Det här med att äta gammal mat

av Lotten Bergman den 7 juni 2012

Jag är gift med en djefla get. Han kan äta precis vad som helst och är inte rädd för att smaka ens på bacon som har grånat, grädde som har ruttnat eller nygjord palt. (Pun intended.) Vi har försökt få barnen att bli som han, men varken champinjoner eller sill vill de ha – inte ens om de är färska. (Svampen och fisken alltså.)

Men jag är inte så petig jag heller. Fast lever går bort sedan 1969 (överdos), likaså n-bollar sedan 1972 (överdos där också) och kassler. Jag minns inte vilket trauma som gav upphov till kassleraversionen, men det är av någon anledning kopplat till kolasås, som jag inte heller är överdrivet förtjust i. Gamla krabbor, julens senapssill till midsommar och knäckebröd med skalbaggar går också ner utan problem.

En elva år gammal bild från vårt dåvarande kök.

En elva år gammal bild från vårt dåvarande kök.

När vi hittar gammal mat, försöker vi alltid att föregå med gott exempel och tvingar barnen att lukta på både härsket smör och vitlöksgroddar. (Nej, vi vadar inte omkring i gammal mat – det handlar oftast om bortglömda stackare som har trillat mellan hyllorna.)

Idag hittade vi bakom pastalagret en låda med gamla gräddbollar som var bäst före januari månads utgång. Och som ju självklart måste testas. Tolvåringen högg omedelbart tag i min mobil och började filma som den blogguppfostrade dotter hon ju är.

{ 28 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Fredrik Andersson juni 7, 2012 kl. 22:42

Vilket härligt knastrande ljud när du äter gräddboll! Hur var smaken?

Lotten Bergman juni 7, 2012 kl. 22:50

Smaka’ som kyckling!

(Nejdå, det smakade precis som färska gräddbollar: sött så inihelvete.)

Plastfarfar juni 8, 2012 kl. 00:23

Brorsan och jag hittade ett pepparkakshus i farmors källare en sommardag. Vi åt knastertorrt och hårt, han spydde och jag fick sedan höra det var minst tio år gammalt.

Annars är äggens hållbarhet å det gruvligaste underrekommenderad. Strunta i datum på förpackningen och lägg det i en skål vatten i stället. Så länge det inte flyter upp till ytan är det tjänligt.

Är det inte förresten hon Bildtskan som predikar Strunta i Datum: Smaka!

Cecilia N juni 8, 2012 kl. 00:46

Det låter som om du äter plastmuggar.

ica juni 8, 2012 kl. 07:32

Ljudet lät ju godare än nya gräddbullar. Dock tycker jag inte ens färska är särskilt goda. Ägg funkar även ett halvår efter de gått ut. Dock blandade jag en tillbringare lättdryck som gick ut för två månader sedan… vet inte om jag var nojig, men det smakade fasen inte gott nånstans. Uäk.

Dina juni 8, 2012 kl. 08:31

Ser bara en svart ruta men jag litar på knasterrapporteringen.

Nu tar jag tillfället i akt och annonserar att onsdagen den 13 Juni kl 18 blir det båsträff någonstans i Stockholm. Ge förslag var! Helst en plats man kan öva på busvisslingar/att stå på händer/fågellockningsljud eller annat roligt som vi känner för.

Christer juni 8, 2012 kl. 09:40

Kolla förresten, apropå steam punk, som vi pratade om för ett tag sen.

Cecilia N juni 8, 2012 kl. 10:11

Å så ångpunkiga gitarrer! De ser ut som att de skulle platsa i filmen Brazil eller nåt.

Karin juni 8, 2012 kl. 10:49

Vackert stilleben med lökarna och potatisarna – verkligen inspirerande!

På ett av alla udda jobb jag haft ingick visst ansvar för ett sk besöksmål och dess restaurang. Där råkade jag i häftig dispyt med krögarn om huruvida man verkligen åt möglig inlagd sill på medeltiden. Jag tror han fått för sig att han skulle servera mat FRÅN medeltiden, inte SOM PÅ medeltiden.

Anders GM juni 8, 2012 kl. 11:04

@Christer – underbara! Jag gillade ”adjusticastern” där de har lyckats bygga in delar från en T-spritbrännare!

Skogsgurra juni 8, 2012 kl. 13:36

Dina sez: ”Helst en plats man kan öva på busvisslingar/att stå på händer/fågellockningsljud eller annat roligt som vi känner för”

Då går vårt ickefavvoplace Scandic Grand Central bort. Eller har dom kanske ändrat pållisy? Kanske ska fråga Lönneröv. Fjärde gången – kanske hon ställer upp?

Annars har syster Karin nåt på gång i vår gemensamma födelseort. Men det var kanske senare.

Trettonde juni är det Domnarvet och 14 är det Finspång. Blir inte mycket tid över. Finns det alternativa tider?

Karlbergs kök juni 8, 2012 kl. 15:30

Ehh, och familjens tandläkare är numera en rik typ…? Kan dock inte rekommendera för gammal kycklingmatlåda. Testade det förra torsdagen med mindre trevligt resultat och en halv arbetsdag som gick åt skogen (fick inte till det med att palla upp datorn inne på toa).

Cecilia N juni 8, 2012 kl. 16:59

Hälsa Finspång, Gurra.

Skogsgurra juni 8, 2012 kl. 17:05

Känner du de Geer personligen?

Niklas juni 8, 2012 kl. 17:07

@Dina: Shanti soft corner på Södermalmsallén. Bra indier med uteservering om vädret tillåter. Dessutom ska jag antagligen äta middag där med en kompis på onsdag.

LupusLupus99 juni 8, 2012 kl. 21:39

Apropå gammal mat så gjorde de ju ett test på radion för ett tag
sedan. Var det inte P4 Sörmland till och med?
Jag har för mig att det handlade om Oxtunga i konservformat eller något sådant.

Kanske Carnesten kan upplysa oss?

Cecilia N juni 8, 2012 kl. 21:40

Njae, kanske inte Ludde just, men om du letar i Lottens blogg så ser du att jag bl a har skådat val där.

Skogsgurra juni 8, 2012 kl. 21:42

Asså, Louis, Ludvig, Ludde. Nästan lika knepigt som Uffe.

Skådat val? Mal kan jag tänka mig – men val?

Cecilia N juni 8, 2012 kl. 22:07

Val.

LupusLupus99 juni 8, 2012 kl. 22:19

Det var inte alls oxtunga utan oxbringa.

Lotten Bergman juni 8, 2012 kl. 23:17

Här skådade vi val: Jonas i Finspång.

Lotten Bergman juni 8, 2012 kl. 23:18

LL99: Känner du också Jonas? (Inte valen utan radiomannen Carnesten.)

LupusLupus99 juni 8, 2012 kl. 23:25

Jag känner till honom ja, men inte mer än så.
Har bara hört honom på radion.

Skogsgurra juni 8, 2012 kl. 23:43

OK, Cecilia. Om jag träffar någon som har åldern inne så ska jag fråga om valen Jonas. Med risk att bli betraktad med viss tvekan. Vill gärna göra ett seriöst intryck inför turbinsnubbarna. Men eftersom jag nästan aldrig lyckas med det så är det nog lika bra att inleda med lite valsnack.

Pysseliten juni 9, 2012 kl. 00:23

SG, hälsa till NJ om du träffar honom bland turbinerna. (N som i Niclas alltså, han är ingen val.)

Skogsgurra juni 9, 2012 kl. 07:08

Pysse
Jag misstänker att NJ är materialare. (Inte som i basket, mera metallurgi) och jag ska bara träffa elfolk. Tror jag.

Pysseliten juni 9, 2012 kl. 08:16

Han är inte materialare, men jobbar med verifiering (tror jag), så du kanske har rätt.

Johan november 10, 2012 kl. 21:03

Jag har två laxbitar i ugnen som legat en vecka i kylskåpet. Började bli lite nojjig. Få se hur de smaka och hur jag mår efter… Läste på nån sida att fisk ska max ligga 2 dagar i kylskåpet efter de varit i frysen. Har ätit 4-5dagar innan och då har det inte varit några problem. Smakade som vanligt.

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: