Det här med att äta gammal mat
Jag är gift med en djefla get. Han kan äta precis vad som helst och är inte rädd för att smaka ens på bacon som har grånat, grädde som har ruttnat eller nygjord palt. (Pun intended.) Vi har försökt få barnen att bli som han, men varken champinjoner eller sill vill de ha – inte ens om de är färska. (Svampen och fisken alltså.)
Men jag är inte så petig jag heller. Fast lever går bort sedan 1969 (överdos), likaså n-bollar sedan 1972 (överdos där också) och kassler. Jag minns inte vilket trauma som gav upphov till kassleraversionen, men det är av någon anledning kopplat till kolasås, som jag inte heller är överdrivet förtjust i. Gamla krabbor, julens senapssill till midsommar och knäckebröd med skalbaggar går också ner utan problem.
När vi hittar gammal mat, försöker vi alltid att föregå med gott exempel och tvingar barnen att lukta på både härsket smör och vitlöksgroddar. (Nej, vi vadar inte omkring i gammal mat – det handlar oftast om bortglömda stackare som har trillat mellan hyllorna.)
Idag hittade vi bakom pastalagret en låda med gamla gräddbollar som var bäst före januari månads utgång. Och som ju självklart måste testas. Tolvåringen högg omedelbart tag i min mobil och började filma som den blogguppfostrade dotter hon ju är.
Vilket härligt knastrande ljud när du äter gräddboll! Hur var smaken?
Smaka’ som kyckling!
(Nejdå, det smakade precis som färska gräddbollar: sött så inihelvete.)
Brorsan och jag hittade ett pepparkakshus i farmors källare en sommardag. Vi åt knastertorrt och hårt, han spydde och jag fick sedan höra det var minst tio år gammalt.
Annars är äggens hållbarhet å det gruvligaste underrekommenderad. Strunta i datum på förpackningen och lägg det i en skål vatten i stället. Så länge det inte flyter upp till ytan är det tjänligt.
Är det inte förresten hon Bildtskan som predikar Strunta i Datum: Smaka!
Det låter som om du äter plastmuggar.
Ljudet lät ju godare än nya gräddbullar. Dock tycker jag inte ens färska är särskilt goda. Ägg funkar även ett halvår efter de gått ut. Dock blandade jag en tillbringare lättdryck som gick ut för två månader sedan… vet inte om jag var nojig, men det smakade fasen inte gott nånstans. Uäk.
Ser bara en svart ruta men jag litar på knasterrapporteringen.
Nu tar jag tillfället i akt och annonserar att onsdagen den 13 Juni kl 18 blir det båsträff någonstans i Stockholm. Ge förslag var! Helst en plats man kan öva på busvisslingar/att stå på händer/fågellockningsljud eller annat roligt som vi känner för.
Kolla förresten, apropå steam punk, som vi pratade om för ett tag sen.
Å så ångpunkiga gitarrer! De ser ut som att de skulle platsa i filmen Brazil eller nåt.
Vackert stilleben med lökarna och potatisarna – verkligen inspirerande!
På ett av alla udda jobb jag haft ingick visst ansvar för ett sk besöksmål och dess restaurang. Där råkade jag i häftig dispyt med krögarn om huruvida man verkligen åt möglig inlagd sill på medeltiden. Jag tror han fått för sig att han skulle servera mat FRÅN medeltiden, inte SOM PÅ medeltiden.
@Christer – underbara! Jag gillade ”adjusticastern” där de har lyckats bygga in delar från en T-spritbrännare!
Dina sez: ”Helst en plats man kan öva på busvisslingar/att stå på händer/fågellockningsljud eller annat roligt som vi känner för”
Då går vårt ickefavvoplace Scandic Grand Central bort. Eller har dom kanske ändrat pållisy? Kanske ska fråga Lönneröv. Fjärde gången – kanske hon ställer upp?
Annars har syster Karin nåt på gång i vår gemensamma födelseort. Men det var kanske senare.
Trettonde juni är det Domnarvet och 14 är det Finspång. Blir inte mycket tid över. Finns det alternativa tider?
Ehh, och familjens tandläkare är numera en rik typ…? Kan dock inte rekommendera för gammal kycklingmatlåda. Testade det förra torsdagen med mindre trevligt resultat och en halv arbetsdag som gick åt skogen (fick inte till det med att palla upp datorn inne på toa).
Hälsa Finspång, Gurra.
Känner du de Geer personligen?
@Dina: Shanti soft corner på Södermalmsallén. Bra indier med uteservering om vädret tillåter. Dessutom ska jag antagligen äta middag där med en kompis på onsdag.
Apropå gammal mat så gjorde de ju ett test på radion för ett tag
sedan. Var det inte P4 Sörmland till och med?
Jag har för mig att det handlade om Oxtunga i konservformat eller något sådant.
Kanske Carnesten kan upplysa oss?
Njae, kanske inte Ludde just, men om du letar i Lottens blogg så ser du att jag bl a har skådat val där.
Asså, Louis, Ludvig, Ludde. Nästan lika knepigt som Uffe.
Skådat val? Mal kan jag tänka mig – men val?
Val.
Det var inte alls oxtunga utan oxbringa.
Här skådade vi val: Jonas i Finspång.
LL99: Känner du också Jonas? (Inte valen utan radiomannen Carnesten.)
Jag känner till honom ja, men inte mer än så.
Har bara hört honom på radion.
OK, Cecilia. Om jag träffar någon som har åldern inne så ska jag fråga om valen Jonas. Med risk att bli betraktad med viss tvekan. Vill gärna göra ett seriöst intryck inför turbinsnubbarna. Men eftersom jag nästan aldrig lyckas med det så är det nog lika bra att inleda med lite valsnack.
SG, hälsa till NJ om du träffar honom bland turbinerna. (N som i Niclas alltså, han är ingen val.)
Pysse
Jag misstänker att NJ är materialare. (Inte som i basket, mera metallurgi) och jag ska bara träffa elfolk. Tror jag.
Han är inte materialare, men jobbar med verifiering (tror jag), så du kanske har rätt.
Jag har två laxbitar i ugnen som legat en vecka i kylskåpet. Började bli lite nojjig. Få se hur de smaka och hur jag mår efter… Läste på nån sida att fisk ska max ligga 2 dagar i kylskåpet efter de varit i frysen. Har ätit 4-5dagar innan och då har det inte varit några problem. Smakade som vanligt.