fredag, januari 5, 2007

Jag ska bli uppfinnare när jag blir stor

by Lotten Bergman on 5 januari 2007

Kanske har ni redan läst om det, men här har ni en blogg som listar några patentansökningar som har gjorts av känt folk. (Jag rekommenderar läsningen!)

Det fascinerande i sammanhanget är egentligen inte att det är ”känt folk” som har tänkt till, för det kan de väl? Nej, för mig är det spännande bara för att det handlar om uppfinningar. Jag vill också hitta på!

Igår satt vi med två skottar runt middagsbordet. (Vi brukar ju bara ha en.) Vi klämde på en haggiskorv, vi diskuterade tartan och klaner, vi lärde oss nya ord och så visade det sig att från Skottland kommer några – och ovanligt många – av världens uppfinnare. Skottar uppfann bl.a. radarn, ångbåten, kloroform som bedövningsmedel, bankomaten, sirenen (den som tutar), en mängd olika motorer och gevär, teleskopet, gasmasken, logaritmer, Kelvinskalan, gaslampan, impregnerade regnkläder och telefonin (ja, Alexander Graham Bell var skotte).

(Läs mer på Wikipedia.)

Men nu vill jag börja uppfinna. Allt som jag uppfinner ska vara ihopfällbart. Nu kikar vi in i framtiden!

  • Alla mina bilbarnstolsuppfinningar är infällda och kommer fram med en lätt knapptryckning och barnet klistras fast istället för att med list och distraktion spännas fast.
  • Alla barnvagnar får plats i min bakficka och fälls ut genom en lätt handledsskakning.
  • Från alla affärer går mina fantastiska ihopfällbara mjölk- och filrör rakt in i alla bostäder. På nätterna kan rören fiffigt nog tvärtom användas för kartongåtervinning, och affärerna har i underjordiska källare ett kartongmuseum (gratis inträde).
  • En resenagelklippningsmaskin är den uppfinning som har gett mig mest beröm eftersom designen är så snygg: den ser ut som en minimal videobandspelare (i grönt och guld) och i luckan sticker man in sina händer som snabbt och effektivt manikyr-kureras. Ja, den funkar även på tånaglar. Familjer med (som vi) sammanlagt 140 eller fler naglar får rabatt.

Nobelpriset i litteratur? Nej, det fick jag inte för någon uppfinning, utan för mina ytterst välformulerade bruksanvisningar.

{ 24 comments }