Hoppa till innehåll

Schampot och det flygiga språket

Nämen har ni sett! Lena Olin i schamporeklam! Hon vet hur man får håret mer lättkammat och hur man ”tämjer flygigt hår” som vore det vilda vargar.

Andra tvättahåretmärken tar hjälp av det förnämliga vitamininstitutet i Schweiz eller bara av gröna sommarängar och långt hår som faktiskt ser precis sådär flygigt ut som man ju (tydligen) inte vill ha det. Branschen och produkten har inte förändrats så mycket sedan Lenas reklamsnutt:

Lättare att kamma (check!) och mindre flygigt (check!). OBS: Det är även skonsamt! Det är inte slitsamt eller våldsamt!

Lättare att kamma (check) och mindre flygigt (check). OBS: Det är även milt och skonsamt! Det är inte brutalt, slitsamt eller våldsamt! Hurra!

När jag nu läser på visar det sig att det inte var förrän på 1960-talet som fler började använda specialprodukter och inte tvål till håret. På 1970-talet köpte vi Timotejschampo och äppelschampo och idag räknar jag förvånat till fem olika schamposorter i vårt badrum. (Och varje gång jag ska skriva ordet schampo måste jag gå omvägen om den engelska stavningen ”shampoo” och radera och lägga till och ha mig. Jag är en gammal långhårig hund som har svårt att lära mig sitta och stava.)

Naturligtvis är jag inspirerad av ”champot” som jag hittade i gamla Idun häromdagen, men också för att jag så gärna vill hitta det perfekta schampot för min nudelfrisyr. Detta för att dra blickarna till håret istället för den rinnande näsan och de svullna ögonen eftersom jag sedan en vecka är lika allergisk som en pollenallergiker i maj. (Korrigering: allergisk är jag ju alltid, men ibland är symptomen och attackerna fler och tydligare – och aldrig någonsin smickrande för utseendet. Hade jag varit en tecknad figur så hade jag ritats med ögongloberna halvvägs ute ur sina hålor och näsan blålila av klignugg och snörvel.)

En sliten fundering är det här med för eller mot diverse hårtyper. Lyssna t.ex. på en busringning med Kristian Luuk: för eller mot fett hår. (Han avslutar förresten med ordet adjö! Va? Adjö? När sa ni senast ADJÖ? Förlåt, jag kom ifrån ämnet.)

Men jag tror att schampotillverkarna och deras reklambyråer är något på spåret. Antingen är man otroligt sparsam med målgruppsdefiniering:

X-tra (dumt namn)! tycker tydligen att det viktigaste är att det är 500 ml och satsar på tre stavningar för att vara internationellast.

X-tra (dumt namn)! tycker tydligen att det viktigaste är att det är 500 ml och satsar på tre stavningar för att vara internationellast. Men viktigast är ändå att håret inte är onormalt.

Eller så prioriterar man på samma sätt som med vitamininstitutet i Schweiz att det här kommer från det coola utlandet: New York! Dr Francesca Fusco! Som är skalpvårdsexpert! Och det är faktiskt inte ett vanligt schampo som vem som helst kan tillverka utan faktiskt det bästa schampot någonsin! Best ever! Som man blir ren av! Clean! Och fräsch! För att inte tala om hur ”livfullt” håret kommer att bli! Fastän du är helt normal! Normaaleille hiuksille! ”Expert touched hair!” På baksidan kan man dessutom – om man tar fram ett förstoringsglas – läsa att om produkten kommer i kontakt med ögonen, bör man skölja dem omedelbart.

Francesca ler i mjugg när hon kokar sin lömska brygd som häxorna i MacBetch vid sin kittel.
Francesca ler i mjugg när hon kokar sin lömska brygd vid sin kittel som vore hon en av häxorna i Macbeth.

Men det bästa är kanske att på flaskan skriva allt som tänkas kan så får kunden känna sig tillfreds oavsett preferenser.

Matt, glanslöst, naturligt, vackert och friskt!
Matt, glanslöst, naturligt, vackert och friskt!

Hej alla reklam- eller schampomakare: jag önskar mig en schampoflaska som inte trillar omkull, som har bra lock och rolig reklam samt intressanta saker att läsa på baksidan (gärna i 14 punkters storlek) under den minuten som balsamet verkar. Och så vill jag veta mer om det där pärlextraktet.

Uppdatering

I kommentatorsbåset är vi rörande eniga om att man visst då hade schampo tidigare än vad som sägs i diverse faktaartiklar. Trots att jag hittade reklam för ”champo” från 1910-talet står det i NE:

”Schampo baserat på förtvålad kokosolja började utvecklas på 1930-talet. Tidigare hade nästan enbart tvål använts vid hårtvätt.”

Ok, ”nästan enbart” är kanske en godtagbar helgardering. Men det här minns bl.a. Agneta:

Lustre-Creme på tub!
Lustre-Creme på tub!

Men det tar inte slut där. Gissa vem som har skrivit en dikt om tuben …

Share
Publicerat iBloggen

62 kommentarer

  1. Christer

    Nä ett slitsamt schampo verkar ju jobbigt!
    Det är i alla fall inte som på tvättmedelsförpackningarna, där man kan läsa om nya och drygare formuleringar.

  2. OK, nu måste jag ju faktiskt ge dig ett tips på ett schampo & balsam som uppfyller dina kriterier, OCH som är bra för håret dessutom!

    http://www.aussiehair.se/ fick jag för ett tag se’n & är så kär som man nu kan bli i ett schampo…

    * Stadig flaska – check
    * Bra lock – check
    * Rolig text – check

    Dessutom luktar det gott & tuktar mina testar!

    Finns på Kicks & Åhléns och säkert på nå’ fler ställen också… 🙂

  3. Alltså, det var bara ett exempel på en reklamslogan som jag tycker ligger fint i munnen. Har ingen aning om huruvida själva schampot är bra eller inte.

  4. PK

    På tal om språk så hörde jag en man på tv som pratade om snö och risken för takras. Han sa något i stil med att taken är byggda för att tåla en hel del snö utan att rasa men att tyngden ökar ju mer det snöar och att man nu nått den tyngdpunkt där man bör överväga att skotta taken för säkerhets skull. Jag har aldrig förr hört ordet tyngdpunkt användas på det sättet. Det är alltid kul när ord används på ett sätt man inte är van vid.

  5. ”Aussome Volume
    Forget double-choc ice cream and push-up bras.
    This is what I call uplift.”

    Det var ett roligt schamp0, Ninnibeth!

    PK: ”Det snötyngda takets tyngdpunkt” måste vara en av världens alla oskrivna dikter.

  6. Var det inte någon av skådisarna i ”Sex and the city” som tvättar håret i hästschampo? Det borde väl kunna tukta vilka testar som helst om det kan få fason på en hästman. Garanterat annan text på baksidan av flaskan än dem du hittar hos Kicks.

    Annars kan du ju alltid prova det här:
    lockig.se

  7. Den där lockiga sajten var otroligt nördig och jätteintressant, Pikoföretagaren! Lockarna ska klumpas ihop och inte köra sitt eget race, står det.

    DDM: Både Nero och Kleopatra sägs ha petat i sig pärlor med hjälp av ättika, men inte Asterix av vad jag kan se. (Tusan, nu måste jag ju läsa Asterix resten av dagen och alls inte jobba.)

  8. lockig.se-metoden att tvätta med bara balsam har jag hållit på med i drygt två år nu. (Coops X-tra balsam. Vansinnigt billigt.)
    Jag är såå nöjd.

    Men häromdagen läste jag det här blogginlägget som fick en del intressanta kommentarer med länkar som jag gluttat på.
    Tvätta håret med bikarbonat. Det skulle jag vilja testa.

    Längs samma internetassociationstråd(?) fann jag även tvättnötter. Nån som har testat?

  9. Lo

    Aussieschampot är kul och luktar gott – MEN svider otroligt mycket i mina ögon… Tyvärr. Och mitt hår är så komplett olockigt att jag inte vill ge mig på att ge några tips om andra sorter.

  10. Balsammetoden fungerar även om man är olockig. Sidan försöker påstå att man kan få lite fall i håret, men tro mig, jag har testat. Allt ser lovande ut tills jag plockar fram en kam … då bara raknar vartenda strå.

    (Rätnar höll jag på att skriva. Men det ordet använda a’Sara Lidman på ett sånt sätt att det verkar betyda ”dö”. Och så illa reagerar inte håret på kammen. Bara de strån som lossnar.)

  11. Nu hittar jag pärlextrakt i varenda liten produkt som på kvinnor ska smetas, kletas eller påföras! Särskilt noggranna med skönheten ska vi vara i armhålan:

    ”Deodorantsprayen Pearl & Beauty från NIVEA håller dina armhålor vackra. Dess högeffektiva 24-timmarssystem ger dig en säkerhet som du kan lita på hela dagen. Tack var dess nyskapande formula med äkta pärlextrakt, hjälper den till att hålla en jämn hudton. Dessutom ger den en bekväm, mjuk torrhet.”

  12. Örjan

    Men vad är egentligen pärlextrakt?
    Wikipedia hjälper inte.
    Kan det vara synonymt med ”pearl powder”, vilket tydligen skall vara bra vid behandling av olika hudåkommor?

  13. Milk & Honey. Jag gillar mjölk och honung, tycker det doftar gott. Tills jag köpte schampo/balsam av ett märke som börjar med P och slutar med olive. Det luktade Björnklister! Jag lovar! Jag var livrädd att mina många hårstrån skulle ha blivit till ett men tack och lov var inte effekten densamma som lukten.

  14. Agneta

    Nog fanns schampoo före 1960! Själv minns jag inget annat hårtvättmedel för egen del

    1927 – Världens första flytande schampo lanseras. Schwarzkopf schampo

    Schwarzkopf schampo i designad glasflaska användes under min uppväxt på fyrtio- och femtiotalet. Som liten tyckte jag det var konstigt att jag och mina lintottiga syskon skulle använda en produkt för svarthåriga. Man fick också vara försiktig så att flaskan inte föll ned i badkaret. Schwarzkopfschampot avlöstes av något schampo på tub. Tror att förpackningen och tuben hade bubblor/skum i blått på vit botten. Kan det ha hetat Luxor? Eftersom jag var simmare så var det praktiskt att ha en tub därav i väskan med badkläderna.

    Men min pappa däremot tvättade nog ofta håret i tvål, såväl när han tog sitt morgonbad i badkar som sommartid i insjövatten.

  15. Sara

    Här skriver du ett helt inlägg om schampo och så fastnar jag för det du skriver inklämt i en parentes: vem som egentligen använder ordet adjö nuförtiden? Tja, något svar på det har jag inte, men imorse var det en dam som ringde till ring P1 och tyckte till om hur löjligt det låter när seriösa programledare (både på radio och tv) avslutade programmen genom att säga hejdå. Hon hade säkert föredragit att de sagt adjö. Om jag inte missminner mig föreslog hon annars att programledarna skulle säga godafton istället för hejdå. Som om det inte skulle låta löjligt (säger jag och trampar säkert någon på tårna).

    (Nu känner jag att jag blir lite tveksam kring huruvida hejdå och godafton ska skrivas just så eller om det ska skrivas hej då respektive god afton?)

  16. Spring åstad alla och fråga alla som minns tiden före schampo! Jag säger som Agneta ”visst hade man väl schampo”, men jag var ju inte där då och kan inte faktakolla verkligenheten utan måste lita till de gamla annonsernas ”champo” och dagens källor som påstår att Farrah Fawcett var den som införde schampo-trenden. (Pah! Fnys!)

  17. Örjan

    Från Wikipedia
    ’Schampo’ är ett lånord från hindins champo, som är imperativformen av verbet champna, ”att trycka, knåda, massera”.

    Undrar om Lottens champo-bakverk enl tidigare inlägg var sådant som skulle knådas mycket? Hittar tyvärr inget recept.

  18. Sara: Vi glider alltid ut på konstiga ämnesvägar här, så att du fastnar för adjö är inte ett dugg konstigt – inte ens off topic.

    Hejdå eller hej då och godafton eller god afton spelar ingen roll – däremot är afton-hälsningen om inte min skumögdhet spelar mig ett spratt inte upptagen i SAOL. (Inte i de fem senaste upplagorna från 50-, 70-, 80-, 90- talen och 2006.) I SAOB hittade jag däremot en trevlig definition av ”afton”:

    Allmänneligen anses aftonen numera inträda antingen ungefär kl. 6 eller ock vid skymningens inbrott. Härvid är dock att märka, att i vissa trakter af Sverige, äfven i de bildades språk, aftonen också innefattar tiden från middagen till skymningen, dvs. eftermiddagen.

  19. Luna

    Pärlor i ättika var inte Asterix, utan en annan serie med någon skurk som hette Iznogoud. Väl? Hm, visiren ville bli kalif eller så ville kalifen bli visir. Återkommer!

  20. PK

    Åh ja och Iznogouds handgångne man Brah at Hamed. Jag vill minnas att farbror Joakim la pärlor i gurkburkar för att öka försäljningen av hans ättiksgurkor. Det här var innan gurkburkar blev något som förknippades med handboll. För att vara säker på att inte förlora några pengar så tag han själv hand om burkarna med pärlor i. När han sedan skulle ta hand om sina pärlor hade dom löst upp sig och försvunnit.

  21. Jag som fullkomligt ÄLSKAR att sitta och nagelfara förpackningar med underliga ordvändningar känner ju att du hittade mitt i prick med det här inlägget. (Maken undrade vad jag satt och fnittrade högt åt, men jag lyckades inte riktigt förklara med ord).
    Sen apropå när vad började användas, så undrar jag om det är fler än vår familj som fortfarande hade smör på smörgåsarna på 70-talet? Vi diskuterade det på jobbet, angående att Flora är tillbaka och jag sa att jag mindes när vi fick bredbart margarin, som inte hade stått framme för att man skulle kunna bre det och det visade sig att vi tydligen var VÄLDIGT efter i vår familj.

  22. Lo

    Dammråttan: vi hade smör på smörgåsen in på 2000-talet, då vi insåg att Bregott är ett värdigt alternativ.
    Apropå schampo: kommer ni ihåg Lustre Cream (Crème?)? Höjden av lyx, tyckte jag…

  23. Agneta

    Lustre-Creme så hette det schampo på tub som dök upp någon gång på femtiotalet. Här är locket på en amerikansk glasburk från 50-talet med samma eller liknande bubbeldekor som den svenska tuben hade.

  24. Luleå-Anna

    Det var Kleopatra som intog pärlor upplösta i ättika i albumet Asterix och Kleopatra. Det med arkitekten som bara kunde bygga sneda hus som ramlade omkull.

  25. Ja, PK, du är ju också lite nudelsoppig. Eller kanske lite mer som okokt bandspaghetti?

    Min familj – familjen Stenson alltså – hade smör, smör och smör i keramiklådor ända till … nu. (Smör, godafton och schampo i ett och samma kommentatorsbås? Jahapp.)

    Vet du, Agneta, inlägget måste faktiskt uppdateras med schampotuben.

  26. Agneta

    Schampo och smör:

    Hur menar du med uppdateras, Lotten? Funkar inte länken?

    Min ursprungsfamilj höll sig också med smöraskar av diverse slag: från keramik, porslin och jag tror även plast. Själva hade vi såväl Flora som smör på frukostbordet länge. ja, ända till Bregott blev ettalternativ.

  27. Med uppdateras, menar jag att jag måste dra upp annonsen in i själva blogginlägget eftersom det finns så ruskigt många som aldrig sätter sin fot här inne utan bara läser själva grundtexten. (Som man kanske kan kalla kulissen?)

  28. Hoppas att det är okej för du-vet-vem att du länkar till en originaltext …
    (och inte får för dig att julkalendra till den alltså).

  29. Kleopatras pärldrickande beskrivs av Plinius den äldre. Läs själva:

    9
    nec haec summa luxuriae exempla sunt. duo fuere maximi uniones per omne aevum; utrumque possedit Cleopatra, Aegypti reginarum novissima, per manus orientis regum sibi traditos. haec, cum exquisitis cotidie Antonius saginaretur epulis, superbo simul ac procaci fastu, ut regina meretrix lautitiam eius omnem apparatumque obtrectans, quaerente eo, quid adstrui magnificentiae posset, respondit una se cena centiens HS absumpturam.

    120
    cupiebat discere Antonius, sed fieri posse non arbitrabatur. ergo sponsionibus factis postero die, quo iudicium agebatur, magnificam alias cenam, ne dies periret, sed cotidianam, Antonio apposuit inridenti computationemque expostulanti. at illa corollarium id esse et consumpturam eam cenam taxationem confirmans solamque se centiens HS cenaturam, inferri mensam secundam iussit. ex praecepto ministri unum tantum vas ante eam posuere aceti, cuius asperitas visque in tabem margaritas resolvit.

    121
    gerebat auribus cum maxime singulare illud et vere unicum naturae opus. itaque expectante Antonio, quidnam esset actura, detractum alterum mersit ac liquefactum obsorbuit. iniecit alteri manum L. Plancus, iudex sponsionis eius, eum quoque parante simili modo absumere, victumque Antonium pronuntiavit omine rato. comitatur fama unionis eius parem, capta illa tantae quaestionis victrice regina, dissectum, ut esset in utrisque Veneris auribus Romae in Pantheo dimidia eorum cena.

  30. Har provat de där tvättnötterna. Kunde inte se någon större skillnad på huruvida tvätten var renare med dem eller med vanligt tvättmedel. Å andra sidan var kläderna jag tvättade med nötterna inte direkt smutsiga utan behövde bara sköljas upp. Kanske skall prova igen med något riktigt smutsigt …

  31. Lo

    Jag har också borstat tänderna med Lustre-Creme. Och tänkte givetvis på dikten, men vågade inte länka…
    Jag minns inte tubens utseende så väl, men schampot var så tjockt och glansigt när man tryckte ut det…

  32. Min Oma (farmor) använde trockenschampoo (pulver), fick håret tvättat på salong och lade håret med öl på papiljotter.

    @PK: mögel kanske? Dax att besöka barberarn!!

  33. Min pappas kompis berättade om ett bus hans döttrar hittat på. Det var på den tiden som Konsum hade sin blåvita serie. Flickorna hade sett att kaviartuben och tandkrämstuben var väldigt lika varandra. Och eftersom de visste att deras pappa var en disträ man så hade de bytt ut tandkrämstuben …

    (Fast han hade hört dem planera det. Men han tänkte gå på det ändå för att göra dem glada.)

  34. @PK: Eftersom du är helt upp-och-ner märker barberaren ingen skillnad!

    @Cecilia: Hos oss förväxlades kortisontuben med tandkrämstuben av övernattande gäst. Nästa gång tar han nog ut linserna efter tandborstningen. ”Kommer aldrig få eksem i tandköttet”, var hans enda kommentar.

  35. Apropå mullet: vet ni att långklänningar som är öppna och korta framtill, kallas hockeyfrillaklänning? (Eller, det kanske de inte gör. Men de borde!)

  36. Härmed kommer jag alltid kalla sådana klänningar för hockeyfrillaklänning! Vi kan ju bli herr och fru Hockeyfrilla om jag köper mig en sådan!

  37. Kan någon förklara för mig varför klänningar som visar så mycket ben (knöliga knän) överhuvudtaget finns? Vem tycker det är snyggt?
    Det måste ju finnas en anledning till att långklänning anses som finast? (Förutom att det går åt väldigt mycket tyg och därför blir dyrare.)

  38. kicki

    Lustre Creme shampoo tillverkades av colgate.
    Finns inget schampo som lukarde så gott som det gjorde, det var en vit silver skimmrande kräm i en ljusblå aluminium tub med stjärnor på.
    Har saknat det sen tonåren under 70 talet då dom slutade tillverkningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.