Tutiluren! Hesa Fredrik! Larmkontroll! Krisinformation!

by Lotten Bergman on 5 juni 2012

Viktigt meddelande!

(Liten rekapitulering först … i januari skrev jag om vårt tokiga, gamla hus och kommentatören LL99 lade då märke till att vi har en larmtuta som kallas tyfon på taket – och då kom jag på att jag när vi precis hade flyttat in skrev ett kåseri för Sydsvenskan om detta.)

Typisk tut-tyfon.

Typisk tut-tyfon.

Förr testades tyfonerna och Hesa Fredrik-tutorna i Sverige kl. 15 första helgfria måndagen i månaden. (Att tutandet kallas Hesa Fredrik sägs förresten bero på att krönikören Fredrik Rydqvist när larmet testades för första gången 1931 var lika hes som larmet. Att han just vid detta tillfälle var hesare än till exempel hesa Hildur, hesa Tord eller hesa Dagmar – eller alla andra hesa i Sverige – kan vi förstås ifrågasätta. Förmodligen skrev Fredrik en krönika om tillfälligheten.) Numera sker kontrollen bara en gång i kvartalet och igår var det minsann dags igen.

Det skulle alltså tutas i hela Sverige klockan 15:00. På Facebook ber Krisinformation.se alla att rapportera om de hör tutet, som under minst 2 minuter består av en 7-sekunderssignal som återkommer mellan perioder av 14 sekunders tystnad. När faran är över, långtutar det i 30-40 sekunder. Jag hade skrivit in det i almanackan och satt på alla möjliga olika larm för att inte glömma bort det hela och hade tänkt sätta mig på vakt uppe på taket och dessutom filma spektaklet.

Men. Ack. Klockan 13:15 uppsökte jag en läkare som tittade på mina sargade knän, skakade på huvudet, ropade på en sjuksköterska och satte igång att tömma ena knät på inflammerad vätska för att istället fylla det med kortison.

Knät from hell har inga konturer – för det är ju fullt av kiss!

Knät from hell har inga konturer – för det är ju fullt av kiss!

Och när man har fått kortison i knät säger doktorn att man på inga villkor ska upp och klättra på tak. Så man beordrar förstås upp sin djefla man istället.

Han som tycker att det är bättre att filma på högkant, ja. Vårt område heter Mesta [meeeesta], det är det han nämner strax innan han blir filosofisk och börjar tala om fred i vår tid. När det inte började tuta klockan 15, skickade jag ut Sjuttonåringen på gatan för att fotografera det som inte hände.

1. Vår jätteek som påminner om en skyskrapa. 2. Den djefla mannen. 3. Grannens lärkträd, som påminner om en konstig frisyr. 4. Tyfonen.

1. Vår jätte-ek, som påminner om en skyskrapa. 2. Den djefla mannen. 3. Grannens lärkträd, som påminner om en konstig frisyr. 4. Tyfonen.

Jahaja. Nähe. Inget tyfontut. Sicket antiklimax. Och här sitter jag med silikon kortison i knät och kan inte … fast … jo. Jag kan väl hasa mig ner i källaren och titta till apparaturen? Vi kanske har belamrat den så att den har kvävts? Den kanske har dammat ihop!

Säg inget till min läkare, men jag gav mig stelbent ner i husets hjärta.

Det är den gula ni ska fokusera på.

Det är den gula ni ska fokusera på.

Där är den. Ja. Precis som på Louvren. Den ser ju inte ens smutsig ut, trots allt. Men vad står det på väggen där bakom?

"Alarmeringsanläggning för civilförsvaret." Coolt. Och den "får ej obehörligen sättas ur funktion". Nähe.

"Alarmeringsanläggning för civilförsvaret." Coolt. Och den "får ej obehörligen sättas ur funktion". Nähe.

Men vänta nu, vad ser jag till höger? Säkerhetsbrytare! Vad kul, den kan man ju … vaff… Oj. Hoppsan. Här har det visst hänt något.

Nolla. Hörbarhet nolla?

Nolla. Hörbarhet nolla.

{ 57 comments… read them below or add one }

Jessica juni 5, 2012 kl. 06:32

du ska kanske ändå överväga att dra in på basket-spelandet en aning innan du pangar knäna och inte kan gå mer än några hundra meter utan smärta. Och innan man börjar tala om knäplastik. Det var ju inte länge sen de tappade ut ledvätska och gav kortison.

Lotten Bergman juni 5, 2012 kl. 08:20

Japp, nu är det tre månaders rehabilitering helt utan basket som gäller, Jessica. Jag känner mig alldeles halv och har förlorat min basketidentitet. Kanske kan halvan ersättas med en annan identitet?

Inrednings-Lotten?
Mode-Lotten?
Matlagnings-Lotten?
Nit-Lotten.

PK juni 5, 2012 kl. 08:57

Vin(st)-Lotten, systemvetare.

Skogsgurra juni 5, 2012 kl. 09:24

Jag var verkligen imponerad när du alldeles utan vidare använde det alldeles korrekta ordet säkerhetsbrytare.

Imponansen avtog en aning när jag kollade bilden. Där står det ju att det är just en sån. Men eftersom du skrev innan du såg bilden så är jag fortfarande impad.

Slå till brytaren och säg inget till någon. Framför allt inte att du slagit ifrån den för att tutan för ett sånt jävla liv. Det kan bli fängelse för sådant samhällsfarligt sabotage.

Att brytaren inte får användas för start och stopp kan du sätta dig över. En enstaka start klarar den galant. Var beredd på att kompressorn drar igång med ett illsket brummande. Det är alldeles i sin ordning. Den springer inte (som björnen som brummade, illsket och sprang).

Dina juni 5, 2012 kl. 12:53

Jag vill hellre koncentrera mig på skrivmaskinen. Och på de olika hyllorna som skymtas. (liten nostalgitripp)

Dina juni 5, 2012 kl. 12:56

Så nu måste ni (vi) vänta i tre månader för att se om det hjälpte att ändra läge på säkerhetsbrytaren? Har ni (vi) tålamod?

Lotten Bergman juni 5, 2012 kl. 13:39

Klart att vi har tålamod! Det finns så mycket att göra på dessa tre månader; jag ska för min del reparera knäna och lära mina två äldsta barn att köra bil. Och så ska jag rensa i källaren.

Lotten Bergman juni 5, 2012 kl. 13:40

Damn. Nu måste jag ju rensa i källaren.

Anders GM juni 5, 2012 kl. 16:00

Vilken samhällsomstörtande verksamhet! Urdriftsätta civilförsvarets rutiner. Jag är besviken på DDM att han inte tog sitt ansvar att själv ersätta tyfonen när han ändå var på taket.
När ni nu har en sådan fin Atlas Copco kompressor i källaren borde ni ju utnyttja den till något nyttigt som att pumpa cyklar eller sprutmåla bilen med.

Sanna juni 5, 2012 kl. 16:01

Är rensa källaren verkligen bra för knäna? De är väl en bra ursäkt att slippa? Kanske kan du vara arbetsledare under källarrensningen?

Niklas juni 5, 2012 kl. 17:40

Här är en annan vaktare.

Karin juni 5, 2012 kl. 18:43

Jag har alltid undrat vad som händer om någon av de där händelserna som larmet är till för (krig? terrorism? naturkatastrofer?) inträffar just klockan tre första måndagen i månaden – eller i kvartalet, då, numera. Finns det ett ännu larmigare larm som utlarmar det där provlarmet? Hallå katastrofberedskapsmyndigheten, jag vill verkligen veta.

Skogsgurra juni 5, 2012 kl. 19:07

Såå fint, Niklas. Hoppas att den skalliga örnen får sova till slut. Det var nära några gånger.

Christer juni 5, 2012 kl. 19:21

Men asså SG, apropå fågelskådning dårå. Det är ju en fiskgjuse, serduvälla.

Karin juni 5, 2012 kl. 20:45

Men oj,Niklas, det är ju live, levande och nu! Jag kollade först och fick ingen ordning på play-funktionen, den stod på noll hela tiden och fågeln (örnen?) suckade bara lite och tittade på mig över axeln med ett öga. Men så kollade jag igen och hittade tidsangivelsen uppe i högra hörnet. Det pågår just nu och om inte annat ska man titta för att lyssna på alla fåglar som håller på. Även om de mattas lite nu när solen är på väg ner…

Hur har du/någon gjort?

Skogsgurra juni 5, 2012 kl. 20:55

Är dom kusiner eller så? Örnen och den där andra fågeln? Fint är det iaf. Ska sitta uppe och kolla i natt. Tills han eller jag somnar.

Skogsgurra juni 5, 2012 kl. 21:02

Vaktavlösning! Det är två stycken. Med tre ägg. Ser ingen skillnad på han och hon. Kan det vara två han? Modernt.

Christer juni 5, 2012 kl. 21:06

Och det estninska ordet för fiskgjuse, kalakotkas, betyder tydligen benbrytare. Läckert.

Dina juni 5, 2012 kl. 21:49

Karin, vi har sirenkollar lite då och då i olika delar av landet och de annonseras alltid i förväg på radion. Då säger de alltid att vid händelse av riktig kris, så upprepas tutet igen och igen.

Skogsgurra juni 5, 2012 kl. 22:12

Horsgöken/Himlageten hörs i bakgrunden.

LupusLupus99 juni 5, 2012 kl. 22:58

Ditt projekt Lotten visar ju att dessa tester faktiskt fyller sin funktion.
Tänk om det hade varit skarpt läge & Åland hade varit full färd med att invadera oss.
Då hade ju ni Mestingar inte vetat nånting förrän Ålänningen
stått utanför husknuten.

Örjan juni 6, 2012 kl. 00:41

Kompressor i din källare.Kopplad till siren.
Antager vi andra medborgare betalar dig någon penning för denna ”förmån”.
Om inte. Släng ut! Det fungerar ju inte ens!

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 01:26

Oj, här var det fullt blås med fåglar och sirener! Jag har bara varit på fest hela kvällen och tappat röst och jag vet inte allt. (En viss basketklubb grundades 1956 och fyllde 56 år den 5/6 klockan fem i sex.)

Dina: Har alla koll på att du med ”i olika delar av landet” inte menar landet Sverige? Berätta mer (för oss alla)!

Jag vill inte slänga bort tyfonen, Örjan. Men jag vill att den ska tuta, så det ska jag fixa.

Dina juni 6, 2012 kl. 08:18

Har du helt rätt i, Lotten. Efter att ha hängt här så länge så känns det ju som att man känner alla …
Nä, det är inte i Sverige utan i Israel. Och tyvärr behövs sirenerna fortfarande. Så pass mycket att hemvärnet har en egen websida: http://www.oref.org.il/14-en/PAKAR.aspx (Förlåt att jag inte gör finlänkar. Kommer inte ihåg från ena gången till andra hur man gör :-p)
Fullt med trevlig information där; tydligen bor jag i den mest säkra zonen (bredvid Jerusalem) och har hela 3 min på mig att komma i säkerhet om det börjar tjuta.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 08:37

Mitt minne är ju inte riktigt som det ska alla gånger så jag fick fundera rejält för att komma ihåg vad jag gjorde kl 15 i måndags. Och ändå lyckades jag inte komma närmare än att … hm …
jag antagligen var på affären och handlade. Iaf har jag ett kvitto utskrivet 15.36, men jag undrar jag om jag var där så länge …

Nä, jag vet inte. Men jag tror inte att jag hörde nåt iaf.
Däremot hör jag ju när räddningstjänsten drar igång sirenerna ända hemifrån sig hemma hos mig.
(Vilket gör att jag vet att de har besök av olika förskolor i maj, för då tutar det ungefär varannan timme i nån vecka …)

Undrar om det finns fler tyfoner som har brytaren på noll …

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 08:48

Asså den här fågelspanarsidan …
Man ser en fågel.
Sen hör man en gök
och ett antal andra fåglar som, jag inte riktigt kan identifiera, jo, där var det en bofink.
Och nu kom en bil förbi. Nej, den håller på så länge, det måste vara ett tåg.
Men underst i ljudbilden.
Där ligger det ett surr. Ungefär lika konstant som en fläkt som står på, fast med en högre ton. Är det alla bin?

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 08:50

Wow! Nu fick jag se vaktavlösningen!

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 09:12

Jag med. Jag tror att det är grabben som vaktar nu. Tre ägg har dom. Gjorde PrtScrn och nu har jag antingen ekorren eller örnen som skärmbakgrund.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 09:59

Det går ju inte att sluta titta på fiskgjusen! Och nu har göken blivit galen och kokoar som en annan tyfon.

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 10:01

Nu börjar han bli otålig. Ropar på avlösning. Svajar bra i blåsten.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:04

Det är tydligt att det finns fler än jag som sitter och parallelltittar på fiskgjusen, Lottens blogg och lite annat …
Fast det var ju inte här jag skulle sitta ju …

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 10:06

Ja, han var väldigt irriterad och började möblera om med den stora barkbiten. Hemskt opraktiskt utan händer, hörni. Och nu biter han av barkbitar och lägger på sin egen rygg. Pynt?

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 10:07

Nu börjar han bli hungrig. Äter barkbröd? Eller försöker han kamouflera sig med bark?

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:09

Nu är han LESS!
Och han är inte ringmärkt, men hon är. (Om nu SG:s genusforskning stämmer.)

Och den där stora barkbiten är ju så svårmöblerad!

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 10:13

Hon kommer att få skäll när hon väl kommer, tror jag. Han får inte ordning på den där pinnen och nu ligger barkbiten på fel sida och varför lyssnar du inte när jag ropar på dig?

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 10:14

Bra att ni sköter bevakningen. Jag måste gå ifrån ett tag.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:17

Å! Han fick mat! Och sen stack han med den.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 10:18

Nu! Oj, inga ömhetsbetygelser där, inte. Lite bråk bara och så iväg utan ens ett hejdå.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:18

Nä hon fick inte skäll. Han gick förtjust upp i en hes falsett.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:30

Förresten Lotten! Nu är det snart dags igen!
Inte alls ansträngande för knäna.

Förresten. Hur tog de bort inflammerade vätskan? Knappast genom ritade streck.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 10:37

Ok, bra, på söndag ska det stickas!

Knäslasket drogs ut genom en nål, vilket såg ut som fettsugning i miniatyr.

Oj vad det blåser på fru fiskgjuse. (Om någon till äventyrs infe förstår vad det är vi yrar om i fågelväg, så kolla på Niklas länk kl. 17:40.)

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 10:46

Oki. Det har jag också varit med om. Men en annan kroppsdel. Konstigt att det inte kändes alls när de punkterade mig.

Cecilia N juni 6, 2012 kl. 11:30

Byte i boet igen.
Nu kan vi snart berätta om när det kommer att hända om de är regelbundna.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 11:30

Nu var det vaktavlösning igen. Inte lika otåligt denna gång, det kändes som om hon sa ”allt okej?” och han muttrade ”mhm” till svar.

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 12:55

Men hallå!?
Hur sköter ni vakthållningen? Niu ligger ju äggen nakna!

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 12:56

Det var tomt i boet i flera minuter! Äggen frös! Hela familjen Bergman skrek av förtvivlan!

Men nu kom en av dem tillbaka som om ingenting hade hänt.

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 12:57

OK. Pappa är tillbaka. No worries.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 12:57

Det där måste väl likställas med att lämna sina barn utan tillsyn utanför Systemet eller nåt?

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 12:59

Avlägsen skottlossning. Punkteld – halvdussin skott.

Skogsgurra juni 6, 2012 kl. 13:03

Ännu flera skott. Vad pågår?

Barnen får tas med in på Systemet. Men köpa ut får dom inte.

I Lindesberg lever minnet av den där jävla typen som hade ungarna med sig (fem, sex år) och, när han kom till kassan, vände sig till dem och frågade vad dom skulle ha.

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 13:04

Nä, det här måste fler få ta del av. Dagens inlägg blir bara en länk till jågeln.

Niklas juni 6, 2012 kl. 13:11

Hur gör de på natten? Ligger båda två i boet då? Jag försökte se igår men det hade hunnit bli för mörkt.

Karin juni 6, 2012 kl. 13:35

Jag tror att de har en övernattningslya i närheten för den som har bakjour. Jag har en bildskärm som man kan dra upp ljusstyrkan på rätt ordentligt och då tyckte mig ana konturerna av en fågel bara.

Dina juni 6, 2012 kl. 14:05

Jag uppskattar verkligen era IRL-kommentarer för jag har inte tid att själv sitta framför datorn och häcka (intended).

Lotten Bergman juni 6, 2012 kl. 14:13

Men häcka i nästa lucka! (Fiskgjusarna har fått ett eget inlägg.)

Allan Sognell december 1, 2014 kl. 15:27

Det är ju tokfel att Hesa Fredrik testas varje månad.
Rätt är att testet sker fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december (sista månaden i varje kvartal, kl 15:00)

Eller är tråden fullständigt borttappad ?…

Lotten Bergman december 1, 2014 kl. 16:23

Var står det att Hesta Fredrik testas varje månad, Allan Sognell? (För det är ju tokfel.)

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: