En måndagslåt, bara

by Lotten Bergman on 13 februari 2012

Jag brukar ju inte blogga om musik. Det beror alls inte på att jag inte gillar musik, bara att jag inte tycker om att spela piano. (Nej, logiken i den meningen går inte att finna. Moving on.)

Men nu är det ju så att eftersom jag är en bloggande melodifestivalföljare som dessutom kan sjunga alla låtar från t.ex. 1975 (Lady Antionette!) och 1986, så känner jag att det krävs en motvikt så att ni inte tror att jag blott är en trallande tramsa.

Vilket jag är. Ingen har någonsin sagt att jag har en intressant eller cool musiksmak. Ingen har någonsin bett mig skapa ett blandband med mina favoritlåtar. Ingen står någonsin ut med att laga mat med mig eftersom jag under matlagningen vill lyssna på Coldplay, Beatles, Foo Fighters, Vivaldi, Kent, Def Leppard, Robbie Williams, Nirvana, Stereophonics, Mozart, Oasis, Fleetwood Mac, Fun, Queen, 10cc, Feeder och Bach. (Jag har inte lagt ner min själ i länkarna – ni får gärna bidra med bättre.)

Ofta gillar jag musik där jag gillar frontmannens personlighet – och här har ni en sådan: Dave Grohl i Foo Fighters.


Har man inte sett honom förut kan det vara värt att nämna att det var han som var trummis i Nirvana.

Men dessutom gillar jag vissa (enligt coolingarna) urmesiga låtar som alla (coolingar) bara vill kräkas på – där jag inte nödvändigtvis gillar artistens alla låtar utan bara just denna. Som Elton Johns låt ”I Want Love”, där Robert Downey Jr är med i videon och gör … ingenting. (Elton såg till att Robert fick permis från avgiftningskliniken för att göra detta.)

Kolla, man ser att t-shirten inte har hängt ordentligt när den torkade.

Och så den (enligt coolingarna) töntigaste av alla töntiga låtar – som jag kan lyssna på alla dagar. Take Thats återföreningsvideo ”Flood” – sjung med i … day-ay-aaayyyyy!

Pojkband i knästrumpor!

Så. Nu kan ni kolla på Foo Fighters måndagsvideo igen.

{ 41 comments… read them below or add one }

Luna februari 13, 2012 kl. 12:56

Åh, ska kolla när jag kommer till en dator med ljud!

Kontrar med en favoritvideo:

http://kulturchefen.se/2012/02/13/jag-ar-saaa-mycket-coolare-online/

Christer februari 13, 2012 kl. 13:02

Jag har heller aldrig fattat varför man skulle begränsa sig genom att bara lyssna på en sorts musik.
Men den där inspelningen av Vivaldis Vintern var trälig. Den här är mycket roligare, tycker jag.

Örjan februari 13, 2012 kl. 13:27

http://www.youtube.com/watch?v=fiY-q6Wafgg
Helt klart inspirationskälla till Foo Fighters.

PK februari 13, 2012 kl. 14:44

Någon gång på 90-talet (tror jag) gick en tv-serie eller film om folk som flyttades till ett läger i ett bergrum eller eller liknande och den var ganska absurt. Dom pratade konstigt, en slags låtsassvenska med riktiga ord blandat med nonsens som ändå blev begripligt. Är det någon som vet vad det var för något? Jag minns det bara vagt.

Lotten Bergman februari 13, 2012 kl. 14:52

Ha, lyssna på Christers Vinter-länk – den är helt annorlunda! Som en stökig frisyr liksom!

Luna: Jag har inte sett Brad Paisley och Seinfeld-George förut!

Christer februari 13, 2012 kl. 15:23

Eftersom Årstiderna är programmusik som bygger på några bevarade sonetter, så kan man själv lyssna och läsa och bestämma vilka tolkningar man bäst tycker illustrerar hackande tänder, regn och ishalka. Om man har lust, alltså.
Tack för länken till Hagegårds Papageno, förresten. Underbart!

Orangeluvan februari 13, 2012 kl. 15:44

Musikvärlden är full av skitnödiga förståsigpåare. Varför ska man lyssna på det som är ”rätt”? Även sånt som betraktas som lågkalorimusik kan hamna i klassikerfacket för att det uttryckte en tidsanda eller en allmänmänsklig känsla. Oavsett om det låg en musikindustris produktion bakom eller om det var ett genis egna plinketiplonk.

Digga till Manilows Coba- Coba Cobana och heja Britney.

Cecilia N februari 13, 2012 kl. 16:04

Just nu en aktuell låttitel på min blogg:
http://www.youtube.com/watch?v=ZrffDM3hHk8

Lotten Bergman februari 13, 2012 kl. 16:13

Åh, ELO får mig alltid att flyga till Maggans knallgröna mjukismöbler i frotté år 1978. Vilka skägg!

Mina stackars barn har inga mjukismöbler!

Här är den version av Copacabana som är mest bekant för mig: http://youtu.be/_M_Ioqu-LNM

PGW februari 13, 2012 kl. 18:09

Aaaw Papageno! Jag var helt insnöad (nå, är kanske) på den versionen av Trollflöjten redan vid fem års ålder. Men det bidrog också till att när vi såg Folkoperans version långt senare var jag en av de få som fnissade när Papageno sjöng ”Denna hjälm blir bra till sprängning” istället för ”Detta träd blir bra till hängning”.

LupusLupus99 februari 13, 2012 kl. 18:38
Cecilia N februari 13, 2012 kl. 18:50

Just den scenen blir jag så nervös av, PGW. Tänk om det blir en miss i tajmingen och han faktiskt tar sig av daga!

I versionen som sändes i julas (ja, iaf kom jag hem från juloratoriekonsert och möttes av trollflöjten på tv) trasslade han in sig i repet när han skulle kasta upp det i trädet. Slog nån sorts lassokast flera varv runt sig själv.

Luna februari 13, 2012 kl. 22:15

Oj. Ja, jag är äntligen hemma. Och efter hela Foo F och en minut in på Elton/Downey Jr så är jag lite svettig i händerna. Så mycket vackra män?! Nu ska jag fortsätta.

Luna februari 13, 2012 kl. 22:33

Så! Tack för fantastiska klipp och bra låtar! Alltså, efter en dag på bibblan har jag tänkt att livet är fanken för kort för att man ska hinna läsa alla böcker … och det är samma härliga problem med musik! Det finns så mycket ljuvligt och det tar liks aldrig slut! Hahaaa!!! Bara att djupdyka och frossa!

Lotten Bergman februari 13, 2012 kl. 22:55

En annan måste ju tacka LL99 för det digra länkarbetet! Jag ska göra som Luna och gå igenom i tur och ordning.

Mycket bra, detta. Mycket bra.

Cecilia N februari 14, 2012 kl. 00:24

Tjejen som sjunger på den där Evolution som LL99 länkade till.
Jag tycker rösten påminner om någon. T ex Abba-Frida. Men när jag sitter och zappar emellan så håller jag inte med mig själv. Vad säger ni?
Ett annat klipp med henne: http://www.youtube.com/watch?v=D8lV1To-_fU&feature=relmfu

PGW februari 14, 2012 kl. 07:57

Cecilia, ja att hänga sig kan nog vara rätt komplicerat. Med tanke på att Papageno sällan fäster repet i trädet ordentligt så ska han nog inte bli hängd, oddsen är större att han trasslar in sig, faller och slår ihjäl sig, misstänker jag.

Annars, rent historiskt och scenografiskt var tydligen största risken i Trollflöjten alla de hissanordningar Nattens drottning kommit ned i. Lite löst sittande på någon slags gunga hiskeligt långt ovanför scenen för att sedan hissas ned …

Lotten Bergman februari 14, 2012 kl. 08:50

Videon som Cecilia N. länkar till kommer inte att åldras med behag: ljuva kvinnoblomster i balettpositioner som förvandlas till läderklädda kattormar som krälar omkring på golvet kommer vi att skratta åt. Tror jag. (Och, ja, jag håller med om att hon låter som någon annan!)

Var det inte någon i båset som var med på Trollflöjten-projektet när det begav sig? Niklas? (Som ju har varit med om precis allt.)

Christer februari 14, 2012 kl. 10:28

Härlig spridning på listan, LL99!
Jag håller med om Amaranthe, Lotten. Men med tanke på Dead By April kanske det är en trend med schlagerpoplåtar blandat med någon sorts metalförsök.
När det gäller melodiös metal med kvinnlig sångare föredrar jag Lacuna Coil alla gånger.

Niklas februari 14, 2012 kl. 10:30

Nej, det var inte jag. Du blandar ihop mig med någon annan.
När Trollflöjten spelades in var jag bara 16 år och hade inte påbörjat min filmarbetarkarriär. Och inte min musikerkarriär heller.

PK februari 14, 2012 kl. 12:32

Niklas, vet du vilken tv-serie/film jag tror mej knappt ha minnen av?

pärlbesatt februari 14, 2012 kl. 12:42

Jag vill prata om nåt HELT annat. Just nu läser jag en kursbok där jag nyss hakade upp mig på följande mening: ”Forskningens skala begränsas av aktionsforskarnas behov av att inrikta sig på aspekter av deras egen praktik medan de är verksamma i denna praktik”.

Nog borde det väl stå ”sin praktik”? Tänkte bara kolla med nån som är kunnigare än jag är innan jag skriver till översättaren, inför en eventuell (trolig) omtryckning av boken. (Jag köpte boken av översättaren, och har alltså redan varit i kontakt med honom, så det är inte fullt så over the top som det kan låta.)

Tacksam för svar, som det plägar heta.

Niklas februari 14, 2012 kl. 12:45

PK, jag kommer ihåg att det var någon film som spelades in i beredskapssjukhuset under Södersjukhuset (det är insprängt i berget) men jag kommer inte ihåg vilken film eller TV-serie det var. Det konstiga språket känner jag inte heller igen.

hyttfogden februari 14, 2012 kl. 13:38

Men Lotten varför tycker du inte om att spela piano? Det som är så kul. Var du månne utsatt för en ”speltant” som ville tvinga på dig korrekt fingersättning? Det tror jag har hindrat en del lovande pianister att fortsätta. Jag fick härja fritt hur jag ville med mitt pianospelande och när jag inte förstod dom där krumelurerna som skulle representera toner i en komposition, så frågade jag min mor.

Orangeluvan: dom där förståsigpåarna som har behov av omgående toalettbesök finns inte bara inom musikens värld. De verkar häcka lite varstans och försöka styra folk att ha ”rätt” åsikt om det mesta…

Cecilia N februari 14, 2012 kl. 15:23

SIN!

Lotten Bergman februari 14, 2012 kl. 15:26

SIN!

Luna februari 14, 2012 kl. 15:46

SIN! På den första. Denna på andra funkar utmärkt. Fast jag skulle välja densamma, för att det är så sällan man får använda det ordet.

Cecilia N februari 14, 2012 kl. 16:55

Men Lotten. Ge oss en ordentlig genomkörare i sin/sitt/sina/hennes/hans/deras!

Hon bor på sin gård med sin man och sina djur.
=> mannen äger varken gård eller djur.
Hon och hennes man bor på sin gård med sina djur.
=> Båda två äger gården och djuren.

Hon bor på deras gård med sin man och deras djur.
=> Några andra utanför meningen, men tidigare nämnda, äger gården där hon och hennes man bor. Men vem äger djuren?

Det måste ju finnas nån fantastiskt bra grammatisk regel som skänker fullständigt klart ljus över det hela, även om den innefattar massa konstiga ord som bara(?) Pärlbesatt begriper.

LupusLupus99 februari 14, 2012 kl. 17:38

Trevligt att lilla listan uppskattades. 🙂
Använder normalt inte spotify men har importerat min winamp spellista så ni kan ju testa om det fungerar här:
http://open.spotify.com/user/ghostwalker99/playlist/6mLJR9PTfpcyETpXfoSWtm

detta är min itunes spelista:
http://open.spotify.com/user/ghostwalker99/playlist/6YEfIQiIQVISWbuDCmto6l

Båda listorna innehåller en del spår som är taget ifrån
youtube och därmed med största sannolikhet inte fungerar
i Spotify.

hyttfogden februari 14, 2012 kl. 18:22

Hon bor på sin gård med hennes man och deras djur. Sin man har hon inte sett till sedan han flyttade till deras gård med sina djur och sin grannfru. Skulle det betyda att grannarna möblerat om rejält i sina äktenskap?

pärlbesatt februari 14, 2012 kl. 18:31

Spanx! Nu känns det bättre, på ett sätt. (Jag hade rätt. Det var alltså första deras jag syftade på.) Mindre bra är att jag är tvungen att fortsätta och lär ramla på fler fula fiskar.

Jag tycker sånt är så jobbigt så jag var tvungen att byta bok. Skitjobbigt att vara så oförmögen att släppa och gå vidare, men bra att det fanns högvis av annat jag måste läsa… 😉

Om jag bejakar min inre språkpolis så skriver jag till översättaren. Om jag hade en blogg som handlade om sånt skulle jag ha en mini-poll om det. Vad säger kommentarsfältet, om det kan tänkas finnas nån åsikt om saken?

Cecilia N februari 14, 2012 kl. 18:34

Vet du Pärlbesatt. Jag börjar tro att kurslitteratur är något av det sämst redigerade.
Jag har fått spunk åtskilliga gånger, du får det och min dotter likaså.
Ja, hon har en svårartad språkpolisit som antagligen är kronisk.

Och vi är i tre helt skilda vetenskaper.

pärlbesatt februari 14, 2012 kl. 19:35

Tack för lite tröst Cecilia. Dock var detta inte lingvistik (då hade jag blivit än mer uppbragt), det var forskningsmetodik. Inte mindre skrämmande för det.

Vi borde förresten heta en flådigare term för språkpolisit som jag kunde kalla mig framgent, men jag orkar inte googla runt bland ortho-, grafo-, -rexi, lingua- och andra latinska och grekiska termer, är helt förstörd över mängden oläst.

Alltså, vad ska man kalla när man blir funktionsnedsatt av andras språkliga dysfunktion? Förutom torrboll, paragrafryttare, messerschmidt och liknande? Bidrag mottages tacksamt. 🙂

Lotten Bergman februari 14, 2012 kl. 20:04

”Skulle det betyda att grannarna möblerat om rejält i sina äktenskap?”

Hahahahaaaa och hihihihiiiii!

För övrigt tycker jag att ni har klargjort sin-problematiken alldeles utmärkt här och nu! (Men jag ska naturligtvis se till att skapa ett inlägg som skapar eko i hela Sverige. Eller Sörmland. Eller kanske bara i den trängre språkpoliskretsen. Japp.)

Lotten Bergman februari 14, 2012 kl. 20:15

Kära Pärlbesatt. Du är en språkpolis, en otorrboll, ickeparagrafryttare, nichtmesserschmidt … och en rar sådan. Keep up the good work!

Skogsgurra februari 14, 2012 kl. 22:23

Men, Hyttis! Var inte så indiskret. Minns vad Piraten sa om stoppnålen – det är alltid nån som känner sig utpekad.

På tal om språkfrågor så driver vi iväg mot ett samhälle där fler och fler verkar få problem med possesiva pronomen – många kan inte skilja mellan mitt och ditt längre.

PK februari 14, 2012 kl. 22:32

It’s a sin…

Christer februari 15, 2012 kl. 09:57

Först nu blev det av att lyssan på Brandenburgaren. Hej vad det gick! Minns när vi turnerade med den som huvudnummer för en massa år sedan. Cembalokadensen framåt slutet av första satsen kan få värsta Yngwie-gitarristen att blekna!

pb februari 15, 2012 kl. 14:51

Tack Lotten! Inte nog med att possessiva pronomen inte sitter som de ska, det ”erkänns” saker där jag tycker det borde stå ”medges” eller ”tillstås”. Jag får hela tiden påminna mig om att jag läser kurslitteratur och inte korrläser… (Marginalanteckningarna om översättningen är fler än om innehållet.) Inte lätt att vara som jag är i såna här stunder, men det underlättar något att känna att man åtminstone inte är ensam om att känna så här (om än inte fullt lika mycket som jag, som alltså knappt kan läsa vidare…) .

Cecilia N februari 15, 2012 kl. 18:39

Jag tycker att man inte ska kunna kräva lika mycket studietakt av dem som har detta ”handikapp” som av dem som ”bara läser”.
Vi, för jag räknar mig nog dit, gör ju faktiskt två jobb: studerandet och korrläsandet/översättandet där det senare inte går att låta bli då det måste gå före för att det förra ska kunna ske.

Fast erkänner/medger/tillstår skulle jag nog släppa.

pärlbesatt februari 15, 2012 kl. 22:33

Cecilia, jag släppte för allt vad tygen höll! 🙂

Fast om du såg meningarna skulle du nog också tycka det såg väldigt märkligt ut med erkänner, när det inte var fråga om några synder som skulle bekännas och sonas, utan vetenskapliga saker. Nåväl. Det finns grader i helvetet kan jag vi säga. Deras i stället för sin hör helt klart till en högre helvetesklass. 😀

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: