Köttfärslimpa

av Lotten Bergman den 23 maj 2006

Detta är min mammas recept, fast i min tappning.

Köttfärslimpa på 1,6 kg köttfärs

Lägg
2 dl skorpsmulor
3 dl mjölk
3 ägg
i en skål och låt det hela svälla som ett mördat vattenlik i en hemsk, brittisk deckare.

Blanda
2 stooora, rivna, gula lökar
1,6 kg köttfärs
3 burkar tomatkross
ca 1 msk salt
1 tsk peppar
3 krossade vitlöksklyftor
mejram sådär lagom mycket
oregano lite på en höft
timjan så att det smakar gott
basilika lite mer än av de andra medelhavskryddorna
rosmarin lite mindre än av de andra medelhavskryddorna
och gegga ihop till en stabbig klump som sedan ska läggas i och blandas med den svullna mjölk-ägg-skorpblandningen.

Nu har du en rå köttfärslimpa. Den ska vara tjockare än gröt men inte seg som en bröddeg.

Smörj en eller elva formar med smör och dumpa klegget i. Låt allt stå i ugnen i
200 °C i 40 minuter
.
(Fast om du har en varmluftsugn funkar det nog med 175 °C.)

Nu är frågan: kan man göra potatisklyftor samtidigt eller måste man lära barnen att äta rena plugg (potatis)? Ja.

När man tar ut köttfärslimpan finns det förhoppningsvis lite sky som man kan gucka upp med buljong eller bara vatten så att – häpp – man får en sås. (Som passar bra till både potatis och klyftpotatis.) Sallad på tomat, färsk vitkål, gurka, fetaost, avokado och finhackad rödlök samt en dressing på olja, fransk senap, äppelcidervinäger, peppar och salt tycker barnen inte alls som så de får ett par grova morötter som de skalar själva så att hela köksgolvet blir orange.

Öl? Mhm.

{ 25 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

margareta maj 23, 2006 kl. 17:05

mumsigt gott gottigott verkar det bli, det känns i mungiporna. Bra det där med kryddsättningen, man behöver ju inte följa recept slaviskt och smaken är ju som baken,dvs delad. Idag denna gråsvarta dag passar denna köttfärslimpa perfekt och jag tar gärna klyftpotatis till & kall öl och en skiva hårt bröd utan klet på. wv=tzwfjwka=köttfärslimpa

kapple maj 23, 2006 kl. 17:42

Köttfärslimpa är barndomsminne :-)

Lotten Bergman maj 23, 2006 kl. 17:53

Mamma hälsar att man MÅSTE ha svampsås till.

Lotten Bergman maj 23, 2006 kl. 17:58

Ooooooh.

(Händerna på kinderna. Ser ut som ”Skriket”.)

Bästisgrannen står i köket och gör *gulp* bearnasiesås till köttfärslimpan. Och ris.

Förresten glömde jag att skriva att ni som läser och har åsikter och bättre kunskaper än jag om matlagning är välkomna med råd och anvisningar.

Anne-Maj maj 23, 2006 kl. 18:01

Den godaste köttfärslimpan jag smakat gjordes av makens mormor när vi åkte upp på ”Visa upp oss turne” som nykära. Hon serverade limpan och kärleken till mormor uppstod! Jag gjorde en sådan för några veckor sen, utan framgång. Jag ångrar att jag inte frågade om recepten, för hon finns inte kvar i livet.
Men jag ska ta ditt och prova snart!

onnlkp

Anne-Maj maj 23, 2006 kl. 18:03

Bearniesås??? Det ska vara svampsås som din mamma säger! Jag fuskar alltid med påsar ”Festligg kantarellsås”

bästisgrannen maj 23, 2006 kl. 18:08

Hallååå, det blev ingen bearnasiesås. Lotten blev sur och gick och bloggade. Hon tänker göra grönsaksbuljong till. Urk! Nu har jag och elvaåringen hittat på ett eget klägg med turkisk yoghurt, vitlök, mosad feta ost, lite riven squash, italiensk salladskrydda, salt, peppar, olivolja med medelhavskryddor i. Man tager vad man haver …

Kicki maj 23, 2006 kl. 19:35

Tycker att det låter väldigt gott, trots att jag suttit med alla mina tre barn (4, 12 och 15 år) och ätit tacos i en timme.

Själv brukar jag alltid lägga en ”sträng” med fetaost nedbäddad i mitten på längden. Och lök, morötter och potatis runtomkring. Fast jag lagar ju aldrig till 11 personer. Kan tänka mig att pizzaugnen jag tänkte låna till min 5,5 kilos gädda hade passat bra hos er…

Bernaisesås? Lohmanders. Till och med en cool kock från Stockholm tyckte den var tokgod och nästan som proffsgjord.

Anonymous maj 23, 2006 kl. 20:14

Ta en tillräckligt stor form och lägg potatisklyftorna runt om köttfärslimpan (morötter och lök i lagom bitar blir också mums) då är allt klart samtidigt. :-)

Pernilla maj 23, 2006 kl. 21:26

Ojdå, blev jag anonym. Så kan det gå när snålvattnet gör tangentbordet halkigt. Det var jag som tyckte att potatis och köttfärs gör sig bra i samma form.

Lotten Bergman maj 23, 2006 kl. 22:22

Nu har jag räknat stavningar:

Bearniesås?
Bearnasiesås?
Bernaisesås?
Bearnaisesås!

NE:
”Såsens samband med Béarn är att dess upphovsman, kocken Collinet på restaurang Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye, var född i Béarn.”

Oh, partystämning i word verification: leylej!

bästisgrannen maj 23, 2006 kl. 23:21

Lotten, ska vi inte testa det där med klyftpotatis och morötter nästa gång? Jag blev hungrig igen när jag läste om det.

aequinoxia maj 24, 2006 kl. 06:35

Om ni gillar béarnaisesås, kolla här. Fast de har kvar sin förklaring om varifrån såsen har fått sitt namn, trots att nördiga jag har påtalat att det inte finns någon stad som heter Béarnaise, och att Henri IV är född i Pau.

Lotten Bergman maj 24, 2006 kl. 07:55

Aequinoxia: Oss nördar emellan: klart att du ska påpeka sådant. Samtidigt som jag nu säger att det på franska heter béarnaise med fnutt och på svenska bearnaisesås med sås på slutet och borttrollad fnutt.

Översättarhelena maj 24, 2006 kl. 08:31

Bärnässås och köttfärslimpa, det låter riktigt läbbigt det. Jag skulle vilja påstå att den sortens köttfärslimpa passar perfekt med tzatziki, men det var väl ungefär det Bästisgrannen också kom på, som tur var.
Undrar om inte jag också borde skriva receptblogg? Det är väl nästan lika populärt som modeblogg?

Lotten Bergman maj 24, 2006 kl. 09:07

Helt korrekt, Helena! Jag insåg på ett tidigt stadium att om man slänger in ett recept, blir man bloggpoppis. Blott i en minut, visserligen, men i alla fall. (Fast köttfärslimpan kan verkligen rekommenderas, den blev fantastisk … med den där geggan som inte var bearnaisesås.)

Kan jag modeblogga idag, månne?

Emi maj 24, 2006 kl. 09:09

Hm.. Att jag inte tänkt på det. I all annan matlagning är pizzakryddeburken (pizzakryddburken? pizzakryddsburken? Äh, jag är från Arjeplog, jag får prata konstigt) min bäste vän, men jag har inte ens tänkt på att man kan medelhavsgrydda köttfärslimpan. Bort med tråksenapen och den lilla klutten tomatpuré, nu stundar nya tider!

aequinoxia maj 24, 2006 kl. 09:35

Jag gillar mina fnuttar och försvarar dem vildsint! ;-) Och Henri IV är min favoritkung, så honom dissar man inte ostraffat.

den blyga maj 24, 2006 kl. 09:53

Vad betyder ”dissa”?

Annars är jag, för en gångs skull,? helt enig med a.

Lotten: På den sista påsen gammal potatis har jag gjort Potatisgratin!

Receptet kan ju till hösten läggas ut på Din blogg – vi i den äldre generationen delar gärna med oss för att Du ska nå bloggtoppen!

Lotten Bergman maj 24, 2006 kl. 09:59

Den Blyga: Dissa är s.k. nysvenska och betyder liksom nedvärdera. Vänta, ordet finns med i Nationalencyklopedin!

dissa (amerikansk engelsk slang diss, dis, av disrespect), ringakta, förolämpa, tråka, nedvärdera, avspisa.

Heja http://www.ne.se!

(Gratisreklam.)

Översättarhelena maj 24, 2006 kl. 10:11

Ja, i dag ser vi fram emot Lottens modeblogg! Dagens outfit är t.ex. ett populärt inslag, har jag sett. Det skulle inte funka så bra för mig, som jobbar hemma och därför inte lägger ned någon nämnvärd möda på att få ihop snygga utstyrslar till vardags. Fast det vore enkelt att skriva om, eftersom det är ungefär samma varje dag: Jeans. T-shirt. Kofta. Strumpor. Innetofflor av märket Birkenstock. (Märken ska det gärna vara i en modeblogg.)

Moster Mjölgumpa augusti 5, 2008 kl. 19:20

Äntligen har vi provat receptet. Högsta betyg från oss. Vi hade till och med tur att det blev över till en middag till.

Många ”till” blev det…..

Lotten augusti 6, 2008 kl. 00:33

Detta besked är ofantligt glädjande. Måtte världen översvämmas av köttfärslimpor!

Anonymous juli 16, 2009 kl. 22:32

3 burkar tomatkross? Inte säker jag vet vad som menas i så fall? 3 burkar krossade tomater? låter lite blött?

Lotten juli 17, 2009 kl. 00:04

Det blir rätt simmigt på sidorna — men själva limpan blir bara saftig och god. Man kan mosa potatis i simmet!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: