lördag, mars 31, 2012

Utan internet försmäkta vi …

by Lotten Bergman on 31 mars 2012

Bibliotekskonferensen uppstod frågan om vad biblioteken bör göra sig av med när det gäller dödvikt: sådant som man inte kan släpa på i den nya, digitala eran när man ska lägga fokus på läsplattor, e-böcker, dvd-filmer och liknande. Ska man fortfarande ha en kopieringsmaskin för allmänheten? (Ja, för det finns ingen annanstans.) Annat som några biblioteksanställda ansåg att man kunde leva utan var

  • pärmar med papper
  • årsböcker för fotboll (och andra idrotter)
  • franska frimärkskataloger
  • tryckta uppslagsverk.

Som ni förstår tog jag mig åt hjärtat, kved ett kvid och hävde upp min stämma när uppslagsverken kom på tal. SLÄNGA UPPSLAGSVERK? Neeeeeeeeeeeej! Föreläsaren bad mig sitta ner och vara tyst.

Sedan i förmiddags ligger internet nere hemma i huset. Vi är elva personer här som håller på att förgås av längtan och som inte kan begripa hur vi ska klara oss om detta håller i. Telefonsupporten på Tyfon svarar inte annat än ”det är många som ringer just nu, var god försök senare” och våra mejl får vi heller ingen återkoppling på. Och vad händer? Sätter vi oss och myser runt ett brädspel? Diskuterar vi politik över dagstidningen? Slår vi upp saker i uppslagsverken som ju inte alls är slängda utan står kvar i hyllorna? Nej, vi samlas runt min mobil som kan trolla fram några små svaga vågor och enas om att allt var bättre förr.

Till exempel igår.

{ 40 comments }