När man står naken

by Lotten Bergman on 8 oktober 2012

Pysseliten frågade helt apropå ingenting och out of the blue samt helt off topic hur det kommer att alla numera är så pryda.

”Man byter om under handduken och vill inte duscha med andra. NÄR blev det så?”

Och jag svarar ganska säkert 1998 – samtidigt som alla skulle börja raka inte bara benen utan precis överallt. Detta vet jag eftersom jag sedan 1978 åtminstone två gånger i veckan har klivit omkring i omklädningsrum med andra lika nakna och där har vi – nakna – berättat roliga historier, ätit äpplen, torkat håret och med rumpan i vädret rotat genom väskan efter försvunna hårklämmor. Fullständigt obekymrade om vår egen naken- och hårighet.

Vi som är lite till åldern komna, fortsätter på detta vis. Men ungdomarna, de stackars ungdomarna, de byter om som på en sandstrand full med filmkameror. Den tältduksstora handduken lämnar inte kroppen ens när denna är kruttorr, trosorna ålar man i med handduken som skydd, bh:n sätts på ovanpå handduken, som slutligen dras bort under krumbukter. Jag tycker väl bara att det verkar väldigt bökigt, det där.

Brasklapp: eftersom jag ytterst sällan (numera) byter om tillsammans med karlar, vet jag inte om prydnaden har spritt sig även dit.

Häromdagen ansåg jag att min sexårige systerson (med samma namn som Broder Jakob, vilket är precis lika förvirrande som det låter) behövde en filmhälsning efter en träning.


Jag trodde att jag var lite ball och cool som helt naken pratade om mina nakna lagkompisar, men den unge mannen var förstås helt obekymrad eftersom han bor med sin mamma som är min syster Orangeluvan, som går omkring precis lika naken som jag. För det har vi gjort sedan vi var små.

Bildbevis från 1967 (innan Orangeluvan var påtänkt):

Naken Lotten, nekn Broder Jakob och tre påklädda kusiner.

Naken Lotten, naken Broder Jakob och tre påklädda kusiner.

Ja, det var det. Än en gång skriver jag om nakna barn. Jag har ingen moraliserande slutkläm utan kan bara säga ”jaja, det var annorlunda förr”.

{ 64 comments… read them below or add one }

LarsW oktober 8, 2012 kl. 20:07

Fotot från 1967 hade inte gått att publicera på en amerikansk sajt. Bli inte förvånad om det kommer någon form av tillslag på den.

Annars minns jag att man på 80-talet kunde känna ett par tuttar kittla en i ryggen i glasskön på badstranden. Varken sinnligt eller erotiskt var det.

Skogsgurra oktober 8, 2012 kl. 20:36

Samma sak med en massa annat. Ena årtiondet är det helt OK, nästan påbudet. Något decennium senare är det alldeles otänkbart. Se bara på rökning. Nakenposering tror jag inte att jag ska ta upp. Men röka lite ska jag nog börja med igen. Det var riktigt gott.

PK oktober 8, 2012 kl. 20:40

Nu ska jag avslöja något, under mina kläder är jag spritt naken. Även på jobbet. Men säg inget till nån.

Skogsgurra oktober 8, 2012 kl. 20:42

Inte ens en skär sån där, du vet?

Cecilia N oktober 8, 2012 kl. 20:52

Häromdagen frågade jag förresten en av kvinnorna på badhuset hur det är att jobba på ett ställe där så många människor går nakna.

I början hade hon inte vågat se på folk alls när de pratade med henne (om de var nakna alltså) men sen kom hon fram till att man kan visst se folk i ansiktet. Om mer skymtar så får det väl vara så då.

Men det är jobbigt att städa inne på mansavdelningen. Där är det stirra stint i golvet som gäller.
Vi funderade över om det inte borde vara de manliga anställdas sak att städa där.

De på simhallen och stadens gynekolog är väl de som har mest koll på hur vi ser ut under kläderna.

AndersGM oktober 8, 2012 kl. 21:07

Jag instämmer i förskräckelsen om denna nyprydhet men kan i viss mån förstå den med tanke på alla mobilkameror och omedelbara Facebook-uppkopplingar. Tråkigt är det dock att vi har behövt hamna där …

Pysseliten oktober 8, 2012 kl. 21:08

HJÄLP! Jag är gift med en naken man!

Pysseliten oktober 8, 2012 kl. 21:23

AndersGM, jag upplever att det började före mobilkameror och fb, även om det säkert har ”hjälpt till” en hel del. Det kanske började med amerikanska ungdomsserier på TV, som Beverlyhills 90210, dålig idrottaundervisning och en allmänt eskalerande kroppsfixering?

Cecilia N oktober 8, 2012 kl. 21:25

Ja du förstår ju, Anders GM att jag kände mig som en skurk.

PK oktober 8, 2012 kl. 21:31

Lotten du ser lite hålögd och trött ut.

Anna oktober 8, 2012 kl. 22:25

Bra skrivet.

Dieva oktober 8, 2012 kl. 22:27

Tja, jag brukar ibland bada bastu med grannen och hans gäster och det är inte så prytt i det sällskapet, men så är alla vanligtvis i vår ålder.

Men det får mig att tänka på att när jag arbetade inom polisen var det faktiskt gemensam bastu efter träning. Undrar om det var tidens melodi eller om det bara reflekterade att de som planerat lokalerna inte hade tänkt sig att kvinnor också kunde arbeta där? Någon som har en susning? Vi talar om slutet på 70-talet och början av 80-talet.

Lotten Bergman oktober 8, 2012 kl. 22:50

Du kan va trött och hålögd, PK!

(Trött är man såklart efter basketträning som slutar vid tiotiden på kvällen, men hålögdheten måste jag nog skylla på mascaran. Jag tar nämligen inte bort den med borttagningslotion som normalt folk, utan med schampo.)

PK oktober 9, 2012 kl. 08:55

Visst Lotten, men det är jag inte. Köar på Arlanda istället.

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 09:00

Jag besökte bekanta i Skåne för några år sedan. e bor i ett tätt område med höga plank mellan ”trädgårdarna” – fullt insynsskyddat.
Jag ringde på och en skärrad lady of the house öppnade: ”Jag har en naken karl i trägårn!”
Jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen. ”Var har du Stig?” frågade jag.
Hon såg fundersam ut. Tittade ut på gräsplanen och återkom: ”Det är ju han!”
Vet fortfarande inte om det var på riktigt eller för att skojsa till det. I tider av vacklande kod är det inte lätt att veta hur man ska göra.

Magnus oktober 9, 2012 kl. 10:14

När jag var yngre bytte jag alltid om under handduk. Jag vågade inte ens duscha med de andra killarna i omklädningsrummet. Idag är jag 30+ och är helt obekymrad med nakenhet. Går ofta naken hemma, och även barnen busar runt nakna ibland. Och basta naken med vänner ser jag inte heller som några problem, så länge de är bekväma med det.

Pysseliten oktober 9, 2012 kl. 10:20

Nu tar jag min undernakna make och far till New York! Vi ses!

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 10:40

Make och far? Lite kampuschstuk?

Karin oktober 9, 2012 kl. 11:18

Men Pysse, svärfar då?

Lotten Bergman oktober 9, 2012 kl. 12:17

Tänk om Pysse och PK åker till N.Y. utan att ha internet i bakfickan och tänk om de inte skickar rapporter och tänk om de inte kommenterar på flera veckor! Hu!

Magnus: Du som var blyg som liten men inte är det nu, skulle ju kunna förstå di unga bättre än jag gör.

Förresten. Stör de sig på min nakenhet eller bara på sin egen? Det slog mig först nu: tänk om de tycker att vi äldre är obehagliga som inte skyler oss!

Skogsgurra: Precis som min djefla man i morse. Jag stod i radiostudion när han ringde:

– HAR DU MITT NYCKELBAND?
– Njäeh, jag har bara mitt. Som har gått sönder förres…
– HÄR ÄR DET! Det hänger runt min hals!
– Vad bra. Mitt nyckelband gick tvärt av n…
– HAR DU MIN PLÅNBOK?
– Ja, den ligger i min ryggsäck som jag har här.
– Har jag lagt den där?
– Japp.

Orangeluvan oktober 9, 2012 kl. 12:47

Jag tänkte också på nakenhet igår. Shia Laboeuf medverkar i en kunsnärrlig video med en isländsk, typ, popgrupp, och visar snorren i två sekunder. Helt ospekulativt, naturligt hårigt och helt ospännande. Någon amrikansk nöjesredaktion fnissar sig hysteriskt över tilltaget. De tycker det är otäckt, konstigt och överskuggar alla eventuella andra poänger och budskap som videon kan ha. Vaddå, karln är naken. Hälften av mänskligheten ser ut nåt åt det hållet. Och de flesta av er har sett betydligt mer explicita saker på nätet. Get a grip.

Cecilia N oktober 9, 2012 kl. 16:26

Lotten och DDM. Vem av er var det som var orolig för att bli senil sa ni?

Tusen-Boel oktober 9, 2012 kl. 17:26

Mmm, jag hänvisar till mitt boktips till båset i förra ämnet. Svenskarna blev (mer) pryda i slutet av 1800-talet, när bondesamhället gick över i industrisamhället, folk flyttade in till stan, fick nya influenser och normerna ställdes på ända. Sen har det förstås gått i vågor, och som SG säger – hur veta vad som är politiskt korrekt i dessa dagar..?

Bosse oktober 9, 2012 kl. 17:53

Ja, jag tror att även herrar (läs: ungdomar) har blivit betydligt mer pryda. Det jag har lagt märke till handlar kanske inte direkt om total nakenhet utan om offentliga toaletter. Det händer ganska ofta att man kommer in på en dylik, t.ex. på en bio, och finner en lång kö av främst ungdomar vid båsen, samtidigt som det är helt ledigt i pissoaren, och så var det definitivt inte när jag själv var yngre. Det är ju bra för oss som inte är helt purunga och snabbt kan göra det vi ska men man kan ju fråga sig var denna prydhet kommer ifrån.

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 18:27

Kan inte låta bli att, utöver sakinnehållet, beundra den kompakta och klara framställningen i Bosses kommentar.

Annika oktober 9, 2012 kl. 18:58

Mycket intressant glimt från andra sidan skiljeväggen. Hm, nu kom jag plötsligt att undra hur det är på krogen — där ”krogen” betecknar alkoholserverande etablissemang med ungdomlig publik vilken först relativt nyligen har tillåtelse att just gå på krogen — nuförtiden. Går tjejer fortfarande in i båsen två och kanske rentav tre åt gången och kissar i turordning fast sällskapligt? Eller faller det beteendet också ifrån i våra nypuritanska tider?

Tusen-Boel oktober 9, 2012 kl. 19:00

Bosse, kan det till viss del handla om nån form av homofobi? Bögskräck kallas det emellanåt.

Lotten Bergman oktober 9, 2012 kl. 19:19

Här finns videon som Orangeluvan inte länkade till, där man kan skymta något mellan 0:45–1:05. (Men sicket skräp. Var är alla gitarrsolon?)

Och här finns en extreeeeeeemt fånig newsflash om det hela. Titta gärna bara från 1:07, när man ser censurerade bilder och får veta att man bara kan titta på videon om man är vid sina sinnens fulla bruk och vet vad man gör och dessutom har tvättat öronen och skaffat sig en heltäckande försäkring. Ungefär.

Christer oktober 9, 2012 kl. 19:52

På väg hem från gymmet efter lite uppiggande cirkelfys. I herrarnas omklädningsrum var det relativt avspänt ändå, trots att majoriteten är studenter.

PK oktober 9, 2012 kl. 22:05

Rapport: framme på hotellet. Flyget var segt. Här luktar vaniljwunderbaum. Ingen är naken.

Annika oktober 9, 2012 kl. 22:12

Nehepp. Den musikvideon är så ”mature” så den fick jag inte titta på utan att logga in med mitt användarnamn på YouTube, vilket jag inte har något.

Världen (åtminstone den amerikanska mediadelen av den) är galen, eller i varje fall störtlöjlig.

LupusLupus99 oktober 9, 2012 kl. 22:21

Kolla vilken frän Bergochdalbana. Mer info finns här.

Lotten Bergman oktober 9, 2012 kl. 22:22

Say what? Måste logga in? Jag har då aldrig hört på maken. (Men du missade verkligen ingenting, Annika.)

PK: Bra! Nu önskar vi oss jättemånga bilder på era bloggar sådär så att det nästan känns som om vi är där. Något mögel i duschen? (Förlåt. Kalla mig gärna kravmaskin.)

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 22:35

Har ni sett någon harlem? Eller har gnagarna nypryda kläder på sig numera?

Annika oktober 9, 2012 kl. 22:37

Då måste nästa fråga vara: finns mandel?

Annika oktober 9, 2012 kl. 22:46

Fast egentligen skulle jag säga att jag blev nyfiken och provade hur det skulle gå om jag inte följde din länk, Lotten, utan i stället sökte videon på normalt vis inne på YouTube. Via din länk blev det ju en engelskspråkig varningssida som krävde inloggning som bevis på att jag är stor och får titta på vad jag vill. Efter min egen sökning blev det en svensk sida som krävde samma sak.

Jag blir så trött. Får man titta på pittar på svenska i Sverige, åtminstone? *springer tillbaka och kollar* Jorå, det får man — så, helt on topic, och dessutom anknutet till där vi hölls härom dagen, här är en.

Örjan oktober 9, 2012 kl. 23:19

Annika: Har du några generella censurinställningar? Barnfilter el dyl?
Själv har jag inga problem att åter igen se filmen (via PC).
Vacker början och slut på i filmen. Mittendelen (drömmen) har jag svårare att förstå symboliken i.

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 23:20

Där hade vi mandelen. Som dom säger i Småland.
Har Pysse och PK blivit rånade redan? Inget livstecken på ganska länge nu. Eller kanske finkade för oamerikanskt beteende?

Örjan oktober 9, 2012 kl. 23:28

SG: Missat? Rapport från PK 22.05 .

Dieva oktober 9, 2012 kl. 23:30

Men skönt att pysslarna kom fram!

Skogsgurra oktober 9, 2012 kl. 23:34

Närå, såg den. Men lite mera kan vi väl få innan vi går till sängs?

Annika oktober 9, 2012 kl. 23:38

Nej, Örjan, det är det som är så konstigt. Inga filter alls, och jag har aldrig råkat ut för något liknande förut heller (och jag har ju sett många konstiga grejer på YouTube). Genuint förbryllande.

PK oktober 9, 2012 kl. 23:44

Ätit hamburgare och druckit skumpa. Getlaggad.

Lotten Bergman oktober 9, 2012 kl. 23:51

Men vad gör jag uppe så här sent? Jag som ska ta sextåget till Malmö imorrn.

(Nu får spamrobotarna spunk.)

Örjan oktober 10, 2012 kl. 00:19

Getlaggad? Nytt begrepp.
Vem bräker bäst?

Pysseliten oktober 10, 2012 kl. 00:47

När jag vaknar halv fyra imorgon, ska jag fotografera detta plejs och lägga ut på bloggen. (Skit, kom just på att det var något bild-problem där. Dessutom har jag bara ajfånen med hit och stulna internetvågor, eftersom inget av husets tre alternativ ”lirar”.) Well, håll tummarna! Toasitsen är mjukstoppad!

LupusLupus99 oktober 10, 2012 kl. 01:24

Örjan du vet, getlaggade PK sitter over thääre och förtär
skumpa och jetost. 😉

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 05:20

Du får väl sova på tåget, Lotten. Du har väl örtussar? Ifall det är slamrigt som förra gången.

Niklas. Det är spikat med Köpenhamn. Nerresa på söndag och hemresa på torsdag. Kan vi pussla ihop dörrhämtning på något sätt?

Vadderad toasits? Själva ändringen? På ett hotell? Det skulle jag aldrig klara av – hellre ståmugg.

Barkborren oktober 10, 2012 kl. 07:32

Stoppad toasits var det inte som fick sig en dusch och tog sig en svängom på självatoastolen och fick mig att tappa hakorna. Detta hände sig på en rastplatstoalett lite söderut.

Lotten Bergman oktober 10, 2012 kl. 07:51

Här finns bild på mjuk toasits! (Det var när jag var i USA. Kanske var det inte som N.Y., men i alla fall.)

Idag har jag än så länge tagit mig till Norrköping – staden med Sveriges omysigaste stationscafé.

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 13:42

Barkborren
Fick fundera lite innan jag förstod vad du syftade på. Trodde först du tagit dig en sväng på toastolen och fått en dusch. Inte helt omöjligt på arabiska kombinerade sitt och ståmuggar. Men ändå inte troligt.
På tyska autobahnraststätte finns de. De där muggarna där ändringen snurrar runt ett par varv i en automatisk dusch/torkningprocedur. Teknikens under!

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 13:44

Jetost? Kavlis Raketost kanske?

Annika oktober 10, 2012 kl. 13:50

Okej, en sån mugg har jag aldrig träffat. Finns bilder/beskrivningar någonstans för till exempel mig som inte riktigt förstår sambandet mellan dusch och snurr?

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 13:59

Här finns en. Nu har tekniken utvecklats så det behövs bara ett varv.
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=P2wWYZgKggw

Annika oktober 10, 2012 kl. 14:06

Aha, tack så mycket. Och om jag ovetandes hade fått uppleva något sådant hade jag nog dumpit i golvet, ja. (Eppur si muove)

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 14:17

Det är ju tur att det finns en (förhoppningsvis pålitlig) förregling så att det inte börjar snurra medan man är koncentrerad på själva ändamålet med besöket. Det skulle vara djupt störande.

Cecilia N oktober 10, 2012 kl. 23:32

Efter Skogsgurras toaringssnurrfilm kunde man se en ungersk toalettstolsbidéfilm. Kan någon påtala skillnaden i resultat mellan att trycka på vanliga knappen och damknappen?

Skogsgurra oktober 10, 2012 kl. 23:42

Kanske timingen skiljer?
Men den geniala sågbocken kan inte lämna någon oberörd: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=B5Na7JNy02k&NR=1

Cecilia N oktober 11, 2012 kl. 00:14

Jamen här i stan finns ju Logosol! (kolla i spalten bredvid)

Annika oktober 11, 2012 kl. 00:27

Cecilia, det är inte ofta jag gapskrattar åt toalettstolar — den snurrande, en bit härovan, åstadkom småfniss — men den där var så komisk att jag måste hålla fast mig för att inte tumla omkull. Ack, ackompanjeringsmusiken!

Orangeluvan oktober 11, 2012 kl. 21:42

Det var ju knappen för nöy intim! Den första knappen kanske var avsedd förr nummer två, som både herrar och damer är utrustade med?

Pysseliten oktober 12, 2012 kl. 05:28

Cecilia N, den är ju riktigt lik (vid)undret på Ica i Avesta! På den ges dock instruktionerna med japanska tecken.

susanne oktober 16, 2012 kl. 18:49

Jag jobar på sjukhus och där är det få som är pryda vad jag märkt Gemensam omklädning o dusch är inte ovanligt Människans anatomi har varit känd i årtusenden Varför ska man skämmas för den när inga andra däggdjur skäms för sin???

Justin mars 23, 2015 kl. 05:04

Som grabb tyckte jag det var enbart pinsamt när min mamma såg mig naken och fick börja dölja mig från 9-10-årsåldern. Det kändes befriande men vid 11 fick vi en kvinnlig idrottslärare som ibland såg oss i duschen. Det kändes inte bra och jag var inte den ende som tyckte det, så även småkillar kan tidigt bli blyga och en förpuberal utveckling börjar ganska tidigt.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: