Har ni utklädningslåda?

by Lotten Bergman on 30 oktober 2011

Denna kjol hörde inte till utklädningen utan var av normallängd 1969.

Denna kjol hörde inte till utklädningen utan var av normallängd 1969.

När jag var liten fick jag utan vidare klä ut mig i mammas bröllopsklänning. Jag spillde en gång spaghetti och köttfärssås på den. (Hur vi än funderar, vet ingen i släkten idag var klänningen och fläcken har tagit vägen.)

Någon gång där i de unga åren, beslutade jag mig för att alltid ha tillgång till en maskeradavdelning, vilket ju är svårt när man bor i andra hand i studentrum. I 22-årsåldern skulle jag och min blifvande djefla man på fest klädda som popstjärnor, varför vi (utan utklädningslåda som vi ju var) gick ut på stan och handlade upp hela studielånet för att kunna se ut som Madonna respektive Sid Vicious. Folket på festen trodde att Madonna var Nancy Spungen och att Sid Vicious var Johnny Rotten – men vad gjorde väl det?

En punkare som hette Ulf (numera professor i teoretisk kemi) och Madonna-Lotten 1986.

En punkare som hette Ulf (numera professor i teoretisk kemi) och Madonna-Lotten 1986.

Numera har jag en hel maskeradavdelning i källaren. Varje gång jag rotar bland troll (jutesäck med svans) och nätstrumpor (som trasslar in sig i nätbrynjor) samt häxhattar med inbyggt hår, lösgörs källarlukt och sminkdamm tills man utan att ha klätt ut sig det minsta lilla ser ut och luktar som en döing. Allt är lite trasigt, väldigt syntetiskt och ganska fult.

Jag som Lopp-Loella 1976.

Jag som Lopp-Loella 1976.

Men i utklädningslådan finns även nylonstrumpshållare, myggjagare, 70-talsskjortor med flygplansvingar till krage, mormors gamla skiddräkt, underkjolar och en pullover — äkta ting från en svunnen tid. Jag har cowboyboots, ballerinakjol, lackpumps och en till höften slitsad sammetskjol samt en gardin som kan funka som en turnyr.

När andra människor suckar näääääääääe när de bjuds in till maskerad, tjoar jag JAAAAAAAAA! på ett oerhört enerverande sätt. Och till festen kommer jag i de underligaste kreationer som luktar ganska starkt av unken källare. Och aldrig någonsin begriper någon vad jag föreställer. Jag förklarar:

– Trasig servitris förstås!
– Guldfisk!
– Silverfisk!
– Död häxa!
– Bok!
– Närsynt fjäril!
– Plugghäst!

Alla skakar på huvudet och sniffar lite förvirrat efter en bekant lukt som de inte riktigt kan placera.

Nu laddar jag inför nästa maskerad. Jag tror att jag ska vara Nancy Spungen. Eller fotsvamp.

{ 34 comments… read them below or add one }

PK oktober 30, 2011 kl. 17:39

Jag vill oxå gå på maskis.

Moster Mjölgumpa oktober 30, 2011 kl. 18:41

Utklädningslåda? Det är nog hela min garderob…

Moster Mjölgumpa oktober 30, 2011 kl. 18:44

De som inte gillar att klä ut sig har kanske utklädningsKlåda!

mammanonna oktober 30, 2011 kl. 18:49

Självklart har vi en utklädningslåda. Min favoritfest är när någon in min närhet ska på maskerad då jag tycker att det är roligare att klä ut andra än mig själv. Jag kan sy och loppisfynda veckor i förväg om vi hittar på något riktigt bra. Som tur är är mina barn bjudna på maskerad oftare än jag; men det är ändå alldeles för lite maskerader här i världen!

Ö-helena oktober 30, 2011 kl. 20:19

Här i huset blir den gamla utklädningslådan allt tommare, eftersom ungdomarna tar det ena konstiga utklädningsplagget efter det andra och använder på fullt allvar.

Ö-helena oktober 30, 2011 kl. 20:21

Fast de klär ut sig också: i går vinkade vi adjö till en Margot Tenenbaum, en Nefertiti, en Clark Kent och en Tintin som skulle på fest.

Lotten Bergman oktober 30, 2011 kl. 20:33

Jomenvisst, det har du helt rätt i, Ö-helena — Sjuttonåringen här hemma går ju omkring i mina vackra 80-talskavajer och 90-talsskor. De nyloniga skjortorna med noppor i armhålorna har dock ingen annekterat än.

Lotten Bergman oktober 30, 2011 kl. 20:33

När vi har bloggtofsorkesterkalas kanske det kan vara en maskerad!

Ö-helena oktober 30, 2011 kl. 20:37

Bra idé, ska genast fundera över lämplig utklädsel!

Cecilia N oktober 30, 2011 kl. 20:58

Jag går också väldigt gärna på maskerad!

För några år sen var vi på 50-årskalas där man gärna fick klä sig ”djuriskt” (festföremålet är biolog). Så då klädde jag ut mig till katten Janssons syster, fröken Jansson.

Maken tog på sig motionskläderna och satte på en nummerlapp som fyndigt nog hade siffran 50 på sig.
Djur?
Ja nu kan båset få gissa en stund …

Tyvärr var vi ganska ensamma om att ha anammat maskeraduppmaningen. Andra kom i t ex kavaj av gobelängtyg med massa katter som motiv.

Cecilia N oktober 30, 2011 kl. 21:06

Hade ingen aning om vem Nancy Spungen var så jag följde Lottens länk och sen gick jag vidare till den inofficiella hemsidans bildsida.

Med det håret som Nancy har på de bilderna så kan jag förstå att Lotten blandades ihop.

Lotten Bergman oktober 30, 2011 kl. 21:24

Nancy Spungens mamma skrev en bok om sin döda dotter – en väldigt sorglig bok.

Miss Gillette oktober 30, 2011 kl. 22:37

Ja!

(Detta alltså enligt modell Pippi, som stegar in i affären och säger: Nej! Då fattar väl alla vad jag menar?)

På B säger jag: Men Nancy Spungen var väl ingen popstjärna?

Och på C säger jag: Hade ju varit kul att få se den blifvande djefla mannen som SV också. Innan jag hunnit ner till bildtexten satt jag en lång stund och tyckte att det var väldigt vad inte lik sig han var som ung. Men sen förstod jag ju strax att det berodde på att han hette Ulf på den tiden.

Luna oktober 30, 2011 kl. 23:47

Springmask? Fast då passar inte riktigt siffran 50. L-itlöpare … nej, det blir nog Dan Brown i alla fall.

Örjan oktober 31, 2011 kl. 00:07
Pysseliten oktober 31, 2011 kl. 07:43

Åh, den boken slukade jag!

När min dotter var liten och det var dax för luciatåg på dagis köptes linne och krona hem. Övertygad om att alla små flickor ville vara lucia frågade jag dottern vad hon ville vara i tåget.
— Jag ska vara pepparkaka! svarade hon karskt.

Där och då började vår maskeradklädssamling!
De har bl a varit:
Julgris
Riskorn (Kina tema)
Spindel (fyllda strumpbyxeben blev spindelen)
Rosa plyschkanin
Panda
Diverse manga och live-figurer
Påskkaniner ett antal gånger

Nu bor vi enligt uppgift från ett av barnens kompisar i en maskeradlåda! (Ja, vi dom hade halloweenfest här i helgen och kläderna hittades förstås i gömmorna här)

JA, till bloggb(l)åsmaskeradfest!

Lotten Bergman oktober 31, 2011 kl. 08:45

Mamma mejlar mig:

”Men så rörande! På Lopp-Loellabilden står där i ett hörn samma sopskyffel som jag har ännu i denna dag!”

Inget slit och släng här, inte!

Pysseliten oktober 31, 2011 kl. 09:35

Bloggtofsb(l)åsorkestermaskerad?

Gerbilen oktober 31, 2011 kl. 11:14

Ack, barnens kläutningslåda. Alla feltvättade tröjor, gamla reklamkepsar från Tour de France, glamorösa kvällstoppar och bysynnerliga huvudbonader från gudvetvar; världens bästa leksaker.

Dieva oktober 31, 2011 kl. 12:49

Om det räckte med en låda …

JAAAA – till bloggtofsb(l)åsorkestermaskerad!

PK oktober 31, 2011 kl. 13:08

Jag tror att Lotten har glömt en bokstav i blogginläggsrubriken.

Cecilia N oktober 31, 2011 kl. 13:13

@Luna: rätt! Och då till och med trots att jag glömde berätta att han ju hade en maskeradmask på sig också.
Grattis!

Cecilia N oktober 31, 2011 kl. 13:14

(Siffran 50 handlade ju om att det var 50-årskalas – och att maken tidigare samma år uppnått denna ålder.)

Örjan oktober 31, 2011 kl. 13:57

Springmask- undrar vem i Noaks familj som tog den med på båtresan?

PGW oktober 31, 2011 kl. 16:22

Självklart har jag en dylik låda. Man vet aldrig när man behöver en Ior-dräkt till exempel. En av de snyggare utklädningar jag skådat var en kamrat till mig som klädde ut sig till Bolidens guldgruva.

Lotten Bergman oktober 31, 2011 kl. 16:25

PK: ”K”, va?

Jag ska också klä ut mig till Bolidens guldgruva — jag har ju grunden i guldfiskutstyrseln.

Luna oktober 31, 2011 kl. 16:25

Härligt, Cecilia N, vad vinner jag?

Luna oktober 31, 2011 kl. 16:26

…Kutklädningslåda passar till springmasken.

PK oktober 31, 2011 kl. 18:16

Lotten gissar rätt, nu ska jag bara ta fram hatten och dra Lotten lapp…

Cecilia N oktober 31, 2011 kl. 20:28

@Luna: Om frosten håller sig undan kan jag skicka en vinst. Men lova att berätta om den frös sönder. Då får du en ny till våren.
mejla mig på cessistickar@spray.se

Luna november 1, 2011 kl. 16:18

Oh, vad spännande! Jag mejlar som ett skott!

Pun unintended.

Cecilia N november 1, 2011 kl. 22:15

Postat!

Dina november 2, 2011 kl. 19:21

Det är inte bara sjuttonåringar som tar föräldrars kläder; för några veckor sedan lade jag beslag på pappas gamla tweedkavaj som jag haft ögonen på enda sedan tidigt 80-tal …

Dammråttan november 6, 2011 kl. 10:06

Jag läste utklädningsklåda. Det är kanske samma sak förresten? Jag gillar att klä ut mig, även om det inte händer så ofta. Förra året lyckades jag klämma in både clown och zombie, under bara november månad. Har dock inte lika mycket i mitt förråd, men det går alltid att komplettera med delar ur barnens.

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: