Facit till Julkalendern 3 dec 2011

by Lotten Bergman on 4 december 2011

Jaaa, hörni. Det var svårt på alla sätt och vis, detta. Inte nog med att ni hade svårt att hitta rätt i texten – även jag har ju problem. Jag gillar nämligen inte dagens lucka. Eller jo, luckan gillar jag ju — det är den riktiga hemlisbloggarn jag har svårt för.

Men nu till några av kommentarerna. För när gissarna inte kan få till rätt svar, blir kommentarerna mer spirituella än någonsin. Hur kan man annars komma in på majonnäspudding med korvvariation, gelatinsoppa med svölsterfärs, en dans som heter ”microstructure-property relationships in Ti2448 components produced by selective laser melting” och ”5/7/5”? För att inte tala om Ledas visdomsord:

”Och bananerna niger och säger att nu är det vår.”

Dagens sannaste ord kom däremot Béatrice med:

”Lotten brukar INTE hinta om vi är på rätt spår.”

Just det. Rätta mig nu om jag har fel, men kanske var Marius först med rätt gissning:

”Plötsligt slår insikten till som blixten från över tidigare luckor ganska grumliga himlen: jag ser ljuset! Istället för att hänga på låset till dagens lucka, läste jag nämligen ut den här boken igår kväll. Jag har varit så förvirrad i tidigare luckor att jag inte ens kommit mig för att ogissa, men idag vet jag vem som skrivit notisen.”

För verket som avses är faktiskt skrivet som ett gäng notiser. Notiser om inälvsmat, lungsot, nazism, och konsten att äta ekorrar (hej Ardy!).

Torgny Lindgren (f. 1938) är (enligt alla som behöver sätta etiketter på folk) en socialdemokratisk romersk-katolsk, västerbottnisk författare. Men jag, jag tycker mest att han är effektsökande. Den absolut värsta skildring jag någonsin har läst och samtidigt inte njutit ett dugg av, läste jag när jag stod på Lunds järnvägsstation en vårdag 1996. I Hummelhonung läste jag då om hur en person med tesked äter av sitt eget var, ur ett infekterat sår. Huäääääääärrrrrk, sa jag medan jag lyfte blicken och såg ett godståg dundra förbi. Sedan har jag verkligen försökt förstå och njuta av det som andra anser vara lika stor litteratur som någonsin Läckb… Nej, Jag ska inte raljera.

Kolla, det ser ju ut som om Torgny är hemma hos oss och hälsar på!

Kolla, det ser ju ut som om Torgny är hemma hos oss och hälsar på!

Wikipedia-artikeln om Torgny Lindgren talar i tydliga ordalag om vad det är som jag inte förstår: ”Humorn i Lindgrens verk är ofta underfundig och dubbelbottnad.” 

Aha. Ok. Så här underfundigt kan det vara:

”Strängt taget, sade musikhandlaren, är det väl ingen skillnad mellan pölsan och räntan, om man bortser från korngrynen.
Korngrynen?
Ja. Pölsan innehåller alltid korngryn.
Det kan jag inte tänka mig, sade Robert Maser. Jag har aldrig smakat en pölsa som innehåller korngryn.
Det borde väl jag veta sade musikhandlaren och höjde rösten. Jag är född här i Umeå! Det ska vara korngryn i Norrlandspölsan!
Jag avstår från Wagner, sade han.
Och i dörren vände han sig om och förklarade mycket bestämt: I den äkta pölsan, pölsan som kokas i inlandet, där ska inte ett enda korngryn finnas!”

Jaså.

Vad jag gjorde igår var alltså att göra om pölsa (som jag däremot gillar och som påminner om haggis) till Flygande Jakob (som man tydligen inte ska tillverka som jag gör  – med händerna överallt) och korngrynen till bananer. (Sidan 150 i pocketversionen av Pölsan.) De från Västerbotten i sammanhanget nämnda kollegerna hade inget annat än med landskapet att göra.

Jaja, allt som man får distrahera med ägg och rödbetor blir förstås ätligt.

Jaja, allt som man får distrahera med ägg och rödbetor blir förstås ätligt.

Kanske är jag bara i vanlig ordning avundsjuk på att han — och inte jag — får vandra omkring i Svenska Akademiens lokaler och göra sittavtryck på stol nummer nio. Kanske är jag trög. Kanske är jag bara lite eljest: jag förstår inte poängen och känner inte känslan.

Men vad gör väl det när man har ett plommonstop som är fullt av skrynkliga papperslappar?

Nu drar vi en vinnare! Åååååå hej: Eva-L! Vänta nu, hon skrev ju något kul … (rafs rafs …): ”Jag läser ’Jakob’ och får sedan inte Lottens bror ur huvudet. När Lotten och och Jakob var små, var de barn, så jag gissar på Julia Child.”

Ja just det!

Lucka nummer fyra kommer inte förrän imorrn vid åtta–nio-tiden eftersom ni alla behöver drömma om annat än pölsiga bokstäver, äggiga rätter och korngryn. Gonatt och putäll på er!

{ 47 comments… read them below or add one }

PK december 4, 2011 kl. 00:12

Jag orkade! Nu ska jag sova.

Béatrice Karjalainen december 4, 2011 kl. 00:14

Lotten du får inte luras så där. Typ hela båset hade gissat rätt redan och så kommer du in med hintar. Höll ju på att googla ihjäl mig men hittade liksom inte något alternativ till min lilla berättelse om pölsabjudning.

Skogsgurra december 4, 2011 kl. 00:15

Inget ägg till pölsan! Där går gränsen.

Nu blir det försenat förstärkt öl. Aka busgrogg. Det behövs när man hållit sig nykter hela dagen.

Snyggt jobbat av alla! Det här blir min död. Men en rolig sådan.

PK december 4, 2011 kl. 00:15

Det är fel i facit, rätt svar är PK. Alla mina ledtrådar ledde raka spåret dit.

Niklas december 4, 2011 kl. 00:15

Men den knäckte jag ju redan 01:54. Även om det var Ormens väg på hälleberget jag försökte dölja. Pölsan blev för svårt att ludda in s där mitt i natten.

Luna december 4, 2011 kl. 00:16

Hm, jag tror bestämt att gråmaten vi grälade om var palt, inte pölsa. Och hade jag förstått att bananerna var pölsa hade jag ju genast … näe. Fast Daniel Bruun passar bra som pseudonym, för jag har också kvamnat på Hummelhonung just för att allt var brunt. Och lite gult.Urk.

A-K december 4, 2011 kl. 00:18

Men, vilken underlig känsla att fatta även dagens HB… Det skiter väl sig imorgon då. Nu kan man åtminstone gå och lägga sig, med facit och allt. God natt!

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 00:20

Nämen Niklas förlåt! Det fattade jag ärligt talat inte. Tvärtom mot nobelpristagare, jaså! Aha!

(Ser ni nu hur jag springer in i köket och pryglar mig själv med närmaste stekpanna?)

Barkborren december 4, 2011 kl. 00:21

Lycklig över att ha kommit i mål. Vägen gick genom taggiga snår. Tid tog det men kul var det.

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 00:21

Blire nån bacon till ölen, Skogsgurra?

Fru Decibel december 4, 2011 kl. 00:21

Det var ju det jag sa! Att Flygande Jakob säkert betydde pölsa! Men jag vågade ju inte skrika ut Torgný Lindgren utan kallade honom Owe Thörnqvist för att inte få bassning av Lotten. Nu har jag kunnat alla dagarna hittills! *Mallig och självgod*

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 00:23

Oj, han har ju sommarpratat också:
http://mobil.hd.se/kultur/2011/06/27/soren-sommelius-om-torgny/

(Det ÄR ren och skär avundsjuka, det är det.)

Béatrice Karjalainen december 4, 2011 kl. 00:24

2 av 3 hittills nu kan det bara gå utför. I morgon får jag hoppas jag hinner läsa luckan innan jag far upp på Gruvberget och serverar våfflor, skinkmackor, mjuk pepparkaka och glögg till besökare. Kommer komma hem lagom mör i skallen på eftermiddagen och att då försöka lösa lucka kan bli spännande.

Och eftersom båset älskar kuriosa kan jag berätta att Klasses julkalender direktsändes i skogen bakom stugan jag skall vara i. Där stod granen Klasse bodde i.

Ökenråttan december 4, 2011 kl. 00:27

Hummelhonung!!!!!! När vi bodde i tropikerna fick jag bl.a. den boken från en vänlig människa hemma i Sverige som förstod att vi led brist på litteratur på svenska. Urk, vad va äcklig den boken var. (Vi hade då även en läbbig situation IRL kopplad till honung, faktiskt; kan berätta om det sen nån gång när vi har bättre om tid.) Flera år efter det att jag läst H-boken pratade vi på ett bildat sätt bl. a. om litteratur vid kaffepausen på min arbetsplats. Jag nämnde T L:s Hummelhonung, varvid en arbetskamrat SKREK: ”Men människa, varför nämner du den där gräsliga boken, nu när jag flera år efter det jag läste den just har lyckats glömma den och hur äcklig den var.”
På nåt sätt måste man ändå beundra en författare som kan skriva så infernaliskt obehagligt att folk behöver ÅR för att komma över obehagskänslan som uppstod vid läsandet.

Agneta december 4, 2011 kl. 00:27

Tack Lotten och alla medgissare för ännu en härlig julkalenderdag!

Från början ledde det något bibliska språket mig fel och det tog ett tag att överge feltankarna. Men då Babbsan skrev om »den första av de fyra vintrarna«, hamnade jag rätt.

MickeD december 4, 2011 kl. 00:29

Det här var första luckan jag kunde direkt, tror jag. Till och med när det handlade om bananer lät texten Lindgrensk och luktade pölsa. Fast mitt inlägg mitt i natten hintade bara om numret på hans stol, via Revolution 9.

leopardia december 4, 2011 kl. 00:31

Jag tog det på Karlbergs köks tak, fast det kanske faktiskt var taket som skulle besökas och inte alls var en ledtråd. Men från och med nu gissar jag alltid på samma som KK.

dieva december 4, 2011 kl. 00:32

Även om ni yrade om palt så ledde det mig till Lindgrens pölsa. Tack.

Ni vet väl att starka drycker bara får serveras till fisk. Som fisk räknas all mat utom pölsa och om pölsa serveras så får den i nödfall räknas som fisk. Visdomsord från polisens lunchrum.

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 00:37

Men alltså Micke D., nu får jag ju skämmas på riktigt. Jag ska nu prygla mig med spagettigrytan. Om man ska lämna hemliga ledtrådar till mig ska man banne mig göra det via Beatles, som jag ju kan.

Jag bugar mig. (Vilket är svårt med spagettigrytan i ryggslutet.)

Örjan december 4, 2011 kl. 00:37

Intressant att läsa om stol 9 i Wiki.
Tidigare innehavare Henning Hamilton orsakade skandal. Avsade sig ledamotskapet, flydde/flyttade till Frankrike 1881.
Ny stolsinnehavare 1882.
Jämför med Lars Gyllensten och Kerstin Ekman.

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 00:38

Dieva: Falstaffs vidsomsord lämnade jag utanför emedan de äro så tydliga.

leopardia december 4, 2011 kl. 00:39

Sen kan jag erkänna att mitt citat om Wagner var ingenting jag plockade fram ur bakfickan, utan mer en slump. Jag googlade efter min Lorry-sketch och råkade hitta en lista över de populäraste filmcitaten, så nu vet ni att jag inte ens hade en aaaaning/minne om/av att Wagner nämndes i boken. Så, nu kan ni återgå till att olita på mig igen. Haggis, var det enda jag hade koll på, eftersom jag gav bort boken innan jag läst klart den. Taken var dock något jag blivit påmind om eftersom jag egentligen tycker att det påminner lite om O’Månsson, fast det är antagligen bara jag.

Örjan december 4, 2011 kl. 00:40

Missade -HH dog 1886.

Karin L december 4, 2011 kl. 00:42

Hurra, jag kunde fast jag är alldeles rudis på detta med kalendrar! Kanske var hinten om västerbotten och (norrländsk) akvavit inte så raffinerad, men jag kunde!

Kerstin utan blogg december 4, 2011 kl. 00:42

Tack Babbsan, det var tack vare de fyra vintrarna jag till slut googlade rätt. Palt? Tror det var pölsa hela tiden 🙂

Skogsgurra december 4, 2011 kl. 00:56

Nej Lotten. Ingen bacon i natt. Där tycker jag att tioåring ska assistera. I stället blev det en burk svart stenbitsrom med tillbehör. Inte Kalixrom precis. Men duger gott.

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 01:04

NIOåring, Skogsgurra. Som i en viss akademistol. (Annars hade man ju kunnat tro att lucka tre var skriven av den ständige sekreteraren, vilket ju hade varit alldeles på tok fel.)

aha! december 4, 2011 kl. 01:09

Tre av tre. Helt otroligt. Tidigare när jag har försökt gissa i kalendern har jag kanske fått ihop tre på hela månaden, men i år kanske det kan sättas ett nytt personligt rekord 🙂 Håller inte med om att luckan var svår. Har inte läst Hummelhonung, men däremot Pölsan och Dorés bibel och det är en Doré-bild som min vän återskapat i pärlplatteform. Så mycket tålamod tror jag inte att jag skulle kunna uppbåda…

Anna december 4, 2011 kl. 01:23

Men äsch. Jag som hoppades på sex, och så var det nio.

Skogsgurra december 4, 2011 kl. 05:11

Säkta. Jag som alltid brukar ligga efter – och nu ligger jag ett helt år före. Men nästa gång vi ses kanske det är tio?

Jaha? Vad skulle jag upp och göra nu då? Det blir ju inget förrän framåt åtta – nio.

Sitter och kollar igenom vad som sagts i stridens hetta. Fick tänka lite innan jag fattade vad jag menade med detta: ”Alltså, Örjan. Zeus bland asarna plus klagan. Och sedan del av gårdagens tema plus del av TV-ek? Är det något du eventuellt har i tankarna?”

Jomenvisst Tor+gny Lind(e)+gren. Eller är det -berg eller -kvist det ska vara?

De här tvära kasten mellan fakirtidigt och vanligt tidigt är lite svåra att hantera. Nu är jag inställd på fakirtidigt. Vanans makt aka vanmakt. Men snart börjar det där programmet på P1. Nästan lika osvikligt omsomningsmedel som Naturmorgon.

Pysseliten december 4, 2011 kl. 05:30

Jag har inte kommit närmare TG än hans dotter ( vi var klasskamrater på gymnasiet och läste latin tillsammans, hon blev lärare och jag ingenjör) , hans fru (hon var rektor på min högstsdieskola) och familjens hem (där det ibland var klassfest och herrans mysigt). Men jag har en bok i bokhyllan, minns inte vilken dock. Vad betyder det?

Pysseliten december 4, 2011 kl. 05:31

TL för böveln!

Skogsgurra december 4, 2011 kl. 05:43

Att du inte minns den tyder på att det inte är Humlehonung. Men det kan ju också vara tvärtom.

Rosman december 4, 2011 kl. 06:06

Kom på det till slut. Slingrande orm på hälleberget.

Dammråttan december 4, 2011 kl. 07:17

Själv trodde jag det var Jesus, som delade ut fiskar till folket. Det var nåt med att ”alla kunde komma till henne”. Kändes inte klockrent, men att jag inte läst boken i fråga kan ju ha sitt med saken att göra. Ny dag, nya tag. Såg fram emot att sitta i min ensamhet och klura, eftersom alla andra sover här, men jag får ge mig till tåls.

Pysseliten december 4, 2011 kl. 08:27

Nu har jag minsann hittat boken som varken jag eller PK har läst: Till sanningens lov. Är den bra? Jag byter gärna bort den mot en biografi.

Dina december 4, 2011 kl. 10:58

Jaha. En som jag inte känner till. Eller kanske jo … Namnet låter lite bekant. Men enligt era utsagor känns det inte som om jag måste skynda mig att läsa just hans böcker …

Cecilia N december 4, 2011 kl. 12:51

Kan man få reda på vad Agnetas matematiska formel betyder också?

Örjan december 4, 2011 kl. 13:27

Dina: ”Merabs Skönhet” tyckte jag om.
Lotten: Statistik skall det vara långsökt omskrivning för ränta? Tror TL i boken syftade på annan ränta aka inälvor.

Lotten Bergman december 4, 2011 kl. 14:19

Helt korrekt, Örjan!

Eva-L december 4, 2011 kl. 18:06

Nämen, oj! Här är jag datorledig hela dagen och så är det jag som har vunnit! Och, även om jag gissade fel, så gissade jag ju rätt i att det var maten som var viktig, vilket ju så ofta är fallet. Jag gillar ju dessutom pölsa, så jag kanske skulle ta och läsa den dära boken.

Skogsgurra december 4, 2011 kl. 19:45

Ska det vara såå långsökt så blir det inte lätt. Statistik och ränta? Visst kan man göra räntestatistik. Men att de två begreppen skulle vara naturligt förknippade – neej.

Ingela december 4, 2011 kl. 20:32

Har inte ens hunnit ogissa de senaste dagarna men känner mig nödgad att kommentera här.

Håller fulltständigt med om Hummelhonung och en del andra verk som har en viss äckelfaktor. men det finns andra som verkligen är roliga och dråpliga, eller underfundiga. Läs I Brokiga Blads vatten eller Norrlands akvavit.

Naturligtvis är de extra roliga för mej som bor i trakten. Det är nämligen så att de helt osannolika karaktärer som han befolkar sina historier med i själva verket skulle kunna stiga ut på vilken farstubro som helst om man ringde på. Vilket man troligtvis aldrig skulle göra eftersom man inte ringer på här. Man knackar knappt heller.

Agneta december 4, 2011 kl. 21:59

Cecilia N undrar över min formel i går. Ska se om jag lyckas förklara den och tankegångarna därikring. Jag skrev:

Anagram vänder ju på ordens bokstäver och gör nytt. Sörlin och Lidman pekar norröver. Jag vänder på steken och hamnar där jag är, dvs i södra Sverige. Sedan gör jag diverse beräkningar och grunnar lite hit o dit och får fram en formel: aj + x [h… x 2] = det hela.

Anagram har det ju skrivits en del om i svaren så det tog jag till av tvenne orsaker. Den första just för att jag vände på norr till söder. Och då hamnade jag precis där jag bor. Det andra för att här finns Anagram Produktion AB. Tankarna kring den ungerske kompositören Liszt och det bibelaktiga språket i texten ledde mig då till den ungerske »musikprofessor, kompositör, violinist och lite all möjlig skit inom det klassiska området« Itzhak Skenström och hans
»Itzhaks Julevangelium«. Därmed tycktes allt klart och formeln blev
aj + x [h… x 2] = det hela
uttyds
Anders Jansson + Johan Wester [hipp x 2]= HippHipp
(Om det nu skulle vara rätt kunde jag ju inte vara övertydlig.)

Sedan när jag begrep att det hela handlade om mat ändrade jag för en liten stund julevangeliet till den bibliska berättelsen om Fem kornbröd och två fiskar och när jag väl gjort det, kom jag på att det finns en diktsamling av Hjalmar Gullberg betitlad just »Fem kornbröd och två fiskar« och innan jag han leta rätt på den eller rent av något i den riktningen hos Tranströmer så gjorde jag ett riktig lappkast och var tillbaka i Västerbotten och Pölsan och därmed var jag helt klar över luckans innehåll.

Undrar om någon orkar tagit sig genom ovanstående och om det är begripligt?

PS. Tag en titt här!

Fredrik I december 5, 2011 kl. 16:54

Men åååh, till skamvrån med mig! Torgny Lindgren borde jag VERKLIGEN ha klarat! I synnerhet som jag läst Pölsan och dessutom ringade in landskapet.

Jag vill också friska upp kommentarsfältet med en avvikande åsikt: Jag tycker Hummelhonung var bra och att man ska tåla lite groteskerier när man läser roman. 🙂

Cecilia N december 5, 2011 kl. 18:27

Jag försökte förstå, men jag tror dessvärre att jag misslyckades.

Tack ändå, Agneta.

Agneta december 5, 2011 kl. 18:52

Misstänkte det 😉

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: