Mac’n cheese och sirapsindränkta pannkakor

by Lotten Bergman on 19 augusti 2012

Såhär på sista sommarlovsdagen borde vi göra nåt kul och somrigt samt glatt och uppiggande, tänkte jag. Men så var det grått som i en dammsugarpåse utomhus, så jag klev in i skafferiet och hummade lite. Sedan kom jag ut med detta:

Lönnsirap, amerikanska pannkakor i mix, macaroni and cheese!

Lönnsirap, amerikanska pannkakor i mix, macaroni and cheese!

Barnen här hemma (som inte har kommit ens i närheten av USA) måste ju allmänbildas i begreppet ”comfort food” för att de ska förstå varför alla som blir förkylda i amerikanska filmer serveras kycklingsoppa och varför kärlekskranka tjejer äter friterad kyckling – till synes ur en skurhink – samt att alla nyinflyttade får tuna casserole av den pratigaste hemmafrun i kvarteret. Och veta att man äter glass mittinatten ibland:

Men varför har Robert Redford inget påslakan?

”National Macaroni and Cheese Day” är det den 14 juli, så nu låtsas vi att det inte alls är den 19 augusti. Visserligen sägs det att man ”mår bra” av amerikanska pannkakor och ostmakaroner, men jag har en känsla av att vi kommer att rapa unket fett och känna oss halkiga i gommen och liksom kunna spegla oss i våra egna, blanka näsor.

Nu börjar vi!

Rör ihop pannkakepulver med mjölk och ägg.

Klumpfritt på 0,3 millisekunder.

Klumpfritt på 0,3 millisekunder.

Stek!

Färdigstekta på 23 sekunder blankt.

Färdigstekta på 23 sekunder blankt.

Att koka pastan ”under omrörning” var ovanligt. Men sedan blandades ostpulver med pastan, smör och mjölk och häpp!

Vänta! Blanda inte så snabbt! Man måste se att det är pulver! (Färdigblandat på 7,2 sekunder.)

”Vänta! Blanda inte så snabbt! Man måste se att det är pulver!” (Färdigblandat på 7,2 sekunder.)

Och så till det godaste.

Himmel och pannkaka, jag är i himlen! Jag är ett diande barn vid min moders bröst! Smör och lönnsirap!

Himmel och pannkaka, jag är i himlen! Jag är ett diande barn vid min moders bröst! Smör och lönnsirap!

Jag tyckte mig minnas från Dallas 1982 att ostmakaronerna smakade väldigt mycket ost, men idag var de närapå fadda. Hört ur barnamun vid köksbordet:

– Men alltså, det smakar ju bara pasta.
– Den där ”osten” är ju inte särskilt seg.
– Pannkakorna smakar inget om man inte har något på.
– Måste smörbiten verkligen vara exakt kvadratisk som på paketet?
– När man lagar utan pulver smakar det nog mer.

Jahaja. Här lägger man ner säkert tvåånhalv minut på att laga lunch och så får man bara höra att ens egen matlagning är bättre. Men vänta. Vi ropar på min djefla man, kolhydratjunkien!

– Oj. Ost och pasta. Oooooh. Kan jag ta allt? Men pannkakorna är ju som varmt bröd, aaaah, smör! Får jag ta mer lönnsirap? Det här skulle jag kunna leva på. Mmmmmmmm. Kan jag ta din tallrik? Ååååh. Mums.

Såja.

{ 71 comments… read them below or add one }

Ökenråttan augusti 19, 2012 kl. 14:39

Såna där pannkakor kallas cowboy-pannkakor hos oss. Jag har ett recept nånstans … Lätta att göra och poppis bland barnen. Vanlig sirap och inget smör hade vi på.

Catharina augusti 19, 2012 kl. 14:58

Amerikanska pannkakor är verkligen comfort food, och smidigare att göra än svenska, som kräver så mycket mjölk och därmed planering. Dock skippar jag gärna smöret och doppar pannkakan rätt ner i en sirapspöl istället, med fingrarna. Mmm…

Lotten Bergman augusti 19, 2012 kl. 15:27

Tänk. När jag var liten hade vi alltid sirap på havregrynsgröten. Skulle inte falla mig in idag — lingonsylt is da shit.

Pysseliten augusti 19, 2012 kl. 15:39

Vi har lärt ungarna något som vi kallar ”tysk pannkaka”, den är tjock och stabbig och man blir mätt på en. Dessutom enkelt recept, en/ett av allt: ägg, dl mjöl, dl mjölk. Lite salt och socker.
Dom där fluffiga har jag försökt göra, men aldrig fått till. Då är våfflor ett säkrare kort.

Skogsgurra augusti 19, 2012 kl. 16:50

När vi spelade Monopol under regniga sommardagar på femtiotalet fanns det olika fnuttar att flytta runt på spelplanen. Jag minns bara strykjärnet (kan det ha syftat på ”the Flat-Iron House”?) och en grej som vi kallade ”Kalle-Anka-plätten”. Det måste ha varit en ovanligt tjock pannkaka i kallijanka som vi fått namnet ifrån. Var nog en kapitalisthatt, aka cylinder.

Vilka andra fnuttar fanns det?

Anneli B. augusti 19, 2012 kl. 17:15
Agneta augusti 19, 2012 kl. 18:17

Sirap på havregrynsgröten även jag uppvuxen med.

På tal om pannkakor så hände det sig i min ungdom att vi skulle ha en tysk gosse boendes hos oss på landet en hel månad. Gossen, som var tretton år, anlände lagom till den förberedda middagen. Efterrätten bestod av pannkakstårta med blåbärssylt mellan laggarna och med ett tjockt lager vispad grädde med färska blåbär överst. Gästen bjöds att börja ta för sig av pannkakstårtan. Det gjorde han med besked: han tog hela den översta pannkan med all grädden och blåbären. Av artighet – eller troligare pur förvåning – sa jag och mina syskon inte något vid bordet – men vår tyske gäst har fått äta upp sitt misstag många gånger sedan dess. Nu har femtiosex år passerat sedan pannkakstårtefadäsen, men vi umgås fortfarande, sågs senast i juni.

Agneta augusti 19, 2012 kl. 19:20

Vi spelade också Monopol på femtiotalet och vår spelpjäser var av plast.

Det här ser ut att till stora delar likna vårt spel som jag tror vi fick julen 1952. Färgerna på plastpjäserna var nog andra. Kalle-Anka-plätten var nog en munkpanna.

LupusLupus99 augusti 19, 2012 kl. 19:32

Amerikanska pannkakor? Njet! Det ska vara tunna svenska pannkakor med svensk jordgubbssylt.

Fast det är ju klart att en korv funkar ju det också.

Lotten Bergman augusti 19, 2012 kl. 20:46

Jag hade alltid hatten! (Och fick aldrig råd att köpa Norrmalmstorg.)

PK augusti 19, 2012 kl. 21:22

Root Beer på ölhyllan och Ginger Ale på läskhyllan. Voffo gö di på dette viset.

Cecilia N augusti 19, 2012 kl. 21:23

Vad bra det är med djefla män.

Här har jag ätit mig runt världen i olika rätter idag: Afghanistan, Vietnam, Sri Lanka, Japan, Zimbabwe, Irak. Förutom min svenska råggrötfrukost med lingonsylt på. (Och ja, under någon period så var mörk sirap standard istället för lingonsylten.)

LupusLupus99 augusti 19, 2012 kl. 21:43

Appropå Monopol så hittade jag just lite strategitips för Monopol.

Det finns även en gratisversion av mnp för datorer.
Mer info här.

Lo augusti 19, 2012 kl. 22:07

Oh yey! Jag fyller år på nationella mac’n cheesedagen!

Skogsgurra augusti 19, 2012 kl. 22:14

Grattis! Passa på att åka till Frankrike och fira. Kan bli hur bra som helst.

Annika augusti 20, 2012 kl. 00:07

Jag undrar så var familjens gamla Monopol finns, men ännu mer undrar jag vad det var för spelpjäser* som fanns med, för det var inte några strykjärn eller hattar eller sådant alls. Om jag visste året närmare än ”andra halvan av 1960-talet måste det ha varit för jag var liten men jag minns när det var nytt”, så vore det lättare att googla, nu kommer jag ingenstans.

*eller pluttar — i min värld är allt man flyttar över spelplaner pluttar, utom schackpjäser då men jag är rätt usel på schack.

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 00:11

Alldeles rätt! Det heter pluttar. ”Vem fan är Nisse Hult?”

Annika augusti 20, 2012 kl. 00:19

Åh, när vi åker vad vi kallar ”lilla vägen” hemåt från norra hållet passerar vi ett ställe som heter Hult. Det står på en skylt, och om jag råkar titta på skylten säger jag ofta ”Nisse Hult!” rakt ut bara, och då säger min man ”Vem fan är Nisse Hult”. Vem var den visa person som sa att den som blir road av lite har mycket att ha roligt åt, och hur var tanken närmare bestämt formulerad?

Annika augusti 20, 2012 kl. 00:25

”lite” i bemärkelsen små enkla saker, alltså. Själv formulerar jag mig tydligen otydligt. Bleh.

Örjan augusti 20, 2012 kl. 00:44

SG: I Skattkammarön heter det toppar.
http://www.youtube.com/watch?v=9peNmBMP12Y

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 06:08

Då har jag levt ett liv i villfarelse. Har alltid trott att Krook sa ”Vem fan har flyttat min plutt!?”

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 06:32

Har kollat Sjöfartshuset några gånger nu. Den blir bara bättre och bättre. Varenda tiondels sekund är mästerlig. Såg den när den gick på TV. Men man måste köra den gång på gång för att inse hur otroligt bra den är.

PGW augusti 20, 2012 kl. 07:48

Jag intervjuade Margareta Krook en gång, och frågade just om den underbara spelkvällen. ”Jag förstår inte varför den väckte så mycket uppmärksamhet, den var inget särskilt!” frästa Krook och vi gick raskt vidare till nästa fråga.

Niklas augusti 20, 2012 kl. 08:19

Menar du Skattkammarön Skogsgurra, eller är det någonting jag missat?

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 08:43

Ja, att Lars Ekborg av misstag kallade spelet för Sjöfartshuset. Det ger förstås utdelning i form av blickar.

AndersGM augusti 20, 2012 kl. 09:02

Nej Svensk sirap går ju inte på amerikanska pancakes, det blir ju bara sött! Lönnsirap har ju en god, lite rostad smak, som jag alls inte uppskattade som barn men älskar idag. Dessutom skall det ju vara knaperstekt bacon och ett par stekta ägg till pancakefrukosten!

Angående Monopolpjäser så tyckte jag som barn att metallpjäserna i form av skor och hattar måste vara något modernt (70-tal) påfund. Vårt Monopolspel (50/60-tal) hade pjäser i form av stiliga finansmän i kulört plast, med portfölj under armen och hatt på huvudet!

Ökenråttan augusti 20, 2012 kl. 09:24

AndersGM: Skor och hattar av metall var tvärtom gammalt. Vi spelade Monopol hos min mormor och morfar och det spelet var från urtiden. Hatten var vinglig, minns jag, om man inte ställde den uppochned. Skon var en sån där knäppkänga som Strindberg hade. Helst ville jag ha det lilla strykjärnet eller sportbilen.

Beträffande sirap: Allt går, man tager vad man haver och smaken är olika.

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 09:54

Meeen PGW, ”Jag intervjuade Margareta Krook en gång” är ju inget man kan slänga ur sig sådär bara — berätta mer! (Fast jag brukar ibland säga ”Jag intervjuade Gunde Svan en gång.”)

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 10:00

Nu såg jag något nytt i Skattkammarön — Åke Grönberg tittar ju i en fusklapp! Strax efter tre minuter händer nåt skumt där det verkar som om de andra tre väntar på en replik, och sedan märker man hur den gode Åke hela tiden sneglar ner på golvet (?) och läser.

PK augusti 20, 2012 kl. 10:40

Lönnsirap är gott. På tex våfflor. Med smör. Som smälter. På den varma. Och frasiga. Våfflan.

Annika augusti 20, 2012 kl. 13:20

Ooooch där fick jag svar på min undran – ”stiliga finansmän i kulört plast, med portfölj under armen och hatt på huvudet” – det var vad vi spelade med i det Monopol som fanns i familjen. Tack, AndersGM, det är en lättnad att slippa grubbla mer.

Annika augusti 20, 2012 kl. 13:23

Men varför har jag aldrig ätit lönnsirap? (Frågan är bara om frågan är retorisk eller existentiell)

AndersGM augusti 20, 2012 kl. 13:43

@Ökenråttan – jodå, med åren förstod jag att metallpjäserna var originalet. Jag tycker dock fortfarande att gubbarna är ballare, särskilt som så få känner till dem. Sex stycken var de: svart, vit, röd, grön, gul och blå. Tyvärr har flera av dem gått sönder, foten bröts lätt av om de blev liggande på golvet …

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 14:01

Jag skulle nog ha presenterat texten lite mera på det här sättet:

Lönnsirap
är gott.
På tex våfflor. Med smör.
Som smälter.

den
varma. Och fra-
siga. Våfflan.

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 15:06

Nämen … nu låter ni ju som nya Ikeakatalogen! (Ska jag blogga om den?)

Cecilia N augusti 20, 2012 kl. 15:19

Ha det kommit en ny ikeakatalog?

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 15:30

Ja gör det.
Notera den milda tillrättavisningen från CN. Ikeakatalogen är ju inget namn.

AndersGM augusti 20, 2012 kl. 15:33

Och apropå sirap på gröten kan jag meddela att på bättre hotell i Skottland får man whisky på havregrynsgröten!

Boel augusti 20, 2012 kl. 16:05

Kom hem från jobbet sur och irriterad, men efter två sekunder med båset här ler livet igen. 14 trådar på gång samtidigt. Minst.

För övrigt kan jag slänga ur mig ”Min pappa lekte med Margareta Krook när han var liten.” Så där bara.

Orangeluvan augusti 20, 2012 kl. 17:38

De där stela, amerikanska tårtorna, som man kan äta utan tallrik och bestick, smakar bara socker. Oreos smakar mjöl, socker och palmolja. Amerikansk pannkaksmix smakar ingenting.

Havregrynsgröt med lingonsylt smakar himmelskt.

Varifrån kom våra förväntningar?

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 17:57

We aim to please, Boel! Och förresten tycker jag att du heter Tusen-Boel, så det så. (Ni som inte har hängt med: hennes fyra sista siffror är ju det.) Eller möjligtvis Krook-Boel.

Det heter faktiskt Ikeakatalog med versalt I eftersom egennamnet Ikea har kvar sin namnkaraktär. Motsatsen är falukorv och manchestertyg samt vichyvatten. (Det är inte helt lätt, detta.)

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 18:11

Va!? Kan man ändra regler hur som helst? Utan att tala om för mig!

Är vi på hårklyvarnivå nu? Eller kan man ta det ett varv djupare?

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 18:17

Pssst, Skogsgurra: om de inte ändrade på skrivreglerna på tocket vis, hade jag inte kunnat försörja mig som jag gör. (Eller försöker göra.)

Örjan augusti 20, 2012 kl. 18:55

Klart att även jag vill läsa om Ikeakatalogen, eller borde det skrivas IKEA-katalogen alt IKEAkatalogen. IKEA är ju som du nämner ett registrerat varumärke.
Någon som vet? Antalet språkvarianter, frånsett grundengelskan som den utges i.
Ja grundengelska, enl vad jag läst. Ekonomiske Ingvar inser att det är lättare att hitta bra (läs billiga) översättare från engelska till arabiska/grekiska/japanska än från svenska till nödvändigt språk.

Tusen-Boel augusti 20, 2012 kl. 18:57

Ok!

Tusen-Boel augusti 20, 2012 kl. 19:00

Företagsnamn skrivs ju med stor bokstav eftersom de är namn.
Däremot finns det ingen anledning att försöka efterlikna företagens loggor i vanlig text. Man skriver exempelvis Ikea och Astra Zeneca så i löptext, även om loggorna har genomgående versaler eller skriver ihop namn med versal mitt i. Skriver Språkrådet.

Skogsgurra augusti 20, 2012 kl. 19:22

Då utnämner jag mig till dysversaliker eller vad det kan heta. Då är ju allt tillåtet och ursäktat?

Sara augusti 20, 2012 kl. 19:32

Man kan också göra såhär när man steker pannkakor.

LupusLupus99 augusti 20, 2012 kl. 19:41

Noterar att två av gjusarna är hemma. Den ena (s8) ätandes
på något brun/svart som inte ser ut att ha varit en fisk.

Annika augusti 20, 2012 kl. 19:47

Men Sara — detta fick till resultat att min man klappade mig oppepå huvvet och sa ”det får du prova nån gång, när du gör pannkakor till frukost”. Som om jag någonsin gör pannkakor till frukost. Uj. Prestationsångest.

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 20:10

Såja, nu åker jag till basketträningen medan ni fokuserar på Ikeakatalogen i nästa inlägg!

Örjan augusti 20, 2012 kl. 20:11

Sara: Fascinerande. måste vara smet med bakpulver i plus ovanligt låg värme.

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 22:43

Jag är så nöjd med att Boel

1) nu heter Tusen-Boel
2) citerar Språkrådet.

(Jaaaa, jag är väldigt nöjd med er andra också.)

Pysseliten augusti 20, 2012 kl. 22:44

Basketnyheter på TV, ett helt inslag! Imorgon måste vi vinna över Bulgarien, det är en VIKTIG match! (Fortsättning imorgon på sporten 22:35 i 4:an)

Pysseliten augusti 20, 2012 kl. 22:45

Pitt. Fel bås.

Lotten Bergman augusti 20, 2012 kl. 22:56

Inte alls: basket i varenda bås ska vi ha!

PK augusti 21, 2012 kl. 08:49

Men är det ingen som vet varför root beer står på ölhyllan i butikerna?

AndersGM augusti 21, 2012 kl. 09:17

@PK: Beer=öl, folk=idioter, det är nog inte svårare än så?
Jag vet åtminstone en affär i min närhet som har en särskild hylla för utländska läskedrycker inklusive root beer, cherry coke och ämne konstigare (icke-amerikanska) saker.

Skogsgurra augusti 21, 2012 kl. 09:40

Idiot för att man som butiksanställd inte känner till vad Root Beer är för något? Är inte det att lägga ribban på fel nivå?

Lotten Bergman augusti 21, 2012 kl. 09:56

Nämen, jag tyckte att AndersGM var jätterolig med ”Beer=öl, folk=idioter”!

Påminner om jargongen i West Wing, liksom. (Jag tror inte att det handlar om den butiksanställde utan om oss kunder, faktiskt. Som ju också tydligen uppskattar floskelreklam. Hm.)

Dina augusti 21, 2012 kl. 10:21

Har nu fått ytterligare en anledning att ta itu med Skottlandresan. Fast jag kanske skippar gröten.

Skogsgurra augusti 21, 2012 kl. 10:25

Det får väl bli haggis i stället. Med whiskyn i glas vid sidan om. En bra och närande frukost.

PK augusti 21, 2012 kl. 10:41

Hur kan det vara möjligt att hela affärskedjor ställer root beer på ölhyllan? Är okunskapen så stor om produkterna man säljer? Det står ju till exempel inte någon procentsiffra för alkoholinnehållet i root beer-burkarna. Dom innehåller ju ingen alkohol ty det är inte en jäst produkt, det är läsk.
Och varför står inte ginger ale på ölhyllan? Beer och ale är ju båda engelska ord för öl.

Skogsgurra augusti 21, 2012 kl. 11:08

Vi lever i en ofullkomlig värld, PK. Vissa saker får man bara acceptera.

AndersGM augusti 21, 2012 kl. 11:11

@Skogsgurra: jag är nyss hemkommen från två veckor i Skottland, åt Haggis nästan varje dag, antingen till frukost eller middag.
@PK: jag tror inte att ale=öl är lika känt, eller så är det så att de ställer alla Scweppes tillsammans. Min kommentar om idioter må vara cynisk men den behöver inte heller implicera någon logik.

Cecilia N augusti 21, 2012 kl. 12:14

Skojig pannkakskonst. Som Hagelbäcks fil.

Hmm augusti 22, 2012 kl. 00:39

Pysseliten: Du får dem fluffiga om du har filmjöl och bakpulver i receptet.

Agneta augusti 22, 2012 kl. 01:08

Ohusliga jag undrar vad man ska fila för att framställa filmjöl. Eller går det månne att fila vad som helst?

Skogsgurra augusti 22, 2012 kl. 06:32

Filmjöl är väl järnfilspån? Ger stort tillskott av det viktiga mineralet järn.

Hmm augusti 22, 2012 kl. 12:47

Ha ha, ja jag har en tendens att missa bokstäver, all helst under sena nattimmar. Filmjölk skulle det stå så klart 😉

Lotten Bergman augusti 22, 2012 kl. 12:52

Och jag skulle kunna gå in och redigera bort filmjölet, men … det är ju ett roligt ord, så det får stå kvar.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: