Julkalendern den 14 december 2009

by Lotten Bergman on 14 december 2009

Jagbegriper inte att ni inte knorrar mer över svårighetsgraden när det är så envist svårtolkat som igår. (E.T., Astrid Lindgren och en fontän av Carl Eldh för att nämna några förslag.) För det var det verkligen. Heder åt alla som inte ger upp och heder åt alla som är så diskreta fastän de skulle kunna basunera ut både det ena och det andra från tidig morgon! Vann gjorde TBFKAEM och extrapriset gick till Niklas för att han var så fantastiskt rolig.

Idag är det textsjok igen!

________________________________________________

De sa något om att jag var alldeles för ung och att du var alldeles för gammal – men vad brydde jag mig väl om det? Jag bad bara till högre makter om att du och jag skulle få vara tillsammans och lika fria som t.ex. den där arapapan som jag inte vet vad den heter egentligen. Stopp! Stå kvar! Gör som jag säger!

Jag brukade nästan känna liksom fantomsmärtor i huvudet när du kramade mig – men jag lovar, det var ju för att du helt enkelt var den bästa. Jag älskade dig, jag lovar … men älskade du verkligen mig? Äh, du borde ha förstått att jag älskade dig av hela mitt hjärta. Tänk ändå, att jag aldrig någonsin ville skiljas från dig och nu … Oj, stanna! Rör dig inte!

Du min älskade, min kärlek – säg inte att det finns någon annan eftersom det är jag som älskar dig av hela mitt hjärta, ett hjärta (förlåt, jag upprepar mig) som endast du vet hur man sliter i småstycken. Särskilt när du kramar mig känner jag hur du delar med dig av dina … liksom … lyckoamuletter.

Krama mig, krama mig hårt, kläm och krama mig allt vad du kan. Hejda dig, snälla du. Gå inte. Gå inte, sa jag!

________________________________________________

Facit kommer vid midnatt, och om jag inte somnar kommer även Lucka 15 då!

{ 195 comments… read them below or add one }

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 08:19

Först tänkte jag på Hjalmar Gullbergs Kyssande vind och sen på The Supremes Stop in the name of love, men dem avfärdade jag på ett tidigt stadium och vågar därför skriva ut namnen. Men nåt slags poplåt är det nog allt.

Niklas december 14, 2009 kl. 08:20

Hmmmm… Käns som ett hopkok av en hel genre, eller jag kanske ska skriva schanger.

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 08:20

En pressad sån här fågel kan vara flera saker; nåt som står i pressen och nåt som pressas och äts på guldkrog i Paris, till exempel.

Ica december 14, 2009 kl. 08:22

Robert Broberg kanske? Han brukar upprepa sig med lite konstiga fraser då coh då… väl?

Ö-råttan igen december 14, 2009 kl. 08:23

Jakten avser ju upphovspersonen eller verket, right?

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 08:25

Jamen självklart Ökenråttan! *slår mig för pannan*

Hans Persson december 14, 2009 kl. 08:26

Här verkar det klart att man inte får upprepa sig, vilket ger att vi är ute efter någon som varit med i "På minuten". Den ständiga upprepningen av "hjärta" får mig att tro att det är Astrid Lindgren, vars första bok hette "Britt-Mari lättar sitt hjärta".

stina december 14, 2009 kl. 08:29

Men ååååh. Det här känns det som att jag kan. Egentligen.

Håkan (hakke) december 14, 2009 kl. 08:31

Hmm, undras om Lotten upprepar sig här. Jag kanske borde läsa igenom alla luckor och kommentarer i fem års tidigare julkalendrar?

Håkan (hakke) december 14, 2009 kl. 08:32

Men inte kan det väl vara en person som är föremålet för kärleken här. Vad mer är gammalt och kramas?

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 08:33

Om Ökenråttan har rätt (vilket jag alltså är övertygad om) så håller min röda tråd i dag också. Lite nervöst där ett tag.

cruella december 14, 2009 kl. 08:33

Det är lika desperat och uppslitande som en fransk chanson.

bengt december 14, 2009 kl. 08:34

Hemlige Arnes kusin?

Fru Decibel december 14, 2009 kl. 08:35

Kvacksmack! Jag tror jag kan det! Jag tror jag kan det!

Eva-L december 14, 2009 kl. 08:40

Kan det vara så lätt? Den där killen (?) med rött hår(?) som inget hellre vill än att vara med?

Jorun december 14, 2009 kl. 08:44

Palletten trillade ner med en duns. Naturligtvis!

aku december 14, 2009 kl. 08:47

Ökenråttan: En sån här fågel dyker väl upp vid jul också?

leopardia december 14, 2009 kl. 08:52

Har det något med en död prinsessa att göra kanske? Men jösses vad jag är nyfiken på den röda tråden, jag har iofs en lös sådan som inte går in helt, men jag har inte synat Clas Ohlson-luckan ordentligt. Den tråden kanske ligger i själva luckan.

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 08:54

Aku: Javisst, det gör den. – Men nu är min röda tråd i fara, darrig redan i går. Suck.

Lo december 14, 2009 kl. 08:55

Jag har ett uppslag… en tråd… men det är suddigt…

Olsson december 14, 2009 kl. 09:03

Tänk om gissningen på Jonas Hassen Khemiri någon gång kunde få vara på allvar. Men nej, inte idag heller. Måste gå tillbaka och läsa helgens luckor eftersom jag var på landet. Tänk om han var där!

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 09:04

Sång. Måste vara en låt. Får vibbar till en fågelsångare som inte var i Schweiz för några veckor sedan. Men även till svensk sångare och låtskrivare som verkar ha franskt påbrå. Det verkar dessutom passa drt. I så fall pratar vi fordonsindustri och en typ av livsmedelsbutik som knappt finns längre. (lite jobbigt att gissa ned mobilen, men laptoppen dog i helgen)

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 09:08

Efter att nu ha läst kommentarerna så verkar fler vara inne på samma sångfågel som jag. Men jag hoppas att det är fel och att min svenska gissning håller

ab december 14, 2009 kl. 09:12

Men hör ni, ropa bara inte Jag vet! så där. Lämna fler ledtrådar åt oss som sitter och kliar oss i huvudet!

Jakt – chanson – schlager – en märklig blandning av trängtan och ordergivning – fågel… aj, då. Den fågeln? Med anknytning till oskickliga läkare?

ab december 14, 2009 kl. 09:13

Någon sångfågel skulle jag inte kalla den, så mitt spår måste gå åt eytt annat håll.

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman december 14, 2009 kl. 09:15

Är det så lätt som det verkar? Fågeln som det åter är jaktsäsong på?

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 09:15

Crap, nu har jag googlat på den jaktmelodien som först poppade upp i skallen efter att ha läst första strofen i dagens lucka och kan konstatera att Lotten översatt den snudd på ordagrannt. Där rök min svenska gissning som passade så bra.

Wv säger pityess, menar såklart pityless. Inget synd om mej med andra ord.

ab december 14, 2009 kl. 09:20

Men Lotten, Lotten! Den här var ju lättelätt! (Skulle skriva jättelätt, men det blev ju bra ändå.)

Lyckoamuletter, på min ära.

Mitt fågelspår stämmer. Vagg, vagg.

vredens barn december 14, 2009 kl. 09:24

Hemlisbloggaren idag är en riktig kvacksalvare.

(Ja, jag åkte tidigare till jobbet för att kunna läsa julkalendern i lugn och ro utan att behöva mygla på arbetstid.)

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 09:26

det där var ju fint, jag gissar på han trummisen som blöev basist och sångare, det är inte rätt, det vet jag, men det är en gissning och man måste ju hålla sig framme

Malinka december 14, 2009 kl. 09:27

Igår förstod jag till slut, efter att en kvart över midnatt läst igenom kommentatorsbåsets samlade ansträngningar.

Idag krävdes bara första raden. Vet inte om jag är lättad eller besviken! Kvack!

ab december 14, 2009 kl. 09:28

Jaha, då kan man ägna resten av dagen åt att uppdatera sidan och få nya intressanta captcha.

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 09:29

nä, nu vet jag, nåns man, "lyckoamuletter" är ordet

ab december 14, 2009 kl. 09:30

Sitter det förresten en hel stab människor och dels hittar på de där orden, dels kollar att de inte betyder något förargligt på t ex rumänska?

dionte december 14, 2009 kl. 09:33

Pling! Nu är jag vaken.

ab december 14, 2009 kl. 09:34

Om man kollar in även andra texter av hemlisbloggaren så ser man att någon hejans författare är h*n inte. Riktigt. Googling anbefalles.

Dieva december 14, 2009 kl. 09:38

Japp, låttext. Sen måste jag grunna lite, jag är hopplös på att komma ihåg titlar.

Niklas december 14, 2009 kl. 09:44

Det finns ett YouTubeklipp med hemlisbloggaren där han framför originalet. Tänk att vara jämnårig med ett sådant epos!

Niklas december 14, 2009 kl. 09:44

Det skulle nog ha skrivits med -.

Fredrik I december 14, 2009 kl. 09:45

Jag hörde en historia häromdagen:

– Hur många huvudstäder har Kanada?
– Öhm … åtta, va?

Och f ö så lär dagens bloggare vara född där.

/ingrid december 14, 2009 kl. 09:47

arapapapapadio arapapapapapapadio
rappar skönsjungande julfågel som delar namn med dagens bloggare (eller brevskrivare får man väl kalla henne).

Flinn december 14, 2009 kl. 09:48

Oj, vad ni har hållit igång i helgen! Det finns en del att läsa ifatt, ser jag.

Idag fick också jag omedelbara associationer, och minnesbilder från grundskolans musiklektioner, men skulle kanske inte ha litat på dem så snabbt om det inte hade varit för ett antal uppmuntrande kommentarer som fick mig att googla lite. Så, nu kan jag också vara med och simma i dammen igen.

Kerstin december 14, 2009 kl. 09:57

Efter gårdagens hjärnbrist (mina googleträffar visade bara de svenska namnen.. och jag trodde brasserie Godot ligger väl på Linnégatan?) tar jag nya tag idag och hoppas att det är lika självklart som det verkar.

Inte Kalle men en annan i samma släkt.

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 10:07

Hm, jag gissade ju på Carl Barks igår. Var jag månne före min tid?

embryo december 14, 2009 kl. 10:09

lätt: rymdepos med romantiserande och lite högtflygande språk, gränsande hela tiden till det patetiska

peter nilssons tvillingstjärna: romanparet rymdväktaren och nyaga

hyperrymdens närhet till det somliga kallar gud

andra godot

Helena december 14, 2009 kl. 10:14

Oj, Mia, en sån flashback! För 25 år sedan spelade min bästis elorgel, och min uppgift var att sitta bredvid på en pall och lyssna när hon gjorde sin spelläxa. Jag hade helt förträngt hur mycket jag avskydde det där elorgelljudet.

Men den här hemlisbloggningen kunde jag!

Gittos mamma december 14, 2009 kl. 10:14

Här är jag tillbaka på jobbet och har tänkt tänka hela dagen, men det gick ju inte. Tänkte först på Gullberg (amzon-aran), men det passade inte riktigt, tyvärr. Hade också gärna velat gå österut till vårt grannland, men det blev en återvändsgränd igen. Men så ringde klockan och nu ringer den hela tiden i mitt huvud som en galning. Jag får lust att slänga en isbit på någon.

Malin december 14, 2009 kl. 10:14

Jag vet, jag vet, jag vet!
Ibland är det tur att man knarkar skvaller till frukost. 🙂

WV: Ressemer, får mig att tänka på en liten vampyrbebis från en högst aktuell triologi.

Håkan (hakke) december 14, 2009 kl. 10:21

Eftersom mina påålitliga medresenärer knäckt dagens lucka, och även lett mig på rätt spår, är det kanske dags för mig också att börja grunna på DRT (aka ÖRT). Jag börjar med en summering av hittillsvarande luckor:

Mikael Niemi (f. 1959), Populärmusik från Vittula
Gösta Knutsson (1908–73), Pelle Svanslös
Suzanne Brøgger (f. 1944)
Kristina Lugn (f. 1948)
Stefan Andhé (f. 1944)
Clas Ohlson (1895–1979), katalogen
Pär Lagerkvist (1891–1974), Det är vackrast när det skymmer
Lotta Lotass (f. 1964), trilogin ”Den svarta solen”, ”Den vita jorden” och ”Den röda himlen”
Jan Myrdal (f. 1927)
Jan Lööf (f. 1940), Sagan om det röda äpplet
Jan Berglin (f. 1960)
Captain W.E. Johns (1893–1968), Biggles
Samuel Beckett (1906–1989), I väntan på Godot
*a** ***a (f. 19**), **a**

Den obildade skåningen december 14, 2009 kl. 10:22

Jag är rättså säker på att jag är med på banan idag.. Om jag nu är på samma bana som hemlisbloggaren så delar vi en gemensam geografisk punkt i söderns sköna land..

Sanna december 14, 2009 kl. 10:25

Först såg jag en scen ur någon film eller tv-serie där hjältinnan förklarar sin kärlek för skurken medans hon riktar något sorts vapen mot honom. Undrar om denna assosiation har något med mitt val av underhållning denna morgon att göra. Kollar på gamla avsnitt av den brittiska spionserien Spooks.

Men jag var ju tvungen att läsa kommentarerna också som än så länge är tillräckligt få för att jag skulle orka med att läsa dem alla ordentligt.

För att inte låta mig luras googlade jag ledtrådarna och kan bara böja på nacken och vara tacksam för att jag inte öppnade näbben innan jag läst dem.

Jag blir mer och mer imponerad varje dag över hur mycket kunskap ni alla bär på.

Men trots allt blir jag fundersam över om det är herrn eller (fd?) frun som menas.

vw vill också vara med och kramas: krammou

Cecilia N december 14, 2009 kl. 10:27

Början stämmer väl fortfarande, så länge det varar, vilket inte verkar vara så många dagar till enligt ryktena.

Undrar om han är så hobfotad som man kan tro.

Ardy december 14, 2009 kl. 10:30

Idag är vi i Ankeborg.

crrly december 14, 2009 kl. 10:31

Det här låter sannerligen finlandssvenskt. Två kandidater har jag.

Granny Smith december 14, 2009 kl. 10:31

Loreleis hund i Gilmore girls!

Wv: knowinti. Jo, i dag vet jag.

Emi december 14, 2009 kl. 10:31

Jag tänker mig att Celine Dion kan stå och vråla den där texten, i glitterklänning och allt. Maträtter och hobfötter, det befattar vi oss inte med.

vovvamomo december 14, 2009 kl. 10:32

Jakthistoria.Very old.

citronanka december 14, 2009 kl. 10:35

Don't go är ju en gammal fin låt med (bland annat) Yazoo, så då gissar jag på Alison Moyet.

Fast det pratas så mycket om fåglar så jag slänger in en gissning på Anna Anka också.

Sedär, två felgissningar samma förmiddag. Inte illa!

citronanka december 14, 2009 kl. 10:38

Nej, Tina Turner. Simply the best!

Den obildade skåningen december 14, 2009 kl. 10:39

Nu när jag läst alla kommentarer blev jag ännu lite säkrare på min sak. Inte för att mitt förra inlägg kan vara till hjälp för någon eftersom ni inte vet var jag härstammar från.. Jo någon här vet förresten var min gata ligger.

Malin december 14, 2009 kl. 10:44

Okej, försöker följa era ledtrådar här, men begriper inte var sjutton ni får in fågeln. Pressad, i pressen, till jul?

Kronfrun december 14, 2009 kl. 10:46

Lorelais hund och min gata passar bra! Jag tänker även på Queen of Hearts, vilket wv också medger (medege). Röda tråden har jag ännu inte hunnit klura på… bra sammanfattning av Håkan (hakke)!

Smultronblomman december 14, 2009 kl. 10:55

Kan det vara Kaa om ger Mowgli en tryckare?
Näe, tror inte det. Ska nog gå och äta lite frukost innan jag fortsätter jobba. Så är det med hemma kontor….

den blyga december 14, 2009 kl. 11:00

1957 fanns ju inte hela detta utbud med YouTube etc men ändå strömmade D. ut ur alla högtalare som fanns…
Fantastiskt att killen bara var 16 år!

dionte december 14, 2009 kl. 11:11

Tack alla kommentatorer som vinkat in mig på rätt väg. Tror iaf jag lyckas få ihop det om jag passar in svaret. Ni vet det säkert men jag säger det ändå: Totalt föds det i världen upp omkring en miljard miljoner x om året. Men exemplaret i hemlisbloggen är ju unik och mer sjönsjungande. En riktig stjärna redan som ung.

wv säger yelly. Sprängd känner jag till men inkokt?

TorpSara december 14, 2009 kl. 11:14

Idag var jag nöjd över att det var så lätt. Men vart tog bilkraschen vägen? Den hade väl kunnat få vara med? Eller om inte annat Hero?

Gittos mamma december 14, 2009 kl. 11:18

Nej, jag har ändrat mig. Jag tror inte fågeln är en anka utan en archaeopteryx. Så lätt var det nog inte!

ab december 14, 2009 kl. 11:20

Bilkrasch…?

Du menar inte flygande is?

Miss Gillette december 14, 2009 kl. 11:24

På Chalmers tekniska högskola finns bland teknologerna en slående — bokstavligt talat — slogan bestående av två rimmande ord, varav det ena är hemlisbloggarens efternamn, som skanderas retsamt för elektroteknologer.

Babbsan december 14, 2009 kl. 11:29

Flaxar in från jobbet och kan bara hålla med Ank-falangen…

ab december 14, 2009 kl. 11:30

Hemlisbloggaren har också gett ut ett kort verk där ordet dröm nämns trettio gånger (jag kollräknade).

Katt december 14, 2009 kl. 11:32

Så lätt idag! You had me at hello, eller snarare efter första meningen.
Nu sitter den fast i skallen.
Jag vill hellre tänka på Arne. Eller Peking (fast det kanske också heter Beijing nuförtiden).

ab december 14, 2009 kl. 11:34

När man ska tanka
går på en planka
vägarna är sanka
båtarna för ranka
modellerna för slanka
eftertankar kranka –

då ringer man Lennart Svahn.

(Eller gjorde. Han är ju död.)

Wickmanskan december 14, 2009 kl. 11:42

Jag gissar att detta måste vara Flirtige Knut av och med Lars Berghagen.

Frasen "Särskilt när du kramar mig känner jag hur du delar med dig av dina … liksom … lyckoamuletter" visar detta tydligt. Knuts hobby är att samla på vissa tingestar. Lyckoamuletter är en diskret omskrivning bara.

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 11:44

Jag får bara associationer till en låt som handlar om min födelsestad där somliga bor på fel sida älven. Det får bli min gissning idag. Nu skall jag läsa de andras kommentarer.

dionte december 14, 2009 kl. 11:46

Gittos mamma, archaeopteryx, där skrämde du mig! Men nu är jag lugn igen efter att ha kollat. Jag vill ju så gärna tro att många har rätt och jag fattat det. Samtidigt som någon (pling pling) viskar: Ha! så lättlurad! Så jag kastar in en brasklapp: En tidningsanka. Och vad är då sanningen??

Pysseliten december 14, 2009 kl. 12:12

Jag mimade till b-sidan i 5:an. Det skulle vara roliga timmen, say no more.

Lilla E december 14, 2009 kl. 12:21

Om man uttalar den franske kompositören Poulencs namn fel så kommer man ganska nära denne hemlisbloggare.

Catharina december 14, 2009 kl. 12:23

Första meningen avslöjade direkt. Jag kunde utan kommentatorhjälp, denna gång, nu är jag stölt över mig själv! Min mor var ett stort fan av denna fågel när det begav sig. Men hon hatar hans fru som så många andra…

Heléne december 14, 2009 kl. 12:35

Eftersom jag är hopplös på att vara diskret ska jag inte försöka. Jag nöjer mig med att skrika:

JAG VET!!

(Nu vände sig alla i hela datorsalen om och stirrade argt på mig.)

jovanna december 14, 2009 kl. 12:36

Men det är ju jag (en och en halv vecka till BF)!

Lo december 14, 2009 kl. 12:38

Först var den en tjej, men nu passar det in på en annan. Frågan är bara vilken av dem som Lotten tänkter på?

örjan december 14, 2009 kl. 12:59

Pippi på silvertornet.
Visst, deras paradnummer.
De har tom egen uppfödning, och en löpande numrering av fåglarna.
Men de har förlorat 2 stjärnor i röda boken.

Ellen december 14, 2009 kl. 13:03

Jo, jag tänker på så många andra på Loreleis hund.

vovvamomo december 14, 2009 kl. 13:22

Man kan ju bli grundlurad här, VEM som skall vara bloggaren,av tre.
Jag tror på Hon, den äldre, inte Hon den yngre o inte Han den äldre

Smultronblomman december 14, 2009 kl. 13:29

Eftersom det nog är ganska uppenbart vad dagens bloggare är för en vill jag bara lägga in en egen reflektion angående sångens innehåll.
Varför *höjs ögonbrynen* när åldersskillanden är åt detta hållet, men när det är åt det andra verkar det helt OK?

WV säger eybob – ja, mitt öga är nästan friskt nu!

ZKOP december 14, 2009 kl. 13:32

PYSSELITEN! Vill bara säga TACK till Pysseliten som med en vänlig kommentar igår som hämtade hem en vilsekommen från skogen. Omtänksamt! Det tycker jag var hedervärt. Vill ge dig tröjan jag vann.

ZKOP överlåter sin vinsttröja till PYSSELITEN.

(Kanske tänker vi i samma banor när det gäller den röda tråden – för visst hade det passat bra med hon som satt fast med foten?)

Maria H december 14, 2009 kl. 13:35

Snöade av någon anledning först in på Caroline af Ugglas, och därifrån raskt till Janis Joplin. Sen har jag läst alla smarta kommentarer och sällar mig sedan snällt i in fågelspåret.

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 13:39

Beatrice är inne på samma linje som jag, dvs mitt svenska spår. En nedfart med hästboning och en produktionsanläggning för självrörliga transportredskap. Sista raderna passar in på en annan av hans låtar från den tiden. Jag förstår att ni fågelivrare är exalterade, men en del av oss har genomskådat Lottens fällor och trick och inser att fågelspåret är för enkelt. Det är en svensk artist och komponist.

Charlott - the Goblin girl december 14, 2009 kl. 13:45

Jag tror att vi har att göra med en låtskrivare idag… Jag säger inte mer just nu…

Malin december 14, 2009 kl. 13:47

Okej, jag är med nu. Villade bort mig lite bland pressad anka (spam!) rökande pumpor och lite annat skoj!

Wv = solver!

vovvamomo december 14, 2009 kl. 13:51

Men det kan ju också vara Han,som är ännu äldre än Han som är äldre, om det nu är Hon som är äldre.

Pysseliten december 14, 2009 kl. 13:56

Hejda dig ZKOP! Jag har vunnit TVÅ tröjor tidigare år och i år får jag njuta av snyggt påklädd PK till jul, jag är redan über lycklig!

Tack själv! Det tog mig ett litet tag igår, att lista ut vem DU tordde på, men det är ju också en del av nöjet!

Victoria december 14, 2009 kl. 14:15

Det kan inte vara Kalle, och inte Kajsa, och inte någon av knattarna heller för den delen. Men VEM kan det vara….?

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 14:25

Fågelsnubben har jag aldrig gillat och hans fru är ju än värre. Låten hade kunnat handla om min lillasyrra som heter som låttitelns namn, men hon föddes långt efter 1957.

Pysselitens karlslok håller helt med dig, man kan ana mer än en av låtarna. Måste ju vara lokalpatriotisk.

Åsna december 14, 2009 kl. 14:37

Lyckoamuletten tyder ju på farbror Joakim.

B. Fundberg december 14, 2009 kl. 15:15

Cornelis Wreeswiijk!

Lotten december 14, 2009 kl. 15:16

Men vaaaaaar är Plastfarfar som ville att det skulle vara enklare, simplare, folkligare och andra luckor?

Jag vill förresten ha adresser och storlekar på dem som har vunnit. Jag saknar AB, Citronen, Åsna, ZKOP (som inte ska ge bort sin) och Gitto!

(Det kan ändå dröja lite, jag har bara fått vissa storlekar än så länge.)

TorpSara december 14, 2009 kl. 15:29

ab: Jo, Namnet förolyckas i bilkrascher och har en koppling till Hero. Om skvallret vet jag föga.

Godiva december 14, 2009 kl. 15:37

Åh, en perfekt lucka för en feberhjärna. Det är såklart Elvis "You give me fever!" Snörvel. Skulle behöva någon som ömt baddar min panna med isbitar.

Anna december 14, 2009 kl. 15:40

Men jag vet! Det är svininfluensan som bloggar idag!

is99esa december 14, 2009 kl. 15:40

Säger men då
upptäcker att man komentar från förmiddagen inte verkar finnas:(
Kan meddela att jag redan då anslöt till skaran som gillar Loreleis hund!

Lotten december 14, 2009 kl. 15:49

Jag tycker INTE om att era kommentarer försvinner, som ni ganska ofta meddelar. Vem ska man stämma?

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 16:02

Lotten, idag är det tydligt att du ska stämma närmsta elorgel.

Beatrice, tänker du som jag på texten "håll om mej älskling, håll om mej hårt"?

Jag har alltid gillat den artisten, han har en varm och mjuk framtoning. Den första låtens titel är ju delvis samma som luckinnehållet häromdagen. Och kopplingar till flyg finns ju där med. Det stämmer för bra för att ignoreras.

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 16:33

Jag funderar på att avslöja min röda tråd innan den brister med buller och bång eller ett litet knirk eller vad nu trådar brister med. Det lär nog ändå vara så att Lotten egentligen har tänkt ut en heeelt annan röd tråd, fast min är så specifik och konkret och stämmer finfint hittills (med lite god vilja även på Clas Ohlson). Ska jag avslöja den tycker ni? Eller vänta tills den inte håller längre?

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 16:38

Pysselitens karlslok: Jupp precis. En av mina favoriter oxå, lyssnade på honom på bokmässan och han verkar vara genuint trevlig och rolig.

Ö-Råttan december 14, 2009 kl. 16:43

Ö-Helena: Clas O. var inget problem tyckte jag. Ska jag ge en ledtråd? (Fast sen har det ju börjat darra til lsej här påsistone, så man kan ju undra vad min RT egentligen är värd.)

Ö-Rådisen december 14, 2009 kl. 16:45

Nej förresten; du får säja först, Ö-Helena.

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 16:46

Ja tack, Ö-råttan! Vi kan ha ett par parallelltävlingar här ju! Och då tänker jag inte på parallellslalom.

WV säger acuse, så jag undrar om jag borde ändra mig och gissa på Emile Zola i stället?

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 16:47

Jaså minsann! Här är en ledtråd till min RT dårå: Även en blind höna kan hitta ett korn.

görel december 14, 2009 kl. 16:51

Hej, kom precis innanför dörren och vill bara slänga in en kommentarsprenumeration.

görel december 14, 2009 kl. 16:54

Nu har jag läst sex kommentarer, snabbgooglat och tror att jag hänger med i svängarna.

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 16:54

"Även en blind höna …" Nää vet du! Är du oförskämd, va, Ö-Helena? Eller…

Ja, vad skulle min ledtråd till den röda tråden vara. "Tiden går" till exempel. Eller snarare "Tiden gick".

ZKOP december 14, 2009 kl. 17:06

Soft, luften är full av looove!

Håkan (hakke) december 14, 2009 kl. 17:06

Nu tycker jag att alla som börjar på Ö verkar lite stroppiga. Framtiden och det förflutna, blinda hönor och tidens gång i imperfekt — håller ni ens i samma tråd? Förmodligen, men jag håller bara på att krevera. Av nyfikenhet. Och inkompetens (för att anknyta till Majlard-kopplingen i en historisk RT).

Anna december 14, 2009 kl. 17:10

Hakke, vi kan krevera tillsammans, eller implodera kanske: som två supernovor imploderar vi av inkompetens, och lyser upp natthimlen en sista gång. Snyft! Slut!

ZKOP december 14, 2009 kl. 17:11

Hönan passar inte in i min idé om den röda tråden, däremot de andra ledtrådarna.

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 17:12

Ja, det är ju det vi inte vet, Hakke. Ö-råttans ledtråd passar dock även in på min röda tråd.

Agneta december 14, 2009 kl. 17:14

Dagens lucka gav inte huvudbry. Så bra, då är tankeapparaten fri i dag för andra uppdrag.

Originallåten hörde jag i min ungdom, men föll inte i farstun för den, eftersom jag redan hade mutat in jazzen som min musiksmak.

På tal om att kommentarer inte kommer upp. Kolla att kommentaren verkligen gått i väg efter att man skickat. Om inte skicka direkt igen. Så gör jag när det verkar trångt i portgången.

Lotten december 14, 2009 kl. 17:30

Hej alla stroppar — det verkar som om man är DRT-på-hugget när man börjar på något långt bak i alfabetet.

Jag vet inte hur kul ni har, men jag ger detta en tia!

Dina december 14, 2009 kl. 17:32

Ha! T o m jag vet! Då måste det vara något extra lurt för inte kan väl Lotten ha gjort det så enkelt? (By the way, min gissning är på hon som har samma början som jag.)

Cecilia N:s man december 14, 2009 kl. 17:34

Fantomens fru! Han är ju hur gammal som helst. Och han har gott om lyckoamuletter.

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 17:37

Jag är långt bak i alfabetet. Du också, Ö-Helena?

Fast i går och i dag får jag inte riktigt till det. Lotten …

cruella december 14, 2009 kl. 17:38

DRT: Korn och tid som går… det kan ju bara handla om ölbryggning!

Lotten december 14, 2009 kl. 17:39

Oiiii, oiii, hopp & skutt, jag får skriva en ny lapp och lägga i hatten!

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 17:41

Betr. Clas. O., Ö-Helena, som du hade trassel med: Jag säjer bara: No 10. Och nu kan väl du säja hur du fick till det i går? Och i dag?

Wv är inne på jamtskan fortfarande, fast stavar illa: stesche

görel december 14, 2009 kl. 17:46

Idag känner jag att livet därutanför har större dragningskraft än denna kalender. Jag har ingen aning om varför. Är jag för gammal? Ropar den otömda tvättmaskinen, de ofakturerade fakturorna, den ännu oinköpta sprättgrisskinkan eller den alltför lite promenerade hunden så högt att jag inte kan blunda längre? (Jaja, med öronen alltså.)

Medan jag funderar på det vill jag rekommendera ett par länkar som jag hittade under dagens korta, tafatta googlande:
Vem i helskotta sjöng den där låten och En himla massa sångtexter.

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 17:49

Vi har det bra, vi här bak i alfabetet. Alltså, jag kan inte riktigt berätta hur jag fick in dagens och gårdagens lucka i tråden, för då avslöjar jag hela tankegången. Och det är jag inte riktigt redo att göra än!

Plastfarfar december 14, 2009 kl. 18:03

Den här klarade till och med jag. Så var det inte Finkultur heller.

Kristina af Knusselbo december 14, 2009 kl. 18:14

Vilken tillfredsställelse det är när man kan! (för en gångs skull)
Jag tror han snart blir ett ex i alla fall och hans nästannamne umgås ju med en arapapa en gång om året.

Pysselitens karlslok december 14, 2009 kl. 18:27

ZKOP, om Pysseliten med sitt omvittnat ickeexisterande lokalsinne lyckats hjälpa någon som gått vilse i en skog är det värt hur många tröjor som helst. Och nobelpriset i hittiologi. Även om skogen enbart består av två träd.

För övrigt säger jag bara: Stor rysk ledare, smil, tomt. (obs, rebus)

Åkerråttan december 14, 2009 kl. 18:33

Åhå, ligger det till på det viset, Ö-Helena!

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 18:44

Ö-Helena: Fick du in Beckett i DRT genom icke-förekomst av det som borde ha förekommit?

Yvonnes bärbara blogg december 14, 2009 kl. 18:52

Så märkligt, jag är helt säker på att jag kan efter halva första meningen. Kan det verkligen stämma? Kan det vara den där låten om hon tjejen, skriven av han den där killen som var så ung då fast nu är han gammal!
Ska ta och läsa kommentarerna nu för att se om det är fler som verkar veta samma sak.

Huskorset december 14, 2009 kl. 19:17

Hmmm… Kunde inte låta bli att ögna igenom första kommentaren (ÖH) och håller med om det där med poplåt. Samme som sjöng den här skrev också orginaltexten till "Här slutar allmän väg" (Claes Erikssons svenska titelöversättning). Tror jag.

Citronen december 14, 2009 kl. 19:19

Alltså Ö-helena och Ö-råttan (och kanske några till fast lite senare…) Vad säger man. Åttaånitton! (nästan 8,90) samt snabba 8.20. Imponerad, bugar mig för era kunskaper.

T.o.m jag lyckades förstå och googla fram "Fantomen med Kalle" efter att ha läst det första inlägget.

Så då passar jag på att slänga in en första gissning på morgondagens lucka som jag tror kommer att vara Astrid Forsell-Gullstrand (ja, ni vet, tre gubbar, tre gubbar från…) helt baserat på den djefla mannens kommentar om Beckett redan den 12 december, dvs dagen innan lucka 13!

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 19:24

Nej, Ö-råttan, Becket uppvisade mycket tydlig förekomst. Har vi trots allt olika DRT-teorier?

Lotten december 14, 2009 kl. 19:27

Ja, jag tror att ni har olika teorier!

(Och så stavar både jag och Ö-helena fel på Beckett.)

Översättarhelena december 14, 2009 kl. 19:32

Ja, men det mystiska är att han passar in i min röda tråd även med ett t.

Lotten december 14, 2009 kl. 19:33

Ah.

(Oh dear. I'm lost.)

Niklas december 14, 2009 kl. 19:37

@görel: Tack! Äntligen fickjag veta att det var The Pipkins som gjorde Gimme Dat Ding.

Rosist säger wv och det är du värd.

Pysseliten december 14, 2009 kl. 19:47

PK är också envis, jag hittar huuur bra som helst. Idag hittar jag tex. många bra ledtrådar här bland kommentarerna. Fast lite kul är det att PK envetet gissar på en kille som han har det gemensamt med, att ingen av dom heter Fransson, fast dom både skulle ha kunnat göra det.
Själv gissar jag på Misfits som har gjort en cover på låten i "horror punk" tappning.
DRT är på G!

Dammråttan december 14, 2009 kl. 19:48

Måste ju börja med att det är beroendframkallande och skamligt roligt att gissa i den här kalendern. Speciellt skamligt hur otroligt bra man mår av att gissa rätt (rent sjukligt nästan). Att sen vara tvungen att gå till jobbet innan dagens lucka kommit in är en PLÅGA. Vilken tur att jag är ledig i morgon. Hoppas den blir en rikttig karamell at suga på.
I dag får jag känslan av en sång och tänker först på en man med stora ögon. En annan tanke är att man ska sjunga av hjärtat. Nu ska jag läsa kommentarer och se om jag får något annat infall. De är ju trots allt 144 stycken! (Lika många öl som i en stuv med burköl – VM i oviktigt vetande så här på kvällskvisten)

Yvonnes bärbara blogg december 14, 2009 kl. 19:49

Nu är jag övertygad (igen) om att jag har fattat rätt. Det är låten om hon tjejen som heter samma sak som en annan tjej som Elton John sjöng om. Fast från början handlade den låten om en tredje tjej som han där kallade vid hennes rätta namn och inte det hon blev mest känd under. (Säkert jättemånga syftningsfel men min hund står och stirrar på mig och vill gå UT!)

Wv (donsue) är rädd att jag ska stämma någon, men jag lovar jag ska inte!

Ökenråttan december 14, 2009 kl. 19:58

Lotten: Har du sagt en trådbit rent ut ? I Lööf-kommentarerna? Nåå?

Becket med ett t kan jag till nöds knö in. Lite krystat blir det.

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 20:07

Pysseliten, men det är ju för att PK har moraliskt rätt mycket bättre låtskrivare än fågelgubben.

Dammråttan december 14, 2009 kl. 20:12

Jaaaa, men det är klart. Hade ju rätt om att det var en sång i alla fall. Vilken tur att det var så lätt, för familjen vill att deras mamma/fru ska engagera sig lite, när hon kommer hem från jobbet vid sjutiden (visst är det fräckt?!)

colavall, är det sånt de bygger i extraprisbutikerna, eller kanske nåt olagligt att andas in?

Luna december 14, 2009 kl. 20:20

Oroväckande enkelt. Rock swings! Eller kanske roll-on? Luktar lite sådant här. Eller är jag bara dum och smittsam?

Ofrivillig katalysator till Life on mars. Vilket kanske är hans egen största upphovsrättsliga bedrift?

Agneta december 14, 2009 kl. 20:41

DRT är också så där elastisk att den finner sig i vilka idéer man än kommer på – det går alltid att hitta bitar som får det att se ut som ett felfritt pussel.

Själv har jag tre olika DRT-idéer och har lyckats få alla mina infalla att stämma. Men de sista dagarna har jag inte hunnit med, så det är inte säkert att de håller.

Till den av Ö-damerna som har problem med Beckett undrar jag om inte en länk kan finnas i

»The bawd asks him if he wants a fair one, a dark one or …«

Dvs om jag har fattat er DRT rätt.

nykomling december 14, 2009 kl. 21:16

läste dagens gåta på förmiddagen utan att förstå mer än att det rörde sej om en sång…sen under eftermiddagens lopp började jag smågnola på ett gammat örhänge o plötsligt var det ju DEN, hjärnan hade jobbat lite på egen hand undertiden som jag jobbat med helt andra saker på min arbetsplats,som iochförsig är engelskspråkig, PA och AA på andra sidan Atlanten, gissar jag så här sent om sider, men vad gör man när man jobbar till sent o sen gör pepparkaksdeg..

grabben december 14, 2009 kl. 22:14

hah den här lärde jag mig på skolan det är paul ankas diana

Lotten december 14, 2009 kl. 22:31

Hm. Jag tänker plötsligt på … på … på … en elefant i en porslinsbutik!

Vatten-Sanna december 14, 2009 kl. 22:34

Hm. Jag gissar på samma som majoriteten förstås.

Ingela december 14, 2009 kl. 22:39

Nu gissar jag utan skyddsnät eller vidare eftertanke och definitivt utan diskretion: Det där måste väl vara Herr Ankas första dejt?

Nu ska jag läsa kommentarer.

Dieva december 14, 2009 kl. 22:51

Just idag tror jag att vi kan leva med lite krossat porslin 🙂

Lotten, vad sägs om att lägga upp en instrux/netikett-sida som du länkar till ovanför denna ruta nu så här i juletider?
Jag vill minnas att det inte var så himla lätt i början.

Så då gissar jag på Edit "Sparven" Piaf – det är ju farligt att köra i Paris.

Nu måste jag grunna mer på DRT. Jag blir mer och mer förvirrad.

bengt december 14, 2009 kl. 22:54

Men vi kan ju inte vara helt säkra på att det är rätt?
Och glädjen att gissa (kanske rätt) borde uppmuntras oavsett vilka former det tar. Tycker jag.

Lotten december 14, 2009 kl. 23:05

Självklart, Bengt! Uppmuntring, uppmuntring! (Bra idé, Dieva.)Tusan hakar: jag har fått in knäckebröd under entertangenten. Ska sluta göra stycken nu tror jag. Embryo: hur ser poesi utan radbrytningar ut?

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 23:06

nu fick jag en känsla av att det är nåt av amerikansk _författare_ och inte guy ritchie som jag först trodde, nåt med krama ihjäl, han som hette typ som en flygel, där kramas det väl ihjäl en hel del, jag gissar det

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 23:06

nu fick jag en känsla av att det är nåt av amerikansk _författare_ och inte guy ritchie som jag först trodde, nåt med krama ihjäl, han som hette typ som en flygel, där kramas det väl ihjäl en hel del, jag gissar det

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 23:07

nu fick jag en känsla av att det är nåt av amerikansk _författare_ och inte guy ritchie som jag först trodde, nåt med krama ihjäl, han som hette typ som en flygel, där kramas det väl ihjäl en hel del, jag gissar det

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 23:13

jag upprepar mig visst, men nu 15 kommentarer ner, så måste jag byta stol, eller fågel

hannaH december 14, 2009 kl. 23:15

Hur folk kan associera till ankeborg förstår jag inte, jag förstår faktiskt ingenting. Jag gissar på Lilla Anna (hon som hade ihop det med Långa Farbrorn – ni kanske minns?)

Dieva december 14, 2009 kl. 23:19

Bengt, håller i och för sig med dig.

Men det är inte så kul att komma till en fest iklädd långklänning eller frack och upptäcka att resten av gästerna kommer jeans och T-shirt.

Dieva december 14, 2009 kl. 23:22

Nu tror jag blogger stjäl ord mitt i kommentarerna också … vart tog mitt "i" vägen?

Plastfarfar december 14, 2009 kl. 23:24

Utan att för den skull snobbera, så kan jag bara inte förstå hur folk kan få problem med sina kommentarer. Än försvinner de och än femdubblas de.

Läs på skärmen, låt det ta de sekunder det tar innan textrutan blankas (de facto-kvittot på publicering) innan ni klickar vidare, så bör en hel del av strulet försvinna.

ab december 14, 2009 kl. 23:24

Är det dam- eller herrstorlekar på vinnartröjan, Lotten?

chall december 14, 2009 kl. 23:25

jag tänker bara på mesh (brittiskt syntband) när jag läser saker som "älskade du mig verkligen, jag älskaed dig och du slet mitt hjärta i småbitar". Jag gillar dom 🙂 men jag tror inte att det är dom på riktigt, men jag hoppades lite.

jag undrar ju om det är så att du har hört dom… vilket jag inte tror….

Så då är jag bara "Avensjuk" istället, som den svenska kvinnan 😉

Plastfarfar december 14, 2009 kl. 23:26

En sak till: Verkar kommentaren inte synas, uppdatera sidan (F5 i IExplorer och Chrome) innan ni postar om.

griskindspatrik december 14, 2009 kl. 23:26

hmm, då så, med lite hjälp så, hur värdelös kan man vara

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 23:28

@Plastfarfar Jag har provat att ladda om sidan de gånger mina kommentarer inte synts. Tom kollat i annan webbläsare. Sen plötsligt 5 minuter senare är det där.

Lotten december 14, 2009 kl. 23:28

Herr, AB.

bengt december 14, 2009 kl. 23:31

Dieva: Är det en festsugen gäst så spelar det ingen roll med klädsel eller ingen.

Lotten december 14, 2009 kl. 23:33

Äh, strunta i om det blir dubbelpostningar — ta bort dem med lilla soptunnan under eller låt dem stå kvar. Ibland tar jag bort dem åt er när jag har tid, men de stör inte så mycket.

Ah! Jag fick till två radmatningar! Krask, sa det under knappen.

Facitet är redan färdigt. Vad ska jag göra nu då?

Niklas december 14, 2009 kl. 23:36

@Lotten: Jag vet int hur man gör hos typepad men hos blogger står det "publicera inlägg" på knappen man ska trycka på.

Niklas december 14, 2009 kl. 23:37

e

Anna december 14, 2009 kl. 23:37

Lägg ut, Lotten, lägg ut! Så man får lägga sig.

Anna december 14, 2009 kl. 23:40

Men nu fick jag väl ändå den bästa ordverifieringsbilden nånsin:

hoscifi

Hoho! Nästa år kommer kalendern att ha tema science fiction.

Så står det skrivet.

bengt december 14, 2009 kl. 23:41

Snabb extra hemlisbloggare. Vi får en kvart på oss?

Béatrice Karjalainen december 14, 2009 kl. 23:43

Här är en trötter till som gärna ser facit bums eller så får hon läsa det i morgon.

Wv sistamunutentipsar om "ackedam"

Yvonnes bärbara blogg december 14, 2009 kl. 23:50

Men varför är jag uppe än med datorn igång? Jag skulle ju lägga mig senast kl 22 idag hade jag sagt åt mig. Nu måste jag ju stanna uppe lite till bara för att läsa facit. (Trots att jag är helt säker på att jag har rätt.) Teoretiskt skulle jag ju kunna lägga mig nu, men 23:49 och Lotten har facit färdigt.

Lotten december 14, 2009 kl. 23:57

Ånä. Jag sitter här och gräver fram mat mellan tangenterna tills det blir dags.

Niklas december 15, 2009 kl. 00:00

Det måste vara bra att ha upplyst tangentbord då.

Yvonnes bärbara blogg december 15, 2009 kl. 00:02

Jag håller med Niklas om det upplysta tangentbordet.

Anna december 15, 2009 kl. 00:03

Men nu då Lotten, jag svimmar snart, Lotteeeen

Lotten december 15, 2009 kl. 00:05

Oj, hoppsan, glömde jag bort er?

ab december 15, 2009 kl. 00:07

Då ska det vara M.

Wv fisadmeg. Låter som något klibbigt brunt på fasaden…

LisaFW december 15, 2009 kl. 00:15

Ha! Här kunde jag på en gång och så glömde jag att gissa. Fuck!

Lotten december 15, 2009 kl. 00:19

Nämen Lisa. Ajajajaj. Jag har nästan slängt bort din lapp, så sällan gissar du – och inte ens när jag gör ett recept till din ära!

Ökenråttan december 15, 2009 kl. 00:20

Vilket dåligt samvete jag hade sedan jag 8.20 skrivit "En pressad sån här fågel kan …". Varför skrev jag dit fågel – det hade ju gått utan – nu har jag saboterat hela denna lucka för Lotten. Men så blev det ju inte … Tur. Och sen kom ju grabben i alla fall, så …

Lotten december 15, 2009 kl. 00:20

Och så säger vi inte fuck här idag utan bara kvack!

ab december 15, 2009 kl. 00:31

Vi byter, Lotten: Du säger inte legendar så säger jag inte fuck vilket jag aldrig gör men ju kan börja med för att kunna sluta? 🙂

Lotten december 15, 2009 kl. 00:33

Kvack! Ett gigantiskt, legendariskt fuck! Ack, AB!

(Vad hände? Jag var ju så trött nyss. Nu är jag helt speedad och vill gå ut och putsa fönster eller dansa jenka!)

ab december 15, 2009 kl. 00:44

Men aj, jag måste gå och lägga mig för det kommer skådespelare i morgon som vill ha en alert författare m m och jag måste då spika upp en gardin på väggen.

Lotten december 15, 2009 kl. 00:58

Nämen jag kan spika! Pang pang! (Är det månne sömnbristen som talar ur min mun?)

Lotten december 15, 2009 kl. 00:58

G'natt!

Leave a Comment

wp-puzzle.com logo

Previous post:

Next post: