Hoppa till innehåll

Vad gjorde Ezra Pound detta datum 1958?

Medan all världens skattepengar har försvunnit för att oehemult rika människor inte har nån skam i kroppen och dopare fortsätter att dopa sig och vi diskuterar om det är konst eller konstigt att klä pelare i flytvästar, ska jag berätta vad som hände med Ezra Pound denna dag – 18 april 1958.

Pound-Ezra_1971
Ezra Pound 1971. Lite Catweazle över honom, va?

Men först ett Pound-citat som handlar om litterär kvalitet:

”Det finns en egenskap  som förenar alla stora och odödliga diktare: det  behövs inga skolor eller universitet för att hålla dem vid liv. Plocka bort dem ur schemat, lägg dem i bibliotekens damm. Gång gång skall en tillfällig läsare utan understöd och mutor gräva upp dem igen, sätta dem i ljuset utan att be om några favörer.

Well. Vi får kanske hoppas att han har rätt. Ezra Pound läser man nog inte mycket i skolan av idag – men nu ska ni alla få läsa om honom.

Ezra Pound (1885–1972) föddes i USA, men flyttade efter avslutad skolgång till London. Han var kompis med Hilda Doolittle och gifte sig med Olivia Shakespear; de har så fina namn att de ju måste nämnas. Och nu tar vi en poesipaus:

As a bathtub lined with white porcelain,
When the hot water gives out or goes tepid,
So is the slow cooling of our chivalrous passion,
O my much praised but-not-altogether-satisfactory lady.

År 1920 flyttade han till Paris och fick nya kompisar som Gertrude Stein, Ernest Hemingway och Pablo Picasso, samtidigt som han ”skaffade sig” en älskarinna. Pound fick på kort tid barn med både hustrun och älskarinnan, men var väldigt omtyckt av alla och envar. Och så gick tiden – och Ezra Pound blev fascist. Han tyckte att Hitler och Mussolini hade helt rätt om judarna och höll inte tyst om sina sympatier. Hemingway blev chockad, och skrev om sin forne vän i ett brev till poetpolaren Archibald 1943.HemingwayOnPound

Efter att ha flyttat till Italien, försörjde sig Pound på att på uppdrag av italienska regeringen i radio kritisera USA och ljuga om sakernas tillstånd, vilket gjorde att han när kriget tog slut arresterades, placerades i fångläger och sedan fördes till USA. Där spärrades han in på mentalsjukhus tills hans författarkompisar den 18 april 1958 fick honom utsläppt så att han kunde sätta sig på sin kammare och skriva god litteratur istället.

Förbaskade Ezra Pound och förbaskat vad människor som fuskar, stjäl och bedrar saboterar på alla möjliga olika vis. Jag får naturligtvis tycka om Pounds poesi fastän han inte var en rättskaffens människa, men … gaaaaaaahhhh! (Det där var ett primalskrik. Ett sånt som man tar till när man saknar ord för sin frustration.)

pound1
Dumma dej, Pound.
Share
Publicerat iBloggen

58 kommentarer

  1. LupusLupus99

    ”Vad gjorde Ezra Pound detta datum 1958?”
    Kanske högtidlighöll han minnet av Albert Einsteins bortgång
    den 18 April tre år tidigare?

  2. Lite kul är det att gräva ner sig i kuriosa. Detta datum 1915, t.ex, sköts Roland Garros ner över Flandern av tyska trupper på ett transporttåg som han försökte bomba.

    Han blev hjälte för att han provade ut lösningen att synkroniserat skjuta kulspruta mellan roterande propellerblad utan att göra sågspån av dem. Många tror väl att det var en tennisspelare, men det var han inte. Tennisarenan är namnad till hans ära.

  3. Nej, tennisarenan är inte namnad till hans ära.
    Den är döpt efter honom.
    Om den vore namnad, så skulle den ha en liten fastsydd lapp i nacken med hans namn på, så att lille Roland inte tappar bort sitt stadium när han är ute och flyger med de andra barnen.

  4. LupusLupus99

    Ninja, jag personligen skulle nog använda ordet/uttrycket
    namngiven i det här sammanhanget. Döpt känns mer något
    man gör med människor/båtar/flygplan.

  5. Christer tLDPT

    Men Ernest sätter ju mellanrum före punkt, komma och frågetecken (men däremot inte alltid efter)!!!!!

  6. LupusLupus99

    Vi kan väl fortsätta med lite saker som hände just den 18 april?
    För 110 år sedan så drabbades San Francisco av en stor jordbävning
    som ödelade stora delar av staden.

    Tyvärr är ju just jordbävningar ett aktuellt i dagarna då stora
    jordbävningar har skakat både Japan och Ecuador med
    många dödsoffer som följd.

  7. LupusLupus99

    Den estniske basketspelare Jaak Lipso är född den 18 april 1940.
    Andra som är födda den 18 april är författaren Susan Faludi och
    Doctor Whoskådisen David Tennant.

    Bland de som dött den 18 april återfinns bl.a. Thor Heyerdahl.

  8. Och vilka befann sig i San Fransisco just den dagen, alltså idag för 110 år sedan? Jo Caruso (som haft en föreställning kvällen innan och var ute och promenerade i gryningen och såg förödelsen) och Jack London som skrev: ”Not in history has a modern imperial city been so completely destroyed. San Francisco is gone. Nothing remains of it but memories and a fringe of dwelling houses on its outskirts.”

  9. Christer tLDPT: Ja hu … kan det månne ha varit korrekt? Kanske just då, när han skrev brevet? Eller … kanske var skrivmaskinen lite trasig?

    Här i Sverige hade vi under en period både punkter och mellanslag i förkortningar, vilket ser alldeles vansinnigt ut idag. (Nu har vi sedan länge antingen punkter eller mellanslag:

    o.s.v. – t.o.m. – t.ex.
    o s v – t o m – t ex

  10. Christer, the Long Distance PT

    Jag kom att tänka på något väldigt OT, förresten. Spelar din 13-åring fortfarande basket? Då borde han ju rimligtvis vara med i ett 02-lag. Ska han i så fall vara med på Billys i helgen? Och ska han möjligtvis möta något 02-lag från Uppsala? I så fall möter han ett lag som coachas av min 20-åring (du vet han den skitsnygga ;)) och hans kompis Jonte!
    Och apropå skitsnygg vill jag minnas att vissa här i båset tycker att han den där Johnny Depp är behaglig att vila ögonen på. Då kanske det här kan vara något om halvannan månad?

  11. VA? Depp och Alice! Shhiiiiit!

    Trettonåringen lirar, men för att göra en lång och sorglig baskethistoria riktigt kort, började han för tre veckor sedan att träna med F02, där han har riktigt, riktigt roligt och skrattar och får härligt röda kinder. Alltså spelar han inte med P02 i cupen.

    Jag, däremot, ska söka upp P02 från Uppsala. Kolla om du hittar dem här (det finns ju två Uppsalalag) så ska jag lägga in ett besök hos dem i mitt schema!

    Och ni andra: det är denna cup som gör att jag har så dålig bloggnärvaro. Så kommer det tyvärr att vara i en vecka till …

  12. Tänk, jag har läst någonstans (jag vet var, men det var rätt länge sedan och är så komplicerat att leta fram att jag inte ens tänker försöka) att det under åtminstone en tid var standard att skriva så på maskin — och endast på skrivmaskin, alls icke i böcker eller tidningar — i USA (av någon sorts övertydlighetsskäl): ett mellanslag före skiljetecken och två mellanslag efter. (Ett par människor i den långlånga kommentatorstråd där det här ämnet dök upp, hade gått kontoristutbildning på 40- och 50-talen och fått lära sig att skriva på det sättet.) Jag vet inte när det började och inte när det slutade, inte heller vet jag om precis alla i landet lärde sig det.

    Helskumt är i alla fall hur det ser ut, ju.

  13. Alla som gillar den återuppståndna serien Opus in Outland vet att just detta, ett mellanslag före, två efter är vad Opus går till val på.
    Opus finns just nu på ett fejsbok nära dig.

  14. Tänk, Opus in Outland hade jag aldrig hört talas om (en hastig wikipetning upplyste mig ytligt …).

    Jag rotar verkligen inte djupt, men på något vis, i någon mån, har alla de där blankstegen före och efter punkt med Chicago Manual of Style att göra.

  15. Ökenråttan

    … såg Lassie. Lille M. och jag såg Ezra Pound i Venedig, 1971-72 nånting. Han hade kommit dit för att dö. Och så gjorde han det.

  16. Ökenråttan

    I min GAMLA franska grammatik, tryckt 1958 minsann, skrivs mellanslag före ? och !. Edström, Fransk grammatik, elfte upplagan, ganska grundlig, användes vid universitet och högskolor.

  17. Oj, Ökenråttan! Det var en av dina absolut främsta Lassiesar!

    När det gäller de omoderna mellanslagen, ska vi faktiskt utreda detta noggrant nu. Jag ska bara jobba lite – men kolla gärna i alla era grammatikor och rapportera här!

    (Förlåt att vi inte fokuserar på alla dina intressanta OT-länkar, LL99!)

  18. Att hitta moderna stridsarenor angående ett eller två blanksteg efter punkt är ingen svårighet, men allt man vill veta (= mer än man vill veta …) om de dubbla blankstegen finns faktiskt på Wikipedia, insåg jag just (när jag nu brydde mig om att titta efter ordentligt).

    Det genuint bisarra blanksteget före punkt är dock svårare, för när jag frågar doktor Goooooogle struntar hen i ”before” och låtsas att jag menar ”after” och så blir det bara dubbelblanksteg-efter-punkt-babbel ändå. Hm.

    Jag får kolla igen senare, kanske.

  19. OT var det: Här är världens coolaste väderpresentation, iaf för oss som var med på ABC80-tiden. Seriös är den också. (Prognoserna verkar vara hämtade från Weather Undeground). Är man inte nöjd med IP location, kan man ange ort eller till och med flygplatskod:
    Witt.irn/[ort] eller Witt.irn/[flyplatskod]. (Hit flyger vi för övrigt på söndag).

  20. LupusLupus99

    Ovanligt tyst i båset, kanske är alla ute i garaget/förrådet/verkstan och snickrar fågelholkar?

  21. …visste inte ens att det var en på G eller vem Sofia är förrän nu. Ska jag skämmas eller sträcka på mig?

  22. Jaså barnet är fött nu; det hade jag missat. Jag skyller allt på Napoleon!

    (Vi råkade hitta och titta på ett teveprogram, insåg att det var del två av tre, och tittade därför också på del ett. Om någon annan finner Napoleon intressant så gäller det den här serien.)

  23. Ack, ÖR, inte i hans hem i Key West då? Det med de sextåiga katterna? Så synd …

    (Jag vet, jag vet, det är något fel på mig. Så fort jag möter ”Hemingway” och ”hem” i samma mening är det allra första jag tänker på de sextåiga katterna. Polydaktyla, heter det egentligen, men sextåiga är ett roligare ord.)

  24. Jag är skadad i ett finger pga. basketkorgsmontering som har pågått sedan i eftermiddags. Och kan lägga upp en bild på blodet! (Såret är lika stort som blodet och kom sig av att jag helt enkelt med skruvdragare skruvade fast fingret i en basketkorg. Och sedan fick DRA loss det.)

    aj

  25. Jag blir lika glad åt alla bebisar som föds, så jag utbrister i ett litet hurra här och nu!

    Och veeeet ni vaaaa. Vi har en ny spanjor i huset; spanjorens bror ska bo här i en vecka – och den nye spanjoren är längre än den gamla vanliga spanjoren!

  26. Mennnnn vad mystiskt!

    När jag skrev ”aj” var det förstås som reaktion på bilden med åtföljande text. Då såg inte jag nästa textruta. Men det ser ut på min tidstämpel som om jag borde ha gjort det.

    Extraspanjor säger jag förstås inte ”aj” om utan ”ja”!

  27. Säger som Ivan Boring; sådant är att lära för livet.
    Men frågan är ju varför sådana lärdomar prompt måste vara så smärtsamma?
    Hade skruvdragaren ingen reverse eller hade den redan gått sin väg?

  28. Ha — börja med wikipediaartikeln jag länkade till ovan, så får du läsa tillräckligt mycket om dubbelt mellanslag efter punkt för att få nog för ett tag …

  29. Orangeluvan

    Jag träffar på mellanslag före skiljetecken i utrikiska texter på jobbet med jämna mellanrum. Troligen med franskt utsprung.

  30. Ninja: Skruvdragaren var en ypperlig proffsskruvdragare med reverse och spoilers samt extralysen, men jag drog reflexmässigt loss mig själv när smärtan kom skjutande upp genom hela armen …

  31. Nu regnar det i fiskgjuseboet. (Varning till er som inte har tittat på fiskgjusar förut och nu klickar på Karins länk från kl 07:09 ovan: man har väldigt svårt att sluta titta.)

  32. Ruth från Tübingen

    Hej bästaste Lotten!
    Nu när det oavbrutet föds nya prinsar och prinsessor däruppe i ert avlånga land skulle jag vilja ta reda på en sak:
    på kungahusets webbsida finns det ett slags förteckning över alla familjmedlemmar där det heter Prins X, Prinsessan Y etc., alltså bestämd form på prinsessorna och obestämd form på prinsarna. Voffor gör de på detta viset?

  33. Hej Ruth från Tübingen! (Som, ska ni veta, inte har svenska som modersmål!)

    Prins/prinsessan ser verkligen inte logiskt ut – men har historisk bakgrund: fina titlar hade förr alltid obestämd form medan lite lägre titlar hade bestämd form. Så var det ju var förr, manliga titlar var helt enkelt ”finare”. Att vi hänger fast vid detta beror alltså blott på språkhistoria.

  34. Ökenråttan

    Nej, Annika, det var Hemingways finca på Kuba. Bokhyllor klädde varenda vägg, ända in på toaletten. Lille M. besökte Kuba ingåendes i den dåvarande svenske bostadsministerns entourage. Ministern påstod enträget att Hemingway inte alls fått nobelpris i litteratur och dom kubanska värdarna blev allt mer deprimerade. Dom såg ju H. som sin egen lilla litterära klenod. (Förefaller som om just bostadsministrar ofta trampar i klaver.)

  35. Christer, the Long Distance PT

    ÖR och OL: Jo, fransoserna måste ju alltid göra på sitt eget sätt, så de sätter ett extra mellanrum före bland annat frågetecken och utropstecken.

  36. Ruth från Tübingen

    Tack, kära Lotten, för ditt snabba svar! Så var det alltså det gamla vanliga: att karlarna måste få känna sig liiiiite viktigare än kvinnorna. Hm.

  37. Magnus A.

    Vedertagna regler för fransk typografi föreskriver alltfort utslutning (= blanksteg) kring skiljetecknen ! ? : ; « ».

    Om man väljer franska som redigeringsspråk i t.ex. Microsoft Word, skall man finna att ordbehandlingsprogrammet alldeles självmant stoppar in fasta blanksteg före ! ? : ; » resp. efter « – även om man själv inte skriver något blanksteg alls – på ett sätt som ter sig närmast magiskt (eller kanske i alla fall blixtrande intelligent). Och skriver man vanligt blanksteg, förvandlas det automatiskt till ett fast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.