tisdag, december 20, 2011

Hemlisbloggartröjan genom åren

by Lotten Bergman on 20 december 2011

Jag tänkte mig en liten bloggutställning här – men materialet är defekt, ofullständigt och borde inte redovisas! Det saknas en bild! (Men den kommer, jag tror att jag har förlagt den i fel dator.)  – varsågoda!

2005

2005 - en bloggartikel om en bloggtröja

2006

2006 - en NE-artikel om hemlisbloggarn

2007

2007 – en summering med slamkrypare

Wanted! Dead or alive! 2008! Tröjbilden är borta! Jag har den förstås någonstans eftersom jag inte slänger ett endast dugg. Béatrice använde sina magiska fingrar och fann den! Heureka och tack! (Jag kunde också ha använt en bild på hakke i t-shirten, som han så snällt skickade till mig.) Här är det bortsprungna lilla lammet:

2008

2008 – Lotten get your gun

2009

2009 - lite mystisk latin

2010

2010 - ett skrik på hjälp

{ 33 comments }

Julkalendern 20 dec 2011

by Lotten Bergman on 20 december 2011

Jag fuskade med facit igår. När många av båsets invånare hade gett upp och gått och lagt sig, gjorde jag inte alls som jag hade sagt utan lade ut facit mitt i natten. Men ni ska tacka mig: ni fick mer sömn än annars! Vinnarna blev två: Huskorset och Anna.

Lucka 20 kommer här! (Om någon till äventyrs inte kommer ihåg det efter gårdagens virrvarr och ledtrådar som endast ledde till små blåsippor: man ska gissa, men göra det med gåtfulla ledtrådar. Och gärna fel.)

_________________________

… och nu de lokala nyheterna.

– En oidentifierad man har hittats död under en ett av de äldsta kastanjeträden i Stadsparken. En flaska som förmodligen innehållit brännvin låg bredvid honom. I ena fickan hade mannen en röd anteckningsbok med orden ”djur” och ”natur” samt ”det luktar som”, följt av något oläsligt. Flickan som fann honom trodde att han sov och blev svårt chockad. Hon har förts till centralsjukhuset och mår efter omständigheterna väl. Polisen tar gärna emot tips från allmänheten på 114 14.

– Vi fortsätter med vädret och kan berätta att det blir fortsatt soligt och varmt, temperaturen kommer att ligga ru…

_________________________

Facit kommer runt midnatt och lucka 21 i arla morgonstund!

{ 264 comments }

Facit till Julkalendern 19 dec 2011

by Lotten Bergman on 20 december 2011

– Vad har jag skapat för monster? sa jag och vred mina händer, tog mig åt huvudet och vaggade lite fram och tillbaka samtidigt som jag suckade glatt.

(Förlåt. Jag har läst en svensk deckare.)

För idag talade ni liksom i tungor. Två ny(börjar)kommenterare dök upp och svarade rätt och det på ett så inlindat men tydligt sätt att till och med jag begrep:

Minerva: 

”Nihil facilius est! Jag tänker på en sommarmånad då jag äter kycklingsallad.”

Ktikk:

”Jag hittade hit, jag läste. Jag fick ett tröstpris?”

Solklart rätt. Men alla andra? Jag hade tänkt att det skulle dyka upp ledtrådar och associationsbanor som behandlade caesarsallad (Minervas), månaden juli, Marlon Brando som spelade HB 1953, den italiensk-franske filologen Scaliger som hade samma namn, Shakespeares drama med samma namn (där han säger et tu, Brute), förvanskade citat (Ktikk), kejsarsnitt, julianska kalendern och förstås Kleopatra, Elizabeth Taylor och Richard Burton. För att inte tala om kastade tärningar.

Men istället började båset sjunga, räkna takter och blommor och utelämna bokstäver och tala om sexuella eskapader, kynologer, polletter och kynografer! Fast Niklas i Göteborg nämnde ju ”jullunch och julklappsdelande” … Kan det ha varit en ledtråd?

Johan Hamberg rimmade som vanligt och jag som så förtvivlat (och handvridande) letade efter HB-halmstrån fann några egna blåsippor kanske:

Jag tror dagens *HB* var
Eros’ kanske främste son.
Re’n som nyfödd var han karl
– femti’ fylld blev han ett fån
som i svettigt gammalt linne
klafsa’ runt med sex i sinne.

– Aaaaaah, sa jag och registrerade asteriskerna, att HB som 52-åring träffade Kleopatra och att han ju gick klädd i … eh … linne?

Hyttfogden rimmade också:

Jag ser, jag fått alldeles gratis
en idé som är cum quantum satis.
Och jag tror att jag vet
fast ännu hemlighet
men alls ingen heter potatis.

Ja! Latin! Och inte var han en potatis, HB! Sa jag och konstaterade att Jesper också hade talat latin: Magnum Bonum.

Ni som gissade rätt och gjorde det på ett så fantastiskt välgjort sätt att jag inte fattade: ta tillfället i akt och berätta om det i kommentatorsbåset!

Om åklagaren, prästen, retorikern, fältherren och hemlisbloggaren Julius Caesar (100 f.Kr–44 f.Kr) vet man så mycket att det är rent löjligt. Hur han kände sig inför giftermål, vilka han gillade och ogillade, vad han åt, vilka krigsstrategier han hade och att hans faster hette Julia. Han var så duktig på att kriga att han på förhållandevis kort tid erövrade i tur och ordning det fria Gallien, nordvästra Frankrike och Belgien samt Akvitanien.

– Gallien? säger ni och lyfter blicken snett uppåt till vänster. Men då borde det ju ha varit fullt av galliska ledtrådar i texten?
– Ja! svarar jag och får något lystet i blicken

(Jag ber verkligen om ursäkt. Man blir onekligen påverkad av sådant där språk.)

Orden obelevade, idéer, mirakulöst, majestätiska och en asterisk (*) var ju med som en blinkning åt:

  • Obelix
  • Idefix
  • Miraculix
  • Majestix
  • Asterix.

Caesars liv som 40–50-åring bestod av kväsande av uppror, erövrande, fälttåg hit och dit över stora landområden (jättebesvärligt, det fanns ju inga helikoptrar) och politiskt rackarspel. Han utnämndes i omgångar till envåldshärskare – först på ett år, sedan på tio och slutligen på livstid. Vad han inte visste då var att livstiden skulle bli kort eftersom livet skulle få ett abrupt slut blott tre månader senare, när han på initiativ av 60 senatorer mördades genom 23 (ja, allt är dokumenterat) knivhugg.

Kleopatra VII tog kontakt med Caesar när hon var i politiskt trångmål och han fortfarande levde år 48 f.Kr (hon fördrevs och fick inte vara regent i Egypten), och fick omedelbart hjälp. Såpass att hon ett år efter deras första möte födde deras gemensamma barn. (Utom äktenskapet, så det räknades inte.)

Hur såg han ut, denne kvinnokarl som hade ett rykte om sig att vara homosexuell? Ja, ungefär som statyerna tydligen, eftersom han beskrivs som ”blek”. (Fast ja, vi vet ju numera att statyerna målades i allsköns färger.) Men att ögonen var mörka och livliga. (Är livliga ögon kanske en tecken på intelligens? Vill man ha livliga ögon? Är det svårt att fästa blicken om ögonen är livliga hela tiden?)

Tydligen var Caesar sin tids Di Leva, för han klädde sig enligt Wikpedia lite som han ville och alls inte som andra i: ”en okonventionell tunika med långa ärmar och fransar runt handlederna och gördeln löst hängande runt midjan”.

– Coolt! utbast Lotten med sina livligt flackande ögon. Jag gillar fransar som på t.ex. Roger Daltrey!

Det jag använde som förlaga är första stycket i Caesars egenhändigt skrivna bok ”Kriget i Gallien” (De Bello Gallico).

I boken nämns två centurioner vid namn: Titus Pullo och Lucius Vorenius. Som ju är de två huvudpersonerna i tv-serien Rome!

Så … vad har jag försökt ge för ledtrådar i båset? PK nämnde Julius Caesar den 7 dec och Luna nämnde Julia Caesar (eg. Cæsar) den 17 dec. Men ni envisades med helt andra siffror.

När jag åkte på basketträning, bad jag min djefla man (aka DDM) att fylla på med ledtrådar om ni skulle fortsatta att vara så envist förvirrade. Han skrev i kommentatorsbåset:

”I sin ungdom råkade HB ut för samma obehaglighet som den berömde författaren till en roman om en högst kompromisslös person.”

Caesar blev alltså tillfångatagen av sjörövare som ville ha pengar för honom, men han ansåg att de begärde för lite och bad dem höja lösensumman. Sedan släpptes han fri, jagade ikapp rövarna, buntade ihop dem och slog ihjäl dem. (Cervantes blev också tillfångatagen av sjörövare.)

”För oss som växte upp på 1970-talet associerades han mest med plötsligt uppkommen smärta i en perifer kroppsdel.”

För i Asterix fick han ju ont i fötterna när den galliske hövdingen Vercingetorix kastade sina vapen framför honom och vissa hamnade fel.

DDM fortsatte:

”När han var drygt femtio år gammal presenterades han för en bedårande kvinna som låg inrullad i en matta. Tillsammans idkade de sedan älskog samt stormaktspolitik.”

Kleopatra låg alltså i en matta för att deras möte var hemligt. Tänk, när jag vill vara hemlig och inkognito har det aldrig slagit mig att en matta skulle kunna göra susen.

Nu ska ni få se ett klipp ur ”Rome” som med all önskvärd tydlighet h visar ur man besegrar barbarer: romarna slåss i strikt formation medan gallerna drivs av machoheder och ska prompt utmärka sig som krigare för att uppnå individuell krigarära.

Det här med fältslag och formationer och strategier brukar jag inte fatta ett jota av – jag tycker att alla ser likadana ut och slår ihjäl varandra lite på måfå. Om man inte tydligt ser att Mel Gibson är på ena laget och Matthew Broderick är på andra, förstås. Men i klippet här ovan ser man faktiskt jättetydligt hur det främre ledet på kommando drar sig bakåt mellan sina vapenbröder för att släppa fram ett utvilat led. (Militär historia har en intressant artikel om detta som jag ska läsa en annan dag.)

Plommonstopet är kompletterat med nya namnlappar och jag har redan nu bestämt mig för att dels dra en lapp, dels dela ut ett extrapris till den som är släkt med flest hemlisbloggare. Jag drar … Huskorset! Och så har jag kontrollerat noga och dragit upp riktlinjer, slagit upp i kalendrar och encyklopedier och kommit fram till att extrapristagarinnan är Anna.

Lucka 20 kommer kl 07:12!

PS. Visste ni att det fanns en nazist som hette Julius Schreck och just Schreck hette Merete Mazzarella som ogift? Tänk ändå.

{ 63 comments }