Allehanda, nutida problem

by Lotten Bergman on 4 oktober 2012

Men det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem!

Ibland sitter vi till mans och pokulerar om nutiden och dåtiden och kommer överens om att det hade varit skönt att slippa välja. Att slippa skolval, elbolagsval, bankval, kanaldistributörsval och nästan även riksdagsval. Vi gnölar om modern tekniks krångliga funktioner och enas helt enkelt om att det var bättre förr.

Alla parkeringsbiljetter tar som vanligt evigheter att byta.

Alla parkeringsbiljetter tar evigheter att byta. Och inga slantar har jag i fickan.

Jag föreläste i tisdags i Alvik – som ligger i Stockholm enligt mig, men enligt kännarna är det en förort utanför tullarna som ligger i … Alvik. Jag råkade först sluddra på tangenterna och köpa TVÅ sms-biljetter till tunnelbanan, vilket är precis så irriterade som man kan tänka sig. (Allt som man inte kan skylla på besvärande omständigheter utan bara sig själv, är extremt störigt.)

Jag var helt solo med mina två t-banebiljetter.

Jag var helt solo med mina två t-banebiljetter.

I rulltrappan spillde jag dyrkaffe på en plötsligt väldigt arg man och dessutom kunde jag inte svara på vad klockan var när en liten kille frågade eftersom min telefon dog – förmodligen av sms-biljetts-chocken.

Och så var det ju det här med datorn. När mina föreläsningar om det svenska språket och skrivreglerna startar, är det som en nedräkning inför Apollo 11:s avfärd. Jag har liksom planerat. Jag vet vilka knappar jag ska trycka på och vilka frågor jag kommer att få. Om datorn då inte är kompatibel med föreläsningslokalens datorkanon, uppstår problem. Trestegsraketen snubblar redan på ett, liksom.

Och det är nu vi kommer till pudelns kärna: det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ja, jag upprepar mig. Det är ett stilistiskt grepp. Ah, strunt samma.)

Jag försökte fixa datorproblemet, bad personalen fixa datorproblemet och ringde sedan min djefla man och bad honom att på distans fixa datorproblemet medelst trolleri. Men nej. Det var bara att gilla läget, ta bollarna på volley och krydda med en och annan klackspark.

Och nu visar det sig att datorn – den som dog samma dag den började användas – lider av en inbyggd ”bug”. Som människor som arbetar som jag är jätteirriterade på.

Och på tunnelbanan mot Centralen igen var jag verkligen inte ensam.

Och på tunnelbanan mot Centralen igen var jag verkligen inte ensam.

Nog om detta, för nu dyker nästa problem upp.

Gamla Kexet (f. 1987) lider av allehanda krämpor och måste fräschas upp lite. Vattenpumpen gick sönder under resan från Lund i måndags, oljefiltret och tändstiften behövde bytas och banne mig är det inte nåt skumt i växellådan också. Och vem ska fixa detta?

Ehum. Trarajdiraaaa. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ni ser, stilistik och upprepning is my middle name.)

Ehum. Trarajdiraaaa. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ni ser, stilistik och upprepning is my middle name.)

Här är den gamla vattenpumpen när den nya hade kommit på plats.

Här är den gamla vattenpumpen när den nya hade kommit på plats.

Och här är kalsongerna som jag hittade i nedre högra hörnet av motorutrymmet.

Och här är kalsongerna som någon måste ha glömt i nedre högra hörnet av motorutrymmet.

Dessutom har sekruttbil nr 2 (f. 1997) fladder i bromspedalen och rassel i avgasröret, medan luftavfuktaren i källaren har damm i motorn medan källarfläkten har fukt i luftrören. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem!

Och så var sockret slut i affären.

Och så var ju sockret slut i affären.

Men. Äsch. Det är många grejer på en plog också – och jag slipper i alla fall att stoppa strumpor. Idag (torsdag) ska jag föreläsa i Göteborg och i väskan har jag inte bara min nya dator, utan även en lånad, gammal trotjänare. Håll tummarna nu för att sms-tågbiljetterna anländer som de ska och sladdarna är på plats samt att tåget kommer fram i tid.

Fotnot
Jag förstår att ni är imponerade över att jag på egen hand bytte oljefilter, vattenpump och tändstift. Var inte det – det var inte jag som gjorde’t. (Det är då själva tusan vad få problem jag kan lösa på egen hand.)

{ 42 comments… read them below or add one }

PK oktober 4, 2012 kl. 07:59

Känns lite lyxigt att ge Sekrutten dyr olja av märket Mobil. Bra att kosta på ett kvalitetsoljefilter. Byttes luftfiltret med?

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 08:30

Luftfiltret byttes också, jahadå!
Jaså, det var dyrolja. Ack, jag är så lurad.

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 08:31

Ni som har Iphone bör förresten inte hämta senaste uppdateringen om ni har postavier eller SJ-biljetter i den. De försvinner nämligen då.

Och sj.se ”har problem” i detta nu. Telefonkön är 37 minuter.

/Hälsningar från en som inte kan visa upp biljetten utan bara hoppas att de blåa ögonen ska göra susen under dagens resor.

Niklas oktober 4, 2012 kl. 10:02

Alvik ligger förvisso i Stockholms stad men det ligger i Bromma som inte tillhör innerstaden. Du kanske la märke till att tunnelbanan gick över en hög och lång bro mellan Kristineberg och Alvik? Det är liksom den som delar innerstan och förorten. (Kristineberg och Fredhäll befinner sig i någon slags gråzon mellan innerstad och förort. Varken eller liksom. Eller kanske både och.)
Eskilstuna är väl också en förort till Stockholm även om ni har lite mera självstyre?

BoAnders oktober 4, 2012 kl. 10:47

På tal om ortsnamn har Kräkångersnoret (som omnämndes i denna blogg i somras har jag för mig) bytt namn och heter numera Södra Lövsele. Men det kanske alla redan visste?

PK oktober 4, 2012 kl. 10:52

Nu vet jag ju inte vad du gav för oljan eller vilken kvalitet och viskositet den har med generellt så är Mobil ett märke som det går att ta extra betalt för.

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 11:03

Jag har kommit så långt som till Alingsås nu. Med en högljutt skallrande glasdörr i ryggen, skakigt internet och en storsnarkande dam intill, känns den här resan lååååååång.

Man Grey oktober 4, 2012 kl. 11:26

”kanaldistrutörsval”?

Niklas oktober 4, 2012 kl. 11:27

Alingsås. Är inte det en förort till Göteborg? Då är du snart framme!

Man Grey oktober 4, 2012 kl. 11:29

Tänkte bara ännu ett problem för dig att lösa.

LupusLupus99 oktober 4, 2012 kl. 12:52

Idag är det tydligen kanelbullens dag.

Annika oktober 4, 2012 kl. 13:36

(men oj vad det plötsligt började ösregna trots att solen sken alldeles nyss)

Det märkliga med kanelbullar är att de är så olika. Sådana som man köper på mackar när man åker bil och vill ha fika medesamma är i allmänhet rätt äckliga. Svampiga, gummismakande, konstiga och dessutom alldeles för stora. Sådana man köper på kondis kan vara bra, fast alldeles för stora, men kan lika gärna vara svampiga etc. Men kanelbullar man bakar själv är gudomliga. Och lagom stora.

Om de där kalsongerna kunde tala borde de ha ett helt epos att förmedla. Kan kalsonger rimma?

Christer oktober 4, 2012 kl. 14:10

Precis när jag skulle köra en lite större demo på SFÖ-konferensen i Malmö bestämde lapptoppen att den inte ville vara med. Inget att göra mer än att gilla läget och köra torrsim. Man kan ju faktiskt inte ha med sig dubbelt av precis allting. Men kul var det inte.

Niklas oktober 4, 2012 kl. 14:16

I en skitliten mörkvit kalsong
Doldes till tider en fjong
Den pekade upp
Stolt som en tupp
Iklädd en rosa ballong

Annika oktober 4, 2012 kl. 14:24

… um, det var ju ett rim, men kanske inte ett epos …

(tack, fniss, Niklas)

AndersGM oktober 4, 2012 kl. 15:22

Men inte har väl DDM dragsko i kalsongerna? Det ser mer ur som ett par sweatshorts.

Cecilia N oktober 4, 2012 kl. 15:22

Det är inte så att de där kalsongerna är medskickade som torktrasa när man smutsat ner sig i motorutrymmet?

Det är synd om Lotten som har så mycket jobb att flänga kring till (nä) och så sekruttiga bilar. Fladder i bromsen låter oroväckande och nästan lite halvbekant har jag för mig (för egen del alltså, men det var inte den här bilen).

Alingsås sägs vara kondistätast i landet och då är det ju bra om det är kanelbullens dag.

Pysseliten oktober 4, 2012 kl. 16:26

Lite Sandbergst över texten … fick även en känsla av Teletubbies. iOS6.0 var helt klart en nedgradering.

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 17:30

Och nu är jag snart i Alingsås igen — fast på hemväg. Jag kan berätta att Poseidon är omgiven av husvagnar, att vädret var fantastiskt och att merparten av mina kursdeltagare tyckte om att Nia äldre människor.

Kalsongerna, ja, måste ha tillhört någon disträ mekare. Inte för att DDM inte har dragsko, men för att han aldrig i sitt liv har varit i närheten av ett oljefilter.

Nu ska jag leta efter Teletubbies.

Skogsgurra oktober 4, 2012 kl. 18:51

Dom där kallingarna ser ut som mina sparkbyxor när jag försöker vara sommarpojke. Ett like fåfängt som patetiskt försök, men vafan.

Pysseliten oktober 4, 2012 kl. 18:54

Nu föreställer vi oss SG i sparkbyxorna. Nästan lika kul som PK i tyll!

Annika oktober 4, 2012 kl. 20:25

Pysseliten, jag är en pessimist (eller snarare cyniker) ibland och en optimist ibland, beroende på väder och vind och frukost och annat. Och det du skrev lät så trevligt att jag blev alldeles optimistisk. Har du till exempel fotografier, eller åtminstone en anekdot?

(Jag har inte ett dugg att göra med någon enda människa i tyll. Inte ett dugg. Skäms på mig.)

dieva oktober 4, 2012 kl. 21:02

Men dansar PK balett? Det var verkligen en nyhet.
Annars så är jag också fascinerad av de vita byxorna, vem lägger kläder i motorutrymmet?

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 23:04

Jag har en bild på mig i tyllkjol. Men i jämförelse med en eventuell bild på PK i tyll, har jag nog inte mycket att komma med.

Lotten Bergman oktober 4, 2012 kl. 23:05

Jag håller förresten på att fråga ut hela vänkretsen om motorkalsongerna – det är många som har stoppat ner huvudet och kommit med goda råd.

Örjan oktober 4, 2012 kl. 23:28

”många som har stoppat ner huvudet och kommit med goda råd”
?
När/var/hur och varför?

Niklas oktober 5, 2012 kl. 00:11

Ja Örjan, man undrar verkligen om vänkretsen brukar ge råd till eller om motorkalsongerna? Är det ingen som föreslagit att du ska tvätta dem?

Annika oktober 5, 2012 kl. 01:00

Niklas, om jag får be … ”om vänkretsen brukar ge råd till /…/ motorkalsongerna”.

Talar du ofta med dina underkläder?

*F’låt. Kunde inte låta bli.*

Niklas oktober 5, 2012 kl. 08:53

Nej Annika … Men man vet ju inte vad Lottens bekanta brukar göra. Det kanske är det nya svarta (eller bruna i det här fallet …).

Fru Decibel oktober 5, 2012 kl. 08:59

Just igår gick 10.02-tågets dörrar i baklås, så man fick tillkalla
dörrvåldsverkare. Hur de kom in förstår jag inte, men när de slutligen fick upp dörrarna hade mitt anslutningståg gått. Tänk om du hade blivit tvungen att ha föreläsningen på tåget!

Lotten Bergman oktober 5, 2012 kl. 09:49

Lysande affärsidé, Fru Decibel! Föreläsningsvagnar på tågen!

Niklas oktober 5, 2012 kl. 10:43

Lotten, har inte du en kompis som är skotte?

Skogsgurra oktober 5, 2012 kl. 11:11

undrar vad nästa blir …

Niklas oktober 5, 2012 kl. 11:24

Är inte den uppenbar?

Skogsgurra oktober 5, 2012 kl. 11:25

Finns rätt många uppenbara vägar från denna punkt. Undrar som sagt.

Skogsgurra oktober 5, 2012 kl. 11:26

OK. Du menar att skotten kan behöva något under kilten nu när vintern nalkas?

Niklas oktober 5, 2012 kl. 12:01

Eller att det blev svettigt någon sommar …

Lotten Bergman oktober 5, 2012 kl. 12:09

Ni talar i gåtor, unga män!

(Jorå, två skottar, men ingen av dem har varit under motorhuven iklädd kilt.)

Skogsgurra oktober 5, 2012 kl. 12:19

Det var bland det vackraste jag hört på länge!

LupusLupus99 oktober 5, 2012 kl. 12:33
Skogsgurra oktober 5, 2012 kl. 12:50

Är väl redan?

Niklas oktober 5, 2012 kl. 13:49

Tack LL99! Utmärkt checklista!

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: