den 14 maj 2014

red_carpet

Just den här röda mattan brann faktiskt upp för två år sedan – men vi har en ny, förstås.

Om tio dagar ska det vara party här hemma: årets basketfest med tema ”Oscarsgalan”. Naturligtvis blir det

Men nu tänkte jag använda mig av den samlade intelligentian i kommentatorsbåset. Berätta för alla om synnerligen och särskilt lyckade tilltag på fester! Är hoppa säck fortfarande roligt? Ska man städa före eller efter? Vilken mat är inte praktisk på fest? (Högst olämpligt var det när en av basketspelarna för två år sedan fick i sig en mandelflaga och fick köra sig själv till akuten eftersom hon var nötallergiker.)

oscars-selfie-2014

Den allra, allra roligaste festen var jag på den 12 mars 1983. Men jag minns inte vad som var så bra med den – bara att den var perfekt. I dagboken står det bara: ”Pratade med alla, E. var ledsen, L. var full, kom hem vid fyra”.

sjukhusfesten

Här har alla på sjukhusfesten häromåret körts ut ur huset pga. mjältbrandslarm.

{ 34 kommentarer }

Dagen efter

av Lotten Bergman den 9 februari 2014

Marschallen på bilens tak sattes dit av barnen, som fick sköta utomhuspyntet utan övervakning. Vad bilen tyckte förtäljer inte historien.

Marschallen på bilens tak sattes dit av barnen, som fick sköta utomhuspyntet utan övervakning. Vad bilen tyckte förtäljer inte historien.

Dagen efter öppethusfesten – som var ett socialt experiment där långväga gamla kompisar (Petter från Lund) blandades med halvlångväga nybekantingar (Brid från Uppsala), överraskningar (Johan, Egil, Hjalmar) och grannar, bloggkompisar, jobbkompisar, helt vanliga kompisar och släkt blandades huller om buller med halva kommentatorsbåset – är alla rörande överens:

– DET VAR ENA JÄVLA GODA ÄLGFÄRSBIFFAR!

Här ligger en älgfärsbiff ensam i såsen och drunknar medan hans kompisar ligger på torra land i bakgrunden.

Här ligger en älgfärsbiff ensam i såsen och drunknar medan hans kompisar ligger på torra land i bakgrunden.

Jag ska inte bli långrandig nu (eftersom jag trivs bättre som tvärrandig), men nu kan det meddelas:

  • Man kan ha öppet hus för en hur blandad skara som helst så länge alla är … som de var igår.
  • Man kan bjuda in denna skara via blott digitala kanaler utan anmälningsplikt.
  • Man kan utan att kontrollera mitbringselvalen bli mätt eftersom de flesta tar med sig lite allt möjligt ur kostcirkelns alla grupper.
  • Man kan inte lita på att gästerna lyder när det gäller ”vi behöver inte några presenter” eftersom vi här idag kan njuta av bl.a. (jag har kursiverat eftersom jag inte räknar upp allt) en fårskinnsfäll, tekoppar, undersköna t-shirtar med specialtryck och Hampus Lyttkens’ gamla whiskyglas med guldkant (på tillvaron).
  • Man kan klockan 04:01 förvånat titta på en Pressbyråisk plastbunke med fullkornspasta och körsbärstomater som hela kvällen stod mitt på matbordet utan att någon ifrågasatte detta.

PK och Pysseliten gav oss tischor inslagna i ett sådant här paket – fast egentligen är det bara jag som fattar hur fantastiskt det är: alla ställen som jag har bott på och frimärken och allt!

Ett konstverk är det.

Ett konstverk är det.

Någon gång under kvällen fann Orangeluvan att matbordet behövde piffas upp med allehanda helt felaktiga tating:

– Ta nu ost med sax eller ballongvisp den som kan!

– Ta nu ost med sax eller ballongvisp den som kan!

– Coming up: ostbågemos och hummusfluff!

– Coming up: ostbågemos och hummusfluff!

Nästan alla lyckades vi tvinga till en eller annan kråka i gästboken. Petters hittar man allra sist – så passande eftersom det även var han som kom i säng allra sist.

{ 81 kommentarer }

Igår var dagen när kommentatorsbåset kom hem till mig

augusti 17, 2013

Visserligen har ödets tvära kast placerat mig på ett hotellrum i Sigtuna, där jag om några minuter ska prata litteratur, vara kulturell och klok samt välformulerad, men jag måste ju tala om vad som upphittats i Gula Huset sedan sist. Upphittat efter båskalaset! En sång till Imse Vimses melodi, skaldad av hakke på 1,3 sekunder: […]

Läs hela alltet →

Idag är dagen när kommentatorsbåset kommer hem till mig

augusti 16, 2013

Det finns de som inte läser kommentarerna utan bara ser att det har skrivits 37 stycken och då tänker ”Men gu va jobbigt!” och sedan går vidare till nästa blogg att läsa. Det finns de som läser allt och som inte kan hålla tyst och kommenterar allt – och gärna sådant som inlägget inte alls […]

Läs hela alltet →

Rapport från en räkbåt

augusti 11, 2013

Igår klev jag och mina syskon samt kusiner ombord på en räkbåt. Det går förstås inte att säga räkbåt utan att tänka på Forrest Gumps löfte till Bubba, så nu har jag tänkt på det. Men den här räkbåten är ju bara en båt som man äter räkor på, inte en som halar upp räkor […]

Läs hela alltet →

När jag hamnade på bal x 2

juni 4, 2013

Igår trodde jag i min enfald att jag skulle vara vakt på niornas avslutningsbal. Jag såg mig själv – den engagerade föräldern – med armarna i kors och rynkad panna, sägandes: – NEJ. Det blev inte riktigt så. Och det är nu jag tackar min lyckliga stjärna för en felhörning 1982, när jag skulle gå […]

Läs hela alltet →

På väg till Lund för att gå på fest

april 27, 2013

Jag har under denna dag lyckats färga mina ögonbryn lite för mycket och spillt en hel kopp te över mig, så nu är jag lugn. I genomsnitt händer bara två sådana klanterier per dag, så nu kommer jag inte att riva sönder nylonstrumporna, trampa av klackarna, dricka för mycket champagne eller gå in i fel […]

Läs hela alltet →

Party! Fest! Kalas!

april 6, 2013

Jag har fått en bok som heter ”Livets fester” (av Karin Alfredsson & Barbro Henning, 1992). Passar mig finfint — är det något jag verkligen tycker om så är det att ställa till med fester där allt sker huller om buller, alla tar mat borta vid spisen, öletiketterna trillar av och ingen vet egentligen vad […]

Läs hela alltet →