Låtom oss vara lite språknö(r)diga

by Lotten Bergman on 28 augusti 2012

Jag svarar varje dag på språk- och skrivregelsfrågor samt andra mystiska ting. De mystiska frågorna är till exempel:

– Varför spelar barnen inte kula längre?
(Jag svarade att de fisslar istället.)

– Vad gör man åt kraftig handsvett?
(Jag svarade att man kan ha vantar på sig och skylla på nickelallergi och bad sedan om ursäkt och sa att jag faktiskt inte hade någon aning och att jag tycker om varma, svettiga händer.)

– Vem vann allsvenskan 1932?
(Jag svarade med en lång och komplicerad  historia om mitt första möte med sökmotorn Google 1999 och denna länk.)

Nyss fick jag en extremt komplicerad mening av en snäll revisor, som ville ha kommatecken instoppade. Jag svarade med att bygga om hela klabbet och stoppa in och pynta med inte bara versaler, pumlor, punkter, glitter, semikolon och tankstreck utan även parenteser. Men ack! Revisorn gav mig bakläxa och skrev om skapande av förvirring:

”Man får inte skriva saker inom parentes. Det som står inom parentes avser motsvarande period förra året, det är ett vedertaget sätt att skriva i t ex årsredovisningar. För att undvika förvirring hos läsare som läser många årsredovisningar undviks därför parenteser.”

(Jag har markerat det tydligt på alla sätt och vis så att ingen ska få för sig att det är en allmän, lottensk skrivregel, det där.)

Nu hittar jag på en i dessa dagar relevant mening:

”Budgeten kommer att överskridas med 132 miljoner (23 %), vilket ju inte är bra utan snarare olämpligt och dumt.”

Det betyder på revisorska att budgeten överskrids med 132 miljoner i år, men 23 % förra året. Vilket ju rimligtvis borde ha varit precis lika dumt. (Alltså. Kan ni tänka er ett liv utan tillgång till de så ljuvliga parenteserna?)

När jag föreläste för Riksbanken, berättade de att man genom ordvalet i deras texter tydligt kan läsa mellan raderna vad som avses. Om det (liksom) stod ”kommer att” betydde det ”kommer förmodligen inte att” och när det stod ”är sedan länge” betydde det ”kommer förmodligen att bli”. Ungefär. (Jag kan inte hitta mina exempel – har vi någon riksbankare bland läsarna?)

Nu ska jag skriva på nationalencyklopediska (igen):

”Trots att artikeln har gått från 05, 10 och 11 samt 18 till 36 och 60 via 59, kommer vi nu att nolletta den. Men eftersom litet huvud är låst efter 60 måste jag kontakta sammanföringen.”

Hjälp mig med fler exempel på fackspråk som är så internt att man som vanlig språkare inte förstår det!

{ 121 comments… read them below or add one }

PK augusti 28, 2012 kl. 12:41

Att möta en brugd när man är ute och simmar måste vara en mäktig upplevelse.

Cecilia N augusti 28, 2012 kl. 12:45

Jag var just inne hos
Eva Swedenmark
som irriterade sig på ordet legendar och tyckte mig med säkerhet veta att detta även irriterat den här blogmadamen och tänkte länka. Men jag hittar det inte med din sökmotor.

PK augusti 28, 2012 kl. 13:02

Jag irriterar mej något så alldeles vansinnigt på det i bland sportreportrar så utbredda missbruket av ordet legendar.

Är det bara jag som tycker att båset har blivit lite torftigare nu när vv har gått i träda?

Lotten, du kan ju alltid sälja kokosbollar för att dryga ut företagskassan.

Malinka augusti 28, 2012 kl. 13:33

Men Lotten, du får inte blanda faktiska siffror (som det inte alls heter utan något mycket mer ekonomskt (åh nej nu blev det en parentes), men jag menar iaf 132 miljoner) med procent (23 %). Hur ska man kunna jämföra?

Christer augusti 28, 2012 kl. 13:44

Det finns en FB-grupp som heter ”Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten”, vilket kanske inte är så lätt att förstå.

Örjan augusti 28, 2012 kl. 14:14

Ekonomens 32 blir till 132 milj i din text.
Dålig korrekturläsning? Eller hur kommer det sig?

PK augusti 28, 2012 kl. 14:34

Den 11 september blir det stor begivenhet i E-tuna. Folkfest utan dess like. Det ska slås hastighetsrekord för lastmaskiner på flygplatsen. Rapporterar du live från eventet i bloggen Lotten?

PK augusti 28, 2012 kl. 14:36

Ekonomer är svåra att förstå sig på.

Lotten Bergman augusti 28, 2012 kl. 14:54

Dålig korrläsning, Örjan — jag korrigerar.

Malinka: Exakt min åsikt – hur ska man kunna jämföra korvar och ljusår? Hur mycket är 23 % om man jämför det med vaaad? (Min påhittade mening ligger mycket, mycket nära ett verkligt exempel.)

PK: Va? Vad konstigt. Har vi en flygplats?

Jag skulle faktiskt vilja ha en broderad tavla med ”Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten” på. Och så skulle jag verkligen vilja vara irriterad på ordet legendar, men är det inte det minsta lilla. Förmodligen är jag så till den milda grad impregnerad med sportjargong att det bara rinner av mig.

Lotten Bergman augusti 28, 2012 kl. 14:56

Om legendarer skrev vi för drygt ett år sedan (i kommentarerna): http://www.lotten.se/2011/02/foretag-varumarke-reklam-och-ironi-i-ett.html

Cecilia N augusti 28, 2012 kl. 15:13

Tack Lotten för att du hittade in till Eva.

PK augusti 28, 2012 kl. 15:15
LarsW augusti 28, 2012 kl. 15:21

På Radion (radion?) processar vi ljudet, inte varandra.

PK augusti 28, 2012 kl. 15:25

Jag orkade inte ens läsa hälften av din 100-lista. Sorry.

Lotten Bergman augusti 28, 2012 kl. 15:38

Vabaha, en 100-lista — har du gått vilse i ett gammalt blogginlägg, PK? (Hur kan man inte orka läsa – jag som är så intressant å så?)

Bra LarsW, att du håller dig till ämnet! Processa ljudet vareja!

Skogsgurra augusti 28, 2012 kl. 15:38

Jo, visst finns det ett flygfält. Men det verkar mest vara mera jordbundna grejer på det. När vi passerade i söndags hade det varit veteranbilsmöte i regnet. Vi mötte massor av pärlor.

Nu det egentliga ärendet, vardagstext från en MBA/VD:

VD-ord
”Andra kvartalet har varit händelserikt med tonvikt på utveckling av vår grundteknik och dokumentation av vår teknikplattform. I samband med förra kvartalsrapporten beskrev jag att vi förberedde lansering av vårt erbjudande och att vi inledde dialog med flera tänkbara intressenter och leverantörer och det arbetet är vi mitt uppe i. Den strategi som under hösten 2011 fastlades av LightLabs styrelse bygger på industriella samarbeten i Kina och på möjligheten att finna finansiella partners som är operativa på den lokala marknaden och som ser fördelar med vår teknik och dess marknadspotential. Under andra kvartalet har vi på plats i Taiwan och i Kina fört en dialog med ett flertal företag som ser affärsmöjligheter i en ny miljövänlig och kostnadseffektiv teknik, som dessutom har stora möjligheter att få stöd från centrala och regionala myndigheter i Kina.
I mars undertecknade LightLab och Jie Sheng Green (Jiangsu) Co., Ltd. en avsiktsförklaring som syftar till att undersöka möjligheten att etablera tillverkning av belysningsprodukter baserade på LightLabs unika miljövänliga belysningsteknik. Dessa diskussioner har lett till att LightLab den 15 augusti erhållit en skrivelse av Jie Sheng där de framför sin avsikt att fördjupa samarbetet genom en investering i LightLab. Detta för att säkra en position som strategisk investerare och partner i utvecklingen av LightLabs belysningsteknik inom fältemission. Jie Sheng kommer även att engagera sig i frågor som att söka internationellt kapital samt att etablera marknadskontakter globalt för LightLabs teknik. Jie Sheng kommer, efter att frågan behandlats i koncernens styrelse, att diskutera detaljer i projektet, tidpunkten och investeringsbeloppet med LightLab.”

Detta kommenteras av en trött före detta aktieägare som ledsnat på allt snömos:

”Ett vanligt knep för personer som inte har något att säga, inga fakta att peka på, är att skriva tomheten av sig. Ju mindre att uppvisa, desto fler ord (ofta floskler). Lightlabs VD är duktig på snömos eftersom han står mycket tomhänt. Här följer en provkarta på tomhetens uttryck klippta ur VD Lennefalks delvis avkopierade VD-ord i föregående inlägg:

Händelserikt
Tonvikt
Teknikplattform
Lansering
Dialog
Strategi
Samarbeten
finansiella partners
operativa
marknadspotential
affärsmöjligheter
avsiktsförklaring
avsikt att fördjupa samarbetet
investering
säkra en position
strategisk investerare
söka internationellt kapital
marknadskontakter globalt
diskutera detaljer i projektet, tidpunkten och investeringsbeloppet

Tur för klippnissen att han bara tog början på VD-ordet. Annars hade nog det här inlägget kapats vid VCW-spärren max 5000 tecken.
PS/ Du blir inte förmögen, bara en av alla förlorare.”

Slut på citat. Visst är det praktfullt? Och tomt.

Niklas augusti 28, 2012 kl. 15:50

”Jag behöver ett stativ till den här negern. Ta med en pundare också!” (Jag tror faktiskt att neger heter flagga på nyspråk men på min tid hette det neger.)

Örjan augusti 28, 2012 kl. 16:12

Eskilstunas flygplatser.
-segelflygplatsan i Hällby gräsbeklädd
– asfalterade långbanan på Kjulamon. Kolla förresten söder flygplatsen. Norr Mälarbanan (jvg). Stor logistikpark är under förberedelse. 100+(?) fotbollsplaner stort område hittills markberett.

Örjan augusti 28, 2012 kl. 16:15

”Kineser” bör finnas i alla restaurangkök.

Pysseliten augusti 28, 2012 kl. 16:15

Vart har mantimmarna tagit vägen? Dog ut 1995?

Örjan augusti 28, 2012 kl. 16:21

SG: VD med egenkonstruerad floskelgenerator?

Niklas augusti 28, 2012 kl. 16:41

Pundarna är ofta bakom deckisarna förresten.

Orangeluvan augusti 28, 2012 kl. 17:06

Nu är det ingen ordning på nånting! Annars hetsas vi att associera vitt och brett och off topic, men nu får man tydligen beröm när man håller sig till ämnet!

Ok:

CSAT:en måste korrelleras med QA i kalibreringen.

Orangeluvan augusti 28, 2012 kl. 17:07

Eller koreleras. Korreleras? Koloreras, säger du? Kolerisk?!

Skogsgurra augusti 28, 2012 kl. 17:13

Örjan
Läs det hela här: http://mb.cision.com/Main/2104/9294657/37971.pdf
Erik Åsbrink sitter i styrelsen och misstänks ha påverkat VD. Det kan förklara en del.

Örjan augusti 28, 2012 kl. 17:54

Redan läst i samband med tidigare kommentarer ang Lightlab här på bloggen. ”Horrendous”
FYI.
Alla tonåringar för tillfället hemma, och helt tysta! Antagligen ingen parentes på gång med ytterligare föda.

LupusLupus99 augusti 28, 2012 kl. 18:05

Lotten, jodå vi har en flygplats. Eskilstuna flygplats i Kjula (ESSU/EKT). Flygfält har vi också ett, det ligger dock i Ekeby och har därmed namnet Ekeby flygfält (ESSC).

Örjan augusti 28, 2012 kl. 18:18

LL99 Jag hann före! 16.12.
Dock ej lika specifik med angivande av officiella kodnamn som du.

Örjan augusti 28, 2012 kl. 18:30

PK: Frågan är om Karin lyckas slå sitt eget värdsrekord på hemmabanan Eskilstuna flygplats. http://www.youtube.com/watch?v=yZJiyWL4tow

Karin augusti 28, 2012 kl. 18:37

Avigsidans floskelgenerator är förmodligen välkänd för de flesta här i båset. Det är intressant att jämföra deras texter med LightLabs. Blir ungefär samma resultat. (Och detta är egentligen en övning i att göra finlänk; ska bli spännande att se det resultatet.)

LupusLupus99 augusti 28, 2012 kl. 18:41

Sorry Örjan missade ditt inlägg. 😉

Sedan vet jag väl inte om Kjula kan räknas som Långbana?
Den är ju för kort är de flesta mellanstora jetplan som t.ex.
Boeing 738, Airbus, A3-19/20/21, Boeing 757 och de som är
större än dem.

Emi augusti 28, 2012 kl. 18:47

På mitt jobb har vi det ungefär så här (nej, jag orkar inte göra en finlänk. Orkar inte! Det gjorde jag inte förra året heller, så det kan stå inom parentes). http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/08/23/forkortningsterror-lararens-mardrom

LupusLupus99 augusti 28, 2012 kl. 19:01

Hittade precis en (vilande) blogg om undersökningen av
de man trodde var Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan.

Första inlägger hittas längst ner på denna länk.

Niklas augusti 28, 2012 kl. 19:56

Karin, det blev dubla citationstecken i slutet på länken så den funkar inte riktigt. Här är den för den som inte sett den: Floskelgeneratorn.

Karin augusti 28, 2012 kl. 20:04

Tack Niklas! Jag blev så himla nöjd med att det såg så snyggt ut med finlänken, men det är ju då men ska kolla lite extra (trodde jag ju att livet hade lärt mig).

Örjan augusti 28, 2012 kl. 20:11

LL99: Långbana måste vara tillräcklig för Airbus? Så lång är den verkligen inte. Men visst vore det en syn att få se sådan under landning från mitt föräldrahus i Jäder (Bränne)

Pysseliten augusti 28, 2012 kl. 21:35

Släppsida och Spånsida blir Slappsida och Spansida på mitt jobb, men det har att göra med begränsad tillgång på tecken när jag sparar filer från elektronmikroskopet och förgyller dagen en smula.

Örjan augusti 28, 2012 kl. 22:01

Pysseliten: Helt bortkollrad. Undrar om du jobbar med träfibrer eller medicinprodukter. Eller?

Örjan augusti 28, 2012 kl. 22:04

Cecilia N: Du har antagligen många specialord inom ditt gebit. De flesta antagligen gamla, men inaktiva i dagens språk med anledning av massproduktion av texttilprodukter.
Vill du ge några exempel?

Skogsgurra augusti 28, 2012 kl. 22:51

Låter som analys av spånskiljande bearbetning. Kan vara svarv, hyvel, borr? Pysse är ju metallurg.

Cecilia N augusti 28, 2012 kl. 22:52

Nördtext?
”With the exception of the set-up rows, this pattern is charted. You will need to be comfortable with charts and know basic lace stitches : ssk, k2tog, yo, cdd (slip two, k1, passover), and s1k2 (slip one, k2, passover).”

På svenska?
Förutom uppläggningsvarven så är det här mönstret beskrivet i diagram. det är bra om du är bekant med diagram och känner till grundläggande spetsmaskor: öhpt, 2tills, omslag, [hm, den här vet jag faktiskt inte vad den heter på svenska, men den gör tre maskor till en där den mittersta råder] och döhpt.

Cecilia N augusti 28, 2012 kl. 23:16

Sen kan man ju fundera på spinntermer: s-spunnet och z-spunnet, navajotvinning, kabeltvinna, flytta rockmor, tvist per centimeter, topptyngd, bottentyngd, tesa.

Och i internettider så blir det pidginspråk också: plaja, drafta, predrafta, wpi.

Skogsgurra augusti 28, 2012 kl. 23:20

Pasma? Spännram, kätting. Spännram heter Stentor Frame på utrikiska. Det lärde jag mig på ASEA när det tillverkades såna som såldes över hela världen. Mycket till Borås med omnejd. Och det var mycket noga med ”kätting” när det handlade om lin – tror jag.

Vilket område tror ni att kypkar, gusk och egoutteur hör till?

Cecilia i Houston augusti 28, 2012 kl. 23:47

Jag antar att du redan har sett den här websiten?
http://lmgtfy.com/
= Let me google that for you. Bara att följa instruktionerna! Ha, ha.

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 00:13

Jo, den är välkänd. Vad kom du fram till?

Annika augusti 29, 2012 kl. 00:19

Skogsgurra – hare nåt me brännvin å göra, eller ser det bara ut så?

Exempel på vad man kan säga i det här huset: I går kväll såg vi, sanslöst nog, hela fem bolider på en halvtimme. Till slut bara skrek vi rakt ut. Undrar om grannarna hörde oss.

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 00:23

Jag säger ”Fem på en halvtimme – wow!” Kan det ha varit Perseiderna? Trodde de var senare.

Brännvin är alltid en säker gissning. Men inte denna gång. Förstår att du fick viss droppkänsla.

Annika augusti 29, 2012 kl. 00:33

Näpp, perseiderna har redan varit (ett par veckor sedan) så det var inte de. Och vi försökte faktiskt snabbsöka när vi kom in om det var något särskilt som pågick och som uppmärksammades någonstans, men icke. Inte en notering hos NASA ens. Ändå bara ramlade de över hela himlen, som ett annat fyrverkeri.

Meh … det känns så fuskigt att söka så jag måste gissa vidare en stund. Sitter härborta i hörnet och spelar på läppen.

Örjan augusti 29, 2012 kl. 00:35

Haru även jobbat med finpapperstillverkning?
Föredrar du vitt eller lätt guskade toner på ditt exklusiva valsade brevpapper.
Hoppas SAOL gett mig rätt ledtrådar för denna kommentar.

Tack Lotten för bloggen som ger anledning till googling och ytterligare allmänbildning

Niklas augusti 29, 2012 kl. 00:42

Snurrebuss, kulstamp och puckelanka på er allihop. Var är Bossan? Strippklubb?

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 00:48

Ja, pappersbruken är mitt största kundsegment. SAOB verkar tillförlitlig. Jag sysslar inte så mycket med silversmide. Man anar att den där ankan hör hemma där.
Bossan är säkert på strippklubb. Om ingen dementi syns så är det bekräftat.

Annika augusti 29, 2012 kl. 00:48

Slutspelat. Läppen plutar trumpet*. Örjan kollar lite, och det visar sig att det där borde jag ju ha kunnat, och det är då en salig tur att min andra hälft inte står och kikar över axeln på mig**. Undra på att jag tyckte jag kände igen orden. God natt, jord.

*Den meningen ser ju jätterolig ut om man läser den med fel betoning, ju.
**Han har undervisat och fortbildat tryckare och annat folk i grafisk bransch i över tjugo års tid, och därvid stundom även varit på pappersbruk. Herreje.

Örjan augusti 29, 2012 kl. 00:50

Förra kommentaren avsedd för SG.
Nu Annika: Tack info. ”Bolid” Trodde allt kallades ”meteorerer”. Borde kanske veta som tidigare nu inaktiv korsordslösare.
Astronomi- där antager jag många specialuttryck finns.

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 00:53

Örjan
Det heter inte lätt valsat papper. Det heter kalandrerat eller pressat, som i linnepressat. Och ett antal varianter. Annika kan få brännvinsassociationer igen om jag säger att superkalandrerat ger extra hög glans.

Örjan augusti 29, 2012 kl. 00:57

För ”Superkalendrerat” * behövs brännvin för detta?
*vad det nu kan betyda- har inte hunnit googla.

Niklas augusti 29, 2012 kl. 01:06

Så rätt SG. Men vem använder mandrel, plaque, façon och guldslagarhinna?

Annika augusti 29, 2012 kl. 01:06

supercallifragilistic expialidocious (ungefär i alla fall, det orkar jag inte googla)

Sa jag inte god natt? Varför lyder jag mig inte?

Örjan augusti 29, 2012 kl. 01:09

SG: Har aldrig skrivit ”lätt valsat papper”. Lägg inte antagen text mig till last. (Hur uttrycker man ”Lägg inte orden i min mun” när man pratar skrifligt? Språkpolisen! Hjälp!)
Nu måste jag ju lära mig mera och googla bl.a kalendrera.

Örjan augusti 29, 2012 kl. 01:12

Niklas +SG. Gissar att ni syftar på guldplätering/-beläggning.

Örjan augusti 29, 2012 kl. 01:42

F*n ta Lotten och SG: ”kalendrera”.
Ni har i allmänbildningens namn lockat mig att läsa partsproducerad info från SCA ang papperstillverkning.
http://www.sca.com/Global/Publicationpapers/pdf/Brochures/Papermaking_SE.pdf?epslanguage=en

Men å andra sidan. Tack SCA för informationen, även om ev är självgod i slutet (avseende energianvändning)

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 05:23

Ursäkta. Var tvungen att sova lite. Nu är jag igång igen.

Har inte Lotten kommit hem från klubben än?

Förgyllare?

PK augusti 29, 2012 kl. 07:40

”Flaxen har stoppat” ”ugglan har slocknat”. Kan någon förkortningen Esil resp Esik?

Niklas augusti 29, 2012 kl. 08:09

Örjan: Nix.

Lotten Bergman augusti 29, 2012 kl. 08:41

Äntligen hemma från strippklubben. Utan dator i 18 timmar höll jag på att försmäkta, ska ni veta. Men är har ni ju fyllt båset till bristningsgränsen, så jag behöver ju inte bekymra mig ett dugg.

Men Cecilia i Houston måste önskas välkommen in!

Niklas augusti 29, 2012 kl. 08:59

Ja det är klart; man kan ju inte ha med sig egen dator på strippklubb. Det vore ju som att ta med sig mat på restaurang.

Niklas augusti 29, 2012 kl. 09:06

Cecilia N, här är en uppgift för dig!

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 09:14

Örjan
Den där redogörelsen för hur papper tillverkas hade jag inte sett tidigare. Och den lutande superkalandern är en nyhet. Alla jag sett är fullständigt vertikala.
Jag tycker inte att SCA är särskilt självgoda i sin framställning. Det där är sånt som man måste säga.

PGW augusti 29, 2012 kl. 09:14

Har fiskgjusarna flyttat hemifrån permanent nu?

PK augusti 29, 2012 kl. 09:16

Har ni strippklubb i E-tuna? Knäcker du extra?

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 09:26

Jag är lite osäker om gamla ”Bettans fik och SK i Nyfors” finns kvar. Men bordeller finns i Eskilstuna. I Åslunds bok ”Svenska bordeller” finns en ingående beskrivning av etablissemanget och dess personal. Boken finns i någon av våra hyllor och jag återkommer med citat. Tills vidare kan det läsas om andra etablissemang här: http://blogg.vk.se/dagarnasskum/2009/12/14/bomber-och-bordeller-i-sundsvall-149566/

Cecilia N augusti 29, 2012 kl. 09:54

SG: Kypkar har med färgning att göra det är jag rätt säker på.

Niklas: En sån liten finurlig en! Jag är mest bekymrad över genomgången och det verkar som att de mer säljer färdiga produkter än beskrivningen.
Moebiussjalar är jag mer bekant med hur man stickar, även om jag ännu inte kommit till skott än.

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 10:03

Det har det nog också. Men ordet ”kyp” används i olika sammanhang. Det vi oftast kommer i kontakt med är ”kypare” dvs en som ser till att det kommer fram grejer.
I pappersmaskinen var kypkaret den låda där den utspädda pappersmassan, mälden, rann ut på viran. Numera heter det inloppslåda och arbetar med övertryck så att mäldskiktet landar på viran med hög hastighet.

Tusen-Boel augusti 29, 2012 kl. 10:09

Är man borta från båset ett dygn är man helt lost…
Men färgkyp har ni väl hört talas om?

Christer augusti 29, 2012 kl. 10:10
Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 10:17

Nää, aldrig!
Ledesn, måste dra mot Falla och Finnespånga län. Hyttis letar bordellbok och kommer förhoppningsvis med excerpt någon gång under dagen.

Lotten Bergman augusti 29, 2012 kl. 10:36

Jag börjar förstå hur t.ex. Tusen-Boel känner sig efter blott en liten stund borta: man blir ju helt väck!

Men jag tror mig förstå att här finns det en uppsjö facktermer som jag ska samla till en liten fin lista. Denna lista kanske jag ska ta och pilla in i 100-årspaketet. Eller rama in och sätta upp.

Nu ska jag redigera ett av Sveriges landstings interna skrivregler. Give me a landsting and I will eliminate its kommunikationsproblem for ever.

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 10:45

Hyttis hittade boken!

Men mitt minne svek mig, det finns ingen bordell i A-tuna. Däremot kan Maison Alouette i närbelägna Västerås rekommenderas. Så här säger Åslund:
”…Etablissemanget är på gott och ont. Ensamblen är landets största med inte mindre än fjorton flickor…. Kvaliteten är är något skiftande. Fyra flickor är acceptable, tre bra, fem utmärkta (varav en i elitklass); endast en av flickorna är direkt svag.”

Åslund har tydligen jobbat sig igenom besättningen och det måste erinras att detta är hans personliga bedömning. Han kan ha varit disträ vid något tillfälle. Eller inte riktigt i slag.

Åslund fortsätter:
”Att helhetsintrycket av etablissemanget ändå inte blir det bästa beror framför allt på den svaga betjäningen.”

Läs boken i sin helhet! Den utgör en intressant källa till angelägen och kulturhistorisk kunskap.

Nu måste jag verkligen dra. Försenad.

Cecilia N augusti 29, 2012 kl. 11:20

Vilket av Fallarna? Det längs Örebrovägen eller det längs Linköpingsvägen?

Lotten Bergman augusti 29, 2012 kl. 11:46

Den där bordellboken … har den bilder?

Dina augusti 29, 2012 kl. 14:11

Men vad i sjutton?! Fattar ingenting av kommentarerna. (Förutom kanske någon där i början.) Är det redan December och julkalendershintar?

Hm, både parentes och nästan på rätt dag … Det tar sig …

Lotten Bergman augusti 29, 2012 kl. 14:55

Dina: Jag är helt lost jag också och börjar misstänka att Orlando Bloom på Skebokvarnsvägen lurar i vassen.

Orangeluvan augusti 29, 2012 kl. 17:39

Prince har gjort en låt som heter Super Funky Califragi Sexy. Har deg något med supercallifragilistic att gör?

Agneta augusti 29, 2012 kl. 18:54

Vilka slänger sig med följande:

Stick
PMS
Ytvikt
Knipning
Horunge

Agneta augusti 29, 2012 kl. 18:59

Ovanstående var nog lätt i detta i bås.
Något svårare är kanske detta:

Drill
Pull
Skulling
Varv
IM
Kick

Cecilia N augusti 29, 2012 kl. 19:05

Första gruppen var jag inne på barnmorska, men när horunge kom så anar jag att det är de som planerar boksidor.
Andra gruppen kan jag inte. Hiphopdansare eller freestyleåkare med en eller två brädor under fötterna? (Eller asfaltsbrädåkare.)

embryo augusti 29, 2012 kl. 19:32

i ortografens värkstad bror det många som är femlingar för varjeandra

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 20:06

CN
Den längs Linköpingsvägen. Mellan Finspång och Skärblacka.

BTE, jobb på gång på Skellefte Kraft. Hyttis och jag gör det till en kornknarrsresa. Där fick du lite att fundera på – eller?

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 20:25

Jodå. Bilder finns. Ett representativt exempel visas här: http://www.gke.org/pub/files/Aaslund%20svenska%20bordeller%20Visby.jpg

Cecilia N augusti 29, 2012 kl. 21:49

För sjutton! Titta in!
Och det Fallat har jag bott i! (Där finns väl inget att jobba med?)

Hör av er på cessistickar@spray.se

Annika augusti 29, 2012 kl. 21:53

Men kära nån vilket bokuppslag. Eller menar jag pitt, vad chict

Skogsgurra augusti 29, 2012 kl. 21:57

Jo, du har turbinsnubbarna i Finspång. Och lite längre ner har du Billerud/Skärblacka. Ganska mycket att jobba med.

Jo, vi kommer säkert att göra det. Ett litet kort och roligt jobb för Skellefteå Energi. Litet kort och roligt i Pite. Litet kort och väldigt roligt i Vasa. Sedan gör vi som kornknarren och går ner genom Finland.

Men det blir inte förrän mitten av oktober.

Ska vi ta med tvättskåpet? Det står fortfarande på okänd ort på Gotland.

Niklas augusti 29, 2012 kl. 22:14

Skogsgurra, jag tycker det låter som en enastående utflykt för ett äventyrslystet tvättskåp.

Cecilia N augusti 29, 2012 kl. 22:57

Fast det äventyrslystna skåpet ska få komma hem med mig när jag blixtvisitat på Gotland medans maken springer på Lidingö.
Men skiter det sig med de planerna tar det gärna emot skjuts.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 06:39

Nu är i varje fall jag väldigt intresserad av hur ett äventyrslystet tvättskåp kan tänkas se ut. Och ett antal personer på Scandic i Södertälje är också nyfikna. Finns bild?
Niklas har rätt. Det kan bli tvättskåpets stora upplevelse. Eller brukar det resa?

PGW augusti 30, 2012 kl. 07:21

Det är jag och mina kollegor som jobbar med att få bort horungarna. Änkorna också.

PGW augusti 30, 2012 kl. 07:21

Samt gravstenarna. Men det har utvecklats någon slags tolerans mot sådana, vissa till och med eftersträvar dem, hemska tanke.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 08:55

Gravstenar. Var det inte sådant som förekom vid blysättning? Lever dom kvar?

Eller är det spisar jag tänker på?

Niklas augusti 30, 2012 kl. 10:20

Gravstenar kan man chocka kyrkogårdsvaktmästare med. Om man kommer gående med en gravsten under armen sätter de kaffet i halsen.

Niklas augusti 30, 2012 kl. 11:01

s

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 11:29

s?

Niklas augusti 30, 2012 kl. 11:46

s

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 11:48

ok

PK augusti 30, 2012 kl. 11:54

Typiskt.

Agneta augusti 30, 2012 kl. 12:06

Gravstenar i sammanhanget har jag aldrig stött på. Däremot fyrkanter, föräldralösa och dubbla horungar.

Den andra ordflocken:
Drill
Pull
Skulling
Varv
IM
Kick

har inget med dans, hiphop eller slikt att göra. Utförs inte ens på terra firma.

Niklas augusti 30, 2012 kl. 12:49

Ja men nu vet jag, Agneta. Navigare necesse est.

Agneta augusti 30, 2012 kl. 12:54

Niklas, elementet är det rätta, men det är inte segling eller något som har med båtar att göra.

Niklas augusti 30, 2012 kl. 13:02

Du menar att vi ska åt Esther?

Agneta augusti 30, 2012 kl. 13:08

Inte riktigt, men åt det hållet.
Ledtråd: IM är en blandning av fyra normalutföranden.

Niklas augusti 30, 2012 kl. 13:16

Lite snabbare alltså? Än Esther då.

Agneta augusti 30, 2012 kl. 13:19

I allmänt, ja. Men det beror också på åldern. Esther flöt väl mest omkring.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 13:26

Lindbergskan?

Niklas augusti 30, 2012 kl. 13:27

Jag var inne på fram och tillbaka; inte ner.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 13:32

Svårt, det här.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 13:33

Agneta
Är inte en spis ett framfallet mellanslag, liksom?

Agneta augusti 30, 2012 kl. 13:49

Niklas har rätt med fram och tillbaka.

Skogsgurra: Spis? Aha, du har lämnat vattnet och återvänt till det grafiska. Tror inte att jag träffat på spisar eller framfallna mellanslag. kanske fanns sådant på sätthakarnas och blytypernas tid.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 14:05

Så pass gammal är jag alltså.

PGW augusti 30, 2012 kl. 18:49

Gravstenarna följde tyvärr med från typerna ända in i datorn. Elände.

Skogsgurra augusti 30, 2012 kl. 20:29

Talar du om hårdvara? Där förekommer det att ytmonterade komponenter reser sig som gravstenar i stället för att ligga snällt på paddarna. Så här http://www.smtonline.com/articlefiles/63283-th_0511smt_lf01.gif

Lotten Bergman augusti 30, 2012 kl. 22:59

Jag ska bara uppmuntra alla att komma med nördiga fackuttryckstillägg i all evighet; jag samlar på hög och njuter av dem!

Lotten Bergman augusti 30, 2012 kl. 23:01

(Lite extra mycket sparar jag på uttrycket ”värkstad”.)

Agneta augusti 30, 2012 kl. 23:21

I vilket datorsammanhang förekommer gravstenarna, PGW? Trots 25 år bakom datorer har jag inte stött på begreppet. Grava accenter är nog det enda jag kan förknippa med gravar.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: