Sista landskampen på Råsunda

by Lotten Bergman on 16 augusti 2012

Ja, det är då för väl att de har byggt en ny arena för fotbollslandskamperna eftersom min rumpa inte längre får plats på Råsundas norra läktare.

Ni förstår nu hur liten man måste vara för att få plats?

Ni förstår nu hur liten man måste vara för att få plats?

Medan Södra Stå stampade sambatakter, satt jag med pappa och svåger på Norra Sitt och försökte att inte svälla ut över kanterna. Sitsarna måste helt enkelt vara dimensionerade efter 50-talets magra ynglingar och inte 2012 års muskulösa basketspelare.

Inte heller logistiken funkar på Råsunda. När nationalsångerna spelades såg många av entréerna ut så här med långa köer:

Andra ingångar var kölösa, men man får icke gå in på fel ställe.

Andra ingångar var kölösa, men man får icke gå in på fel ställe. (Vi försökte.)

När det gäller själva matchen, såg den från kortsidan alldeles förfärligt bedrövlig ut. Vi i publiken gjorde vågen i flera minuter och skrek och applåderade och hade oss, men det roligaste att titta på var nog Brasiliens målvakt som stod och gjorde åkarbrasor för att hålla sig varm.

I min kommande kioskvältare på temat ”Jag mötte Lassie” kan jag förresten numera skriva ett kapitel om världens bäste fotbollsspelare genom tiderna:

Den inringade kameran var synnerligen imponerande där den for fram, upphängd i tre linor på ett snillrikt sätt. Jodå, Pelé vid pilarna var fin han också.

Den inringade kameran var synnerligen imponerande där den for fram, upphängd i tre linor på ett snillrikt sätt. (Jodå, Pelé vid pilarna var fin han också.)

Men ack, den stora behållningen var nog ändå att få sitta och försöka identifiera alla spelare på gångstil och hårlängd samt att se Andreas Isaksson skälla ut domaren och tjonga iväg bollen utanför stadion. (Han sparkade i vredesmod bort den så att den aldrig kom tillbaka för att domaren dömde straff efter en situation som bara borde ha gett frispark och för att straffskytten halkade till och sparkade till bollen två gånger och inte en.)

Och så har vi ju min senaste favorit – Tobias Hysén – som har fått axla Allbäcks fallna mantel: att sitta på bänken och bli kall och stel och sedan kastas ut på planen när det är tio minuter kvar för att helt enkelt avgöra eller i alla fall ge publiken lite pirr i magen.

En utförligare matchrapport finner ni för övrigt hos t.ex. Majlard, som var särskilt förtjust i brassarnas Neymar:

”Just Neymars vilja att kunna förena attraktion med effektivitet särskiljer den spenslige forwarden, som har asiatiska drag i sitt pojkaktiga ansikte.”

Ja. Så står det. Hjälp.

Min svåger hade gjort ett Heja Sverige-plakat.

Min svåger hade förstås gjort ett Heja Sverige-plakat.

Uppdatering!
Folk frågar mig oroligt ”Men var det inte kul?” eftersom jag låter lite gnällig och klagar på både sitsar och spel samt köer. Jo! Det var jättekul! Jag är ohyggligt road av dylika tillställningar och vill bara meddela alla i min omgivning att jag faktiskt aldrig har sett en landskamp i hockey på plats …

{ 43 comments… read them below or add one }

PGW augusti 16, 2012 kl. 07:37

Fotboll schmotboll, hur är det med fiskgjusarna? Har alla flyttat hemifrån permanent nu, även minstingen?

Orangeluvan augusti 16, 2012 kl. 08:56

Jan Majlard skulle bli en utmärkt deckarförfattare. Han har vokabulären och de yviga, oväntade beskrivningarna. Vem behöver albinoskurkar när det finns pojkaktiga brasilianare med asiatiska drag? Jag vet inte hur det är med er, men jag får i alla fall kallla kårar.

Skogsgurra augusti 16, 2012 kl. 09:10

PGW

Ja, det känns tomt och ödsligt. Jag tror inte att tättingar, mesar, titor eller finkar skulle vistas så obesvärat i boet om det fanns risk för plötsligt återvändande fiskgjusar.

http://www.gke.org/pub/files/Fiskgjuse%20mesar%20och%20titor%20dansar%20i%20boet.jpg

Jag känner saknad. Det har varit mycket fint att följa den här familjen genom sommaren. Tack för att du hittade den här kameran åt oss, Niklas.

Fru Decibel augusti 16, 2012 kl. 09:18

De tittar allt hem ibland. I går var två hemma samtidigt och käkade lite fisk.

Skogsgurra augusti 16, 2012 kl. 11:03

Två juniorer tillbaka. Finkar och skvättor skvatt iväg. Det var nog för tidigt att dra söderöver iaf.

Annika augusti 16, 2012 kl. 13:10

Vid ettdraget: alla tre ungdomarna hemma, men bara nian hade en fisk. Sjuan (Estrid) försökte tigga men fick på nöten. Åttan (Estelle) försökte för sin del stjäla, men fick en hårdare smäll och gälla skrin, och flög därför majestätiskt sin väg. Estellan glufsar, Estrid skulle fryna på näbben om det bara gick.

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 14:13

Jag (som alltid håller mig till ämnet, harrrkl) har kommit på att Sverige hade ett bedrövligt landslag i EM 1992, men att vi i VM 1994 ändå slog världen med häpnad.

Med andra ord är allt precis som det ska vara. (Förutom att OS och den så kallade sommaren är slut och att alla barn samt fiskgjusar flyttar hemifrån och att jag snart måste tömma knät på vätska igen.)

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 17:50

Just nu sitter S7 (Estrid?) och sover i boet, ofrynandes.

Pysseliten augusti 16, 2012 kl. 18:17

Var det kul att tills på fopollen då? Jag höll ju på att somna hemma i soffan för det var så erbarmerligt tråkigt (där). Live kanske är en annan femma? Satt du på den där plastflärpen hela matchen? Står man inte och applåderar i en kvart på slutet för att få lite förlängning? (Tv slutade ju sända)

Pysseliten augusti 16, 2012 kl. 18:18

(ha gärna lite överseende med mina ordval, jag fick (ovälkommen) hjälp av fånen.)

Skogsgurra augusti 16, 2012 kl. 19:05

Telefonen stavas med ”o”, inte ”å”.
Här vare språkpolis!

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 20:05

JA! DET VAR JÄTTEKUL!

(Jag förstår att man kan undra när jag inte – som jag brukar – ropar hurra med tusen utropstecken. Bäst jag gör en snabb uppdatering.)

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 20:13

På plats är fotbollsmatcher en helt annan grej – verkligen totalt annorlunda.

Det enda, absolut enda som speakern säger i sin jättehögtalare är oddsen för resultatet. För mig är detta komplett obegripligt eftersom man som speaker i basket talar om vem som är på planen, vem som gör poäng och varför domaren blåste. På fotbollsmatcher hade det verkligen behövts eftersom det till och med är svårt att se skillnad på Jonas Olsson och Andreas Granqvist.

Efter matchen klev Zlatan in på planen och lattjade lite med sina polare i det brasilianska laget, men det kunde vi inte se eftersom vakthavande befäl stod i varenda litet skrymsle som skulle kunna leda oss närmare än 75 meter från gräsmattan.

Jag låter verkligen gnällig, men jag lovar: jag är hemskt nöjd! Fast jag skulle allt vilja prata med landslagsledningen och Svenska Fotbollsförbundet om en del småsaker eftersom jag (liksom i runda slängar 7 miljoner andra svenskar) tror mig ha lösningen på landslagets målgörarproblem.

Örjan augusti 16, 2012 kl. 20:32

Snart svart i Estland. Ingen hemma.

LupusLupus99 augusti 16, 2012 kl. 20:39

Lotten det vet vi ju alla hur man ska lösa målgörarproblemet.
Lösningen heter Långa Bollar på Bengt.

PK augusti 16, 2012 kl. 21:28

Ajfån stavas med å, det syns ju.
/språkbusen

Pysseliten augusti 16, 2012 kl. 21:39

Tack jourhavande språkpolis och ordinarie dito! Finns det ingen tipslåda hos fopollsförbundet? Om inte kan du ju alltid lägga ut ett brev riktat till dem på fejsbook som 4679 ”gillar” och vips vill alla byta taktik. Jag tror fö det är det nya sättet att sprida smygreklam.

PK augusti 16, 2012 kl. 21:43

Eller så kan du ju strippa för dom…

Örjan augusti 16, 2012 kl. 22:04

Men vem heter Bengt i landslaget?

Raggoparden augusti 16, 2012 kl. 22:27

Jag var på landskamp i hockey nyligen, på Hovet.
Finland-Ryssland. Vi hade besök av rysk kamrat och han insisterade, så hockey blev det.
Alkoholdimman som mötte oss innanför entren var ögontårande, de ryska damerna i publiken hade överdimensionerade pälsar, deras män hade överdimensionerat allt och finnarna somnade före första nedlsäpp med pannorna på stolsraden framför. Matchen minns jag inte.
Efter matchen satt ett par finska damer och kissade i foajen.

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 22:55

Bengt Andersson var länge målvaktsreserv i landslaget, men till honom lär det näppeligen ha kommit många långa bollar.

Så … hockeyparty är det nya svarta? Jag är ju inte den som säger nej till fest och i kombination med hockey måste det hela bli något i hästväg. Jag äger till och med två pälsar!

1) Råtta, 1952 – farmors ögonsten.
2) Får, 1957, f.d. pojkväns mormors.

Raggoparden – tog du bilder? Det hade blivit ett fantastiskt blogginlägg!

Lotten Bergman augusti 16, 2012 kl. 22:55

När man strippar bör man för övrigt börja med pälsen.

Cecilia N augusti 17, 2012 kl. 00:15

Upplysningsvis: jag hör till de där svenskarna som inte räknas in i de sju miljonerna.

Örjan augusti 17, 2012 kl. 00:20
Skogsgurra augusti 17, 2012 kl. 00:21

Det nya svarta är diskussionerna på VCW där yours truly aka John Galt fått rejält med stryk idag. Se http://www.dagensps.se/tjanster/vcw/ och sök på LightLab.

Minnens I busvisslingsskolan i fjol? Det var med anledning av LightLabs stämma. Galten var impopulär redan då. Numera är han hatad.

Lotten Bergman augusti 17, 2012 kl. 00:45

Ajaj, Skogsgurra, du kan få asyl här i båset om det börjar blåsa hårdare vindar.

Lotten Bergman augusti 17, 2012 kl. 00:45

Fast, Cecilia N., jag skrev i alla fall ”något i hästväg” för att glädja dig!

Skogsgurra augusti 17, 2012 kl. 00:50

Jag är varken oroad, skakad eller rörd. Men ganska road.

Örjan augusti 17, 2012 kl. 00:55

SG: sökt men inte hittat . När skrevs ditt grundinlägg ang Light Lab som sedan kritiserats hårt.

Skogsgurra augusti 17, 2012 kl. 05:49

Hej Örjan

Om den här saken är det nog svårt att ha en uppfattning om man inte följt utvecklingen några år. Det är en Petterson & Bendel-historia med rötter i Ryssland på åttiotalet. CERN har också varit inkopplade och sedan fördes ”den där jävla lampan” som NUTEK kallade den över till Chalmers i Gbg och sedan till ett eget bolag, som nu heter LightLab AB. LED-lamporna har under tiden blivit så bra att fältemissionstekniken inte har något berättigande och i och med att Philips vann DOE:s lamptävling fanns det absolut ingen anledning att fortsätta arbeta med fältemission och avveckla verksamheten.
Men det anser Åsbrink, tidigare finansminister, alldeles uteslutet och försöker på politikers vis klamra sig kvar vid ett tydligen lönande knäck som styrelseordförande för LightLab.

Det är i mycket koncentrerad form, historien bakom de tidvis ganska hårda meningsutbytena på VCW. Den senare tidens utbrott orsakades av den pressrelease som VCW:s redaktion lade ut 2012-08-13 10:00:30 (Cision 10:00 > LightLab Sweden AB) och de kommentarer som Staffan-å-Allan och jag mer eller mindre ögonblickligen lade ut.

Resten är en pågående historia. LightLab har en PR-person som heter Per Olsson. Han har stora problem med stavningen och hans inlägg, som nästan alltid är anonyma, känns igen på att han aldrig lyckats lära sig hur man stavar till ”pressrelease” utan avkortar till ”pressr.”. Han brukar ofta refereras till som ”Klisterprinsen” eftersom han inte klarar av att skriva originaltexter utan klipper och klistrar utan några som helst hämningar.

Som sagt, detta är det nya svarta. Jag ska absolut inte dra in Lotten med entourage. Men saken har underhållsvärde och vi får nog inte se slutet förrän alla lögner har försökts. Redan det är en skojig sak. Kreativiteten hos LightLab är stor och av samma typ som hos Petterson & Bendel.

För Örjan: 2012-08-13 10:00:30 kom alltså den ”pressr.” som startade det hela denna gång.

PGW augusti 17, 2012 kl. 07:48

Det gläder mig att den här tråden handlar allt mindre om fotboll.

PK augusti 17, 2012 kl. 08:29

Då får vi väl skriva lite mer om trasjoxning, offside, filmningar, knäproblem och det där krysset som man tydligen ska skjuta i fast det inte går att se.

Skogsgurra augusti 17, 2012 kl. 10:08

Krysset? Trodde det var det som finns på tipskupongen. Finns det flera?

Örjan augusti 17, 2012 kl. 11:38

SG. Nu hittat tråden.
Fick känsla av Flashback, när jag läste vissa inlägg.

Skogsgurra augusti 17, 2012 kl. 11:43

Om du letar igen så ser du att alla mina kommentarer nu är raderade. Jag finns bara i rubriker och inne i texten. Lite läskigt. Någon med inflytande har varit framme med påtryckningar. Så är det i yttrandefrihetens Sverige.

PK augusti 17, 2012 kl. 12:06

Ny Teknik skrev om LightLab för ca 5 år sen. Redan då oroades en del av att inga resultat kom ut från företaget.

Pysseliten augusti 17, 2012 kl. 15:55
Örjan augusti 17, 2012 kl. 19:53

SG: Otrolig historia. Lägga ut 100+ miljoner på utvecklingsarbete och ännu inte kunna visa upp någon prototyp.
Fascinerande/förvånande att det fortfarande finns människor som tror på projektet.

PGW augusti 17, 2012 kl. 22:56

100+ miljoner och sedan inte kunna visa upp något. Låter som Tillväxtverket?

Skogsgurra augusti 18, 2012 kl. 22:29

Nu har dom tagit bort alla mina kommentarer. Jag blev tydligen för jobbig. Men det finns ett gäng som sparat allt som skrivits om LightLab. Googla LightLab Special Watch, eller llsw. Där finns en hel del intressanta konstateranden.

Tillbaka efter ett par dar i södra Dalarna där jag nog tagit min sista simtur för i år i sjön Rossen. Något av en rit. Jag föryngras varje gång. Måste nog göra det oftare.

Örjan augusti 18, 2012 kl. 22:58

Hittat och varit inne på llsw.
”sista simturen” Kolla arkivet på denna blogg . Har skrivits om sådant med avseende på Borsöknasjön.

Pysseliten augusti 19, 2012 kl. 09:02

Bada i en sjö måste vara hälsosamt! ”Vår” stuga ligger vid en liten grumlig sjö som en gång var föremål för kungligt intresse för möjligt uppförande av spa-anläggning, sägs det.

Skogsgurra augusti 19, 2012 kl. 11:28

Pysses länk (augusti 17, 2012 kl. 15:55) är intressant. Den beskriver situationen år 2007. Madsén fick en fängelsedom för ekonomiska oegentligheter och företaget har sedan dess tagit in mycket mera pengar genom ett antal nyemissioner.

Fortfarande inget resultat och ett allt mer aggressivt uppträdande mot kritiker. Tur att vi har en så dålig väg att MC-folk med västar och baseballslagträn inte tar sig in på gården.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: