Dagens landskamper: fot- respektive handboll

by Lotten Bergman on 20 januari 2010

Jag gillar landskamper, särskilt i fotboll och ishockey. (Basket? Jorå, men Sverige är liksom på Danmarks bandynivå.) Därför hade jag sett fram emot kvällens träningsmatch mot Oman.

Oman? Ah, vänta, det är ju bra väder där. Ok.

När börjar matchen, tror ni, om man läser på Svensk Fotboll?

Halv åtta? Ja, lokal tid!

När jag av en slump klockan 18:05 råkade hinna se sista kvarten, var det som att sitta i en sommarstuga under VM 1978.  Kommentatorerna sa mest ”oj, svensken faller” och ”där försöker Sverige med en glidtackling” samt ”nämen, den svenske spelaren passade fel”. De kanske sa mer, men micken måste ha varit från Putte Kocks tid; allt lät som när man pratar med en lovikkavante framför munnen. (Uppdat.: Aha, nu läste jag att stackarna refererade matchen via mobiltelefon.) Bilden påminde om när man kisar med ögonen och tittar på ett hockeyspel där alla spelare har exakt samma utseende. Dessutom låg ljudet 3 sekunder efter bilden. Det såg ut så här:

Spring, spring, dribbel, dribbel, tjohooo från publiken – och plötsligt slutar alla springa och tittar på domaren som pekar på något som inte går att se. hör vi avblåsningen i tv:n. (Domaren har inte ens pipan i munnen längre.)

Då laddade jag för nästa landskamp: Polen–Sverige i handbolls-EM. Men … det var som att se Sverige tävla i konståkning. Ingenting funkade! Och domarna var dumma! Sverige tog sats och missade, snubblade och blev utvisade och ingen ville ta avslut och i halvtid när jag satt och gapade över det dassiga spelet sa kommentatorerna att ”det här går ju jättebra, de spelar suveränt”. (Men förlorade. Ju.)

Och hur tror ni förresten att en fotbollsmålvakt ser ut nuförtiden? Inte alls så här.
Utan så här. Vi får lära oss ett nytt namn nu: Daniel Örlund.

Äsch. Jag skulle ha läst en god bok, dansat jenka eller sovit middag istället för att titta på sport. (Något säger mig att stora delar av det sportointresserade kommentatorsbåset vill vråla ”vad var det vi sa”.)

{ 23 comments… read them below or add one }

Dieva januari 20, 2010 kl. 22:32

Unked, säger wv om detta!

Apropå något helt annat; vi är sex personer som har anmält intresse för att inta en bloggöl (eller kanske två) i Prag. Ingen av de helger som jag förelagit passar alla utan max 3-4 personer.
Frågan är det bättre att ta det tidigare eller senare på året? (För min del är senare bättre i så fall).

Om någon i båset har missat denna intresseanmälan så tänkte jag utöka enkäten med fler datum senare när jag fått vägledning åt vilket håll vi vill skjuta den och då kan ni gå dit och kryssa för vad som passar.

Dieva januari 20, 2010 kl. 22:33

Äsch, punkten hamnade på fel sida.

Hmm.

.)

Sååå, mycket bättre.

LupusLupus99 januari 20, 2010 kl. 22:35

nejdå Lotten bara trevligt att du gillar sport 🙂

däremot så kan du hoppa över fotboll och handboll och slå dig ner framför Europsorts Australian Open sändningar (tennis) det är något att se det 😉

Lotten januari 20, 2010 kl. 22:45

Dieva: Jag tycker om din envishet och är jätteglad att du inte ger upp Praginitiativet! Om vi kommer iväg, är det banne mig din förtjänst!

Lotten januari 20, 2010 kl. 22:47

Men ack, ack, ack, LupusLupus99. Robin Söderling åkte ju ut i första! Det är så svårt att heja när man inte har någon svensk tennisspelare att älska.

BiathLuna januari 20, 2010 kl. 22:49

Jag är lite velig när det gäller sport. Skulle hellre långsamt gnaga av mig ett finger än att titta på en hel fotbollsmatch. Det är något med det där halvslarviga sättet som bollen studsar runt på som blir så… fånigt. Gamla goda vännen hävdar att fotboll är det gröna schacket, men jag har aldrig fattat poängen.

Är däremot en passionerad vintersportälskare, och det är skidskyttet som är allra, allra härligast att titta på. Särskilt när det går så fabulöst bra för brudarna!

Dessutom finns det en del intressanta skillnader mellan olika idrotter, ja, bortsett från regler och sådant. Varför tävlar friidrottskillar i lösa shorts medan tjejerna envisas med superopraktiska små bikinivarianter som de måste dra ut ur klykan efter varje hopp och lopp? Och varför blir det upplopp och slagsmål på fotbollsläktare världen över? Kan ni tänka er kravallutrustade poliser som med allvarliga miner bildar kedja för att skilja på supporters från SK Bore och Jämtbiathlon efter SM-finalerna?

Vintersportarna ter sig i det ljuset betydligt modernare och mer civiliserade. Så det så.

Yvonnes bärbara blogg januari 20, 2010 kl. 22:57

Nu gillar ju jag inte fotboll så hemskt mycket, men den där matchen du såg verkar ju nästan som en parodi. Eller i alla fall kvalitén på utsändningen.
Eftersom handboll egentligen är den enda sporten jag är intresserad av tittade jag på den. Sverige spelade faktiskt rätt bra, men Polen var bättre. Dessutom gjorde ju Polens målvakt en hel rad kanonräddningar. Han låg väl på nästan 50% räddningsprocent.

Översättarhelena januari 21, 2010 kl. 08:09

Men Dieva, det hade jag alldeles missat! Nu har jag fyllt i. Men vad säger du om att åka till Plzen i stället? Och bo på hotell Slovan, där finaste rummet kostar cirka 400 kr? Prag är ju inte riktigt vad det var en gång, sägs det.

Översättarhelena januari 21, 2010 kl. 08:12

Instämmer förresten med YBB om allt när det gäller handbollsmatchen!

embryo januari 21, 2010 kl. 08:15

jag gissar på edgar rice burroughs: upphovsmannen till tarzan

det känns så på ledtrådarna och stilen

Lotten januari 21, 2010 kl. 08:33

Så, Yvonne, nu är du inte längre en Yvonne utan YBB på samma sätt som PK, TBFKAEM och PGW.

Stort tack för att du håller uppe the julkalender spirit, Embryo.

Lotten januari 21, 2010 kl. 08:34

Jag åker precis lika gärna till Plzen — går det tågcharter dit?

Dieva januari 21, 2010 kl. 08:36

Ö-helena: Det verkar vara ett bra förslag. Det finns ju möjlighet att hinna se lite i Prag också på vägen till och från Plzen.

Lotten januari 21, 2010 kl. 08:39

Glömde ju, BiathLuna: jag håller med om det där med civiliserad sportpublik.

Ett tag närde jag tanken att hockeypubliken håller sig lugn för att det smäller som fan nere på isen, medan fotbollspubliken måste slåss för att det inte slåss på planen.

Men längre än så stämmer inte den parallellen. Tänk om curlingpubliken skulle vandalisera en stads centrum efter en förlorad match.

En särskild avdelning för "fånigaste brallorna" måste längdhoppartjejerna få. Varför i hela fridens namn väljer de inte cykelbrallsmodellen med extra pansar i skrevet?

Översättarhelena januari 21, 2010 kl. 08:43

Nej, det går säkert inte tågcharter till Plzen.

Sanna januari 21, 2010 kl. 08:47

Är här för att få lite hjälp. Försöker översätta: Check your e-mail. och det enda jag kommer på är Kolla mejlen. Tror nog att det finns något mer korrekt sätt att översätta det på. HJÄLP!

Lotten januari 21, 2010 kl. 08:47

Äh, då kan vi åka på vanligt sätt! Plzen here we come!

Lotten januari 21, 2010 kl. 08:50

Nämen Sanna, "Kolla mejlen" är ju jättebra!

Kan det missförstås? Nej.
Kan det stöta någon? Ja, kanske alla som föredrar "e-post" och "e-brev".

Om du vill personifiera det lite kan du skriva "kolla din mejl", men det är ju samma sak.

Sanna januari 21, 2010 kl. 08:54

Kolla låter så… slangigt på något sätt.

Sanna januari 21, 2010 kl. 08:58

Tack för snabbt svar förresten. Tänk vilken bra ursäkt jag har att läsa blogg på arbetstid.

Dammråttan januari 21, 2010 kl. 09:40

Jag är så otroligt ointresserad av sport att det nästan är pinsamt. Kan kanske uppbringa liiiite intresse vid större landskamper, men bara om jag tittar med andra, skulle aldrig komma på att titta själv.
Därför förärades jag att bli förälskad i den störste sportfånen som går i ett par skor. Han som inte bara följer sporten på den här sidan Atlanten, utan även alla amerikanska, total oförståbara sporter, som är flera timmar långa och håller på hela nätter.
Australian Open skulle jag kunna tänka mig att kolla på. Min barndomsbästis jobbar där i år och kanske man skulle kunna få en skymt av henne.

Ullah januari 21, 2010 kl. 09:52

heja embryo friskt humör
det är det som susen gör

Ica januari 22, 2010 kl. 21:50

Åh! mina älsklingsmålisar!

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: