måndag, december 12, 2011

Julklappstips med lumpennostalgi

av Lotten Bergman den 12 december 2011

Julklappar ska man ge bort. Och få. Det spelar ingen roll vad det är i dem (tändstickstavla föreställande Bodens fästning, någon?), om paketet är snyggt eller om köparen ger bort begagnade saker. Gamla veckotidningar, för små pumps från 1932, en estnisk korv – jag trycker dem alla ömt till hjärtat.

Men nu till mitt tips.

Köpevantar.

Köpevantar.

På bilden ses en modeprodukt som förmodligen kommer att dansa en vinter eller två innan någon byter ut tekniken: en fingervante som funkar på smarttelefonernas nuddskärmar. (Ja, så får man uttrycka sig om man inte vill skriva mobilpekskärm eller Iphone-touchscreenar.) Några av mobiltelefonbutikerna har dem för överkomliga 60 kronor, men nu ska vi hålla i pengarna.

Slöjdvantar.

Slöjdvantar.

Då kan man enligt amerikanska källor köpa ledande tråd (”conductive thread”), som verkar vara lika dyr som vantarna ovan. Men man kanske har favvovantar som man inte vill sluta använda? Då syr man några stygn med den magiska tråden på fingertopparna.

(Åter andra källor säger att det finns utmärkta arbetshandskar som också går att använda, men det vet man ju att så fort någonting får förledet ”arbets-” eller ”hantverkar-”, åker priset upp med flera hundralappar eftersom produkten då andas rustik, rejäl och redig karlakarl som inte går omkring med gris i säck.)

Och vad är mitt tips? Vad har jag på händerna nu, där jag går omkring och stirrar ner i skärmen istället för att säga hej till busschauffören och faktiskt går in i fler lyktstolpar än förr utan att vara ens på lyran?

Man gifter sig med någon som har gjort lumpen och sparar på alla minnen därifrån.

Man gifter sig med någon som har gjort lumpen och sparar på alla minnen därifrån. Man tar ett par vantar ur högen.

Just denna variant heter gr-br-gr … och har en liten intressant designdetalj för att underlätta avtryckaråtkomst.

Just denna variant heter gr-br-gr … och har en liten intressant designdetalj för att underlätta avtryckaråtkomst. (Initierad källa säger "Vante, gr, slits".)

Se där, tittut. Och alla vet vi ju att man håller handvärmen bra mycket bättre när fingrarna har sällskap av andra fingrar än när de isoleras från varandra.

Se där, tittut. Och alla vet vi ju att man håller handvärmen bra mycket bättre när fingrarna har sällskap av andra fingrar än när de isoleras från varandra. Precis som det är med vänner. Och (tydligen) blommor. (Poetlotten har talat.)

{ 17 kommentarer }

Julkalendern 12 dec 2011

av Lotten Bergman den 12 december 2011

Trots att hela kommentatorsbåset igår var fullt av människor som antingen var på väg till eller från eller till och med Juloratoriet, så var det inte Göran Tunström i luckan. Många klarade av att gissa rätt och få ordning på Zlatan och Mellberg — till och med vinnaren Gittos mamma!

Lucka 12 är en sån där förnicklad bild igen. Men nu har jag extraservice till alla som läser hopkrupet kisande över mobilen: en pdf som kanske hjälper? (Nedanför protokollbilden här.)

___________________

_________________

Här kan alla skumögda klickdutta: blankett-PDF-12dec. (Ni med vanliga skärmar kan ju klicka på bilden som vanligt.)

Lucka 13 kommer kanske vid midnatt. Facit kommer garanterat då i alla fall.

{ 162 kommentarer }

Facit till Julkalendern 11 dec 2011

december 12, 2011

Ibland känns det som om alla författare i hela världen har varit hemlisbloggare och att det är slut på skribenter. Sedan dyker de upp, en efter en, knackar på luckan och säger ”hallåååå, men jag då?”. Så var det med lucka 11. PK tog luckan redan fem över öppning genom att associera till jul. Och […]

Read the full article →