Julkalendern börjar i ottan den 1 december

by Lotten Bergman on 30 november 2010

Gå och lägg er! Detta talar jag om nu så att inte stora horder av julkalendergalningar sitter uppe och förstör nattsömnen. Men vi kan väl ta litet historik och en programförklaring?

Den 1–24 december skriver jag inte normala blogginlägg utom kanske ibland om jag råkar gå på konstiga mingelpartyn eller åker mögliga tåg och tar in på konstiga hotell. De ovanliga blogginläggen är gåtor som ni löser i kommentatorsbåset genom att gissa er fram. Från början (2005) fanns julkalendern på en egen sajt, som numera bara används för facitinläggen. I tur och ordning:

Hemlisbloggaren är den ni ska avslöja. Ibland är det lite förvirrat för att vi inte vet om det är en karaktär eller en skribent som skriver — men oftast ska svaret vara kreatören. (Mest för att jag ska kunna skriva kilometerlånga facit.) Ibland härmar jag en viss skribentstil, ibland härmar jag en annan skribentstil men stoppar in ledtrådar om en helt annan skribent. Och ibland är allt jätterörigt och obegripligt och ändå löser det sig alltid på slutet.

Gissarna är ni som läser och kommenterar. Så fort ni har kommenterat, hamnar ni på en lapp som jag lägger i plommonstopet – och så drar jag en vinnare per dag. Ibland två eller tre bafatt. Det allra viktigaste för gissarna är att inte ropa ut svaret utan att istället var lite hemlighetsfull och klurig.

Facit kommer nästan alltid vid midnatt på den fantastiska Facitsajten som jag tycker så mycket om. Tur att jag inte är min egen redaktör, för då hade jag tvingat mig att skriva 90 % kortare texter.

Den röda tråden kallas DRT och har under åren varit både dum, ologisk och krystad samt svår — men ingår ju i konceptet. DRT går alltså som en taggtråd genom alla hemlisbloggartexter och det är ni som ska hitta den. Den allra bästa DRT:n var faktiskt en som var fel. I facit den 4 december 2008 skrev jag:

Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.

Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:

1 Fay Weldon, 2 Gunilla Wolde, 3 Herbjørg Wassmo, 4 Ian Wachtmeister?, 5 J.W., 6 K.W., 7 L.W., 8 M.W., 9 N.W., 10 O.W., 11 P.W., 12 Q.W., 13 R.W., 14 S.W., 15 T.W., 16 U.W., 17 V.W., 18 W.W., 19 X.W., 20 Y.W., 21 Z.W., 22 Å.W., 23 Ä.W., 24 Östen Warnerbring.

Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?

Det där glömmer jag aldrig.

Till alla som inte vågar gissa: läs i alla fall de andras kommentarer! De är fantastiskt roliga! Bäst är när ni börjar gräla om formuleringar eller när någon kommer med villospår och alla blir osäkra på något som är fullständigt bombsäkert.

OBS: man får gissa på Dan Brown och Hjalmar Söderberg hur många gånger som helst.

Den allra svåraste? Ptja, den kan ha varit den här. Den jag är mest nöjd med är en ojulkalender. Lättast var kanske denna.

Ha så kul! Och ni som inte gillar Julkalendern — kom tillbaka den 25/12 är ni snälla!

{ 11 comments… read them below or add one }

Charlott - the goblin girl november 30, 2010 kl. 23:41

Jag är redo! 🙂

Ö-helena november 30, 2010 kl. 23:45

Jag är oredo!

Plastfarfar december 1, 2010 kl. 00:19

I det här sällskapet är jag en mugglare. Men kul blir det!

godiva december 1, 2010 kl. 00:32

Tusan också! Vaken och redo nu, så måste jag gå upp i ottan också!

Gör jag så gärna! ÄNTLIGEN!

Örjan december 1, 2010 kl. 01:32

Juladventlösarnas kampsång
http://www.youtube.com/watch?v=mpCRj-pOR3o

Citronanka december 1, 2010 kl. 02:12

Drabbad av sömnlöshet mitt i natten TILL INGEN SOM HELST NYTTA. Pah!

den blyga december 1, 2010 kl. 07:56

Ibland två eller tre bafatt
Bafatt vadå?
Jag märker mer och mer att jag lärde mig prata svenska 1936…

Lotten Bergman december 1, 2010 kl. 08:15

Bafatt = ”bara för att” och ett Björn Borg-citat från mitten av 70-talet. Han (man) sa så då när man inte orkade komma på eller helt enkelt inte hade en förklaring.

Lotten Bergman december 1, 2010 kl. 08:22

Stackars Citronanka. Om det är till någon tröst, så låg jag vaken och vred mig jag också. (Väldigt underligt att ligga och vrida sig sömnlös när man inte har bekymmer. What’s the use, liksom?)

Huskorset december 1, 2010 kl. 09:04

Jeg er saa glimrende gla´no!

PK december 1, 2010 kl. 10:41

Jaaaaaa, nu börjar det!!!!! *jublar okontrollerat*

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

{ 17 trackbacks }

Previous post:

Next post: