juni 2012

Att idka skörlevnad som skörlevnad bör idkas

by Lotten Bergman on 27 juni 2012

Jag är i August Strindbergs rum i ett hus på Runmarö i Stockholms skärgård. Där jag sitter satt han på 1890-talet. Han var i min ålder, berömd och ruskigt arg på allt och alla. På samma plats som han skrev novellen ”Silverträsket” skriver jag detta:

– IGÅR DRACK JAG ABSINT! –

Först såg jag ut så här, alldeles normal med min kompis Hasse i hans båt.

Först såg jag ut så här, alldeles normal med min kompis Hasse i hans båt.

Sedan fann vi absinten, som såg ut så här.

Sedan fann vi absinten, som såg ut så här.

Därefter installerade vi oss i vår knarkarkvart, förlåt Strindbergs knarkarkvart och eldade sockerbitar som vore det crack.

Därefter installerade vi oss i vår knarkarkvart, förlåt Strindbergs knarkarkvart och eldade sockerbitar som vore det crack.

Effekten blev att vi alla blev simmiga i blicken, log ett konstigt leende med 127 tänder och införskaffade varsin fyrkantig, väldigt obekväm monokel:

Naturligtvis är vi nu förtappade, nere i träsket, fast i rusdryckernas helvetiska fälla och lever ett sådant här liv:

Min förtjusning över absinten beror naturligtvis på att jag ju är en sådan skötsam person att jag, när jag stöter på något som är det minsta lilla syndigt eller olämpligt, kastar mig över just detta. Så länge det inte är lite farligt, förstås …

Först läser man ju på – och konstaterar att det i Ugglan (Nordisk Familjeboks andra upplaga) från förra sekelskiftet står:

Absint (grek. absinthion), en med malört (Artemisia
absinthium
) tillredd likör. Dess arom härleder
sig af en flyktig olja och dess bittra smak af
ett i malört förekommande kristalliserande ämne,
absintin (C16 H22 O5). Enligt senare tiders erfarenhet
i Frankrike verkar absint mera skadligt än de flesta
andra sprithaltiga drycker.

Vidare finner man att Strindberg satt där jag sitter nu och drack sin absint. Om man sedan sträcker ut handen och tar en av husets tusen böcker om Strindberg, så kan man läsa att karln råkade ut för både det ena och det andra på sina skrivarresor ut till Stockholms skärgård. Under absintens skadliga inflytande förstås. Och att han och Carl Larsson brevledes grälade om vem som hade gjort Erikssons Hilma med barn. Samt att detta även drabbade Ernest Hemingway, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Amedeo Modigliani, Vincent van Gogh och Oscar Wilde. Men att absinten trots illasinnade rykten och faktiska förbud bara var lika onyttig som all annan sprit.

Silverträsk eller absintträsk – sak samma. Är skörlevnaden inte värre än så här, så kan jag helt klart leva med den. Kom, inspiration och fräls mig från … Ah. Oj. Det är grilltajm. Jag får helt enkelt försöka synda lite en annan gång. Normallivet väntar.

{ 64 comments }

Herregud, konfirmation!

by Lotten Bergman on 24 juni 2012

Under de senaste tre veckorna har vi här hemma haft i tur och ordning

  • stora basketfesten för basketlirarna
  • studentmottagningsfesten för stora släkten
  • midsommarpartyt för kompisarna.

Det innebär att en farlig massa mat har lagats, att olika tipsrundor har satts upp i trädgården och att vi har en antal städgömmor där saker i panik har kastats in – samt att vi inte hittar i våra skåp längre.

Och så innebar det att vi plötsligt hade glömt bort att Fjortonåringen skulle konfirmeras.

– Herregud! Konfirmationen! Bjud in släkten! Vännerna! Alla vi känner!

Det slutade med att två kom: mormor och morfar. Att barnen väljer att åka konfirmationsläger trots sitt okyrkliga hem, är faktiskt kul. De har roligt på lägren, de trivs med de nya kompisarna och de är allmänt nöjda. De tre som hittills har konfirmerats har blivit mer allmänbildade, mer frigjorda men inte särskilt troende. De älskar prästen, som har så vacker röst och kallas ”väääärldens snällaste”. De har helt enkelt roligt.

Lika roligt är det inte i kyrkan. Jaja, nänä, det ska inte vara kul i kyrkan, har jag förstått. Men (förlåt) så här såg det ut efter en stund:

Slummer i kyrka.

Slummer i kyrka.

Medan konfirmanderna spelade upp en pjäs om Jesu liv försökte jag hålla fokus, men tappade tråden och gäspade ouppfostrat – trots att jag verkligen försökte föregå med gott exempel. Mikrofonerna och högtalarna skrällde och de stackars konfirmanderna pep i mickarna så att inget hördes. Efter en timme började föräldrar ställa sig i kö till toaletterna med både blöjbarn och andra telningar som inte är vana vid tristess. Någon nös som en get, någon tappade kameran i golvet och fem psalmböcker gled ur händerna som vore de insmetade i såpa.

Själv räknade jag fönster. Män. Kvinnor. Blondiner. Figuriner. Antalet psalmer vars titel börjar på ”Och”.

Jättemånga och!

Jättemånga och!

Men plötsligt tilltalade prästen mig! Jag ryckte till och satte mig käpprätt.

– För tänk om Lotten faller på dig. Eller om Lotten som du väljer är vinsten och just den Lotten förändrar ditt liv.

Hela predikan var tydligen tillägnad mig, så då lyssnade jag mycket uppmärksamt. När den tog slut läste jag psalmtexter, som trots att många har poppats upp lite verkligen inte varierar särskilt mycket när det gäller innehåll eller rimkvalitet.

Rim, schrim.

Rim, schrim.

Som ni märker är jag såpass sällan i kyrkan att jag anser att jag kan kosta på mig att raljera på detta sätt. Men så här är det ju: jag gillar musik, jag gillar god talekonst och historia samt historier,  jag gillar uppträden uppträdanden och finurliga tankar och att titta på (i) vackra kyrkor. Jag gillar dessutom att sitta stilla och filosofera – så varför klagar jag då när jag ungefär vartannat år måste delta i en konfirmationsgudstjänst?

Ah. Jag är förmodligen bara bortskämd. Ska jag titta på något så är det den vilda action som pågår i fiskgjuseboet.

{ 74 comments }

Midzommarafton med Godzilla

by Lotten Bergman on 22 juni 2012

Midsommaraftnar kräfva stövlar och starka drycker för att orkas med, har vi sagt förr om åren. Nu visar det sig att alla i Mälardalen kommer att slippa regnet! Ett nästan obegripligt diagram bevisar detta:

Och vi ska ha fest på Godzillatema: Midzommaraftonsfest. Vi har bjudit in alla vänner med vänsterhanden genom att säga:

– Välkomna, alla ni som inte har någon annanstans att ta vägen!

Det innebär att de som vet att de är vilsna varje år och till slut brukar grilla en sill på balkongen, omedelbart och en månad i förväg svarar ja. Och att de som igår insåg att de faktiskt inte skulle bli inbjudna till skärgården/miljonvillan/Mallorca/snygga grannen också har tackat ja.

Men det innebär också att vi har ett ruskigt mörkertal, eftersom 57 personer inte har svarat. Eller osat, som det tydligen heter. Därför har vi frilagt 13 sängplatser och gjort ciabattor till 30 samt kokat midsommarköttfärssås på 4 kilo köttfärs.

Samtidigt har vi tillfälligtvis adopterat en ödla som heter Pelle.

Som i svanslös.

Som i svanslös.

En ytterst komplicerande faktor är att någon har skapat en utklädningshörna i källaren och då ratat sju gamla garderober och annat skräp och ställt dem på gräsmattan. När andra bjuder till fest med partytält och bardiskar samt inhyrda band, har vi garderobslabyrint och öltipsrunda samt den djefla mannen på gitarr.

PARTY!

PARTY!

Uppdatering
Bildbevis, bara.

Godzillauppsättning.

Godzillauppsättning.

Godzilla på plats.

Godzilla på plats.

{ 44 comments }

Pssst. Fopoll. Sverige mot Frankrike …

by Lotten Bergman on 19 juni 2012

Jag har inte vågat skriva något. Matchen må vara betydelselös för Sverige eftersom vi ändå är ute ur EM, men jag har laddat hela dagen. De gula tröjorna har jag trätt på både de stora och små barnen och sparkat i kakelugnen har jag gjort. (Trots att det inte har hjälpt sedan 2008.)

Men sssssccchhhh. Jinxa det inte. Zlatan gjorde nyss världens absolut läckraste mål på passning av Sebastian Larsson (samma passning som mot Island häromveckan), och han låg vågrätt en meter ovanför gräsmattan. Så här liksom:

Ja. Ok. Bilden är ett montage.

Ja. Ok. Bilden är ett montage.

———-
Uppdatering lite senare!
Sedan gjorde eskilstunasonen Sebastian Larsson 2–0 och Mellberg for omkring som ett bowlingklot och slog undan både ben och bollar och Chippen (som dock glömde att tjippa bollen över målvakten i sista anfallet) var precis överallt och och vips! var Frankrikes rekordlånga segersvit på 23 matcher bruten … Så nu är jag glad igen.

När börjar VM-kvalet?
——–
Uppdatering igen
Kom på en sak. Jag har fått en present av lillasyster Orangeluvan: biljett till den allra sista landskampen på Råsunda den 15 augusti och det är Sverige mot Brasilien – precis som i VM-finalen 1958.

Ungefär så här kommer det att se ut.

Ungefär så här kommer det att se ut.

{ 43 comments }

Releaseparty i Schtåckåm: Miss World

juni 19, 2012

(Vi säger så, vi som ursprungligen kommer från Luleå: Schtåckåm.) En ny tidning har sett sitt gjus. Förlåt, ljus heter det ju. (De nya fiskgjusarna som ser sitt ljus ser ni här.) Den heter obegripligt nog Miss World, vilket är ogooglingsbart och inte har ett dugg med det ytterst spretiga innehållet att göra – och […]

Läs hela alltet →

Nygrillen, fotbollen och konstverket

juni 17, 2012

Även om Sverige nu är utsparkat ur EM, fortsätter vi att titta på matcherna. Vi ska nämligen inte deppa ihop som vanligt utan agera som t.ex. irländska eller skotska fans och heja på vårt landslag i nöd och lust samt vått och torrt. Dessutom följer vi ju fiskgjusarna, som fick tillökning igen igår. Men vi […]

Läs hela alltet →

Sverige–England

juni 15, 2012

Alla längtar vi till Glenn Hyséns supermatch i dåtiden. (Det var 1988, vilket är lika viktigt som att känna till att trettioåriga kriget började 1618.) Han tajmade 197 olika glidtacklingar så att domarna bara häpnade och ingen engelsman hann ens tänka tanken att slänga sig och filma ljumsksmärta eller benbrott. I tv visas nu små […]

Läs hela alltet →

Fiskgjusen revisited!

juni 14, 2012

Efter blott åtta dagars spanande på det ruvande fiskgjuseparet – där vi har sett att båda är ringmärkta, att en av dem möblerar om i boet oftare och att de inte tillbringar särskilt mycket tid tillsammans – råkade jag idag vid 20:50 titta in i boet. Precis när det började hända mystiska saker. Med Spanien–Irland i […]

Läs hela alltet →

Mitbringsel?

juni 13, 2012

Jag har förut berättat hur bedrövlig jag är på att komma på en gåva till värden komma mig för att fixa den eventuellt påkomna gåvan till värden ta med den mödosamt framtagna gåvan till en förväntansfull värd. Det gäller alltså Mitbringsel. Andra tar med sig choklad, blommor, hembakt bröd och vinflaskor. När jag kommer hem […]

Läs hela alltet →

Idag kollar vi på fopoll

juni 11, 2012

Hurra! Alla i publiken kommer från Sverige! Utom de som kommer från Ukraina dårå. Sverige ledde med ett mål i flera minuter. Sedan gjorde Ukraina två snabba mål som gjorde att vi hemma framför tv:n kände oss så här under resten av matchen: Jag sparkade i kakelugnen och jag höll tummarna och gjorde armhävningar (oklart […]

Läs hela alltet →