Hoppa till innehåll

Jag hittade en kvinnofälla

Här springer man omkring som en ödla i en stekpanna och kan inte annat. Föreläsningar, basket-VM, barnens läxor, det förbaskade valbryderiet och så ett störande fint väder på det.

Och så plötsligt händer det.

Spanjoren i huset åkte iväg på basketmatch medan resten åkte ut i skogen för att jobba på en orienteringstävling. Kvar hemma satt jag och kunde inte annat. Fast vänta, det kunde jag ju visst! Men vad?

Först rullade jag tummarna en stund.

Sedan gick jag ner i källaren och konstaterade att röran inte intresserade mig.

Slutligen gick jag upp på ovanvåningen och konstaterade att … att … nej, ingenting – så jag gick ner igen.

Då frågade jag 20-åringen i Spanien, eftersom vi har samma rastlösa själ.

bild

Efter att vi hade fokuserat på hur inte sysslolös hon var, föreslog hon att jag skulle åka till Lidl och köpa en croissant. Excellent, svarade jag och gjorde någon helt annat:

stadtant
Ytterst olämplig illustration.

Jag städade hela huset. The works! Dammsugning, moppning, dammtorkande och putsande samt fejande pågick i över fem timmar till hårdrock och melodifestivalnostalgi. När alla de andra till slut kom hem möttes de av ett steriliserat hem med piskade mattor (jag piskade mattorna!) och blänkande silverljusstakar.

Se där, och hör nu på en eventuell sensmoral. Jag tycker inte att folk ska åka hemifrån och lämna någon kvar, för denna någon kan faktiskt falla ner i en kränkande kvinnofälla och råka städa alldeles för mycket och dessutom orättvist, oproportionerligt länge. De andra i familjen kommer inte att komma ifatt mig på flera år.

Nu måste jag – hur obehagligt det än må vara – pilla mig lite i naveln ett tag.

 

 

Share
Publicerat iBloggen

62 kommentarer

  1. Det är lättare att städa när ingen annan är där och gör sig intressant/är i vägen/utbrister i förslag på roliga aktiviteter/skriker ”kommer du ett tag och hjälper till med …”/påpekar att det vore bättre om …

    (Själv är jag mild städallergiker: städning tenderar att göra mig på dåligt humör, så när jag har hållit på en stund är jag knappt talbar eftersom jag fräser eller muttrar alla repliker.)

  2. Jisses Amalia!
    Pilla naveln!
    Då är det illa.

    Fast ska det storstädas så kanske man får ta en sväng i den gropen med.
    (Om inget annat så kanske man finner lite fluff att spinna …)

    Men asså …
    Ni har en spanjor i Mesta och en 20-åring i Spanien.
    Är inte de två såna så de borde vara på samma ställe?

  3. När man städar ska det rassla ordentligt i röret. Så det märks skillnad och slår den frånvarande menigheten med häpnad vid deras hemkomst, och man sen kan inkassera en mängd fördelar som serverad middag, tehämtning och enorm beundran.
    Storstädning är ingen kvinnofälla, småduttande varje dag däremot.

  4. PGW

    Det finns väl en risk att samtliga barn är utflugna innan eventuella barnbarn uppstår. Är det fullständig städnoja som kommer att infinna sig i ren förvirring då? Jag blir ju rent orolig.

    Pelargonodling? Pussel? Annat lämpligt hobbyalternativ?

  5. Ökenråttan

    PGW: Det är ett känt faktum att Lotten AVSKYR pelargoner. Hur har hon det med pelarhelgon? Se där en fråga som pockar omkring sej, som termen lyder.

  6. Brid

    Men om man nu ponerar att det vore DDM som bleve lämnad ensam hemma, och att han fölle i samma fälla, vore det då fortfarande en kvinnofälla?

    Jag försöker städa en halvtimme om dagen (= dammsuga ett rum och plocka lite) eftersom det är så mycket städning jag orkar med utan att bli arg och ledsen. Visserligen lyckas jag inte heller med denna föresats mer än hälften av veckans dagar, i genomsnitt, men det är alltid något.
    Putsa silver är däremot något jag bara gör till jul, och då bara om 1) det påpekas att det bör göras och 2) ingen annan kan tänkas göra det.

  7. Silver putsar jag varje dag (men då har jag förmodligen bättre utrustning än någon av er) men dammsugning avskyr jag. Få saker får mig på så dåligt humör. Den enda i familjen som gillar dammsugaren är Fia som sjunger väldigt glatt till den. Tyvärr är hon dålig på själva användandet.
    Jag har funderat på att skaffa en sådan här men jag är allergisk mot katter.

  8. När det gäller spanjoren i Sverige och svenskan i Spanien, så håller vi på att ordna så att de hamnar på samma plats: i vårt hus. Bara några pusselbitar fattas …

    Pelarhelgon, pelarodling och pelargoner: sicken UTMÄRKT båsmeter det hade kunnat bli …

  9. Ökenråttan

    Länge hade jag en dröm om en fridfull tillvaro; det var när livet brusade som värst omkring oss. Jag ville sitta fridfullt vid köksbordet på söndagseftermiddag och putsa silver med ett litet glas sherry bredvid mej. (”Varför LITET”, undrar då Lille Maken.) Det var på den tiden när silverputs var nåt man med languissanta gester gned på med en trasa. Tråkigt och tidsödande och underbart onödigt. Nu har vi en putsprodukt som man ska påföra, som det heter, med våt svamp och då är det ju ajöss både med köksbord och sherry. Man står vi diskbänken, rätt upp och ned. Så då får det vara. Jag får skaffa mej andra drömmar.

  10. ÖR, om du vill sitta vid köksbordet och putsa silver (som inte blivit alltför svart) rekommenderar jag de här. Jag köper dem hos Konrad Wahlström på Magnus Ladulåsgatan men de finns säkert hos välsorterade färghandlare typ.

  11. Om jag vore Ture Sventon (som verkligen borde heta Venton, men vissa saker får man bara hacka i sig …) skulle jag kalla Lotten en baketpelare. Att odla pelare … tja, så fort som björkarna växer här kan man göra pelare av dem innan man vet ordet av.

    Väldigt nära att jag skrev björnarna där … nu försöker min hjärna kombinera anakoreter med vilda djur, men det går inget vidare. (Skrev jag mest för att jag är så förtjust i ordet anakoret, men det är ju inte lika likt pelargon som pelarhelgon är.)

  12. En sån där robotdammsugare skulle inte funka så bra här — vi har för mycket pryttlar, vinklar och vrår som en rund mojäng inte kommer åt i, samt låga bokskåp den inte skulle komma under. Synd, det. Verkligen synd.

  13. ”och konstaterade att röran inte intresserade mig.”
    Se där , great minds think alike.

    Annika september 13, 2014 kl. 19:10
    Jo det låter väldigt bekant. Städa är inget man gör frivilligt
    i första taget.

  14. Om jag minns rätt (det är väl mellan fyrtio och fyrtiofem år sedan jag senast läste en Ture Sventon-bok) var det lite olika med de där s-en. En del blev antagligen kvar för läsbarhets skull … men minnet är synnerligen suddigt. Tynnerligen tuddigt.

  15. BoAnders

    Min bror fick en bok på 50-talet som handlade om ”Rulle Grönmossa”. Jag har letat efter den boken i alla år men inte hittat den . Nån som vet?

  16. BoAnders

    Mera: Min bror brukade citera ur ”Rulle grönmossa”: ”Rulle Grönmossa tittade ut genom fönstret. Han vistade inte vad han skulle säga” och annat klokt. Tänk att få hitta den boken och ge honom den i present efter alla dessa år!

  17. Tror att du Lotten är något på spåren där.
    Han kan ju säga Ville Vessla och inte Ville Vettla.
    -Tändigt denna Vettla.

    Arabitka öknen, mattfrantar, kyltkåpet Nordpolen, tekreteraren fröken Jantton, nej, nog kunde han säga s, men som sagt, han VILLE inte.

  18. Örjan

    Pelargon -jag stinks (Lottens variant)
    Pelargon- jag Westerlunds (Enköpingsvariant)
    Pelargonodling – jag sticklings
    Pelarhelgon -jag eremits

  19. Ökenråttan

    Niklas: Tack för silvertipset; nu kan jag putsa in style och sherryn åker fram igen.
    Pelargoner har vi, två stycken, som bara växer och växer på ett hysteriskt vis. Den ena är 83 cm hög, krukan oräknad! Skare va så?

    Annars går odlandet just nu ut på att dressera vildvin. Vi planterade ett sånt i början av sommaren och det växer och brer ut sej så vackert på vår balkong. Men nu ska balkongerna målas om under hösten och då gäller det att kunna flytta in den stora spaljélådan där vildvinet frodas. Så vi får hela tiden hålla efter så att det inte fäster sina små tassar i själva huset eller slingrar in sej i balkongräcket.

  20. Våra pellisar blev också högre än vanligt i år. Dessutom kommer blommorna på 2-3 dm långa stänglar, något som de aldrig har gjort tidigare. Mystiskt.

  21. Brid

    Mina pelarhelgoner bara växer och växer och vägrar att grena sig. Antagligen borde jag klippa av dem helt brutalt lite oftare än jag nänns göra.

  22. Antagligen Brid, borde du klippa dina pelarhelgon oftare. Fast just i det fallet vill man ju inte att det grenar sig i topparna. De ser slitna ut ändå.

    ÖR, de små tassarna på vildvinet kallas haustorier. Men förekomsten av sådana får mig att undra om det verkligen är ett vildvin ni har och inte ett rådhusvin.

  23. Ökenråttan

    Jag sökte en sysselsättning och fann en kvinnofälla. Jag är besviken.

    Ninja: Men vad du kan! Ja, rådhusvin skulle ju passa alldeles utsökt i mitt (rätts)fall, särskilt! Ju mer jag tittar på gammalt etablerat vildvin här i trakten, dess mer inser jag att vi inte har ett sånt där vin som fäller bladen men låter skaften sitta kvar. Rådhusvin!! Toppen.

  24. och

    Bang skrev en gång ett roligt kåseri om hur hennes sambo och dotter målade om hela hemmet när hon var borta, och hon märkte ingenting när hon kom tillbaka! Jo, hon såg att fåtöljen var omklädd. Men ingenting annat.

  25. Mitt stora problem är att jag — eller mitt undermedvetna — envisas med att läsa ”vildsvin” i stället för ”vildvin”. Dresseras? (omöjligt) Tassar? (klövar heter det ju) Spaljélåda? (jovars, till en kulting men sen …)

    Och sen kommer rådhusvin och gör det ännu konstigare. Vad är ett rådhu?
    ”Goda råd? Nej hu, det vägrar jag att ge.”
    ”Ditt svin!”

  26. Vildvin måste spaljeras för att klättra men det är rådhusvin som blir så där vaaansinnigt vackert rött på hösten.

    Svinet i Kille heter väl Husu, eller är jag ute och cyklar i Blompottan?

  27. Nu har jag letat lite efter Bang-kåserier som jag trodde fanns i spridda skurar här och där på nätet. But nooo.

    Man kanske skulle ta och göra en insats för återskapandet av kåseriformen som kulturyttring? Hur är det med rättigheterna?

  28. Eller det gamla feltyrcket:
    ”Huru trevligt vore det icke, om det å vårt rådhus liksom å X-stads klängde vildsvin!”
    (källa: fritt ur minnet efter Purres stilblommor och grodor; orkar inte leta efter den exakta formuleringen just nu)

  29. Ökenråttan

    och och Lotten: Jag har inlett sökandet efter det där Bang-kåseriet om ommålningen. I’ll be back.

  30. Christer

    Annika: Här är en annan variant av Star Wars, som tydliggör hur viktigt det är med musik, om någon till äventyrs tvivlade på det.
    Ökenråttan i förra båset: Jag spelar inte cello, men väl viola da gamba. Vet inte om det möjligtvis var det du tänkte på. (Det är tyvärr inte jag i länkfilmen, utan Jordi Savall. Vi vanliga dödliga gambister är ”di sma undar Jordi”.)

  31. SD 13 procent. De borde skicka en tårta till Expressen respektive Ekot, som händelsevis hade så mycket att berätta om dem i valveckan. Det här med motsatt verkan har tydligen gått våra journalistiska genier förbi.

    (Du får ta bort detta utan att jag blir sur om det anses olämpligt, Lotten).

  32. Nejdå, LarsW (men tack för att du skrev parentesen) – även jag tycker att SD-hanteringen är bedrövlig och den har sannerligen inte gjort nytta utan snarare tvärtom.

  33. Christer

    Jag spelar tyvärr inte så mycket öht just nu, eftersom jag har ett heltidsjobb och heltidsstudier och en familj att ta hand om samtidigt (inte nödvändigtvis i den ordningen). Men annars har det mest varit frilansspelningar tillsammans med olika kyrkokörer runt om i landet, plus en lite grupp som spelar engelsk folkbarock.

  34. En försåtlig fälla för vem som helst, skulle jag påstå.

    Har jag missat något väsentligt, till exempel att åren gått alldeles ovanligt fort, eller är 20-åringen på väg att lämna Lund i förtid på nå’ vis?

  35. och

    Tack för alla skratt och fniss! 🙂

    ”Sin/a”, Cecilia N.

    Bangkåserierna har jag i gula böcker, tror Ruffa samlade ihop samt gav ut dem. Har just nu glömt årtalet, kanske kom de tidigare. Ruffa måste nu vara sjuttioplussare eller så och har nog inte lagt ut på nätet.

  36. och

    SD-bevakningen – det var dock intressant att se, via anonyma kommentarer de gjort, hur många SD-pampar som faktiskt är det man tror/vet, dvs renodlade rasister.

  37. Brid

    Jag har nästan alla Bangs kåserisamlingar. De är dock extremt svåra att hitta enskilda kåserier i, eftersom titlarna i regel bara har svagt samband med innehållet.

  38. Ökenråttan

    Brid: I coul’dn’t (var ska lilla fnutten va, engenklien?Jag är nykommen från tandläkaren och har inte mina wits about me, tydligen. Men engelska ska jag prata ändå …) agree more när det gäller diskrepansen mellan titel och innehåll hos Bang. Men – jag letar , jag letar …

    Lille M. föreslår att vi gör ett register med egna nyckelord så vi kan hitta det vi tänker på. Ja, det kan han få göra, hehe.

  39. Ökenråttan

    Tack, Christer!
    och: Nu har jag hittat Bang-kåseriet. Sidan 34 i ”Människan vill inte bli omkörd” från 1952, ”Sätta bo” heter kåseriet, under rubriken ”Harmoni i hemmet”.

  40. Ökenråttan

    Ajaj, kapten!
    Vilken vacker bild på ett pussels sista stund. Vi här i råttboet är galna i ett pussla. Sönernas flickvänner bedöms bl.a. efter hur goda pusslare dom är. Den senaste har vi inte prövat ännu; hon paddlar och jagar och går i fjällen men det krävs mer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.