lördag, december 10, 2011

Julkalendern 10 dec 2011

by Lotten Bergman on 10 december 2011

Glad Nobeldag på er alla! Låtom oss alla gå runt i frasande klänningar och fira att vi har två veckor kvar av detta gissande och ickesovande! Efter gårdagens James Bond-förvirring lyckades Plommonstopet till slut dra Cecilia N som vinnare, medan alla andra lappar satt fast i hattfodret.

Lucka 10:

___________________

Mängden död ved minskar

En död vedstock i skogen är faktiskt viktig för ekosystemet. Länge sedan var det som den kraftiga skogsavverkningen kom i drift – och med den det industriella skogsbruket. Sedan dess har mängden död ved (fallna träd som får ligga kvar att förmultna) minskat kraftigt.

Boningsplats för organismer

Alltid förr undersöktes träd genom ett kraftigt hugg, gjort av av skogshuggarnas skarpa verktyg. Blott stammar med röta ratades, och fick stå kvar tills de helt enkelt föll. Eftersom dessa träd blev viktiga boningsplatser för mossor, lavar samt barkplattbaggen, drakbaggen och svampsvartbaggen samt andra insekter, är det viktigt att låta träden ligga. Skogsvårdsmyndigheten har fastslagit att ”det fallna trädet är lika fullt av liv som död ved, som när det levde”.

Leta efter liv i död ved

Kolla efter nerfallna trädstammar, (s.k. lågor) i skogen; leta helst efter sedan länge fallna träd. (Och hur ska man veta hur trädstammen ser ut när den nyss har fallit? Webbsajten www.biomaterial.se har information om hur man bäst skiljer mellan nyfallna och gamla träd.)

Titta på det som finns synligt, känn på löv och grenar, lyft försiktigt på barken och kika efter sådant som döljer sig under den. Låt sedan lågan torka under skydd (korrugerad plåt eller något parasoll-liknade). Spruta lite epoxylim eller en blandning av mistel- och hummerspad på den och se om det händer något. Om inte, är lågan död och kan inte återupplivas ens om man skriker åt den.

___________________

Facit kommer vid midnatt medan lucka 11 kommer i söndagsgryningen! Och en pyntbild …? Jaja.

{ 171 comments }

Facit till Julkalendern 9 dec 2011

by Lotten Bergman on 10 december 2011

Nämen. Jag som trodde att jag var övertydlig och till och med tänkte slänga in några förvirrande och helt ovidkommande ord alldeles innan luckan öppnades i morse! Men si det behövdes ju inte alls eftersom James Bond strulade till det för er.

HeMo, Ökenråttan och Dina klev in i ottan och sa att de med bestämdhet visste vem luckan handlade om. Sedan dröp de av, lämnade oss i ovisshet eller började yra som blåklockor. Då får man ägna sig åt filurerna i båset!

Miastick: 

”Edward i Narnia, han som gick in genom durren.”

Ardy:

Det vet väl alla vem som kom som ett yrväder med ett krus om halsen – det är alltså Ågust idag!”

Scarilla:

”Tänker på Tvärsan och Ginger, för er som är bevandrade i Bengt Linders skrivkonst.”

Dina kom tillbaka och var alls inte säker på något längre:

 ”Det här är ju inte klokt! Än hamnar jag på franska författare som varit döda i sekler, än bland överlevande från Pearl Harbor, och nu hittar jag information om polska bönders socialförsäkring. På polska.”

Dammråttan utnämns härmed till dagens mest positiva:

”Å, en sån där härligt klurig lucka, som man nog kan googla. När jag gick i morse hade den inte ens kommit upp och nu är jag hemma. Maken sover av sig en förkylning och barnen sitter framför diverse tv- och dataspel. Jag har tid att googla!”

Efter ett virrvarr av konstiga ledtrådar och faktiskt några korrekta, tror jag att det till slut var Agneta som tog bladet från munnen, och Pysseliten som rimmade ett svar:

Klonk! När polletten föll ner.
Inte en ledtråd i båset jag ser,
men läser igen: ”något-krus”
och tycker mig fatta Lottens bus.
Jäkla Fredag att vara lång
Kommer inte facit nå’n gång!

Här hade vi en författare som faktiskt alla har läst. För alla känner ju till Robinson Crouse – som skrevs av Daniel Defoe. Alla känner kanske inte till Moll Flanders – som också skrevs av Daniel Defoe, men det var faktiskt hon som var huvudperson i dagens lucka. Moll-boken heter egentligen ”The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders”, därav latinet på diplomet.

Några förklaringar: stavningen av överlevnadskrus skulle naturligtvis föra era tankar till Robinson Kruse (han stavades svenskare förr i tiden), medan Edward N. egentligen var ”Nedward” Flanders (!) i Simpsons. Durr var inget annat än ”Moll” med fristavning och precis som Aequinoxia och Rosman påpekade även ”endure”. (Kerstin utan blogg påpekade att just durr är: ”a word used to mock a lame insult, often used in sarchastic phrases”. Men det hade jag inte tänkt på själv.)

Handlingen är (som i motiveringen på diplomet) en kvinnas levnadsbeskrivning, som slingrar sig genom ett halvt sekel, på olika kontinenter, genom barnafödslar, kärleksyra, giftermål och en ständig kamp för försörjning och överlevnad.

För att ni skulle få tankarna mot Defoe, pyntade jag som sagt Moll Flanders med både Kruse och Fredag. Men hur kom James Bond in i bilden? Jo, en annan Daniel spelade ju en av rollerna i tv-serien om Moll Flanders 1996.

Ni ser? Allas vår nuvarande James Bond: Daniel Craig. OBS: Miastick i båset kom på att även f.d. Bonden Pierce Brosnan hade spelat Robinson! Allt stämmer!

Daniel Defoe (1660–1731) hade turen att få en bra skolgång eftersom hans pappa (som för övrigt blev änkling 1670) hade bestämt att Daniel skulle bli präst. Så blev det inte – han gifte sig, blev affärsinnehavare, tog värvning, blev arg på kung James II och började då skriva anti-artiklar om honom utan att ha den blekaste aning om att han faktiskt var duktig på att skriva.

Solparasoll under en molnig himmel; de tänkte på sin hy på 1700-talet.

Solparasoll under en molnig himmel; de tänkte verkligen på sin hy på 1700-talet.

Trots att han hade gift sig in i en rik familj, gick han i konkurs 1692 – och även om han lyckades betala skulderna till viss del, bestod skulderna livet ut. År 1701 skrev han en dikt som blev den bäst säljande dikten dittills i England: The True-Born Englishman (hej Dieva), varefter han skrev politiska pamfletter om Skottland och England, satt i fängelse, blev hånad och bespottad medan han försökte försörja sin numera fattiga fru och de sex barnen.

Rasta-Daniel.

Rasta-Daniel.

År 1719 kom första delen av Robinson Crusoe och 1722 gavs Moll Flanders ut. Defoe hittade inspiration i sitt eget lite röriga liv och åkte gärna och besökte fängelser för att finna skrivglädje och kunna reflektera över hur det var att vara på fel sida om fängelsemurarna. Han reste runt såpass mycket att han även hann skriva en resehandbok, vars marknad man får säga var lite mindre då än nu.

I källorna står det att han dog av ”lethargy”, vilket jag trodde var sjuklig slöhet, men som tydligen kan översättas till ”sömnsjuka”. Same, same, kanske?

En vinnare ska dras! Plommonstopet står i givakt, full av lappar! Jag drar en … ah, en månggissare: Cecilia N!

Lucka 10 öppnas ungefär 00:22!

{ 43 comments }