augusti 2008

Yorrick, Merrick och en svamp på Systembolaget

by Lotten Bergman on 30 augusti 2008

Jag känner mig som en enda stor svamp, hela jag. De tre senaste dagarna har jag pratat om svamp, plockat svamp, tillagat svamp och ätit svamp. Kocken Örjan kom med en liten gåva.

The Röksvamp and the Little Deer Head.

Enligt Lisa ska man inte förvälla röksvampen utan bara njutningsfullt och långsamt hacka den i små, små bitar, steka den i massa smör på låg värme och krydda med smakkompisarna salvia, salt, peppar, vitt vin (torr marsala) samt prosciutto. (Två ingredienser i föregående mening antydde att detta inte var ett recept i min smak: ”långsamt” och ”låg värme”.)

Men först skulle svampen ut på äventyr.

– Gäsp. Jag vilar här en liten stund.

Hundtricket kan slänga sig i väggen. Gå in på Systemet och fråga personalen vad som passar till just den här svampen, och du kommer att omringas av 423 intresserade män (endast män, ja) som vill veta allt om dig och din svamp.

Svampen presenterades sedan för en avlägsen släkting. Joseph Merrick.

Svampen fick lite kärlek.

Svampen fick läsa på om kulturliv och lyssna på mina repliker.
–Alas, poor Yorick!

(Det verkar som om Yorrick stavas med två r på svenska men bara ett på engelska.)

Skådespelarna:
Mel Gibson 1990, Laurence Olivier 1948, Richard Burton 1953.
Alec Guinnes 1938, Stellan Skarsgård 1985, Sarah Bernhardt 1899.
Anders de Wahl 1914, Per Oscarsson 1953, Thomas Di Leva 1989.
(Jag har misslyckats med att hitta en bild på Peter Stormare och Yorrick från 1985.)

Kuriosa:
Bilderna ovan kommer från bl.a. Myggans Nöjeslexikon, som förresten saknar en artikel om Dustin Hoffman eftersom han helt sonika glömdes bort.

Så var det dags för dödsstöten. Schwopp!

Svampen levde ett bra liv, men under obduktionen visade det sig att särskilt höger hjärnhalva hade farit illa.

Kanske fick svampen nog, för den antog efter dessa äventyr en lätt grön ton. Och gröntonade röksvampar ska man inte äta.

Adjö.

Fotnot
William Hope Hodgsons ”Voice in the Night” är en skräckis som filmades 1958 och som många (felaktigt) minns som en Hitchcockrysare. I slutscenen kommer en svamp roende.

{ 24 comments }

Svamp i vardagslivet

by Lotten Bergman on 29 augusti 2008

Det där med svampplockning kan svampplockarna ha för sig själva, har jag alltid sagt. Sedan har jag även citerat Cello (Olle Carle, 1909–98) i en text från 1946:

”Somliga är roade av att plocka svamp, andra inte. Däribland jag. Jag mår inte bra av att äta svamp och följaktligen inte heller av att plocka och ännu mindre av att rensa. Det är fult av människan att beröva skogen denna dess prydnader bara för att tillfredsställa magens krav. Man kallar svampen så vackert för ’skogens mat’, och då tycker man att skogen borde få behålla den, men nej. Att det är synd om skogen inser alla, som vet hur det känns att inte få behålla maten. Visserligen anses det vara nyttigt för folkförsörjningen att plocka svamp och så påstås det vara så billig och nyttig föda denna skogens och hagarnas mat. Vad det sista argumentet beträffar så ber jag att få ropa nej med hela min mage. Hos somliga personer väcker nämligen hagarnas mat magarnas hat, och en magpumpning som kostar 15 kronor* är ett uselt led i folkförsörjningen, så länge inte hela folket består av läkare. ”

Men så är det ju detta med att blogga. Om jag inte plockar svamp kan jag ju inte berätta om hur det var att plocka svamp. Alltså plockar jag sedan igår svamp.

Svampkännare som jag mött, verkar vara överens om att

  • man bör ha svampögon (hela min kropp skriker Canesten! varje gång jag hör det)
  • man bör lära sig en svamp per år, vilket betyder att snart kan man 10–15 olika sorter eftersom tiden går så fort när man har roligt
  • alla svampplockare har roligt.
Bildsafari från gårdagens övningar

Jag är inte petig. Man vräker inhysingarna och borstar bort skräpet, steker och äter.

En del svampar har det inte lätt i livet.

En liten och en stor går någonstans omkring med en släng av hjärtklappning, lite illamående och spännande hallucinationer.

En älg? Här? Alldeles nyss – med tanke på färskheten?

We are not alone. En vilsen ko eller kanske bara någon som har ätit något olämpligt? Hrrrkl.

Efter resningen ute i skogen lade vi skräpet i ett dike. Svampliken påminde mig om min oskrivna, varken påhittade eller påbörjade succéroman.

Karljohanssvampsfötter en masse och bara några hattar. (På bilden syns ungefär halva skörden.)

Tips från kocken Örjan Hertzell, som hjälpte oss i skogen:

”Rensa karljohanssvamparna i skogen. Skölj hemma (ja, svamparna klarar vatten!). Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en stor skål med lock i mikron i 10 minuter. Tag ut, rör om, sätt in igen i tio minuter. Tillaga en annan dag med t.ex. lök, squash, gröna bönor och färska örtkryddor.”

Jag är nu äntligen färdig efter flera timmars svampande. Min djefla man började i stor stil att steka sina blodriskor i smör, men brände sig ideligen på fingrarna när han försökte pilla bort barr, mossa och jord. Undrar om man kan öva upp svamptålamodet.

Sådärja. Stör det väldigt om det knastrar när man äter svampstuvning? Och vad ska jag servera till svampen, tycker ni? Kanske Taffel.se vet besked?

*Cellos 15 kronor motsvarar i dagens pengavärde 273 kronor. Så nu vet ni det. Kanske kan det ställas i relation till att en liten påse med ynka 30 g torkade karljohanssvampar kostar 40 kronor och att jag i så fall för de svampar jag idag plockade på en timme skulle kunna få loss en halv förmögenhet och hypotenusan den har två?

{ 29 comments }

Telefonskräcken

by Lotten Bergman on 28 augusti 2008

Det här med min telefonskräck tar sig underliga uttryck. Å radions vägnar ska jag snoka reda på bl.a. Clabbe af Geijerstam och Bert Karlsson för en ”grej” nästa vecka. Inga problem. Jag ringer och letar och ringer och luskar och ringer och finner att det där med att Bert alltid svarar i sin telefon är helt korrekt.

Men så ska jag ringa och boka hotell. Två dagar i september. Jag letar fram en hotellista och övar på mina krav: medelbilligt rum och trådlöst internet. Och så drabbas jag av kramp. Iiiih.

Vad händer om jag ringer? Någon svarar.
Vad händer om jag ringer fel nummer? Någon annan svarar.
Vad händer när jag ska säga vad jag vill? Jag säger förmodligen precis det jag ska.
Vad händer om jag inte ringer? Jag får förmodligen sova på gatan.

Lösningen blir förstås som alltid ett mejl:

Hej XXX (hotellnamnet)

Jag undrar vad ett rum för en person i två nätter (14 och 15 sep) kostar. Och så undrar jag om ni har trådlöst internet och en tekokare på rummet.

Svaren kommer under tre dagar (varför svarar de inte inom en timme i dessa datordagar?) och ser oredigerade ut så här:

1. Hej. Vi har rum dina datum. Vill du boka?
2. vi har rum den 14/9-15/9 vi har trådlöst internet men det kostar 50:- för 8 timmmar.
3. Hej!Det finns rum ledigt. Pris per rum/ natt är 595:- inkl. frukost.Internet har vi inte.Vill ni boka?
4. Vi har lediga rum från 950:- per rum/natt inkl frukost den 14-16/9. Trådlöst internet ingår i rumspriset. Vi ordnar en vattenkokare till rummet.

Självklart val, eller vad säger ni? Det är nu jag hyllar mejlandet och fnyser att telefonerna inte behövs. Telefonälskarna vänder förstås på steken och säger att hotell nr 1 kanske var billigare, mysigare och på alla sätt trevligare – men det kommer jag aldrig att få veta. Struntar väl jag i, jag slapp ju att lyfta luren. (Man borde sluta att skriva ”lyfta luren”, va?)

Men hur blev det så här? Jag citerar mig själv i en tidigare fundering: ”Mina syskon är likadana. Kanske tvingade våra föräldrar oss att prata i telefon för mycket när vi var små? Blev vi uppringda av Mårran, Scooby-Doo-spökena eller Storpotäten? Mamma och pappa kanske slog oss med telefonlurar?”

Nä, nu ska jag ringa Clabbe, rakt över hårddisk.

Jag vill tro att Prince blev inspirerad.

{ 20 comments }

”Säg nu förlåt till varandra”

by Lotten Bergman on 27 augusti 2008

– Håll i honom! väser Nicolas Cage till Harrison Ford.
– Så här? säger Harrison Ford och tar ett grepp om Will Smiths armar.
– Bra, säger Nicholas Cage och slår Will Smith i magen upprepade gånger, för att sedan bulta på honom i ansiktet.

När Nicolas Cage är färdig, puttar Harrison Ford omkull Will Smith, som börjar gråta. Han reser sig upp och springer därifrån.

Fast egentligen är det ju inte Hollywoodstjärnor det handlar om. Will Smith är Femåringen här hemma medan Nicolas och Harrison är två av hans klasskompisar. Femåringens grymma brott var att han hade svingat ett hopprep så att det klatschade till Nicolas.

Och ja, de har sagt förlåt till varandra.

Än en gång upplever vi detta.

Fy fan.

{ 22 comments }

Yearbook – årsbok alltså (uppdat.)

augusti 25, 2008

Kolla hur jag hade sett ut om jag hade varit 18 år 1962: Nu har jag ju dåligt tålamod, varför jag bara valde en rätt kass bild och dessutom en som var på sniskan och dessutom gjorde jag den lite för liten. Men, stämpla en diagnos på mig då: jag är egentligen noggrann endast när […]

Läs hela alltet →

Ööööken och motivation

augusti 25, 2008

Näe. Nä. Nope. Suck. Stön. Niente. Nein. Snacka om backlash. Skriva blogginlägg om något annat än OS? Nej. Sitta och titta på tv utan kamera i handen? Nej. Gnissla tänder, hoppa jämfota, läsa tabeller och tjoa? Jatack. I vanliga fall hade Svensktoppentävlingen i lördags varit en megagrej som jag hade livebloggat från, som jag hade […]

Läs hela alltet →

OS: Handboll och basket – vad är skillnaden?

augusti 24, 2008

Basket- och handbollsspelare brukar som bekant fnysa åt varandras sporter. Vi basketlirare anser att handbollsspelarna har fula skor, konstiga tröjor, fusk i form av klister på hela bollen, hela händerna och naturligtvis som följd även golvet. (Som vi ju sedan ska klafsa in på när det är vår tur att ha planen.) Handbollspelare (ja, jag […]

Läs hela alltet →

OS: Vaken mitt i natten

augusti 23, 2008

Det känns som om jag ska ut på fågelskådning. Klockan är 03:50. Man är inte riktigt klar i bollen när man går upp mitt i natten för att titta på pingis. Och när man går upp mitt i natten för att titta på pingis är man verkligen inte riktigt klar i bollen – jag satte […]

Läs hela alltet →

OS: Boxning och pingis är nästan samma sak (uppdat.)

augusti 22, 2008

Tänk er hur en boxare trippar på tå – den där dansliknande rörelsen som de ju övar upp genom att hoppa hopprep. Sedan kryper de ihop och fokuserar. Se nu framför er hur en pingisspelare mellan bollarna trippar lätt på tå och sedan kryper ihop och fokuserar. Lika som bär! (”Mellan bollarna” är idrottsfackspråk och […]

Läs hela alltet →

OS: Pumpa läns och en flaska med rom! Brons! (pingisuppdat.) Och silver!

augusti 21, 2008

Fredrik Lööf och Anders Ekström har en båt ihop. De har en dröm, ett hopp, ett race … och en medalj tillsammans. Enligt alla förhandstips skulle vi ta guld idag, men jag är så nöjd så med ett brons. Bronsch.Uppdat.: Tydligen pågår diskussioner som kan göra att bronset förvandlas till ett silver. Uppdat.: Nope det […]

Läs hela alltet →