På konsert med Kent

by Lotten Bergman on 1 juni 2012

Den enda idol jag har haft på det där stalkeraktiga sättet är Johnny Depp. Jag faxade ”Keep up the good work” till hotellet som han bodde på en gång runt 1991. Men närmare så har jag inte kommit varken honom eller känslan av dyrkan.

Igår kväll var jag på Kent-konsert och såg några tjejer och killar som säkert hade faxat till bandet om de hade kunnat. De bosatte sig utanför konsertlokalen redan i torsdags och uppfann ett eget tursystem så att den som  kom först verkligen skulle få välja plats längst fram allra, allra först.

Kent på Lokomotivet i maj 2012 var nedtonad vad gäller ljuset, vilket gjorde fotograferingen svår.

Kent på Lokomotivet i maj 2012 var nedtonad vad gäller ljuset, vilket gjorde fotograferingen svår.

Själv gav jag mig på lånad cykel hemifrån ungefär en halvtimme innan grabbarna skulle kliva på scenen. På vägen smet jag in på Coop för att hämta ut biljetten eftersom det är ett ATG-ombud med Ticnetservice. För det står det faktiskt på Coop.se att det är:

Men … computer says no, sa personalen. De kunde inte lämna ut Ticnetbiljetter, det kunde bara Turistbyrån som stängde för ett par timmar sedan. Och så ryckte de på sina axlar och pekade på datorskärmen som ju vet att styra precis allt.

Här hade jag kunnat ställa till en scen och hänvisat till sajten (”my computer says yes!”) samt vrålat att det var bättre förr när man köpte biljetter i ordentliga biljettluckor med skjutfönster och tanter i virkade sjalar – men istället tog jag mitt bokningsnummer och gick. Cyklade. Jag förberedde mig noggrant på hur jag skulle övertala de alltid lika obevekliga, oflirtbara konsertvakterna. Övningsfladdrade med ögonfransarna, harklade och kollade så att jag inte hade spenat mellan tänderna eftersom det kunde distrahera.

"Eh, heeeej, jag har ett litet biljettproblem för att eh …"

"Eh, heeeej, jag har ett litet biljettproblem för att eh …"

Men. Tre sekunder efter att jag hade stammat fram mina ursäkter och rynkat pannan åt i tur och ordning Coop, Ticnet och Turistbyrån, var jag inne. Inga problem. Och klockan 20:01 började Kent lira – inga divalater där, inte. Hela Eskilstuna svimmade av pur glädje när Jocke Berg lade in ”Tuna” i en låttext och när han berättade att han jobbade på ett sjukhem där alla andra också har jobbat … och att hans kompisar från förr numera sitter i kommunfullmäktige.

Inte särskilt deppigt, nej. (Och precis exakt på pricken sådär ser min Broder Jakob ut, ska ni veta.)

Inte särskilt deppigt, nej. (Och precis exakt på pricken sådär ser min Broder Jakob ut, ska ni veta.)

Efter konserten stod de allra mest inbitna fansen kvar och tittade efter plektrum och annat som grabbarna hade lämnat efter sig, som t.ex. … hårstrån? Snytpapper? Jag hittade en vattenflaska som bandet lämnade till fansen närmast scenen – och fotograferade den lite lamt i brist på plektrum.

Någonstans på denna flaska finns det spännande fingeravtryck.

Någonstans på denna flaska finns det spännande fingeravtryck.

När jag satt där på huk kom en kille i 28-årsåldern fram till mig och sa:

– Du, förlåt, ursäkta, kan jag … få den där? Jag tror att Jocke Berg har hållit i den …

Och så såg han så rart överlycklig ut.

Bakom honom stod en tjej och grät hysteriskt. Av lycka. Hon hade nämligen fått händerna på spellistan som var upptejpad på scenen under spelningen.

Spellistan. (Det är inte den gråtande tjejen som håller i listan.)

Spellistan. (Det är inte den gråtande tjejen som håller i den.)

Jag dröjde mig kvar och tjuvlyssnade lite.

– Jag svär! Han tittade rakt i mina ögon! Under hela låten!
– Svetten hamnade här! Här! Kolla, på kinden! Det är Martins svett!
– JAG HITTADE ETT PLEKTRUM!
– Ses i Malmö på lördag!

Ja, ett gäng på ungefär 50 personer följer Kent på alla vårens konserter.

Häromdagen var lillasyster Orangeluvan i Oslo samtidigt som Justin Bieber tydligen var i krokarna. Gatorna var fyllda av tjejer som skrek och tjoade och irrade omkring i jakten på en idolskymt. Avgudadyrkan säger någon, det kan inte var nyttigt säger någon annan och många skakar på huvudet och suckar och påtalar att ungdomarna ju hade vettigare saker för sig förr i tiden.

Presleyfans i Bremen 1958.

Presleyfans i Bremen 1958.

Beatlesfans i London 1965.

Beatlesfans i London 1965.

Springsteen i Tampa 2009.

Springsteenfans i Tampa 2009.

 Och så har vi ju dessa sansade män:

Deppig Sverigematch någonstans någon gång.

Deppig Sverigematch någonstans någon gång.

Nä, jag behöver faktiskt hitta en idol att vara lite hysterisk inför. Som

  1. är någorlunda åtkomlig
  2. inte älskas av alla andra
  3. lever.

Hm. Jag är alldeles för sansad och ohysterisk.

{ 64 comments… read them below or add one }

Cecilia N juni 1, 2012 kl. 11:31

Fembarnsmammor ska vara sansade och ohysteriska.

Men jag är är likadan. Vadå idol? Nä, det tror jag inte.

Ö-helena juni 1, 2012 kl. 11:33

Min son drabbades av Justin Bieber-febern när han och hans flickvän var i Chile i vintras. Det hände nämligen upprepade gånger att sonen och flickvännen blev förföljda av gäng med småflickor, och de trodde förstås först att det var för att tjejerna tyckte att min son var en skojig utlänning eller nåt. Tills de fick höra vad de viskade sinsemellan: ”Är det han?” ”Ja, det måste vara han.” ”Det är Justin Bieber, eller hur?” Tjejerna blev fler och fler och fnissigare och fnissigare. Och detta hände alltså flera gånger! Jag tycker faktiskt att han åtminstone borde skrivit lite autografer åt flickorna.

Niklas juni 1, 2012 kl. 11:35

Jag är ju i och för sig gift men lite avståndsdyrkan kan jag erbjuda. Och lever gör jag ju.

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 11:49

Utmärkt: Jag dyrkar Niklas lite på avstånd och skriker NIKLAS i falsett när jag är på Gotland, det blir precis lagom mycket hysteri.

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 11:52

Ö-helena: Om din son ser ut som Justin Bieber tycker jag att det är dags att tjäna lite stålar på honom. Doppelgängerprojekt!

Ö-helena juni 1, 2012 kl. 11:54

Nej, han är inte särskilt lik Justin Bieber, det är det konstigaste av alltihop. Däremot är han fantastiskt lik Buddy Holly, men han är ju död.

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 11:56

Kolla på Bremenbilden: är det lederhosen han har, killen som även har socks with sandals?

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 11:58

Men min Broder Jakob som är så lik Jocke Berg i Kent — han borde väl slå mynt av sin likskap?

Buddy Holly är det ju inte helt fel att vara lik.

PK juni 1, 2012 kl. 12:09

”Buddy Holly är det ju inte helt fel att vara lik.”
Jag tror att det finns fans som tycker att det är helt fel att Buddy Holly är lik.

Karin juni 1, 2012 kl. 14:12

Pojkband då, kan det vara nåt Lotten? Jag bröt igenom polisavspärrningarna vid Mosebacke häromveckan med det enkla argumentet att ”Jag bor där borta” och tusen tjejer som försökte få en skymt av One direction-killarna suckade uppgivet bakom mig: ”Mäh, varför får HON… ” Här är dom i aktion: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=hysteri_nar_pojkband_kom_till_stan&videoid=2074442

cruella juni 1, 2012 kl. 14:27

Karin, min unge var en av dem. Två dagar var hon där, fast tidigare så då hade de inte hunnit spärra av Hökens. ”JAG HAR TRÄFFAT DEM!” ”Va, har du, var då?” ”DE ÅKTE I EN BIL OCH JAG FICK ÖGONKONTAKT!”

Det är nog en fas.

LupusLupus99 juni 1, 2012 kl. 15:58

Kent? Nej usch och fy för såndär foteniklämmusik.

Här har ni ett gäng schyssta låtar.

Kan särskilt tipsa om denna.
Låten heter The Collier Recruit och sjungs av Kate Rusby.
Låten förekommer i tv-serien om Sharpe.

Förövrigt så tänkte jag höra vad båset har att säga om Thomas Alfredsons planer på att göra en ny version av Bröderna Lejonhjärta?

Karin juni 1, 2012 kl. 16:05

Hela Mosebacke var belägrat i en vecka vilket fick mig att undra vad som kommer att stå på tusen fjortonåriga skolflickors sjukintyg för den veckan. Feberyrsel? Cruella, vad skrev du på dotterns intyg?

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 16:24

Jag måste faktiskt läsa på om One Direction nu, de dyker ju upp överallt. Måste man lyssna också?

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 16:27

Jag tyckte inte alls om den gamla versionen av Bröderna Lejonhjärta (jo förresten, Gunn Wållgren och Allan Edwall). Förmodligen för att jag ville vara med i filmen.

cruella juni 1, 2012 kl. 17:46

Lotten, nej, lyssna inte, det är för jävla dåligt, men det var ju heller inte Beatles musik i första hand som tjejerna svimmade över då det begav sig. Skillnaden är att OD knappast lär överleva denna flickgeneration.

Karin, hon fick skolka helt på egen hand, jag befattar mig inte med sånt mygel.

Anta S juni 1, 2012 kl. 17:51

I tidiga tonår var Elvis min stora idol. Och just då sällskapade min äldre bror med en flicka som sett den livs levande Elvis när han gjorde lumpen i Tyskland. Jag minns att hon sa att rockkungen var ännu snyggare i verkligheten än på film. Jag tyckte att brodern snabbt borde gift sig med den tjejen.

Skogsgurra juni 1, 2012 kl. 18:50

Lederhosen på knapp tonåring i Bremen? Inte så troligt. Bävernylon, kanske?
I mina studier av europeisk klädkultur har jag fångat en mera värdig representant för Lederhosenbärare: http://www.gke.org/pub/files/tiroler%20lederhosen%201.jpg

Orangeluvan juni 1, 2012 kl. 20:08

Ähum, det kan inte ha att göra med din… hm, ålder? Tror att hysterin har klingat av för de flesta i fyrtioåttaårsåldern.

LupusLupus99 juni 1, 2012 kl. 22:08

Jag känner på mig att ni här inne i alla tider har funderat på
hur man på rätt sätt använder en änterdragg,

Nu behöver ni inte fundera längre utan läs bara detta så vet ni
hur ni ska göra om ni vill borda ett fientligt skepp.

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 22:35

Oh, kolla vad Skogsgurras lederhosengubbe har snygg väst med kedja! Så ska jag ha i mitt kommande steampunkliv!

Vad bra att du då och då påminner oss om Sjöhistoriska museets blogg, LL99. Jag kanske ska ge upp det där med att ha en idol eftersom jag är ”i fyrtioåttaårsåldern” och istället öva på att borda några fientliga skepp?

Lotten Bergman juni 1, 2012 kl. 22:38

Apropå skolk och mygel, så skolkade jag hysteriskt mycket på hösten i ettan på gymnasiet. Sedan sa lärarna ”nämen Lotten, inte ska du skolka va?”, så då slutade jag tvärt med det.

Jag som följer order så bra och snart kan borda fiendens skepp kanske ska joina the marine?

Skogsgurra juni 1, 2012 kl. 23:34

Tack LL99, jag känner att jag måste besöka Sjöhistoriska museet igen. Det var ganska länge sedan senast. Finns samarbete med Tekniska museet? Där är jag mångårig medlem.

Örjan juni 2, 2012 kl. 00:31

LL99 undrar om somaliska piraters änterdragg har utseendemässiga likheter. Funktionsmässiga lär de ha.

Örjan juni 2, 2012 kl. 01:01

Köpte eget par Lederhosen i Österrike 1964.
Intressant att de är ”konstruerade” för att kunna användas mångtalet år.
Med dubbla knapprader på byxans ”mittflärp”, dvs expanderbart midjemått. (Magen brukar ju växa).
Undrar hur många år användning som behövs för att få fram den blanka ytan på fram och baksida. Som nya var det rå skinnyta som gällde ( grövre än mocka) på mitt exemplar.
Mina egna saknas mig idag, eftersom de ej återlämnades efter utlåning under studenttiden. (Misssade att återkräva pga egen flytt från Stockholm)
Men, Ingen anledning att sörja. Idag hade nog inte ens dubbla knapprader räckt till för att jag skulle kunna bära dessa läderbyxor.

Luna juni 2, 2012 kl. 01:23

Jag har en idrottsidol. Trots min höga ålder. Trots att jag ogillar nästan all idrott. En sport följer jag dock slaviskt, och en av dess utövare har jag tagit till mitt hjärta. Om jag säger att jag sett alla starter hen gjort i världscupen så överdriver jag. Litelitegrann. Men åtta av tio är nog en rimlig siffra.

Under ett sammanträde i veckan klev idolen in för att hålla ett överraskningsföredrag för mig och mina kollegor. De, kollegorna alltså, blev eld och lågor och diskussionen gick hög om tränare, dieter, metoder, OS-guld … Jag blev totalt starstruck och fick inte fram ett pip. Hade velat fråga tusen saker, inte minst om hur skumt det måste vara att vilt främmande människor tittar tyst och storögt på en. Försökte dock att le på rätt ställe för att inte framstå som en total stalkare.

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 08:47

Ska vi gissa vem det är, Luna, eller ska vi bara tyst säga ”hm, intressant” och fortsätta med dubbla knapprader?

… världscup … starter … föredrag … OS-guld …

Hm. Intressant.

Karin juni 2, 2012 kl. 08:51

Tyvärr, SG, det är vattentäta skott (‘säkta) mellan Sjöhistoriska och Tekniska. Sjöhistoriska ingår i Statens Maritima museer, tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum i Karlskrona, så ett årskort kan nog löna sig i alla fall. Tekniska har liksom egen butik, stiftelse(?) där även Telemuseet ingår, sedan några år.

Skogsgurra juni 2, 2012 kl. 09:30

Som durkdriven (säkta) snåljåp tänkte jag att det skulle gå att spara en slant där.

Skogsgurra juni 2, 2012 kl. 09:33

Jo, ni som verkar bli starstruck av diverse känt folk kan ju komma och träna på en trippelosguldmedaljör här i trakten. Tillgänglig för allmänheten sju dagar i veckan och under normal arbetstid.

PK juni 2, 2012 kl. 11:14

Luna, nu blev jag nyfiken. Vilken sport är det?

LupusLupus99 juni 2, 2012 kl. 14:47

Luna, jag gissar på Anja Pärson, är det inte Anja så tror jag på
Anna-Karin Zidek eller möjligen Stenis.

LupusLupus99 juni 2, 2012 kl. 14:48

kanske till och med att det kan vara Gunde.

Orangeluvan juni 2, 2012 kl. 15:00

Jag såg ju min idol cykla omkring obekymrat i Slottsskogen i GBG förra året. Jag vinkade. Han vinkade. Sen var det över.

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 15:00

Stenis håller ju inte föredrag! Gunde … nej, jag tror på Anja även om hon väl inte har kommit igång med föreläsandet på riktigt än.

Men den trippla OS-guldmännschan måste vara Agneta Andersson eftersom Tomas Gustafsson väl inte bor i Karlskoga?

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 15:01

Visste ni förresten att denna sommar är en museisommar? Japp, för inga utlandsresor blir det och vädret ska bli sekrutt.

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 15:02

CYKLADE PRINCE OMKRING I GÖTEBORG?

Orangeluvan juni 2, 2012 kl. 15:05

(Alltså, det är ju inte för sent att ha idoler, Lotten. Det är mest hysterin man lämnar bakom sig. Tycker faxandet till Depp räcker gott och väl.)

Lotten, det ryktas om att du ställde upp i reklamsammanhang för ett svenskt bilmärke på åttiotalet. Kan du berätta mer?

Orangeluvan juni 2, 2012 kl. 15:07

Jäpp, han drog en repa i parken inför Way Out West, tillsammans med livvakt och flickvän. Väldigt befriande.

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 15:14

Vad Orangeluvan hänvisar till är en bild på en tjej och en bil i SvD igår (1 juni) med rubriken ”Kvalitetskontroll av lacken från sent 80-tal” i en serie som heter ”Skicka in dina bilbilder”. (Kan inte hitta på nätet.)

För hon är en spitting image av mig, tjejen. Lite för lös i hullet för att vara basketspelare på 80-talet, annars är hon verkligen jag. Absurt. Tänk om man kan leta upp henne och höra med våra föräldrar om de har förlagt ett barn någonstans på vägen.

Luna juni 2, 2012 kl. 15:35

Poäng till LL99 – visst var det Anna-Carin! Skidskytte är av någon anledning den enda sport som jag överhuvudtaget står ut med att titta på. Jag tänker mig helvetet som en plats där det ständigt pågår en ligamatch i fopoll.

Skogsgurra juni 2, 2012 kl. 16:19

Visst är det Guldagneta. Hon har en liten trivsam restaurang vid konsthallen i Kristinehamn. Både (fast det är tre) hall, Agneta och restaurang är värda ett besök.
Tomas Gustafsson är väl Eskilstuna? Eller?

Örjan juni 2, 2012 kl. 16:52

Tomas G ej född men uppvuxen här i smestan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomas_Gustafson

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 17:28

Och nu bor han väl i Västerås, Tomas? (Man får lägga bort titlarna med alla som har vunnit OS.)

Cattis juni 2, 2012 kl. 17:37

Tack LupusLupus99!
Kate Rusby är en av mina favoritsångerskor och det ryckte direkt i stalkertarmen när hennes låt illustrerades av bilder på underbara Sean Bean! Måste nog hyra den där serien en väldigt regnig helg och soff-stalka en sväng!

Orangeluvan juni 2, 2012 kl. 17:53

Lotten, visste du att Prince är ett hängivet basketfan?

”Prince … opening up about his love of basketball.

The Little Red Corvette singer admitted he was watching the Nba Play-Offs in America closely and wanted the Oklahoma Thunder to play his hero Dwayne Wade’s Miami Heat in the finals.

He said, ”Dwayne Wade is my favourite player but the Thunder are my favourite team.””

Contact Music — May 31, 2012

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 20:17

Klart att Prince gillar basket. Han är väl inte dum! Men Dwayne Wade? (Länken går till en ganska normal dunk som alla går i spinn för.)

Lotten Bergman juni 2, 2012 kl. 20:59

”The Recruited Collier” … bra … det låter väl lite som Fleetwood Mac, LL99? (På http://youtu.be/7Yi3LDTgRpg eftersom jag inte fick igång den andra länken ovan.)

Christer juni 2, 2012 kl. 22:40
Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 00:01

Jisses vad jag skrattade, Christer! Åh, hjälp! Hey, Johnny Depp!

Ökenråttan juni 3, 2012 kl. 00:47

Vår dotter blev titt som tätt ombedd att skriva sin autograf. Hon undrade varför de ville ha hennes autograf. ”Är du inte Claudia Schiffer?” Det var hon inte. Och skrev inte.

Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 09:31

Om någon skulle be mig om min pappas autograf eftersom jag numera ser ut som han, skulle det gå finfint. Jag lärde mig nämligen att förfalska den redan 1975.

Pysseliten juni 3, 2012 kl. 11:05

Förväxlingar är roliga, speciellt när Morgan Freeman visar sig vara Koffi Annan. (historien hade jag och PK förmånen att höra live på min promoveringsfest, då KA även blev utnämnd till hedersdoktor)
Jag förväxlar ofta folk och ibland blir det lite pinsamt, som när jag en gång bad om att få tentaresultat – av en student. En annan gång förväxlade jag vår bil med en annan. Jag hann hela vägen in, innan jag såg att PK var en annan kvinna och bilen ovanligt stökig.

Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 11:46

… innan jag såg att PK var en annan kvinna …

Se där, en formulering som man inte har läst förut.

(Jag är fullkomligt hopplös på alla ansikten som inte sitter på kändisar. Så till den milda grad att jag har kallats nonchalant av människor som jag borde minnas men inte gör.)

Pysseliten juni 3, 2012 kl. 14:54

Det var inte riktigt en felskrivning, han är ju som en och annan kvinna.

Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 15:01

Jag tvivlade inte en sekund, jag förstod precis vad du menade, Pysseliten!

PK juni 3, 2012 kl. 16:44

En och annan? Hur många tror du att jag är? Vad går du på för drogor?

Ökenråttan juni 3, 2012 kl. 18:52

Ja, gäller det att förfalska namnteckning, då kan jag ställa upp som Lille Maken any day. Jag skriver den bättre än han själv, hehe.

Skogsgurra juni 3, 2012 kl. 19:26

Inte känna igen människor jag mött. Ett äkta problem. Jag har fått diagnosen ansiktsblind. Det, tillsammans med dåligt lokalsinne (ej ölsinne) skapar avsevärda problem.

Dina juni 3, 2012 kl. 20:49

4rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr3

Dina juni 3, 2012 kl. 20:50

Eh, förlåt!!! Det var katta som promenerade på tangentbordet …
Om hon ändå hade haft vett att klicka i lilla rutan …

Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 22:45

Vaff… har vi katter som dansar på bordet?

Skogsgurra juni 3, 2012 kl. 23:05

Ja, när råttan är borta dansar katterna på bordet.

Lotten Bergman juni 3, 2012 kl. 23:35

Nu är jag här igen! Sluta dansa!

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: