Mitbringsel?

by Lotten Bergman on 13 juni 2012

Jag har förut berättat hur bedrövlig jag är på att

  1. komma på en gåva till värden
  2. komma mig för att fixa den eventuellt påkomna gåvan till värden
  3. ta med den mödosamt framtagna gåvan till en förväntansfull värd.

Det gäller alltså Mitbringsel. Andra tar med sig choklad, blommor, hembakt bröd och vinflaskor. När jag kommer hem till folk sparkar jag av mig skorna, känner mig som hemma, tömmer diskmaskinen och skalar potatis.

Och låtsas som det regnar. För även jag begriper ju att det är väluppfostrat och trevligt med presenter. Jag brukar hävda att det jämnar ut sig eftersom alla som kommer hem till oss får välja valfria böcker ur presenthyllan … men det jämnar nog inte ut sig, misstänker jag.

Jag är i detta nu på väg mot två olika tillställningar på Söder i Stockholm. Glad i hågen tackade jag ja till båda eftersom det ju inte på några villkor kunde vara så att de ägde rum på samma dag. Men jo.

Så här såg min komihåglista ut i morse:

  • köp cykel
  • köp roddmaskin
  • köp grill
  • köp färg till cykeln
  • köp nya tvätthängsklämmor
  • köp två flaskor vin till värdarna
  • ta med egen dricka.

(Listans första fem punkter har stått där i en månad nu.)

Jag satte mig på en cykel i god tid och såg till att jag hade tre (3) bygellås med mig och att jag var torr under armarna samt att hjälmen satt som den ska. Halvvägs till stationen blev det tvärstopp! Tyvärr gick sedan flera minuter när jag letade efter felet eftersom just denna cykel sedan tidigare har problem med bromsar som låser sig som vore de mina knän.

Loss!

Loss!

Men som ni ser var det ju bara klänningen som hade sökt sig till hjulet. Jag ryckte loss den, knöt upp den i midjehöjd och kunde sedan på ett sällan skådat oskönt sätt ta mig ner till stan.

När jag kom fram till stationen hade min lilla reservtid ätits upp påpass att jag inte hann få ordning på fler än två av de tre låsen. Och så klev jag förstås på mina nya solglasögon så att de knäcktes.

Krack!

Krack!

Här sitter jag nu på tåget och kan bara konstatera att de där vinflaskorna som jag skulle ge bort, de står ju kvar hemma i hallen. Mitbringsel är helt enkelt inte min grej.

{ 54 comments… read them below or add one }

PK juni 13, 2012 kl. 19:01

Du har väl med dej din nya fina kamera så du kan ta lite fina bilder.

Malinka juni 13, 2012 kl. 19:02

Tvätthängsklämmor – är det eget ord för klädnypor?

cruella juni 13, 2012 kl. 19:19

Då blir det Aladdin.

cruella juni 13, 2012 kl. 19:19

Tvättklämmor säger mina skånska anhöriga.

Orangeluvan juni 13, 2012 kl. 19:49

Tror även dina syskon har dåligt mitbringselvett, och att det beror på vår fläckvisa uppfostran. Definiera dubbel supinum, äta kronärtskocka, plantera en ros: check, check, check (johodå, måhända har du inte gjort det senare, men jag ger mig tusan på att du ver hur man gör). Dammtorka, ta med present till värd/inna, ringa okända människor – det dammar bland synapserna.

Olle Bogren juni 13, 2012 kl. 20:43

Känner igen det där . Gudskelov är min lilla hustru raka motsatsen till dig avseende mitbringsel. Hon har full koll och jag pumpar hojarna!! Bara så du vet!

Skogsgurra juni 13, 2012 kl. 22:35

Kläsklyper säger vi som bor nära det land där norrmän bor.

Kläsklyper är för övrigt alldeles utmärkta mitbringsel. Framför allt om någon annan bringslat med sig surströmming eller durian. Eller…

Cecilia N juni 13, 2012 kl. 23:04

Jag har ju sån tur att fönstrena är fulla med mitbringsel när jag med ena foten utanför dörren kommer på (i bästa fall): Javisst ja. Man kanske skulle ha med sig nåt …

Men jag är väldigt dålig på att ta emot. Men det kanske beror på bristande mitbringselförmåga hos de som kommer hit också så att jag inte får öva nåt.

Skogsgurra juni 13, 2012 kl. 23:20

En sak som vi skulle behöva ta med oss på våra våldgästningar är sprit och vin. Inte så att vi tycker att man ska uppmuntra till spritkonsumtion utan därför att vi knappt kommer in i skafferiet längre eftersom golvet är fullt av putäller.
Anledningen till att det är fullt av putäller är att vi har så dåligt minne. Varje gång vi lämnar Tyskland i riktning Sverige frågar vi oss vad det är som vi lider stor brist på. Eftersom minnet är så dåligt så köper vi på oss mängder av bassortimentet. Plus alla skojiga och ovanliga pavor som vi hittar och har hittat under resans gång.
Så om ni behöver sprit i olika former så är det bara att bjuda hem oss. Vi behöver golvytan i skafferiet, nämligen.

Örjan juni 13, 2012 kl. 23:24

Köpa roddmaskin???

Anta S juni 13, 2012 kl. 23:30

Klänningar intrasslade i cykelhjul är ju jähättefarligt, vetja´!

Lotten Bergman juni 13, 2012 kl. 23:41

Skogsgurra: Förse i så fall din syster Karin med massa vin! För det var hemma hos henne jag var idag (ni är lika varandra, men Karin sa att det förmodligen berodde på att ni har samma syskon föräldrar) och det var till henne jag inte kom ihåg att ta med vinflaskorna som står kvar hemma. Dessutom rusade jag hals över huvud ut genom hennes ytterdörr helt utan förvarning eller hejdåhälsning när jag upptäckte att jag höll på att missa sista tåget hem. En tölpaktigare gäst har aldrig skådats.

(Kanske jag skylla även detta på vår fläckvisa uppfostran, Orangeluvan? Och du har helt rätt: att damma är en konst vi inte känner till.)

Lotten Bergman juni 13, 2012 kl. 23:47

Örjan: Roddmaskinen ska jag ha till att träna kondition nu när jag inte får springa och hoppa förrän om kanske tre månader. Man ror alltså utan att böja benen tills man blir blå i ansiktet och svetten stänker. Sa sjukgymnasten.

Kläsklyper var ett bra ord! Men jag menar inte klädnypor utan den där grejen med galgkrok som är rund och har pinnar som solstrålar och som det hänger klämmor på. Två sådan fick vi när vi gifte oss 1991, och häromdagen gick de sönder. *”Materialtrötthet* sa jag initierat till dem då. De svarade inte.

Förresten hann jag smita in på Ica och köpa Mitbringsel till det första kalaset jag var på idag: ett paket med toalettpappersrullar. I gengäld åt jag därefter upp värdinnans ankleverpaté.

PK juni 14, 2012 kl. 00:04

Hadderu redan käkat när du kom till oss? Det märktes inte.

Pysseliten juni 14, 2012 kl. 00:10

Visst ja, sadeln skulle jag ju haft med! Den är å andra sidan inte riktigt klar än, några måsskitar till bara så …

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 00:42

Ehum, PK. Det är så, ja. Jag äter mer än andra. Och snabbare. Jo.

(Pysseliten och PK och Dina och Niklas var också med hemma hos Karin. Sådana träffar annonseras ut så här: http://traffas.blogspot.se/2012/06/ahum-jaha.html)

Skogsgurra juni 14, 2012 kl. 06:52

Då kan det meddelas att jag fått förklaring till att Karin inte var på plats i Horndal då jag tittade in på väg från B till F. Redaktörn var hemma, dock. Diskret som han är meddelade han endast att Karin inte var hemma, inga detaljer. Och så ordades det inte mer om det.
Skoj att träffen blev av. Men med -3 h marginal så var det inget jag kunde planera in.

Fråga: körde Dina bil upp från Israel?

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 07:58

DINA! Körde du bil? Skogsgurra hoppar av iver och vill veta!

(Om hon inte svarar nu heller, så kan jag sms:a henne och fråga.)

Sarvi juni 14, 2012 kl. 08:43

Var det inte ett Kryptonite-lås som den gode terriern Sverker Olofsson kunde öppna med en kulspetspenna? Apropå den höga förbrukningen av cyklar i hemmet.

Karin juni 14, 2012 kl. 08:48

Dina fixade föredömligt bloggträffen via http://traffas.blogspot.se/ och sedan kapade jag den helt enkelt och förlade den till Mosebacke. Samma träff som avhandlades i Lottens bås den 4 juni och SG, hallå, som jag förstod att du inte skulle kunna vara med på eftersom du då skulle vara på väg från x till y. Trevligt att Redaktörn fick sällskap i alla fall!

Och på bloggträffar lär man sig många nyttiga saker, som till exempel att en bra springteknik innebär 180 steg i minuten, hur långa eller korta ben man än har. Och så älgade Lotten iväg och slog alla kända rekord på sträckan Mosebacke – Centralen.

Niklas juni 14, 2012 kl. 10:05

SG, Dina berättade att hon för första gången såg Gotland på vägen till Stockholm. Hela Gotland. Uppifrån. Sen frågade jag inte mer om bilresan.

PK juni 14, 2012 kl. 10:12

Lotten, jag glömde ju att fråga dej igår, köpte du någon grill?

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 10:20

Jahapp, en kolgrill på Coop! (Alla som nu säger att det var dumt och fel får ställa sig i skamvrån: den är stor som ett hus och enligt uppgift bäst i test. Så det så.)

Dock råkade barnen som skulle skruva ihop den ut för ett muttermissöde, så nu hänger vissa delar lite på trekvart.

Däremot gick det sämre med torktumlarinköpet; det finns inga på Blocket. (Jo, en som är från 1973 och som behöver skicka ut all varmluft utomhus.)

PK juni 14, 2012 kl. 11:05

Så bra och bra och synd och synd. Har du bild på grillen?

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 11:28

Ingen bild än — jag får väl skapa ett särskilt grillinköpsinlägg kanske? (Kameran – som jag inte är kompis med – är ju på vift i Estland.)

Kröniköre juni 14, 2012 kl. 11:54

Tre (3) bygellås? Är cykeln extremt värdefull eller området extremt tjuvaktigt?

Om du har för vana att alltid tömma diskmaskinen och skala potatis hemma hos andra, så står min dörr alltid öppen för dig. Välkommen!

Bra skrivet, underhållande läsning!

PK juni 14, 2012 kl. 13:53

Men du har ju en kamera i din telefon ju?

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 13:59

Jamen jamen jamen … nåt måste jag ju skylla på …

(Grillprojektet pågår. Vi har precis döpt den. Gissa till vad. Hihihi.)

Sanna juni 14, 2012 kl. 14:10

Nähä, inte i år heller.

Christer juni 14, 2012 kl. 15:27

Nä, ingen Lotten i årets Sommar heller, men vi kan trösta oss med en annan basketspelare den 8/8.

Per juni 14, 2012 kl. 15:37

Den nyinköpta kan inte heta nåt annat än Grill-Britt!

Ökenråttan juni 14, 2012 kl. 15:37

Klypor sätter vi fast vår utomhustvätt med.

Maggan Ribbstol har sagt att det är bara dumt påhitt, det där att man alltid ska ha med present till värdfolket. Första gången man besöker ett hem kan man ta med nåt, men det räcker med det. Så relax, Lotten, beträffande Mitbringselet.
Ta av sej skorna behöver man inte heller, om dom inte är smutsiga.

Skogsgurra juni 14, 2012 kl. 15:42

Bra, råttan! Det där med påbud har ju numera gått så långt att man blir uttittad av juniorer när man går in i ett hem utan att ta av sig sina oklanderligt rena skor.

När praktiska åtgärder blir till kod kan man alltid strunta i dem. Det gör självständiga människor.

Cecilia N juni 14, 2012 kl. 15:58

Och tänk att de glömde dig i år också …

PK juni 14, 2012 kl. 16:22

Weber-Feber? Brännblåsan? Kolgruvan? Matpyrolysen? Köttförstöraren? Användförgudsskullaldrigtändvätskadetgermatenenhemskbismakutanhonung-enator? (Perry, he’s a semi aquatic, egg laying mammel of action…)
Mitbringsel är för övrigt tyska för solstol. Bara så att ni vet.

LupusLupus99 juni 14, 2012 kl. 17:11

Grillen heter naturligtvis Den Djefla Grillen, något annat är otänkbart.

Karin juni 14, 2012 kl. 18:22

Men SG, det finns sammanhang där det är höjden av drullighet att TA AV sig skorna. Man bör bespara medmänniskorna sina strumpläster. Enligt en hetsig diskussion, som jag ramlade in i härförleden, är det värsta klassmarkören. Om man behåller skorna på har man ingått ett tyst samförstånd med värdparet att de (minsann) har tjänstefolk som städar, så det går utmärkt att gå in med ytterskorna på. Men att ha med sig inneskor och byta om då? Undrar någon praktiskt lagd person. Nej det är sååå övre medelklass och går därför inte an. På godsen stövlar man in direkt från ridturen. Gör man, undrar jag storögt.

Om man ska bryta koder med hjälp av skorna ser jag ingen annan lösning än att göra det jag trivs med: sparka av mig skorna.

Ökenråttan juni 14, 2012 kl. 18:35

Vid otjänlig väderlek medför man inneskor. (Ni märker min kodväxling här?) Om man bär dom i en sån där presentpåse från Systemet tittar värdparet förväntansfullt efter das Mitbringsel och då – tadaaa- drar man fram sina inneskor. Blir man bjuden igen efter det, då är det ett värdpar värt att vara gäst hos … Som inte är ute efter att sällskapslivet ska gå jämnt upp eller helst med överskott.

Pysseliten juni 14, 2012 kl. 19:26

Hos oss är det praktiskt att ha skor på. För man slipper bli smutsig om strumporna när man går ut i trädgården, där alltid halva festen försiggår och man slipper bli smutsig om strumporna när man går in igen.
Jag är för övrigt jättebra på kvarglömsel.

Karin juni 14, 2012 kl. 19:30

Men Ökenråttan då! Has det inte en fodrad och broderad skopåse för inneskorna? Hur ska vi nu kunna kodifiera detta beteende rätt?

Lotten Bergman juni 14, 2012 kl. 20:05

Ha! Äntligen ett gapskratt! ”… förväntansfullt efter das Mitbringsel och då – tadaaa- drar man fram sina inneskor.”

Pysseliten juni 14, 2012 kl. 21:18

(Nu: Vaktavlösning och fiskmiddag hos fiskgjusarna.)

Pysseliten juni 14, 2012 kl. 21:26

Äggkläckning!!!!!

Niklas juni 14, 2012 kl. 22:01
HeMo juni 15, 2012 kl. 07:24

Men det gick ju bra ändå. Hoppas du hade trevligt på andra festen.

Ökenråttan juni 15, 2012 kl. 08:50

Jaadu, Karin, charmangsen löser jag så att jag tar Systemets guldpresentpåse att bära skorna i.

Niklas juni 15, 2012 kl. 09:00

Varför har alla kommentarer blivit kursiva?

Lotten Bergman juni 15, 2012 kl. 09:02

Jag har slarvat med stopptaggarna, tror jag. Ska testa om jag kan göra så här bara.

Funkar, funkar inte?

Lotten Bergman juni 15, 2012 kl. 09:02

Äsch. Fixar i koden strax.

Lotten Bergman juni 15, 2012 kl. 09:03

Nu.

Dina juni 16, 2012 kl. 22:47

Vad bra att någon annan förklarade situation nu när jag varit så upptagen. Tyvärr är det ju inte så enkelt att bila upp genom Libanon och Syrien … Men man kan ju alltid hoppas att det kanske kommer att gå att göra någon gång i framtiden.

Dina juni 16, 2012 kl. 22:48

Grattis till fågelfamiljen! Och alla åskådare. Vilket tålamod ni haft.

Skogsgurra juni 16, 2012 kl. 23:04

Just därför frågade jag, Dina. Ett tag fick jag för mig att du försökte få kontakt med nätet i Bulgarien och Polen. I min värld är det fortfarande lite marigt med internet på flyget. Men det kanske går bra med vissa bolag? Eller mellanlandade du?

Dina juni 17, 2012 kl. 00:18

Det är Norwegian som har börjat med internetuppkoppling på planet! Bara det att över vissa luftrum fungerar det tydligen inte …

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: