onsdag, december 7, 2011

Julkalendern 7 dec 2011

by Lotten Bergman on 7 december 2011

Jag vet att det finns sådana som läser luckan, gissar för sig själva och hummar lite nöjt och går vidare i livet. Får jag bara rekommendera just er en titt in i kommentatorsbåset? Det går vilt till där — och bryr man sig inte det minsta om de litterära gåtorna, så kan man ta del av hockeyslagsmål från 1987, lattjomusik och matrecept. Alldeles förtjusande! Och så lär man ju känna pristagarna – t.ex. Luleå-Anna som vann igår!

Lucka 7 är en sån där förbaskad bild igen, som är så svår att se i mobilerna!

____________

_______

Facit kommer vid midnatt, lucka 8 kommer nog klockan 08.

Oj, måste ju i konsekvensens namn ha en bild här nere också. Som ni inte ska försöka tolka, faktiskt. Jo kanske ibland. Men de har inte med luckorna att göra egentligen. Tror jag.

{ 173 comments }

Facit till Julkalendern 6 dec 2011

by Lotten Bergman on 7 december 2011

I båset har vi idag fått ta del av många kommentatorers sysselsättningar. Béatrice flög till kurs i Stockholmsområdet, hakke är i Skåne, Smultronblomman ska åka söderut på slingriga vintervägar och Skogsgurra är hemma och vårdar hälsan. Själv har jag skottat snö, lagat ett avlopp, redigerat två artiklar, kontrollerat min hälsa (som befanns vara god), skrivit 37 mejl, putsat ett par kängor och försett dem med röda skosnören samt köpt ett par vantar. (Vad jag vill säga med detta är bara att vad man än berättar, är det intressant. Johodå. Så när ni inte vet vad ni ska gissa på, kan ni bara berätta om inställda flygplan, tråkiga dammsugare och whisky.)

Vad Niklas gjorde idag, vet vi inte – men att luckan skulle kunna ses som en namnsdagspresent till honom står helt klart. (Niklas i Göteborg får hänga med på ett hörn förstås.)

Så vad hade just Niklasses namn med ursprungsverket att göra? Tssst, inte särskilt mycket. Jag vill bara göra historien lite mer svårläst.

Den fiktive manusförfattaren ringde alltså upp en fiktiv producent och berättade på manusförfattares intensiva och självupptagna sätt om ett projekt som verkligen andades kassako. Eller inte.

Kanske var det Petra (grekisk tragedi) och Plastfarfar (boskap och bröd) som var först med rätt svar i morse – nu har ni blivit så duktiga på att vara diskreta att inte ens jag ser alla ledtrådar! (Men LL99s var solklar.)

Håll i er nu, för har ni inte hört talas om Medea förut, så vet ni ju inte att Motorsågsmassakern och de mordiska datorspelen bara är en västanfläkt i jämförelse. (Ännu en gång: vem är egentligen hemlisbloggaren? Medea? Jason? Euripides, Seneca, Corneille, Anouilh, Bengt Lidner eller Birgit Cullberg? Äsch, det spelar ingen roll: ni förstår ju vad jag menar.)

Lugn och fin Medea i Maria Callas gestaltning.

Lugn och fin Medea i Maria Callas gestaltning.

Medea (Nicole) är en prinsess-trollpacka inom grekisk mytologi. Hon är vacker och spritt språngande galen eftersom hon

  • hackar sin lillebror i småbitar för att deras gemensamme faders framfart ska hejdas
  • blir sotis för att hennes man Jason (Niklas II) kanske (och i så fall fullt förståeligt) är kär i en annan
  • förgiftar denna rival med ett dödligt klädesplagg
  • dödar sina egna barn
  • försöker förgifta sin styvson och lurar Pelias’ (Niklas I:s) barn att döda sin egen far.

Här borde eftertexterna ha börjat rulla, men istället tar Medea en svängom med Akilles i underjorden. (Uppföljaren Medea With a Vengeance är förmodligen lika stolligt brutal den.)

Jason och Medea protesterar mot kriget i Vietnam kanske? (Av Gustave Moreau, 1865.)

Jason och Medea protesterar mot kriget i Vietnam kanske? (Av Gustave Moreau, 1865.)

Jag har läst många akademiska diskussioner om Medea. De går ofta ut på att 1) ingen ju kan vara så galen som Medea och göra det hon gör och 2) det är väl klart att hon blir galen så förtryckt som hon är. Min åsikt är att det ju är på låtsas faktiskt – precis som Motorsågsmassakern – och att det enligt många är roande att läsa fantasier.

Såja! Har ni antecknat stolpar nu så att ni alla till nästa omgång Trivial Persuit eller På spåret (eller vilken frågesport ni nu övar) kan ropa Medea! närhelst det talas om grekiska mytologkvinnor? (Och är det inte Medea så är svaret garanterat Sköna Helena eller Medusa.)

Plommonstopet är i hatten idag och spiller och dräller och har sig. Men vi har nogsamt stoppat ner alla nykomplingar (oavsiktlig felskrivning, men den ser bra ut) och gamblingar (också snygg felskrivning) och nu drar jag en liten skrynklig en, ser väldigt gammal ut, och det står … Luleå-Anna! (Som ju bara har varit med och gissat i två år, hur kunde lappen bli så sliten?)

Lucka 7 öppnas faktiskt ganska strax! Klockan 01:30! (Här har ni en som har hittat en tangent som det står ”tidsinställd publicering” på.)

{ 48 comments }