tisdag, december 4, 2007

Julkalendern den 4 december 2007

by Lotten Bergman on 4 december 2007

Gårdagens vinnarehakke – var nästan sist in i kommentatorsbåset och gissade dessutom helt uppi tok. Men en vinnare är han ändå! Dock ska Helenes skarpsinnighet nämnas – hon var den första och nästan enda som gissade rätt.

Uppdatering: Jag har fått kontakt med översättaren till gårdagens hemlisbloggare –Thorleif Hellbom – som berättar: ”Jo, jag översatte en hoper krafs för Wahlströms. Den första Hjortfot kom nog nån gång på 50-talet. Den enda jag kan hitta är ”Hjortfots sista strid” från 1966, men jag ser på Libris att det kommit ut nya upplagor in på 80-talet. Man borde få royalty.” Ha!

Julkalenderns programförklaring finns som ni vet i första luckan. Nu tar vi den fjärde!

      År tjugohundrafyra kunde man strax efter nyår uppleva ett ovanligt varmt Stockholm. Turisterna svettades, matadorerna svettades och alla hundar i täckvästar svettades. På sjöarna smälte isen och hade man inte en tunn jacka fanns det inte en möjlighet att hålla sig någorlunda sval.
      Jag bodde i ett jättehotell vid Globen, nära Globens shoppingcentrum och Aftonbladets redaktion, på gångavstånd från tunnelbanans gröna linje och fotbollsplanen som jag för tillfället har glömt namnet på. I receptionen stod oftast Pär Nilsson, som en gång i tiden hade startat en postorderfirma som hade expanderat i en uppåtgående spiral tills herr Pär hoppade av för att bli hotellchef.
      Gomorron, min vän, brukade han säga även om klockan var bortåt midnatt.
      Gomorron, svarade jag även om klockan var åtta på kvällen.
      Jag brukade föreslå en sup, men han hade sällan tid. Istället stod vi där i hotellfoajén och mindes livets stora kärlekar, vänskapen i dödens omedelbara närhet och hur man bör lära sig franska. För franska ska man lära sig enligt talmetoden även om man kan vara språkligt lyhörd på olika sätt. Jag kan bara säga en enda mening på franska: Denna maträtt är mycket stor. Jag kan uttala meningen alldeles korrekt med en finsk brytning eller spansk brytning eller skotsk brytning eller med min egen brytning naturligtvis men jag kan inte låta som en fransman. Jag kan däremot rita både fransmän och stockholmare som super och finnar som äter stora maträtter.

Svårare än igår kan det väl ändå inte vara? (Fast jo, kanske ändå.)

Facit.

{ 113 comments }