På tåg mot Malmö funderar jag på schackboxning

by Lotten Bergman on 10 oktober 2012

Pliong!

– … bla bla … tög mot Malme … bla bla … byte mot Hyltsfrid … bla bla.

Här sitter jag på tåget och lyssnar på en av 317 skånska dialekter. Det är varmt och skönt och jag har te. Visserligen är den frukost jag just nu äter torr och fadd, men ingen snarkar intill mig och alla dörrar sitter fast som de ska.

Pffpprrtt så trist.

Pffpprrtt så trist.

Nyss blev det rabalder när pöbeln från andra klass stormade förstaklassvagnen och stal morgontidningar, men det hela ordnade upp sig när tjuven (ok, det var bara en man och han var verkligen jättediskret) fick sig en skrapa av en i personalen (som faktiskt knöt nävarna av upprördhet). Jag hörde bara en replik, och det var brottslingen som försökte mildra sitt brott genom att förklara orsaken:

– Det var en grej om schack som jag ville kolla. Men ok. Det kan vänta.

Knutna nävar i kombination med schack. Aha! Schackboxning! Och det är nu jag önskar att det vore 1 april så att det jag ska berätta skulle kunna framstå som ett skämt, för det låter inte klokt. Men är sant. Hitta på den tokigaste sporten som låter så mycket som möjligt som Monty Python:

  • 100 meter skridskosprint på kolstybb
  • modern femkramp
  • casting med litet barn
  • dressyrbrottning.

Och ändå blir det inte riktigt lika tokigt som schackboxning.

De tävlande börjar med att i boxningsringen spela schack i fyra minuter. Sedan tas brädet bort (försiktigt, kan man anta) och boxningshandskarna snörs på. (Eller snörs de kanske inte? Har man rationaliserat med kardborrband?) Därefter boxar kontrahenterna på varandra i tre minuter, varefter de spelar schack igen. I elva ronder! Om ingen vinner på schackmatt eller knockout, förstås. Liksom i blixtschack används en klocka så att en spelare inte har mer än sammanlagt tolv minuter på sig att fundera på sina drag.

Huruvida de även funderar på sina slag vet jag inte.

World Chess Boxing Organisations slogan lyder ”The smartest toughest (wo)man on the planet”, och jag känner att det här kan inte förbigås med tystnad. Det är ju helt fantastiskt! Vad säger Paolo Roberto?

Videoservice:

Jag tänker … matterallycross … stavningsbrottning … rimhopp … Och så tar jag ännu en tugga på den torra mackan och lyssnar på en östgöte som på tåget pratar affekterat om ost med en norrlänning och så föreslår jag en ny sport som skulle slå an hos Språkrådet: dialekt-kendo.

Uppdatering
Kommentatösen Agneta skickade nyss – apropå underliga sporter – detta MAD-omslag som hennes man Folke ritade  1981!

{ 30 comments… read them below or add one }

Birgitta oktober 10, 2012 kl. 09:01

Rullatorbasket !!!!

Helena E oktober 10, 2012 kl. 09:16
En djefla man oktober 10, 2012 kl. 09:58

”[Orienteering] – the sport that combines the skills of map reading and problem solving . Sometimes called ’cunning running’ or the ’thought sport.’”

Helena E oktober 10, 2012 kl. 09:58

Ja, jag kan ju bara göra ful-länkar, men det är Galenskaparnas ”Sport som finns”

LupusLupus99 oktober 10, 2012 kl. 10:13

En Djefla Man, jag tycker nog att den beskrivningen av orientering inte är helt sanningsenlig.

Frågar du mig, så skulle jag beskriva orientering som antingen
”ranta runt i skogen” eller ”konsten att villa bort sig i skogen med
hjälp av karta och kompass”. 😉

Lotten Bergman oktober 10, 2012 kl. 10:41

Ojoj, nu blire slagsmål i båset, LL99!

Karin oktober 10, 2012 kl. 10:58

I det lilla samhället Lindstrom i USA, befolkat av svenskättlingar, har man ett vattentorn utformat som en kaffekanna. Där håller man fina gamla svenska traditioner vid liv och anordnar därför varje midsommar tävlingar i kast med lutfisk.

Patrik oktober 10, 2012 kl. 11:01

Du måste säga Wu-Tang Clan om du säger Chessboxin. Det är lagstadgat.

Annika oktober 10, 2012 kl. 13:25

Åh, jag vet inte varför just förslaget rimhopp kittlade extra mycket — jag får lust att gå ut och hoppa kråka samtidigt som jag reciterar Ode on a Grecian Urn* men jag vet inte vad grannarna eller deras hundar skulle säga (jo, hundarna vet jag). Men konst och idrott i skön förening … Jag kom även att tänka på målarcykling. Själva det kommer efter knappt två minuter, och efter dryga tre dito blir det annat, fast också bra.

*som jag av mystiska, rent oförklarliga skäl kan utantill

En djefla man oktober 10, 2012 kl. 16:38

LL99: här kan du se Thierry Gueorgiou ranta runt planlöst i skogen:
https://www.youtube.com/watch?v=_YrNWVzdKGk

En djefla man oktober 10, 2012 kl. 16:38

Det är så vackert att man fäller en tår!

Lotten Bergman oktober 10, 2012 kl. 17:42

Mitt bästa orienteringsminne är inte mitt. (Och jag har skrivit om det förut.)

Under orienterings-VM 2009, fick Martin Johansson när han ledde loppet stort plötsligt en inte alls imponerande pinne inkörd rakt i låret. Inom orientering måste man hjälpa skadade medtävlare; annars kan de ligga och dö i skogen medan de andra går i mål och får lagerkrans.

Alltså bromsade tvåan, trean och fyran medan den svenske ettan med blodet sprutande bedyrade att han nog skulle klara sig ändå.

Fransmannen slet av sig tröjan, snörpte till det pulserande såret, norrmannen gav sig iväg som Tsarens kurir mot tävlingscentrum medan den halvnakne fransmannen tillsammans med tjecken bar ut den bleke Bellman Martin till en stig.

När ambulansen hade hämtat den blödande, sprang de tre hjältarna färdigt loppet och kom klart sist på en tid som jag nästan hade kunnat slå.

Slutscen: Martins gråtande mamma kom i målområdet fram och kastade sig om halsen på fransmannen. Och där grät nästan jag också.

LupusLupus99 oktober 10, 2012 kl. 18:01

Lotten, kan de inte ansöka om gottgörelse?
Inom kappsegling så är man också skyldig att hjälpa den
som befinner sig i fara. Gör man det så kan man också
ansöka om gottgörelse hos protestkommittén.

Du kan läsa mera i kappseglingsreglerna.
De finns på Svenska och på Engelska.

Det är regel 1.1 och regel 62.* som avhandlar ämnet.

PK oktober 10, 2012 kl. 18:35

Prisa gud, här kommer kaffeåterbäringen. (starbucks har både drickbart kaffe och gratis internätvågor.

PK oktober 10, 2012 kl. 18:36

Grand Central är en imponerade kåk.

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 19:18

Kolla the Oyster Bar. Det är ett imponerande ställe. Till höger när man går nerför stora trappen.

Ökenråttan oktober 10, 2012 kl. 19:26

Härförleden reste jag själv 1:a med det snabba tåget, västerut. Och senare hemåt igen. Frukosten var utan vank, middagen en dröm. Kanske en mardröm för killen i graven, nej stolen bredvid. Han hade nämligen inte beställt nån mat utan försmäktade fastande i dofterna från min lilla matbricka. Jojo. Och några små vinflaskor har dom inte på tåget utan man blir tvungen att ta in en 37:a. The hardship. Med tanke på tidigare erfarenheter på tåg hade jag bestämt mej för att inte reta upp mej på alla som snattrar i telefon utan i positiv anda tjyvlyssna på alla telefonsamtal som sannolikt skulle svirra runt omkring mej . Och hur blev det? Alla satt helt nätt och tystlåtet och löste korsord!

Lotten Bergman oktober 10, 2012 kl. 19:49

Just nu åker jag andraklass (förstaklass blire bara när det är billigare än andraklass, vilket är förvånansvärt ofta). Det är absolut proppfullt och vi är bara i Mjölby. Hälften sover, en fjärdedel äter ägg och ungefär resten pratar HÖGT och ARTIKULERAT i telefon. Och ljuger. Ojojoj vad de ljuger. En man som ser ut som Willie Nelson pratar sedan tre timmar i affekt på göteborgska om utbildningssystemet i USA.

Räkmacka köpte jag i bistron. Den kostade 78 kr och hade en liten hög räkor på en tekakeliknande brödbit bredvid femton kilo beska, lila salladsblad. Inget vin, bara te. Och så har jag halm i skorna och tre mil till skolan.

Ökenråttan: hänger du med på bloggtågsresan som aldrig verkar bli av?

Annika oktober 10, 2012 kl. 20:23

Orientering är en sport som folk tydligen kan ha olika åsikter om, men att navigera med hjälp av karta + kompass betraktar jag som grundläggande allmänbildning och nödvändig kunskap. Jag har aldrig orienterat (utom tjafs i skolan), men jag har gått älgdrev många många gånger. Inte med karta — utom före avgång — men ofta med kompass (och sedan har jag anekdoter om personer med kompass som inte …).

Fast det var ju inte det jag skulle säga (igen).

Konstiga sporter? Konstiga konster? Här är en kille som skulpterar i sockerbitar. Och det är alldeles sant och han har blivit invald i en akademi.

Ökenråttan oktober 10, 2012 kl. 21:22

Vadå för bloggtågsresa? Med transsibiriska järnvägen eller orientexpressen eller?

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 21:29

Lotten,
Du är inte den enda som har problem med transporter. Det här brevet fick jag idag: http://www.gke.org/pub/files/Transport%20for%20London%20letter.jpg
Dom har försökt underlätta genom att skriva på ”svenska”. Men så otroligt illa. Inte får man veta var det har hänt, eller klockslag. Det enda jag fattar är att dom inte kommer att bötfälla mig för 1000 pund (mer än 10 000 svenska kronor) förrän 28 dagar efter att brevet skickades. Men jag är lite osäker på hur jag kan undvika att det sker därefter.
Vanligt brev, non-registered, ingen svarsadress. Ingen underskrift.
Vad sägs?

Cecilia N oktober 10, 2012 kl. 23:20

Vadå, Gurra?
De har nån sorts motsvarighet till dubbfria gator som bara ickepysande bilar får köra på och så har du kört där och grisat ner i atmosfären, eller?

Det är väl så att du nu har 28 dagar på dig att skaffa ett sånt där tillstånd och i väntan på det så ser de mellan fingrarna att du kör där du inte får om du inte har tillstånd. Men sen! Utan tillstånd på fel ställe så blir det dyrt.

Så förstod jag det som.

Lotten Bergman oktober 11, 2012 kl. 00:04

Kolla, nu har jag uppdaterat med en sportbild som Agneta nyss skickade!

Bloggtågsresan går med tofsklädd bloggorkester till Prag, där vi ska dricka öl. Endera året blir det nog av, Ökenråttan.

(Har precis kommit hem. Vill aldrig mer åka tåg. Fast jo, vänta. Orientexpressen.)

PK oktober 11, 2012 kl. 00:09

Nu har vi vågor igen, ska snart på gospelkonsert i en kyrka här i Harlem.

Annika oktober 11, 2012 kl. 00:16

Skogsgurra, det enda jag kan säga är say what? Är den där myndigheten en faktiskt existerande myndighet? Kan vara triffider. Eller leporider. Eller helt vanliga lykantroper.

PK oktober 11, 2012 kl. 05:06

Det var inte en konsert, det var en två timmar lång gudstjänst i en baptistkyrka här i Harlem. Med mycket sång. Och en gästpredikant med den mest fantastiska svada jag någonsin hört. Jag köper inte budskapet, med beundrar hantverket omåttligt. Fredrick Haynes III. Han finns på youtube, bland annat när han uttalar sitt stöd för Obamas syn på samkönade äktenskap.

Skogsgurra oktober 11, 2012 kl. 10:01

Jag börjar faktiskt undra, Annika.
Kanske det är tockna där lykantroper? Dom har det ju lite besvärligt med det mesta. Undrar bara vilket djur det är som tagit plats i dom där människornas kroppar? Det kanske är blodiglar? Då blir det jobbigt.
Mycket tyder på att det är någon form av mollusker som formulerat skrivelsen. Om jag nu ringer det där numret, kommer jag då att få svar på svenska? Jag ska göra ett försök. Med röstinspelning inkopplad.

Skogsgurra oktober 11, 2012 kl. 10:24

Agnetas sportbild ger associationer. Duchamps strykjärn är en. Måste se dem där utställningen.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRirsHavp8l_86ascyoD2DXytlvWCBXyYIwVl8_4RUrmpz9Mf6g5Q

Lotten Bergman oktober 11, 2012 kl. 13:51

PK sms:ade från N.Y. att om ni vill höra pastorns svada, finns den här:
http://youtu.be/s2yIaNSFBBw

(Hjäääälp, säger jag. Hur orkar de lyssna? Oavsett budskapet – jag blir alldeles knorrlig!)

Susanne februari 4, 2013 kl. 21:40

Schackboxning, finns det på riktigt? Helt fantastiskt!

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: