Saker man säger

by Lotten Bergman on 31 juli 2012

En gång i veckan pratar jag i P4 om talesätt, ordspråk, etymologier och annat språkligt som är intressant. I morse försökte jag hålla mig till sportrelaterade ting på grund av OS, som upptar en stor del av min vakna tid – vilket omgivningen inte bara finner underligt utan även en smula fel och rentav onyttigt.

Nu till några intressant uttalanden, uttryck och talesätt som man kan stöta på under idrottstävlingar!

1.

– Bollen är rund: nu går vi in till andra halvlek. 

Jaha. Mhm. Jättemesigt uttalande. Ja, bollen är oberäknelig och kan rulla i mål eller skruvas så att den på tillslag far borti tok. Det enda som är roligt med uttrycket ”bollen är rund” är om det sägs av någon som kommenterar amerikansk fotboll eller badminton.

Boll.

Boll.

Bollar.

Bollar.

(Fast att fjäderbollar på engelska heter ”shuttlecock” är ju lite uppiggande.)

2.

– Nu får Alshammar allt bita i gräset.

Som en häst? Nej, som döende soldater på slagfält, som tydligen såg ut som om de bet i gräset och alltså led ett nesligt nederlag.

3.

Igår bet någon i en judomatch sin motståndare. 

– Se! Hon gjorde en Tyson!

Minns ni när Mike Tyson 1997 bet av en snutt av Evander Holyfields öra? Tyson förklarade strax efter matchen att det faktiskt var Holyfield som började och att han hade gjort samma sak igen om han hade fått chansen. Sedan blev Tyson så diskad man kan bli, och fick med svansen mellan benen krypa till korset och be om ursäkt i närvaro av Oprah Winfrey.

4.

– Carolina Klüft stukade foten på sista träningspasset före VM 2005, men lyfte sig själv i håret och vann!

Bakgrunden är här Baron von Münchhausen, som sjönk ner i ett kärr, och på ett fantastiskt sätt lyckades ta sig upp igen:

”Jag skulle ofelbart ha omkommit om jag inte tagit ett ordentligt grepp i min hårpiska och med egen armstyrka lyft upp mig själv jämte hästen som jag klämde fast mellan knäna.”

Det här uttrycket kom i en senare historia att användas när han behövde dra sig upp ur havet, och då gjorde det genom att ta ett redigt tag i stövelstropparna – ”lift oneself up by the bootstraps”. Och att boota är när man slår på strömmen till sin dator! (Hm. När stängde jag senast av strömmen till min dator? Kanske 2004?)

Nu måste jag återvända till OS, men lämnar er med två repliker:

Sportjournalist till en bågskytt:
– Hur länge sitter en missad pil kvar i huvudet?

Orienterare under O-ringen:
– Jag har sprungit med huvudet under armen i en vecka nu; det var skönt att det lossnade.

{ 96 comments… read them below or add one }

den blyga juli 31, 2012 kl. 15:45

Ja, men tänkte jag:
”Münchausen var ju TYSK – varför citerar hon på engelska?”
DÖM om min förvåning:
Rudolf Erich Raspe (* März 1736 in Hannover, getauft 26. März 1736 ebenda; † 16. November 1794 in Muckross bei Killarney, Grafschaft Kerry, Irland, begraben 19. November 1794 in Killeaghy) war ein deutscher Bibliothekar, Schriftsteller und Universalgelehrter in der Zeit der Aufklärung. Bekannt wurde er vor allem mit seinen satirischen und damals durchaus politischen Münchhausen-Geschichten:” Baron Munchausen’s Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia.”

Skogsgurra juli 31, 2012 kl. 16:53

Njae, Lotten. Att boota är inte alls att slå på strömmen till datorn. Det är mycket mer än så. När de gamla datorerna varit strömlösa innehöll de inga program, allt var borta.
På Digital Equipments vackra datorer fanns ett switchregister där man knappade in så pass många instruktioner att datorn själv kunde läsa in programmet. Ofta från en teletyperemsa, men ibland trave hålkort.
Det finns mycket mer att säga om detta, men nog för nu. Fick besök av yngre förmåga som också tyckte att detta är intressant. Yngre, nåja…

Pysseliten juli 31, 2012 kl. 17:31

När TV hoppade in i handbollsmatchen mellan Sverige och Storbritannien sa reportern: ”Nu är det ooolidligt inte så spännande!” Det tyckte vi var hejdlöst roligt. Det stod typ 14-34 (till Sverige då).

Cecilia N juli 31, 2012 kl. 17:43

”Det hänger på det berömda håret” tror jag det var expertkommentatorn p åfälttävlan sade.

(Du tjuvkikade på sista hindret va? Skäms, Lotten.)

Annika juli 31, 2012 kl. 18:57

Ja, och på engelska biter de ju inte i gräset utan i stoftet, eller dammet om man hellre vill se det på det viset. Som om de slogs på åkrar i stället för ängar, kanske. Ett sådant där likartat men inte exakt likadant uttryck som man stundom får se översättare resp. svenskar som talar spontanengelska snubbla på (eller är det bara jag som sett/hört det?)

Skogsgurra juli 31, 2012 kl. 19:05

Så kallade falska vänner. Man tror att man vet/förstår men gör det ändå inte.

I Azaincourt (stort slag mellan fransoser och engelsmän på fjortonhundratalet) bet dom inte i dammet utan i den lera som fälten omvandlats till. Delar av den leran fastnade under bilen i våras. Den är nu bortskrapad och ligger i en glasburk som souvenir.

Skogsgurra juli 31, 2012 kl. 19:06

Eller Azincourt, kanske?

Örjan juli 31, 2012 kl. 19:06

Cecilia N: Lotten pratade om håret (hårpiskan) redan i morse.
Start 5.25.
http://sverigesradio.se/sida/ljud/4066826?play=4066826&playtype=S%C3%A4ndning

Annika juli 31, 2012 kl. 20:26

Falska vänner, det var precis det jag for efter och plötsligt inte kom ihåg att det heter. Stundom släpper hjärnan. Som när min salig far en gång när jag var sex år och vi befann oss på någon sorts folklig festlighet i Norge frågade en lokal man om det var blött i gräset (för pappa ville ju veta om han och mamma skulle sätta gummistövlar på sina småflickor), och norrmannen ifråga fick ett mycket eftertänksamt ansiktsuttryck och svarade ”jaa-aa…”. Först då slog det pappa att han hade frågat om det var mjukt i gräset, ja.

Och dessutom vill jag minnas att de flesta engelsmän, för sin del, skriver ”Agincourt”. Bara för att sätta sig på tvären, förmodar jag.

Karin juli 31, 2012 kl. 20:34

Redan de gamla grekerna… Eller i alla fall Homeros skrev i Illiaden om hur fienden skulle falla raklång i dammet och tugga jord. På ett ungefär. Vilket ju ligger nära engelsmännens ”bite the dust”. Det som är konstigt i sammanhanget är väl vårt svenska gräs.

Annika juli 31, 2012 kl. 20:37

Men nu var det väldigt vad det bråkas i boet — mamma är där och flyttar pinnar på vad som ser ut som ett ytterst osorterat vis, medan ungarna skriker åt varandra och biter varandra i stjärten. Och buffas. Och knuffas. En av dem råkade ligga ner men se, det gillade inte de andra två. ”Ställdejupp, föffaan …” Ja, jag vet inte vad de är så upphetsade över.

Örjan juli 31, 2012 kl. 21:29

Karin: Homeros i all ära. Kan honom inte.
Men ”bita i gräset”.
Verkar efter googling som ett svenskt alt norskt uttryck. (Icke på engelska)
Karl Jonas Love parafras
”Blott Sverige svenskt gräs har”.
Trots att svenska soldater oftast dog på icke-svensk mark

Skogsgurra juli 31, 2012 kl. 21:31

Så här kan det vara: Man hamnar på de Elyseiska ängderna. Där växer gräs. Självklart betar man gräs – som en ko eller häst?

Cecilia N juli 31, 2012 kl. 23:21

Fast Örjan, att ”det hänger på håret” har väl inte med Münchhausen att göra. Det är väl mer nåt med hållfastheten hos ett hårstrå tänker jag. Eller har jag fel?

Eller lite tänker jag på en scen liknande den i Bamsefilmen om när lilla åsnan var med och sprang travlopp och vann genom att ha räckt ut tungan. Att någon vinner med en hårsmån.

LupusLupus99 augusti 1, 2012 kl. 00:30

” att boota är när man slår på strömmen till sin dator! ”

Njae jag håller inte med riktigt. I min mening så är
att sätta på strömmen ”power on”. Då går datorn igenom
POST, dvs Power-on-self-test. När den är färdig och om allt är ok
å går bootladdaren in och startar/bootar (valt) operativsystem.

WikiP, anser att booting är från ström på men jag är ändå
inte benägen att hålla med.

Agneta augusti 1, 2012 kl. 01:34

»Lisbet, wann kommst Du nieder« ropade min mamma till sin tyska väninna som gästade oss på landet. Lisbet, som befann sig på övre våningen i huset, ropade tillbaka »Hoffentlich nie mehr!«

Någon gång i början på tjugotalet (ja, nästan för hundra år sedan!) var min pappa som yngling i Tyskland och klev i Berlin in på ett kafé och beställde »Eine Tasse Kaffee och zwei große Bullen«.

Att föräldrarna åstadkom tokiga språkfel tyckte vi barn var rätt skoj.

Lotten Bergman augusti 1, 2012 kl. 09:12

Min djefla skånske man säger ballar om sina egna skinkor och ber mig ideligen att kolla ballarnas muskelstatus – jag misstänker att han lider av koprolali i kombination med fåfänga:

– Kom och ta mig på ballen! Här! Känn! Stenhård!

Där kan man snacka om att boota.

Lotten Bergman augusti 1, 2012 kl. 09:15

boot up
”The term boot is used to describe the process taken by the computer when turned on that loads the operating system and prepares the system for use.”

PK augusti 1, 2012 kl. 09:16

Håller med LL99.

den blyga augusti 1, 2012 kl. 09:53

@skogsgurra m.fl. …utan i den lera som fälten omvandlats till…
När vi var vid Lützen 1996 lärde vi att stora fältslag, åtminstone under trettioåriga kriget, som regel försiggick när skörden var bärgad!

PK augusti 1, 2012 kl. 10:06

Jag tycker att det är värre när en reporter på expressen skriver att ett flygplan fick skador på svansen och när DN påstår att en ökning av priset med 43% är nästan en fördubbling. Dessutom har vi tydligen haft en inflation på 13% på 10 år vilket samme DNreporter får till att inflationen har ökat med 13%.

Jag köper aldrig morgon, dags eller kvällstidningar.

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 10:20

Och klassikern. Den förb… STRÖMSTYRKAN! Läs och förskräcks http://www.iqtravel.se/resmalet under Elektricitet.
Dessutom har vi inte 220 V längre. Men det har dom troligen i Turkiet, som ju inte är EU-harmoniserat.

Karin augusti 1, 2012 kl. 10:57

Har vi inte 220 volt? Och om det inte är strömstyrka vad är det då? SG, en folkbildande insats, please!

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 11:15

Vi har harmoniserat spänningarna i Europa under ett par decennier. Engelsmännen hade tidigare 240 V och vi hade 220 V nätspänning. Inte strömstyrka.

Med så stor skillnad i spänning blev det ett handelshinder där Storbritannien låg risigt till. Det bestämdes då att en medelspänning, 230 V, skulle införas. Samtidigt introducerades 400 V i stället för 380 V. Och 690 i stället för 660 V.

Vi är, som vanligt, duktigast i klassen och har nu 230 V överallt. Engelsmännen är inte lika ivriga och man hittar fortfarande 240 V lite varstans i öriket.

Eftersom Turkiets EU-anknytning känns ”sådär”, så har dom med största sannolikhet inte ens börjat tänka på att harmonisera.

Karin augusti 1, 2012 kl. 13:08

Europa harmoniserar för Englands skull och de anstränger sig inte det minsta? Eller så lite som möjligt, snarare. De som brukar sucka att ”The French bloody-mindedness is always a consideration” i olika förhandlingar. Bloody British bloody-mindedness, tycker jag.

Och är det därför våra glödlampor räcker i snitt en vecka innan de ger upp med ett ”poff”. Vissa sk energilampor kan klara sig ytterligare ett par veckor.

Örjan augusti 1, 2012 kl. 16:02

SG: När började resp när var ”uppgraderingen” till 230V klar i Sverige?

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 16:17

Den har pågått i ett par decennier. Man har tagit det lugnt för att inte bränna alla glödlampor på kort tid. Efterhand har märkspänningen på glödlampor, brödrostar etcetera ändrats till 230 V.

Effektfaktorn, cos(phi), på elmotorer blir sämre när spänningen höjs. Det är också en orsak att man skyndat långsamt. Dålig effektfaktor är inget som elbolagen tycker om.

Tala inte till mig! Jag håller på att montera en ny toalettstol i en gammal installation. Är mycket arbetsilsk just nu. Inget passar.

PK augusti 1, 2012 kl. 16:45

Tack för besöket, välkommen åter.

Hyttfogden augusti 1, 2012 kl. 17:37

Jag inbillade mig att det hade att göra med Simson och hans långa hår och stora kroppskrafter. Ingen happy end på den historien precis.

Cecilia N augusti 1, 2012 kl. 17:42

PK, vi har en lika urdålig statistiker som skriver i vår tidning.

SG, det där med 230 V hade jag ingen aning om. Här har man gått omkring och trott att det varait 220 V och 50 Hz i godan ro hur som helst och så säger du att det är ändrat! Men härtsen är kvar va?

Örjan augusti 1, 2012 kl. 17:47

SG: Ta det lungt. Stol har du. Sätt dig på den och imitera Rodins Tänkaren. Tror att du hittar lösningen efter tids eftertanke.
http://shewalks.blogspot.se/2011/08/in-honor-of-national-toilet-paper-day.html.
Annan individ på toalettstol(?)
http://fitnessandweightlosscentral.com/wp-content/uploads/2012/05/elephant-on-toilet.jpg

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 18:42

Kämpar på. Har börjat knacka bort porslin som tar emot nere vid golvet. Man får knacka fan så försiktigt. Väntar att hela pjäsen rasar ihop vid varje slag. Vinkelslip?

Jo härtsen är kvar. Den är inte så lätt att ställa om.

Örjan augusti 1, 2012 kl. 18:54

Aha tydligen svårt att få bort gamla stolen intakt, pga för stark infästning mot golvet.
Tanke, om du får ”öppning”. Använda löst bågfilsblad för att såga dig vidare/stolen loss?

Örjan augusti 1, 2012 kl. 18:57

Härtsen är min!
Ö. Hertzell

PK augusti 1, 2012 kl. 19:06

16 2/3 Hz

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 19:33

Jo, men det är järnvägen. En tredjedel av 50. Pga roterande omformare. Tvåpolig generator kopplad till sexpolig motor.

Nej, den gamla fick jag loss utan problem. Den nya är för svulstig nere vid väggen. Har fått bort den delen med just en vinkelslip. Porslin gnistrar ungefär som stål. Visste jag inte.

LupusLupus99 augusti 1, 2012 kl. 19:35

Visste ni att den totala sammanlagda längden på Sveriges vattendrag
är 192’000km?

Starkaste ”strömstyrkan” har Göta Älv med ett medelvattenflöde på
563 m³/s. Att jämföra med Amazonflodens dito på 209’000m³/s.

Boel augusti 1, 2012 kl. 20:39

Måste bara säga att det här båset slår det mesta i underhållningsväg..! Har klar abstinens om för långt till uppkoppling. Keep up the good work!

Cecilia N augusti 1, 2012 kl. 20:44

Örjan, var pappa din elektriker med taget namn? Hertz-el(l)

Örjan augusti 1, 2012 kl. 20:49

Boel: Underhållningväg?
Protest!
Allmänbildningsväg.
Men i síg. Allmänbildning ger ju egen underhållning.

Lotten Bergman augusti 1, 2012 kl. 21:05

Förlåt min frånvaro — jag hölls i ett hårt grepp av PK och Pysseliten i deras hus som … som … som … (jag är så impad att jag tappar andan) HAR KYLRUM!!! Med jättemånga härts och vållt och allt!

Och så höjer vi blicken och tänker lite på stackars Boel som sitter på dåliga vågor. Och då talar vi inte vattendrag.

Anders GM augusti 1, 2012 kl. 21:07

En tidigare kollega berättade att hans far (kemist) överklagat elräkningen eftersom de debiterade honom för strömförbrukning. Han inbjöd dem att kontrollmäta att fastigheten lämnade ifrån sig exakt lika mycket ström som gick in, dvs han förbrukade ingen ström! Efter detta ändrade de räkningarna till att säga energiförbrukning!

PK augusti 1, 2012 kl. 21:09

Hoppas att Rosty kommer att trivas i sitt nya hem.

Lotten Bergman augusti 1, 2012 kl. 21:17

Tala ur skägget, PK! (Jag har fått en present som heter Rosty.)

Karin augusti 1, 2012 kl. 21:27

PK och Pysse. Vad GÖR ni i kylrummet. Alternativt: Vad HAR ni i kylrummet? Kanske man skulle skaffa ett? Men då är det bra att veta varför.

PK augusti 1, 2012 kl. 21:43

Skägg? Var har du varit idag, eller snarare hos vem?

Skogsgurra augusti 1, 2012 kl. 21:59

Okänd källa (kanske Cher): ”En ansiktslyftning till och jag får helskägg”
Var det sånt ni sysslade med i kylrummet?

Cecilia N augusti 1, 2012 kl. 22:11

SG … det där med ansiktslyftningar … det är alltså inte så att man lyfter resten av kroppen upp i ansiktet. Man smetar/kavlar ut ansiktet mot resten av kroppen och så nyper man av och syr ihop där som gränsen anses gå.

Däremot finns det ett replikskifte om dekolltage som gränsar till ditt citat:
”Har damen hår på bröstet?”
”Nej”
”Då är nog dekolltaget lite för djupt.”

Pysseliten augusti 1, 2012 kl. 22:11

Nej nu får jag styra upp det här innan konstiga rykten sprids. Rosty är en rostig cykel. I kylrummet har vi inte flådda rådjur utan: skumpa, rumtopf och tårtor. PK ser ut som Hagrid i skägg och det ogillas av P.
Blir det basket i kväll, Lotten? Är Turkiet (var det väl USA skulle möta?) bättre motstånd?

Lotten Bergman augusti 1, 2012 kl. 22:44

Ooooooooooh, Pysseliten frågar om basket! (USA:s herrar jätteslog Tunisien igår, med ungefär samma siffror som när jag förlorar mot Visby, men Tunisien gav aldrig upp!)

Ja, ikväll är USA-Turkiet, men damer (SVT1). Där är USA lika oövervinnerliga som bland herrlagen, men det är inte lika sprakande basket eftersom tjejer sällan dunkar och alleyoopar. Imorrn kväll spelar USA-herrarna mot Nigeria (svtplay), som inte heller har någon chans. Men oj, vad kul att titta på ändå.

Pysseliten augusti 1, 2012 kl. 23:28

Jaha. Det är i fler sporter som det är olika kul att titta på damer och herrar, men för det mesta gäller i alla fall samma regler.
Jag har tittat lite på gymnastiken och undrat varför dom inte har samma grenar/redskap/vad det nu heter för damer och herrar. Idag fick jag höra att damer inte tävlar med romerska ringar, för då får dom för mycket biceps, vilket inte ser så kvinnligt ut i det fristående programmet. Man baxnar! Tur att det finns både damer och herrar representerade i alla OS-sporter!
Basket imorgon alltså!

Cecilia N augusti 1, 2012 kl. 23:58

Och imorgon börjar engrensridsporten! (Dressyr var det först tror jag.)

Luna augusti 2, 2012 kl. 00:35

Alltså, när man väl läst igenom alla kommentarer glömmer man ju bort vad inlägget handlar om. Så då blir det OT; det är resdags, och jag undrar om ni har några måsten i Verona? Jag ska hit i några dagar;

http://www.systembolaget.se/2393

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 05:28

Kylrum. Visst har det imponansfaktor. Men tänk på att Lotten har cembaloverkstad, sju bufféer – och TYFON!

Framskrittsrapport: Porslin på plats och anslutet till stora fula röret. Men lilla fina röret är motspänstigt. Vi spolar med spann tills vidare.

Pysseliten augusti 2, 2012 kl. 06:12

Gott vin, Luna! Jag var i Verona 1988 och gick på opera på stadens antika amfiteater. Det var en häftig upplevelse! Vi gjorde även dagsutflykt till Venedig. Annars är det väl ”balkongen” man ska se?

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 06:28

Men har du jobbat hela natten med porslinet, Skogsgurra?

När man är i Verona vid balkongen måste man säga ett par repliker:

Juliet:
O Romeo, Romeo, wherefore art thou Romeo?
Deny thy father and refuse thy name;
Or if thou wilt not, be but sworn my love
And I’ll no longer be a Capulet.

Romeo:
[Aside] Shall I hear more, or shall I speak at this?

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 06:34

Pysseliten: Jag har hört att tjejer inte klarar av de rörelser som killarna gör med romerska ringar eftersom vårt axelparti inte är utformat på samma sätt. Däremot skulle vi väl visst kunna delta, men hitta på andra rörelser – några av de minsta tjejerna kan säkert åla sig genom en romersk ring.

Nu ska jag träna upp mina biceps lite mer; jag vill hemskt gärna vara ful i det fristående programmet.

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 06:41

Om jag jobbat med postelinet hela natten?

Njae. Men tänk dig själv – här tror man att det är en bit tårta att byta mugg. Och så är det mera som en hel spettekaka. Modell större.

Och eftersom vi glömt att säga upp kroppsfunktionerna medan byte pågick så var det liksom tvunget. Mer eller mindre.

PK augusti 2, 2012 kl. 08:40

Det är tydligen mycket som tjejer inte klarar av lika bra som killar. I gymnastikens mångkamp så har dom inte 5 utan bara 4 grenar. I friidrottens mångkamp orkar dom bara med 7 grenar mot killarnas 10. I hockey får dom små liven inte tacklas, i dambasket har man en betydligt lättare boll och större korgar samt mindre plan.
En tjejvasa är 1/3-del av det riktiga Vasaloppets längd, tjejvättern är 1/3 av den riktiga Vätternrundans längd. Ni ser mönstret? Så jag tyckte att det föll sig naturligt att när Pysseliten anmälde sig till att springa tjejmilen, så frågade jag hur lång en tjejmil är. 3-5km? Men jag fick bara en mörk blick som svar från henne.

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 08:49

Jag skjuter betydligt bättre med herrboll än damdito (som väger ca 70 gram mindre och är ungefär en centimeter mindre i omkrets). Däremot sitter korgen tyvärr fortfarande på 3,05 meters höjd, varför jag har svårt att dunka.

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 08:59

PK – inte PK, men civilkurage har du.

Är bollen verkligen 10 mm mindre i omkrets? Det är ju en nästan löjligt liten skillnad. Märks 1,6 mm diameterskillnad överhuvudtaget?

Pysseliten augusti 2, 2012 kl. 09:10

SG det måste vara vikten som är ”den viktiga” parametern, annars hade man fått välja ett annat material till dambollen. Varför har damerna alls en lättare boll? Är planen verkligen mindre? (jag vet att PK chansade vad gäller dambasket) Kan man inte ha längdklasser i basket? Som viktklasser i andra.

PK augusti 2, 2012 kl. 09:13

ÄR BOLLEN MINDRE FÖR DAMERNA I BASKET????? Suck. Varför? Tacka vet jag ridsport och motorsport, där diskrimineras ingen, alla tävlar på lika vilkor.

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 09:16

Längd i basket? Som Kurtan när han frågade den kände höjdhopparen (glömt namnet, Sjö… nånting) hur brett han hoppade.

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 09:37

Kurt Olsson frågade Patrik Sjöberg:

– Vad är det lägsta du har hoppat?

Om vi nu återvänder till basketbollen, så är det faktiskt så ibland att vi av misstag värmer upp med herrboll. Så länge man inte har en damboll att jämföra med, är det lätt hänt — särskilt för oss gamlingar som är uppfödda med storboll.

PK augusti 2, 2012 kl. 09:38

Eller längre planer, tänk er en basketplan som är 150m lång. Vad dom skulle få springa. Tjejmeter då, inte killmeter.

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 10:02

Om ni inte har annat för er så är det Frankrike–Litauen på SVT1 och på http://www.svt.se/os/basket/basket-fra-q1-h

Vi hejar jättemycket på Litauen, här i huset. (Jag har spänt fast alla framför tv:n.)

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 10:40

Så nu är undertecknad totalsågad? Inte veta vad idrottaren heter. Och fel fråga. Det räcker väl inte att be om ursäkt? Vad mer måste till? Måste jag kolla Frankrike – Litauen också?

Pysseliten augusti 2, 2012 kl. 10:45

Japp! Spela gärna in och studera i slowmotion. Det blir förhör i eftermiddag.

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 11:52

Fast Litauen förlorade, så nu går jag och drar nåt gammalt över mig för 317:e gången. Måste sluta titta.

Cecilia N augusti 2, 2012 kl. 11:58

Skogsgurra, han heter som dressyrryttare Kittel: PATRIK.

Och Lotten, om du nu händelsevis skulle tjuvkika på dressyren. Hör du att det blir dags för Patrik Kittel så går du genast till tekitteln i köket i fem minuter. Okej?

Cecilia N augusti 2, 2012 kl. 12:33

Och 13.24 får du inte heller titta på ridningen.

Pysseliten augusti 2, 2012 kl. 14:29

Asså, kan vi inte ha ett alldeles eget bås-OS i höst? här till exempel. Passar alla, stora som små, gammal som ung, stark som svag.

Niklas augusti 2, 2012 kl. 15:18

PK, hur funkar det att göra Vättern mindre när damerna cyklar? Tar de färjan till Visingsö?

PK augusti 2, 2012 kl. 15:36

Vet inte Niklas, jag är så fast i könsrollsmönstren att jag åkte Vätternrundan och inte tjejvättern. Men dom har kanske funnit en lite mindre och svagare liten sjö som dom döpt till tjejvättern. Eller så åker dom just Visingsö runt, där kan man i alla fall inte åka så mycket vilse, även om man nog måste vara tjej för att kunna köra så fel att man skrapar ihop till 10 mil.

Agneta augusti 2, 2012 kl. 16:12

Det ser ut som om en av fiskgjuseunganra funderar på ta sig en flygtur. För en stund sedan flaxade den väldigt med vingarna. Nu sitter den långt ut på kanten – men precis nu kom en förälder flygande, utan mat. Ungarna har diverse läten för sig och föräldern verkar mest intresserad av boets pinnar.

Agneta augusti 2, 2012 kl. 16:16

Nu har alla ungarna lagt sig ner igen och föräldern beundrar mest utsikten.

Cecilia N augusti 2, 2012 kl. 16:39

Jag tror att tjejerna trampar iväg åt vänster istället för rakt fram när de lämnar Motala.
Detta uttalande utifrån nån bild jag såg för flera år sen som jag inte orkar verifiera.

Pysse: vi får för allt i världen i så fall inte använda de där två versalerna ihop.

PGW augusti 2, 2012 kl. 16:56

Jepp, tjejvättern viker av och går över Omberg och Skänningen och det hållet.

Sanna augusti 2, 2012 kl. 17:03

Spännande var det. Och silver blev det. TJOHO!

PK augusti 2, 2012 kl. 19:03

Men Omberg ligger ju till höger om den riktiga Vätternrundanvägen. Fast det är ju iochförsig tjejvänster. Skänninge ligger dock åt vänster på riktigt.

PGW augusti 2, 2012 kl. 19:05

Det blir liksom inte Vätternrunda. Det blir Vätternbredvid. Eller hur det nu blir.

Ska inte fiskgjusarna flytta hemifrån snart? Det ser trångt ut.

Pysseliten augusti 2, 2012 kl. 19:06

Åh, Cecilia N, vilket underbart evenemang! Tur att det fick upprättelse! Vad hinner du med under hästtävlingarna? Min dotter hinner knappt äta, trots att hon tittar på inspelning.

Cecilia N augusti 2, 2012 kl. 20:31

Inte det jag borde iaf. Det blir mest bredvidsurfning.

Lotten Bergman augusti 2, 2012 kl. 21:04

Ja, jisses. En annan hinner knappt andas mellan heaten.

PK augusti 2, 2012 kl. 21:50

Nu tror jag att den brasilianske volleybollcoachen just beskrev hur han så en snattare på torget och hur det gick till när polisen fick tag på honom. Upprörd var han i alla fall.

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 22:02

Nu äre kväll! Inte eftermiddag. Och jag slapp förhöret!
PK är definitivt inte PK. Men fina kommentarer. Aj, oj, sågad igen…

Örjan augusti 2, 2012 kl. 22:16

Antager du aldrig tittade på skeet aka lerduveskyttet.
Silvermedalj till honom!

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 22:20

Jag tror inte att jag har sett en enda sändning från London. Jo, en. Med en 18 år gammal häst som såg lite trött ut. Jag kände mig lite sorgsen när jag såg honom försöka se glad och energisk ut.

PK augusti 2, 2012 kl. 22:40

Var det inte trap, närmare bestämt dubbeltrap? Inte skeet. Ytterligare en sport där damerna kommer lindrigare undan och skjuter 120 duvor i en tävling mot herrarnas 150. Varför är det så?

Skogsgurra augusti 2, 2012 kl. 22:51

Jag ger mig faen på att hästdamer inte behöver uppträda vid 18 års ålder heller. Orättvist är vad det är. Dags att vi reser oss lite och slår näven i golvet.

Cecilia N augusti 3, 2012 kl. 00:07

Jodå. SG, såvitt jag förstår så var det dressyren du såg. En tioårig dressyrhäst är en ung häst. Arton är nog närmare höjden av sin karriär.
Och ridsporten diskriminerar inte vare sig åldersmässigt eller könsmässigt. Alla får delta på lika villkor huller om buller.
Missade du japanen? Han är 71. Ryttaren alltså.
Och Ludvig som red för Sverige på fälttävlan är 21.

Örjan augusti 3, 2012 kl. 00:35

PK: visst var det ”double-trap”
Kan tydligen inte skilja på begreppen.

PK augusti 3, 2012 kl. 16:35

Örjan, det är inte så noga. Det borde räcka med lerduveskytte. Silver i lerduva.

Cecilia N augusti 3, 2012 kl. 18:10

Nu är det visst Marta mot Japan. (svt1 och play)

Cecilia N augusti 3, 2012 kl. 18:10

Nä, det skulle jag ju skriva i nästa kommentarsbås.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: