Äta palt, plocka svamp, hitta skor

by Lotten Bergman on 15 oktober 2012

Och hur var er helg?

Jag skulle vara ganska ledig med bara lite släktumgänge här och där och lite besök och några ärenden och tänkte passa på att se trettifjurton dvd-filmer som jag har på rainy-day-hyllan. Men inte blev det så, inte.

På loppis hittade jag skor som jag inte köpte.

Fulskor från 1976 i min storlek.

Fulskor från 1976 i min storlek.

Perfekt finsko från 1940-talet.

Perfekt finsko från 1940-talet i storlek 34.

Medan jag stod och dreglade på den vackra skon som jag inte skulle kunna få på mig ens om jag så högg av mig både häl och tår, höll den djefla mannen föreläsning för kunderna borta vid böckerna.

Min djefla man har här samlat en skara på fem personer som vill veta allt om … vad som helst.

Min djefla man (med pilar nästan genom huvudet) har här samlat en skara på fem personer som vill veta allt om … vad som helst.

Både mammas och pappas släkt kommer norrifrån och jag bodde ju i Luleå när jag var 9–17. Därför äter jag palt (med smör, inte lingon) och plockar svamp så det står härliga till. (Men bara kantareller och trattisar, för alla andra kräver svampkunskap eller en bok, och sådant har vi inte. Eller vänta, det måste ju finnas en svampapp numera?)

Och när jag nu tänker efter är palt faktiskt kanske det bästa jag vet, tror jag. Näst rabarberkräm.

(Nejdå, jag gillar inte rabarberkräm mer än annan kräm eller köttfärssås för den delen. Men ett Pippi Långstrump-citat måste man dra till med om det råkar falla sig naturligt.)

Exhibit A: paltpappan har varit och handlat. (De kostar 99 kr kilot!)

Exhibit A: paltpappan har varit och handlat. (De kostar 99 kr kilot!)

Exhibit B: Svampdottern håller sina fynd på andra sidan stenen hemliga.

Exhibit B: Svampdottern håller sina fynd på andra sidan stenen hemliga.

Så vackert.

Så vackert.

Men skor, palt och kantareller i all ära. När jag nu tittar på mina helgbilder finns det något annat som dominerar. Inte vet jag hur det gick till eller hur jag tänkte, men jag har alltså tagit 23 bilder på 23 olika flugsvampar.

Flugsvamp med stövel. Tugga tagen.

{ 60 comments… read them below or add one }

Jesper oktober 15, 2012 kl. 12:09

Oj, först! Om inte nätet lurar mig… Svampapp måste finnas, väl. Jag delar med mig till den som vill kunna stoltsera med att veta strax vilken starr man står och stirrar på. Subito submit!

http://www.carexnyckeln.se/

Susanne Bengtsson oktober 15, 2012 kl. 12:11

Vad är det för skillnad på kroppkakor och palt? De färdiginköpta paltarna i förpackning är misstänkt lika kroppkakor … Som då äts med ovispad vispgrädde och kryddpeppar, och inget annat … Som öländsk (!) tradition bjuder!

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 12:38

Jag vill verkligen veta vilken starr jag stirrar på.

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 12:40

De köpta paltarna var äkta pitepalt (handrullad sådan) och ser nog lite blekare ut på bilden än de är i verkligheten.

Palt: rå, riven potatis.
Kroppkaka: mest kokt potatis (även om det finns andra lokala varianter som påminner mer om palt).

pärlbesatt oktober 15, 2012 kl. 12:58

De där första skorna tror jag är mycket nyare än från 1976.

Din äkta hälft verkar sympatisk (läs lik personer jag gillar).

Kerstin utan blogg oktober 15, 2012 kl. 13:25

Aha, Palt och Kams är samma sak! Nästan.
Enligt wikipedia äter man kams på fettisdagen i Jämtland. Konstigt att jag aldrig hört talas om det fastän jag bodde där i 25 år. 😉
Jag har bara ätit kams i östjämtland, och då på sommaren i samband med marknad och auktion och sånt som drar folk.
Kan också tipsa om kolbullar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolbulle

Susanne Bengtsson oktober 15, 2012 kl. 13:29

Okej, då är det som öländska kroppkakor, som är baserade på rå potatis. Fast de innehåller fläsk – gör palt det också?

Cecilia N oktober 15, 2012 kl. 13:32

Jag är nordemigrerad sörlänning som äter pitepalt med lingon och smör.
Fast nu äter jag inte palt så ofta, för sonen har flyttat hemifrån. Annars brukade han servera palt på onsdagarna i sin matvecka.

Annika oktober 15, 2012 kl. 13:47

(Nu ska vi se hur det här går — mitt mobila bredband har hicka, kan det ha att göra med att det är så mycket mat i de här etervågorna?)

Palt har jag inte ätit (utom harpalt, om jag får vara så löjlig och säga det), ej heller kroppkakor eller kams eller övriga varianter. Kolbullar är gott.

Röd flugsvamp har jag också ätit en gång när jag var ettåthalvt, ungefär. Tuggat i alla fall. Förmodligen inte svalt, men jag misstänker att min k. mors reaktion när storasyster (då fyraåthalvt) glatt meddelade henne att ”Annika äter såna där röa svampar” ligger i grunden för det faktum att jag inte äter svamp. Alls. Äcklig famp. Äcklig giftig slemmig famp. Blä.

Örjan oktober 15, 2012 kl. 14:35

Plockar bara gula + trattkantareller? Kanske när du går ensam, men tillsammans med mig fick du även blodriskor och Karl Johan i korgen.
http://www.lotten.se/2008/08/svamp-i-vardagslivet.html
Bra svampställe? Lägg in på din GPS.
Framför allt gula kantareller, trattisar och trumpetsvamp (gul resp svart) kommer igen på exakt samma växtplats år efter år. OK vissa år visar de sig inte, pga fel väderbetingelser. (Kombination fuktighet och värme).
Ang kams i litterär form. (Pello Molin)
http://runeberg.org/adalen/09.html

Örjan oktober 15, 2012 kl. 14:39

Förlåt Pelle Molin ingen annan.
Sveriges första paltzeria.
http://www.pitea.se/sv/Turism-och-Noje/Bo/?id=21503&epslanguage=sv&TLp=203959&TLl=sv

LupusLupus99 oktober 15, 2012 kl. 16:20

Var det någon som sa rabarberkräm?Jag älskar också rabarberkräm.
Ljuva barndomsminnen är också förknippade rabarberkräm.

Cattis oktober 15, 2012 kl. 17:17

Men vänta nu! Var det inte snarare Madicken som pratade om kräm? I min hårbeklädda hårddisk så handlar det om krusbärskräm. Jag vill minnas att hon indelade kräm i kategorierna ”Krusbärskräm, kräm och annan kräm”. Kanske är mitt inlägg en petitess, men min tolkning av denna bloggen är att både skrivaren och läsarna av densamma är ytterst intresserade av just petitesser…

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 17:42

Petitesserna äro de finaste av alla obskyra ting!

Och det är nog så att Astrid Lindgren precis som alla författare upprepade sig då och då. Pippi Långstrump säger när Kling och Klang på Prussiluskans uppdrag kollar om den lilla rödhåriga verkligen är föräldralös och borde skickas till ett barnhem:

– Åh! Poliser! Poliser är det bästa jag vet! Näst rabarberkräm förstås.

Orangeluvan oktober 15, 2012 kl. 18:16

Skorna är definitivt inte från 1976. Snarare 1997-2012 (jodå, man kan nog tröttna rätt snabbt). Sjuttitalsvarianten skulle inte vara svängd, utan trubbig och klossig.

Visst finns en svampapp! ”Svampguiden”-appen är suverän!

Vad menar du, inte med lingonsylt? Visst åt vi palt med både sylt och lingonsylt? Och vad gör pappa med saxen?

Orangeluvan oktober 15, 2012 kl. 18:18

Alltså: någon kan ha köpt den vita lackplatån nyligen och snabbt tröttnat.

Cecilia N oktober 15, 2012 kl. 18:25

Nu är jag nyfiken på vilken sylt förutom lingonsylt som Orangeluvan åt till palt.

Vad gäller AL och kräm så är jag inne på Pippi med raberkräm precis som Lotten. Madickens krämpreferenser har gått mig obemärkt förbi.

Tusen-Boel oktober 15, 2012 kl. 19:00

Min norrländska moder hade ovanan att göra palt då och då under min barndom. Hur den än serveras är den rätt läbbig.

Men rabarberkräm slår det mesta. Utom rabarberpaj – för det är ännu godare!

Idag har jag radiofrekvensat mina ena näsmussla. Nån som begriper’t..?

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 19:05

Men neeeeeej! Jag svär på min mormors grav att fulskon var gammal! Etiketten var nämligen … eh … hum … har glömt … MEN DEN VAR GAMMAL!

Eftersom ingen kan ha köpt den, åker jag förstås dit nästa lördag och fotograferar etiketten.

Sylt och sylt, sa Bill.
Smör och smör, sa Bull.

Cecilia N oktober 15, 2012 kl. 19:10

Om systrarna Stenson är som Bill och Bull … är broder Jakob då som Måns? Så har jag inte uppfattat det.

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 19:12

Nja, Broder Jakob är mer som … Beppe Wolgers.

Bess oktober 15, 2012 kl. 19:50

Men var det inte typ Lotta på Bråkmakargatan som pratade om krusbärskräm, kräm och annan kräm? När hon sitter i ett träd och äter plättar?

PGW oktober 15, 2012 kl. 20:42

Alltså kams äts väl bara i Östjämtland? Cruella, var är du, åt du kams när du var liten i Brunflo?

Barkborren oktober 15, 2012 kl. 20:56

Skolbespisningen i Hoting serverade kams med messmör och lingonsylt på femtitalet.

Ökenråttan oktober 15, 2012 kl. 21:14

Dom vita dojorna var inget att ha. Bra att du inte föll för dom, Lotten. Min (välkklädda) mellansyster har inga fördomar eller principer, men icke desto mindre hävdar hon med kraft: ALDRIG vita skor!! Aldrig! Enda tillfället för dylika persedlar är när man bär vit brudstass.

LupusLupus99 oktober 15, 2012 kl. 21:31

Lotten provkör både bil och kartsystem på samma gång:
http://i.imgur.com/YlUYZ.gif 😉

Agneta oktober 15, 2012 kl. 21:39

Här har du en bra app för svamp!
Läs här: http://www.svampguiden.com/iphone.asp
Hämta i App Store.

Hälsar Agneta,
som lärde sig det mesta om svampar under min uppväxt i norra Småland och har plockat mängder genom åren av allt ätbar svamp i princip.

PGW oktober 15, 2012 kl. 21:42

Kams i Strömsund alltså? Vi måste rota mer i kamsens geografiska spridning. Jag är vilse.

Agneta oktober 15, 2012 kl. 21:47

Funderar på om jag har haft vita skor utöver de jag hade till brudstassen. Jo, i barndomen hade vi alltid vita lädersandaler nästan upp till tonåren. I slutet av sommaren såg de mindre vita ut. Mina allra första skor minns jag faktiskt! De var inte vita utan beiga eller äggskalsfärgade baby- eller småbarnskängor. De egna barnen hade samma typ av känga och kanske finns den modellen fortfarande? Har dock inte sett den på barnbarnens fötter. Under det träskorika sjuttiotalet hade jag vita trätofflor ibland.

Örjan oktober 15, 2012 kl. 21:54

Barnbokskunniga Lotten.
Kollat Googles förstasida under dagen?

Örjan oktober 15, 2012 kl. 22:12

Ang Windor mcKay och Little Nemo.
Tydligen någon form av jubileum.
Google har form egen animering.

Agneta oktober 15, 2012 kl. 22:24

Den tecknade serien Little Nemo började publiceras 15 oktober 1905. Så det är det man firar på Google i dag. Den animation Google nu gjort är rätt fin. För er som inte sett den: Klicka på pilen efter att varje animation visats. Totalt fem pilar blir det.

Lotten Bergman oktober 15, 2012 kl. 23:08

Ja, även jag har tittat på Googles Nemo-blinkning — alldeles fantastiskt!

Och hrrrrm, jag har ju vita gympadojor på fötterna var och varannan dag, jag. Men de är ju lite mer diskreta än fulskorna … som jag kanske måste köpa trots allt. Jag kan rama in dem och ha som installation bredvid min mormors mormors bröllopsskor från 1878!

Skogsgurra oktober 15, 2012 kl. 23:42

http://runeberg.org/adalen/09.html
Dörren är inbjuden till baren på hotellet imorgon kväll.
Idag har dörren skådat upphissat tåg genom icke upphissat tåg.
”Det var en upplevelse för livet” säger dörren.

Cecilia N oktober 15, 2012 kl. 23:55

Vadå pilar och animation?
Jag hittar goocle.com :s förstasida; det finns en annorlunda google-logga där.
Men aninmation? Pilar?

Agneta oktober 15, 2012 kl. 23:59

Cecilia titta här http://www.google.se
Längst till höger i underkant dyker en bred pil upp. Klicka på den. Klicka sedan på varje pil som dyker upp efter varje ny animation.

Agneta oktober 16, 2012 kl. 00:04

För sent nu! Ny dag och den häftiga animationen är borta!

Niklas oktober 16, 2012 kl. 00:04

Tack Skogsgurra för att du låter dörren uppleva lite äventyr innan den fastnar igen. Det ska bli ett nöje att höra den berätta!

Lotten Bergman oktober 16, 2012 kl. 00:05

Näää, nu är Google-Nemo borta. Men vänta.

http://www.google.com/doodles/finder/2012/All%20doodles

Där finns de alla — men inte Nemo (än).

Cecilia N oktober 16, 2012 kl. 00:06

Jag såg det att askungebilden är borta.
Inte kunde jag väl ana att det skulle vara pilar längst ner till höger när själva loggan sitter högt upp.

Agneta oktober 16, 2012 kl. 00:07

Här kan man beskåda det hela på You Tube

http://www.youtube.com/watch?v=uvqxjnbSbAE&feature=player_embedded

Ökenråttan oktober 16, 2012 kl. 09:05

Jamen Lotten, gympadojor är ju inte skor, på samma sätt som jeans inte är långbyxor. G-dojor och jeans följer egna regler. G-skorna kan ha vilken färg som helst och jeansen behöver inte ha pressveck, dom kan vara uppvikta om dom är för långa och fransiga i nederkanten när dom blir gamla. En helt egen estetik gäller för dom persedlarna, det säjer även min petiga syrra.

Lotten Bergman oktober 16, 2012 kl. 09:11

Åhå. Och här sitter jag på tåget mot Västerås i särskilt utvalda svarta skor. (Gympadojor.)

(Jag ska på möte: uppdragsgivaren vill kolla om jag kan det jag kan innan de anlitar mig för en föreläsning i vår. Här ska inte varas gris i säck, inte.)

Niklas oktober 16, 2012 kl. 09:53

Ökenråttan, kan det bli mer fel än jeans med pressveck?

Gitte oktober 16, 2012 kl. 11:01

Jag reagerar på din sista kommentar, Lotten. HUR kan någon bara ifrågasätta om du kan det du kan???? Hälsa från mig och säg att du kan det du kan alldeles fantastiskt! (Jag var på din föreläsning i Malmö i onsdags) Jag hade lust att stoppa ner dig i en liten ask och kunna plocka fram dig lite ibland bara för att prata, prata, prata. Låter kanske lite scary, men jag lovar, jag är helt harmlös och kanske på väg att bli ett stort fan;-)

Pysseliten oktober 16, 2012 kl. 13:17

Idag flaxar vi hemåt! Väskorna proppade med jeans och färgglada gympadojor.

Lotten Bergman oktober 16, 2012 kl. 13:43

Hörni, alla här i båset, ska vi inte sätta upp Gitte på en piedestal? (=Tusen tack, Gitte! Och välkommen in!)

Örjan oktober 16, 2012 kl. 13:48

Gitte: ”något” i byrån.
Tänk 43 år sedan den var #1 på svensktoppen . Här i två språkversioner med 19-årig Agneta F. på tyska, och Lills original.
http://www.youtube.com/watch?v=7fnpraDTZKQ

Cecilia N oktober 16, 2012 kl. 14:11

Maken har just sagt upp lokaltidningen. En av anledningarna är den dåliga svenskan, både stavning och syftningsfel och halva meningsbyggnader. Men dessutom är deras statistikanvändning rätt så … exentrisk?

Fast idag var det en gästkrönikör som fick mig att googla ett ord: plädoajé. Och det var minsann lättare sagt än gjort. Antagligen ville han inte framstå som troglodyt.
Fast lite fnissade jag åt ”traggla Xenofon på originalspråket”. Eh, xenofon betyder främmande språk och hur lär man sig det om man inte övar på just det främmande språket?
Fast det var ju inte xenofon utan Xenofon han skrev så okej då. Då tar jag gärna en översättning.

Örjan oktober 16, 2012 kl. 14:14

”Man i byrån”
Tack Google och Wikipedia för kompletterande info.
Originalsången http://www.youtube.com/watch?v=A3Z0NAwv_MI

Visst har Peter Himmelstrand via sin tolkning av texten till svenska skrivit en bättre sådan.
Var han medveten om tänkbar ekivok dubbeltydlighet i sin version?

Cecilia N oktober 16, 2012 kl. 16:35

Nu får vi snart vara tysta igen.

Orangeluvan oktober 16, 2012 kl. 18:11

Gifte sig mormors mormor samma år som morfar föddes?

Sylt och smör, smör och sylt, sylt och smör. Och palt. Åååh, den spm hade en palt med smör. Och sylt.

Lotten Bergman oktober 16, 2012 kl. 18:58

Ja, ja, jaaaa, Cecilia N får en guldstjärna!

Och ja, Orangeluvan, så tokigt var det med generationerna. (Ärligt talat är jag inte bombis, det kan ha varit 1876.)

Lotten Bergman oktober 16, 2012 kl. 19:23

Men äsch, jag hade helt fel: skorna är min mormors mors, som gifte sig 1895. (Men morfar föddes trots detta 1878, mormor 1902.)

Yvonne oktober 16, 2012 kl. 20:52

Flugsvampar gör sig helt enkelt bra på bild. Speciellt ihop med gula gummistövlar.

Dieva oktober 16, 2012 kl. 21:26

Jag måste uppenbarligen nyttja Google alldeles för lite. Det var ju häftigt. Jag har nog bara sett den som de gjorde med anledning av Steve Jobs bortgång, eller förresten nu ljuger jag nog, någon mer har jag nog sett.

Och svamp-app (det blir så konstigt ord annars!) har du ju redan hittat.

Annika oktober 16, 2012 kl. 22:19

Plädoajé, var det så? Jag kan stava till det men då som plaidoyer, tack vare Strindberg. En sådan försvenskad stavning har jag aldrig sett så det var mycket intressant. Och vansinnigt fult, det riktigt skär i ögonen med ett ä och ett j i samma ord som ett accenttecken.

Susanne oktober 19, 2012 kl. 14:21

Utmärkta svamp-appen Svampguiden finns både till iphone: https://itunes.apple.com/se/app/svampguiden/id377019556?mt=8 och till Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Svampguiden&hl=en

Vilken loppis går du på där du hittar skor i storlek 34? Jag har skostorlek 35, och det är helt hopplöst att hitta skor, både nya i affär och på loppis. De säger ju att folk var kortare förr i tiden, men de kan inte ha haft små fötter för det. I alla fall märks det inte på loppisar eller i andrahandsaffärer. Där är alla skor i storlek mindre jätte och uppåt.

Lotten Bergman oktober 19, 2012 kl. 14:26

Lilla, lilla Susanne! (Eller vad vet jag, du kanske är jättelång med 35 i skostorlek ändå?) Loppisen heter Pingstkyrkans loppis i Eskilstuna – på Mått-Johanssons väg.

Susanne oktober 19, 2012 kl. 14:59

Ja, inte är jag lång som en basketspelare i alla fall! 😉
Även om jag faktiskt spelade basket som barn, tills tolvårsåldern kanske. Det vill säga tills alla andra började växa och skjuta i höjden men inte jag…
Inte för att jag är så speciellt kort egentligen, (160 cm) jag har bara väldigt små fötter.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: