tisdag, december 9, 2008

Julkalendern den 9 december 2008

by Lotten Bergman on 9 december 2008

Gårdagens facit har smyckats med en länk till svaret uppläst! Och vinnarna – Pseudonaja och Anna T – har dragits ut hatten som sig bör. En av gissarna (Sofie) formulerade sig så här

”Jag säger River Phoenix. Död är han, och han sprang omkring i skogen och hittade läskigheter.”

Precis lika fel hade Plastfarfar:

”I slutet av Ender’s Game av Orson Scott Card, när Ender har besegrat insekterna, finns en scen där han är i en idyllisk skog och träffar på en av ’drottningarna’ som ligger där övertäckt och halvt förmultnad.”

Och rätt gissade Loppran. Tror jag i alla fall.

”Gud som haver
skorna skaver
Dikten luktar
bilkadaver”

Ser ni? Man behöver inte ha rätt! Men man kan ha rätt! Och när man har rätt, kan man ändå lura de andra att gissa bortitok. Men nu hoppar vi vidare till en text med viktig kursivering!


Tårtbiten


Ser ni mig? Inte? Ha! Kolla nu då!

Det är i kvällningen. Vi ser bilar på gatorna, människor på trottoarerna. Alla verkar upptagna med sitt. Plötsligt ser vi bara ena gathörnet, där en man står och tittar uppåt.

Ser ni mig? Tittut! Nej, äsch, det var inte jag! Ha!

Fler människor följer mannens exempel och tittar upp i skyn. Vi ser bara några fåglar som väsnas.

– Ni sa att jag skulle komma klockan tre, säger en kvinna till en annan kvinna.
– Ja, jag vet, jag vet. Men han har inte kommit. Ska jag ringa till honom och fråga?
– Jag tänkte … Den kan väl prata?

Det här verkar vara ett lämpligt ögonblick för mig att hoppa in med en kommentar som någonsin Deus ex machina. Medan ni funderar på varför alla tittar upp i skyn, måste jag ta några minuter av er tid i anspråk för att ni ska analysera skeendet. Ser man hela gatan eller bara en del av den? Ser man alla människor – och är de jämnt utspridda? Och i så fall varför? Vad har de två kvinnorna för relation till varandra och hur och i vilken vinkel är affärsdisken placerad i förhållande till vägen utanför? Jaså, sade jag inte att de befann sig i en affär? Ja, men det gör de. Nej, nu måste ni läsa vidare. Jag lovar att inte dyka upp igen förrän ni har förstått allt.

– Nja, inte till en början.

Vi ser kvinnans ansikte på nära håll. Hon suckar och tar av sig handskarna. En man närmar sig. Han tror att kvinnan arbetar där och han vill ställa en fråga.

Ja, förlåt att jag rusar in så här igen, men hur känns det? Lite obehagligt? Bra.


Facit kommer vi midnatt, den tionde luckan likaså.

{ 163 comments }