På sovtåg mot Luleå!

by Lotten Bergman on 25 oktober 2011

Utan internet i tre fyra fem timmar försmäktar jag på detta nattåg.

Stöklotten och Martin Ljung försöker alltid att få egen kuppe.

Stöklotten och Martin Ljung försöker alltid att få egen kuppe.

Fast det är inte alls synd om mig. Jag har ju läst en sån därn vahettere … bok. Jag har även roat mig med att fotografera inredningen och fundera över bäddning. Eller inte bäddning. Kanske bäddning senare? Eller nu? Eller bäddning innan sovkamraterna kliver på i Gävle?

Jag bäddade innan de kom och fick alldeles ensam dra i spakar och fälla britsar och peta på saker som man annars inte petar på.

Jag bäddade innan de kom och fick alldeles ensam dra i spakar och fälla britsar och peta på saker som man annars inte petar på.

Sedan öppnade jag en av vattentetrorna bara för att markera att den var min. Och en tvål, som blev min. Sedan tvättade jag näsan med det giftiga vattnet.

Varför kan man inte dricka vattnet direkt ur kranen på tåg? Var i hela Sverige kan man idag leta upp en vattencistern som innehåller odrickbart vatten? Det är väl svårare att hitta dåligt vatten än bra? (Säger jag, som bor i en stad där man sedan två veckor måste koka vattnet för att någon har läckt något någonstans.)

Men innan internet försvann hann jag leta mig fram till Trafikverkets digitala museum för att lära mig att man förr inte kunde vara enbart generaldirektör vid järnvägen utan även stationsinspektor, konduktör, lokförare, bromsare, eldare, grindvakt, banvakt, banmästare, trädgårdsdirektör, tågstäderska och stationskarl. Tågstäderskan hade ansvar för bäddningen (som jag ju numera sköter med den äran) enligt denna anvisning från 1947:

På så här många bolster och kuddar sover jag inte inatt, kan jag tala om

På så här många bolster och kuddar sover jag inte inatt, kan jag tala om

 Trädgårdsdirektören såg till att pynta stationsområdet och återställa eventuell röra som rälsläggningen medförde. Bromsaren bromsade och eldaren eldade, vilket påminner om min envisa kamp för att få internetvågorna in i kupén.

Några tips – en liten bruksanvisning – för de sovtågsovana:

1.
Man kan om man inte är alldeles noggrann i sin beskrivning säga att valet står mellan liggkupé (sex personer som inte måste enbart ligga utan även får sova), sovkupé (tre personer som alltså sover i högre utsträckning än alla som ligger), parkupé (två personer som inte måste vara ett par egentligen) och förstaklasskupé med inbyggd dusch och Duxmadrass. (Det står faktiskt ”Dux” överallt i beskrivningarna, vilket måste göra alla på Hästens galna av reklamkuppsavund.)

2.
Det funkar lite som på hotell med plastnycklar till kupédörrarna. Och en plastnyckel till duschen ute i korridoren.

"Hålkort" kan vi ju kalla dem för skojs skull.

"Hålkort" kan vi ju kalla dem för skojs skull.

Förr i tiden var det bara vanliga låsvred, så om alla i kupén skulle ut samtidigt, fick man rota fram en konduktör som fick låsa och låsa upp. (Tssssst. Vad dum jag är! Förr i tiden låste man ju inte om sig!)

3.
Pottorna är borta.

4.
Man får bädda när man vill. Om man inte kan bädda, kommer någon och hjälper till.

5.
Alla som åker sovtåg snarkar – utom jag. Men alla är samtidigt tåliga människor som inte bangar för obekväma och besvärliga resor; de är helt enkelt fördragsamma.

6.
På SJ-språket, där ”tio minuters försening” kan betyda ”tjugofem minuters försening”, säger man inte ”stäng av larmet” utan naturligtvis ”kvittering”.

Den kanske kvittrar?

Den kanske kvittrar?

Om ni mot all förmodan kan läsa detta, har jag hittat lite internet. Kanske i trakterna av Ockelbo Bollnäs JärvsöLjusdal Ånge Bräcke? (Internetvågor i småportioner.)

{ 41 comments… read them below or add one }

Hmm oktober 25, 2011 kl. 22:28

Du hittade internet!

Maj Korner oktober 25, 2011 kl. 22:47

Det var alltför länge sedan jag åkte långresa med tåg, det märker jag det. ”sex personer som inte måste enbart ligga utan även får sova”. Det kanske inte bara är vagnarna som kopplas?

Örjan oktober 25, 2011 kl. 22:47

Gå och lägg dig!
Satsa på morgondagens Lule-rapport.
Med eller utan skata (pluralform?)

Ö-helena oktober 25, 2011 kl. 23:11

Jag åkte sovvagn till Kiruna i somras. Det var roligt. Man fick sova lite grann, men ligga, det fick man banne mig inte.

Bengt O. Karlsson oktober 25, 2011 kl. 23:29

Jag bjuder dig på en relevant och fin länk:
http://youtu.be/WjHIX7xkozU
Hoppas att du också fått ”underslaf i livets wagon-lits”.

Sedan en provokation: du påpekar att du måste koka vattnet hemma. Det är mycket sådant nu. Därför kör vi glatt med flaskvatten, helt riskfritt och med en extra kick av medvetenheten av att ha brutit mot det politiskt korrekta. (I Österrike får man dessutom knyckla ihop flaskan och kasta den i en särskild tunna – inget trassel med överfyllda och icke-fungerande automater här.)

Deessutom: jag kan knappast åka tåg i Sverige eftersom SJ inte accepterar utländska kreditkort! Förståeligt, det vet man väl hur utlänningar är.

Anta Snaque oktober 25, 2011 kl. 23:40

Välkommen till Norrbottens huvudstad!

Niklas oktober 25, 2011 kl. 23:56

Du glömde väl inte att vinka till Luna?

Luleå-Anna oktober 26, 2011 kl. 00:24

Har du tid kan du titta in på tidningen och säga hej till Bittan och mig. Vi önskar båda att vi var läkarsekreterare om så bara för en dag, till exempel i morgon. (Eller i dag, klockan har visst passerat midnatt.)

Skogsgurra oktober 26, 2011 kl. 06:17

Fantastiskt informativ rapport! Som vi konstaterat tidigare, du är en hårding, Lotten. Packas in i ett utrymme, sex var det väl?* och förmodas sova. Skulle vara ett vrak efter sådan behandling.

Lite intressant att vi migrerat i så olika riktningar. Man kan säga att vi nu täcker landet. HF och jag från söder och du och Lule-Anna från norr.

I dag ska jag hälsa på Flygfältsbyrån i Malmö. Man fattade liksom vad dom gör. Allt var frid. Men sedan bytte dom namn till COWI – så nu fattar man ingenting.

*Antalet personer, kanske det är bäst att tillägga.

Lotten Bergman oktober 26, 2011 kl. 07:42

Luleå-Anna! Jag kommer! (Vi kan gå in på Kurirens databas och ta fram ”Lotten Stenson” och se hur jag såg ut 1981.)

Anta Snaque: Vars i stan är du? Det sägs att vi är framme kl 08, och jag måste då omedelbart bege mig till en tekopp nånstans. Men vi åkte ju precis från Sunderbyn – tar det 40 minuter därifrån? Hm.

Lotten Bergman oktober 26, 2011 kl. 07:45

Bengt O. Karlsson: Säg det inte till någon, men jag följer inte alls direktiven med kokning utan dricker det förorenade vattnet hej vilt. Inte för att provocera vara på tvärsen, utan bara för att jag hela tiden glömmer bort att det är smutsvatten. Än så länge har jag inte mått konstigt …

Att SJ inte tar utrikiska kreditkort är inte klokt.

Lotten Bergman oktober 26, 2011 kl. 07:48

”Nu rullar vi strax in i Luleå.” Iiiiiiih!

Alla lulebor som vill ha kontakt med mig: 070-888 55 42!

Over and out! (Out, är int’ det samma sak som in, dä?”)

Lotten Bergman oktober 26, 2011 kl. 10:19

Jisses. Oj vad Luleå är … välvårdat. Allt ser uttänkt och planerat ut. Jag sitter nu ett JÄTTEMEGAHUS som heter Kulturens hus och förbereder mig. Gamm-gubbarnas ljugarbänk har flyttat hit in till tidningshyllorna.

Sarvi oktober 26, 2011 kl. 13:53

Det är nog inget större fel på det kommunala vatten som pumpas över till tågvagnarnas cisterner. Men eftersom vattnet inte kylförvaras och ledningsnätet i vagnarna är ganska långt och komplicerat kan man inte garantera att antalet bakterier håller sig inom de stränga krav som gäller för dricksvatten, åtminstone inte under långa resor under heta somrar. I bistrovagnen kan man dock erhålla dricksvatten ur cistern, men där har man också en speciell UV-reningsapparat som ser till att man inte blir syg. Alternativet är att tillsätta klor, men det krävs ganska mycket och blir inte så drickbart.

PK oktober 26, 2011 kl. 13:57

Hummerklor är gott. Kan finnas i vatten ibland.

cruella oktober 26, 2011 kl. 15:15

Att hitta internetvågor just i Bräcke, denna ärans håla som vi från metropolen Brunflo överlägset hånade när vi äntligen fick chansen, det vill säga när de stackars satarna äntligen fick börja gymnasiet i Östersund och åka buss 15 mil per dag, det måste anses som dagens mest oväntade fullträff!

Örjan oktober 26, 2011 kl. 17:22

PK: Hummer-klor?
Synonymt med vinterdäck på specifik bilmodel?

Anta Snaque oktober 26, 2011 kl. 17:54

Har inte haft möjlighet att vara på nätet förrän nu. Lotten, hur länge blir du i Luleå?

Olle Bergman oktober 26, 2011 kl. 20:36

Lotten befinner sig sannerligen i infrastrukturernas periferi, där vägar slutar i barkflisiga vändplatser av makadam, järnvägsspåren slukas av myrarna och radiovågorna förvillar sig ut i världsrymden. SMS är för närvarande det enda som går fram.

Olle Bergman oktober 26, 2011 kl. 20:37

Hon låter hälsa att hennes lilla tågtvål halkar ner på golvet i kurvorna och att grannkupéns galgar knackar i väggen. På morse blir det ”dkjavfiguhfssozghsfohoucfx”, typ.

Olle Bergman oktober 26, 2011 kl. 20:41

Till yttermera visso har ett norrbottniskt mutantvirus invaderat Lottens näsa vilket har haft till följd att hon har nyst 23 gånger. We’re doomed! Smittskyddsinstitutet och nationella insatsstyrkan kommer att slå in tåget i gladpack!

Luna oktober 26, 2011 kl. 21:59

Hörrudu cruella din sakramentskade sopprot – skaru ha en tjottablängare, eller?!? Här talas ICKE illa om platser som båset befolkar. Lite hyfs, om jag får be.

Däremot går det alldeles bra att kasta skit på SJ och människor som slavrar med språket. Och sådana som inte sopsorterar, i alla fall skulle jag vilja det. Opinions, anyone?

Skogsgurra oktober 26, 2011 kl. 22:21

Ja, se slavra med språket skulle jag aldrig kunna tänka mig. Kanske slavra lite med soporna. Dom är ju ändå bara sopor. Från ett imponerande Wismar där jag på grund av filminspelning inte kunde bo på billiga pensionatet utan tvingades till dyraste hotellet med dubbelt så dyr restaurang. Mecklenburgs anka med fyllning av plommon, druvor och nånting annat. Ödet och ändringskommittén styr mitt liv.

Luna oktober 26, 2011 kl. 23:07

Mecklenburgs anka låter som ett komplicerat filosofiskt teorem. Ungefär som någons katt. Eller Ockhams vad-det-nu-var.

Örjan oktober 26, 2011 kl. 23:18

@Skogsgurra; @Luna . Mecklenburg anka? Nyfiken på mer info.

Örjan oktober 26, 2011 kl. 23:57
Dieva oktober 27, 2011 kl. 00:07

Undertecknad (fast övertecknad är väl mer korrekt här) har samtidigt utnyttjat SJ för att ta sig Sveriges andra framsida, Ö-helenas hemtrakter.

Det gick ganska bra, bara ett litet indiskt inslag som gjorde att vi var ca 20 min sena. Gissa vad?

Niklas oktober 27, 2011 kl. 00:34

Indiska reptricket?
Dosa?

Pysseliten oktober 27, 2011 kl. 07:48

Kastvindar?

PK oktober 27, 2011 kl. 08:17

Madras på spåret?

Niklas oktober 27, 2011 kl. 09:23

För er andra som funderar på långresor. Bara så ni vet …

Skogsgurra oktober 27, 2011 kl. 10:52

Har försovit mig grundligt. Väcktes av förvånande telefon i natt. Med besked om stupiditet så stor att det tog tre timmar att somna om. Nära-missa-frukostläge.

@Luna: Schrödingers katt och Occam’s Razor. Vi kan slänga in Broarna i Königsberg också.

@Örjan: Ja, exakt så. Men min serverades med Apfelrotkohl i stället för Semmelknödel. Och en välbehövlig Kümmel för att återställa magen till någotsånär brukbart skick.

Lotten Bergman oktober 27, 2011 kl. 12:32

Hemma. Framme. Hjälp, 148 olästa mejl. Nej, nu ska jag fortsätta att skratta åt ”Madras på spåret”.

(Det här med att inte ha tillgång till dator och telefon känns värre än en bruten tå.)

Lotten Bergman oktober 27, 2011 kl. 12:46

Anta Snaque — vi får helt enkelt ses nästa gång jag kommer upp!

Orangeluvan oktober 27, 2011 kl. 13:42

Turistmage? Läste ju att vinterkräksjuksäsongen officiellt börjat.

Dieva oktober 27, 2011 kl. 20:49

Det indiska inslaget var naturligtvis koooor som rymt. Det kändes lite exotiskt.

Heléne Eriksson oktober 27, 2011 kl. 23:42

Måste man koka vattnet?! Hur mycket bör man skämmas om man har missat den informationen och hur orolig behöver man vara? Har jag typ husdjur i magen nu ..?

Pysseliten oktober 28, 2011 kl. 12:58

Va? Min dotter sa kor, när vi diskuterade indiska fenomen men det tyckte jag var för svenskt. Där ser man! Mu.

Lotten Bergman oktober 28, 2011 kl. 12:59

Madras var bäst! Mu!

Skogsgurra oktober 29, 2011 kl. 13:30

@Luvan. Nej, inte på DET viset. Kümmel mildrar effekten av för stort födointag. Ungefär som Underberg eller Fernet Branca.

Dieva oktober 29, 2011 kl. 19:34

Ja, Madras var absolut det bästa svaret även om det inte var rätt.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: